| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Cesta od pôrodnice domov

 Příspěvky 110 z 194 [Dalších 184 >>]
Monča
  • 
23.3.2009 8:34:24
Lehce závidím, já začla s jednou PA a skončila se 2xPA, 2x lékař, 3 medici, + manžel... Až moc lidí na můj vkus...
Simona
  • 
22.3.2009 13:26:19
Kdykoliv čtu nějaký článek o porodu v českých porodnicích, tak je to jen děs a hrůza. Nějaký český fenomén.
Proč jinde to jde a v Česku to nejde? Sama jsem odrodila dvě děti v zahraničí a nemám si absolutně nač stěžovat. Nikdo nezasahuje, nikdo se netváří otráveně, jsou tu oni pro nás, ne my na obtíž jim. Všechno je tu jinak, lidi profesionálně vychází potenciálním klientům vstříc, i když z toho nic třeba nakonec netrhnou. Chci-li si prohlédnout předem porodnici, není problém. Žádné vyplňování ničeho, to jde stejně tak i po porodu, další den. Hned po porodu matku postrkují k tomu, aby si dítě přiložila, zeptají se jak to jde, a případně pomůžou. Miminko nikdo nikam neodnáší, až 2 hodiny po porodu, až si všichni trochu oddechnou. A to provedou na tom stejném porodním pokoji, v místnosti, kde je záchod, sprchový kout a pult s váhou atd.
Prostě to nechápu, v čem se ten systém musí tolik lišit a proč pro české rodičky a potažmu i všechny české pacienty musí být většinou návštěva nemocničního zařízení útrapy.
21.3.2009 23:27:03
Tak to je tedy krásnej článek. Mám dítě jedno, narozený v porodnici, na porod doma bych si netroufla, alespoň napoprvé rozhodně ne a bude-li kdy nějaké podruhé, nevím. Z tohohle článku na mě ovšem vyskočily neoddiskutovatelné pravdy, z čehož nejjednodušší a zároveň nejomračujícnější je to, že v porodnici se za rodičkou staví porodní asistentka nebo doktor jednou za uherskej rok, protože je tam rodiček víc, ktežto doma je holt rodička jediná. Úplně mě omráčila ta jednoduchost a zásadnost tohohle faktu. A vůbec je ten článek tak hezky napsaný, že jsem si úplně lebedila když jsem si představila jak se po porodu maminka osprchuje ve své koupelně a jde si lehnout do své postele se svým miminkem. Moc hezká představa :-) Díky a přeju zdraví a spokojenost celé Vaší rodince!
21.3.2009 8:52:38
Náhoda, anebo také to, že se třeba podobné typy žen přitahují? Já to mám s kamarádkami tak půl na půl, doma rodila jedna (2. a 3. porod neplánovaně, 3. plánovaně), dvě ve Vrchlabí přirozeně. Další jedna bližší kamarádka u Apolináře, jednu blízkou kamarádku mám zatím bezdětnou. Dále doma rodila jedna z mých bývalých spolužaček a jedna moc fajn známá zas ve Vrchlabí (vrchlabské rodičky, co znám, nemají nic ani proti domporodu - samy se k tomu ale z různých důvodů nerozhodly). Jinak většina žen, se kterými se stýkám (vesměs bývalé spolužačky, dále sestra, švagrová, sestřenice a tak), rodila v porodnicích. Troufám si odhadovat, že nevnímat porod jen jako nutn zlo je ochotno dokonce i méně než ta odhadovaná 1/3~;((
21.3.2009 7:23:33
Aj pre mna bolo toto citanie ako dejavu, ale iba tie prve dva porody. Ja som presne tak prezila vsetky tri.
Zaba, tipujem prvu porodnicu u Kocha a druhu mozno Kramare, teda u mna to tak bolo :o)
Skoda, ze ja som podstupila vsetky 3 porody za rovnakych podmienok, ale musim povedat, ze pri 2. a znova este aj pri 3.(!!!) mi bolo zo strany nemocnice slubovane, ze sa tie zauzivane praktiky nebudu opakovat.
Dakujem za krasny clanok a som stastna, ze uz sa vsetky maminy nenechavaju manipulovat.
simona, 3děti
  • 
18.3.2009 23:56:37
Brigito tohle jsem si s cizinkou na jiném místě této diskuse vyjasňovala, zkus se na to podívat, možná ti to leccos poodhalí. souhlasím s libikem.
cizinka1
18.3.2009 22:20:27
Marie, vrele diky za podporu. Predstavy legracni nebyly, totiz ony od vzniku samotne myslenky porodnich domu dost se menily. Pro vas pak by se mozna hodil nejaky centrum prirozeneho porodu jako byval CAP pri Bulovce, nebo soukroma klinika. Je skoda, ze je takovych malo a jeste ubyva... Moc vam preji jeste jednou, at si najdete to sve a at jste spokojena. Tyhle sramy na dusi nejlepe zpravuje nova dobra zkusennost.
Marie K. (pavlík 2 roky)
  • 
18.3.2009 22:11:13
Moc děkuji za odpověď. Je vidět, že moje představy porodního domu byli přinejmenším "legrační". Opravdu jsem si myslela že to je v podstatě lepší nemocnice. To by se mi moc líbilo. Dokonce by jsme si za to byli i ochotni zaplatit. Velice nerada vzpomínám na moje dny v té báječné poporodní péči. Ale to je opravdu běh na dlouhou trať.

Pro vás cizinko: Čtu ráda články o porodech a diskuze. Vám přeji plno síly aby jste pro nás matky, které nemají takové znalosti jako Vy změnila zaběhnutý systém. Jak je vidět je to velice těžké. Ať se Vám daří.

cizinka1
18.3.2009 21:42:28
Marie, muzu vam odpovedet pouze jak jsem to zazila v SRN. V CR tyhle podminky zatim nejsou ustalene, takze muze se lisit u jednotlivych PA, ale predpokladam, ze praxe sousedu jsou pro nej vzorem.

K priprave porodu mimo kliniku (doma ci v porodnim dome) patri pohovor o rizicich. Zena (ci rodice) jsou seznameni s moznymi nahlymi komplikacemi a rizikem s prodleni. Se domluvi o podminkach pripadneho prevozu do nemocnici(jakym prostredkem, jak daleko a kam). Podepise se prohlaseni, ze jsou pouceni. Coz znamena, ze ve pripade techo vyjmenovanych komplikaci, nebudou nikoho zalovat za skodu, vzniklou z prodleni, pokud samozrejme vsichni budou plnit svoje povinnosti. Za zbytek zdravotnickych veci, ktere je nutno uhlidat, je zodpovedna PA. Za podminky pro porod, prepravu a pripravu pro porod samozrejme rodice.

Jeste k tem porodnim domum, ja jsem totiz v jednom rodila: je takovych malo, ve kterych pracuje nejaky lekar, vetsinou pouze PA. V podstate je mytus, ze je to neco "mezi" domovem a porodnici, nam na seznamovacim pohovorem hned rekly, ze tak to neni. Vetsinou je to zakladna teamu PA, coz je velka vyhoda, ze clovek nemusi spolehat pouze na jednu smrtelnou PAtku. Je tam individualni vztah, ale jestli kdyby neco se semlelo, jeji partnerka nebo nekdo z teamu ji nahradi. Jinak neni tam nic, co PA nevozi se sebou domu. Rodi tam zeny, ktere nemaji dost dobre podminky doma, nebo bydli prilis daleko od nemocnice, a nemohl by se zajistit bezpecny prevoz (do 20 min.). Pokud dobre rozumim, vize porodniho domu u Capa v Praze je podobna: vlastne je inspirovana nemeckym vzerem.

Snad jsem odpovedela, a moc vam preji, at si po druhe vam povede zpravit si chut k rozeni.
18.3.2009 21:19:41
Trošku mimo - v těhotenství jsem byla už skoro alergická na pojem "těhotenská zácpa". Co takhle "těhotenský průjem"? Já chodila při obou těhotenstvích, obzvlášť pak ke konci, na velkou 2-3x denně (a k tomu jsem ještě při prvním prodělala salmonelózu~d~) - takže klystýr opravdu nemusí být vždy nutný... A na začátku obou porodů jsem se vyprázdnila samovolně (při prvním porodu mi dokonce použití Yalu, který jsem měla s sebou, rozmluvila lékařka, kterou jsem měla u porodu).
 Příspěvky 110 z 194 [Dalších 184 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.