| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rozhovor s Janou a Vaškem

 Příspěvky 110 z 31 [Dalších 21 >>]
30.3.2009 16:05:17
Zuzko napsala jsi to krásně. Pochopila jsem to stejně a je vidět, jaká je doba a lidé v ní. Když něco není dostatečně průrazné, ale je to o obyčejných lidech a věcech (i když tito lidé obyčejní nejsou), tak se ptáme "co to mělo být"?
e.y.
29.3.2009 20:10:59
Libik:

prioritní
Význam:
přednostní, mající přednost
/internetový slovník cizích slov/

já tedy chápu takto:
...článek nebyl určen přednostně pro rodinu....

Článek se mi líbil jako nahlédnutí jinam, ale možná je deformace okolí, že mě zajímá, jak žijí "jiní" lidé.
  • 
29.3.2009 14:59:01
Rodina ve skutečnosti (ostatně ani tahle) není jen rodička a její miminko. To jen čeština svádí stejným zněním. Rodina se vyskytuje ve velmi různých velikostech, formách, hloubách a šířkách. Tihle mladí lidé jsou také něčí děti. A jejich rodiče si o ně dělají velké starosti, co s nimi bude, až oni nebudou. Snaží se je co nejvíc osamostatnit naučit je žít ve velkém světě, jen s trochou odborné pomoci. A dokonce i o tom právu založit vlastní rodinu může být případně řeč. Co je na tom tak nepředstavitelného. Každá rodina funguje líp, když je širší, když má velké zázemí třeba i z vnějšku. Nemusí to být podpora zrovna "pokrevní", kdysi to byli všichni kmotříčkové a tetičky, dnes to mohou být dobří přátelé. A taková je i tahle Rodina(www). Je široká i hluboká a chce pomoci všem formám rodiny. Proto sem ten článek patří, přes všechnu tu ůdajnou nestrozumitelnost. Kdo chtěl ten pochopil, co tím minil básnik říci. Věra S.
Zázvorka
28.3.2009 23:07:01
Teda, jsem královna roztržitých... :-) Ona je to Jana a Vašek a já vidím Eva a Vašek... Omlouvám se oběma Vaškům, Janě i Evě... :-)
Zázvorka
28.3.2009 23:04:27
Teda, když jsem viděla na hlavní stránce jen ten nadpis, myslela jsem si, že to bude otevřené internetové vyznání lásky TÉ Evy a Vaška, co je jejich písniček plná taška :-) a jsou často propagováni v Teleshoppingu... ~t~~t~~t~ Holky, musím se smát sama sobě :-)))
Líza
28.3.2009 10:07:47
Běžný člověk snad umí číst, a hned na začátku článku najde vysvětlení, co je to Fokus:
Oba jsme v té době byli členy FOKUSu, což je organizace, která se stará o lidi s duševním onemocněním.
27.3.2009 22:54:47
Co je to prioritně?
Veronika, školák a předškolačka
  • 
27.3.2009 22:32:43
pochopila jsem to podobně. Článek nebyl určen prioritně pro "Rodinu", ale někoho zkrátka napadlo, že i zde by mohl najít čtenáře a dostat tak problematiku lidí, o nichž pojednává, do širšího povědomí.
27.3.2009 20:34:32
Omlouvám se za speletní jmen, jsou to Jana a Vašek, někdo tu psal o zpěvácké dvojici a já se tím nechala zmást.
27.3.2009 20:31:26
Ačkoliv jsem o organizaci Fokus dříve nic neslyšela, smysl článku mi byl hned na začátku jasný. Asi je to tím, že mám mentálně postiženého člověka v rodině a tak podobnou situaci dobře znám.
Takže pro ty, kteří článek nepochopili:
Článek je rozhovorem dvou lidí, kteří jsou pravděpodobně mentálně postižení, ale ne natolik, aby se nemohli snažit o "klasický" život, tak, jak to ho žijeme i my ostatní. Mají svůj vztah, ve kterém řeší podobné potíže jako my, jen možná na trochu jiné rovině. Nám se jejich soužití může zdát jednoduché nebo povrchní, ale pro ně je stejně těžké jako naše "složité" vztahy. Řeší dochvilnost a potřebu vyjádření lásky stejně jako my. Mají svoje zaměstnání nebo jiný denní program. Je velmi těžké pro ně adekvátní zaměstnání najít, a když se najde, tak se v něm zase udržet. Časté absence apod. jsou bohužel všední záležitostí. Není v silách těchto lidí, aby do (někdy monotónní) práce chodili denně na 8 hodin. Potřebují dobrou motivaci, změnu, odpočinek. Někdo tu psal, že článek je na úrovni školáka 5. třídy. Možná je to tím, že Eva s Vaškem se pravděpodobně budou někde kolem tohoto mezníku pohybovat v inteligenčním kvocientu. Takže veškerý svět mohou chápat podobně, jako dítě 5. třídy. Při tom mají více zkušeností a jiný věk v občance. S rozumem páťáka se snaží žít život dospělých a článek nám měl přiblížit, jak se jim to daří. Oni chtějí, abychom je pochopili a respektovali.
Takhle jsem to pochopila já.
 Příspěvky 110 z 31 [Dalších 21 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.