| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jedináčci nejsou sobečtí

 Příspěvky 110 z 59 [Dalších 49 >>]
Cindule 37 + 1 ještěrka (2 r)
  • 
26.11.2008 21:32:43
Jsem jedináček a pravda je, že se neumím hádat do dneška. Občasné hádky mě absolutně vykolejí; byly dokonce i doby, kdy jsem po hádce s parnerem propadala do depresivních stavů, které se ve výjimečných situacích blížily i k myšlenkám na sebedestrukci. Nebylo to ovšem proto, že bych byla zvyklá, že je vždy po mém. Bylo to z důvodu, že u nás platilo: autorita je rodič a já jsem z hlediska otčíma jen přívažek, který nemá na nic právo (natož na vyjádření vlastního názoru), z hlediska matky takový polo-partner, který musí poslouchat a občas je mu vyhověno.
Pozornost skutečně byla na mě upřena víc,než jinde, ale rozhodně jsem nebyla typ člověka, který se snažil na sebe upoutat pozornost za každou cenu. Spíš jsem byla takové to poslušné, hodné dítě, se kterým nebyly problémy.
Až tak poslušná a hodná, až blbá.
Dlouho jsem se učila, jak se prosadit. V současnosti si někteří lidé o mě myslí, že jsem člověk někdy příliš nekompromisní; to mě naučil život a někdy je to také taková maska, kterou nosím. Ono totiž neplatí sedávej, děvenko, v koutě...ale spíš je trend: hodné holky se dostanou do nebe, zlobivé - kam chtějí...
Jinak souhlasím s tím, že je lepší mít alespoň děti 2 a tak se také snažíme naší prvorozené pořídit sourozence...bude-li nám dopřáno.

Michal
  • 
25.11.2008 13:32:25
Ze zkušeností několikaleté praxe u předškolních dětí šlo vysledovat, že jedináčci mívají obecně problémy ve vztazích s vrstevníky - mnohdy se "neumějí hádat" či přistupovat na kompromisi - buď je po jejich, nebo... Zároveň jsou zvyklí na to, že pozornost se točí kolem nich, a protože se jim ve školce tolik pozornosti dopřát nemůže, mívají tendenci na sebe upozorňovat (často nevhodným chování jako je zlobení nebo šaškování). Samozřejmě je to pak individuální u každýho a neznamená to, že jsou špatní - ale fakt je ten, že určité věci mají těžší. Kdyby někdo měl přemýšlet, kolik mít dětí, tak pokud to jen trochu jde, tak pro děti myslím je lepší určitě aspoň 2!!!!
Luca
  • 
22.11.2008 23:17:00
v našem okolí (školka, sousedi) - jsem z Ostravy - je opravdu málo jedináčků, většinou je víc dětí v rodině.
luca
  • 
22.11.2008 23:12:00
Nemyslím, že by právě toto byl typický znak jedináčků. Taky by se to dalo brát tak, že dítě z více sourozenců musí bojovat o své místo a tak je zvyklé i v dospělosti snažit se "urvat co nejvíc" pro sebe. Když vzpomenu, kolik různých lidí znám, nemám pocit, že sobci a nepřizpůsobiví jsou jedináčci. Určitě jsou ale nějak ovlivnění, četla jsem, že jim více záleží na přátelích než lidem, co mají sourozence.
22.11.2008 23:00:47
ja jsem ze tri deti tesne za sebou(po roce),mama se mela co ohanet,bez babicek,v praci,studium a zavodne sport.O prizen rodicu jsme usilovali a vlastne neznam maminu naruc-jak by nas tam taky tri dala...S brachama se nijak nestykame,k narozeninam si napisem sms.Ja mam kluky dva,s rozdilem 16-ti let,takze kazdy si zazil svou pozornost a mel rodice pro sebe.Vzajemne se miluji.Myslim,ze mit vic deti,tak se zblaznim,jedno huci pres druhe,kazde ma jine potreby a zajmy,jak je vsechny ukojit a nikoho neosidit?Jak zvladat krouzky?To urcite nejde.Takze si gratuluji,ze mi to tak bajecne vyslo a mam vlastne dva jedinacky.Super,doporucuji.
Renda
  • 
22.11.2008 20:41:56
Narmo, to s tím přepínáním televize mě pobavilo, to dělá manžel taky ,ustavičně, i když jsem mu už mnohokrát říkala,že slusnost je se nejdříve zeptat.A jedináček není, takže v tom to asi nebude.
narma
22.11.2008 19:43:28
V synově třídě je 18 dětí, je to škola vesnická, a na vesnici bylo a je běžné mít více dětí. Z 18ti dětí pouze pět má sourozence, a to jeden nevlastního( přiženěného) a jedny jsou dvojčata , no a tak si myslím, že mají pravdu ti, co říkají, že je dnes více jedináčků. Za mého mládí jedináčci byli tak velká vyjímka, že kolikrát ani ve třiceti členné třídě nebyl ani jeden jedináček. Nicméně si myslím, že za dalších pár let se doba uklidní a opět bude běžné mít spíše dvě děti.~;)
narma
22.11.2008 19:33:09
Milí moji,
Jsem nejstarší sestra ze čtyř sourozenců, a mám doma za muže jedináčka.
Myslím, ž ez 90ti procent je to o výchově. Manžel měl již v devatenácti o všem víc jasno než jeho souputníci kterým bylo třicet, sobec není a je dodnes zodpovědnější než já. jediné co můžu říci, v čem je jedináček, tak je to ve chvíli, kdy vstoupí do místnosti se zapnutou televizí- tak si přepne program aniž se optá jestli televizi někdo nesleduje - já se nejdříve zeptám.
Ale po šestnácti letech společného života jsem na jinou výsadu či uchylku jdináčků nepřišla... :o)))~t~
Míša
  • 
22.11.2008 18:35:36
mě se nezdá, že je víc jedináčků, spíš je víc párů co nemají děti vůbec, a pak se to statisticky rozmělní. Resp. v našem okolí jsme s jedináčkem těžce osamoceni, běžně mají v okolí dvě děti, a není vyjímka i tři sourozenci.
katka+katka
  • 
22.11.2008 18:28:25
My jsme doma 3 jedináčci a tabulka čokolády (pokud by nebyla peprmintová) by u nás vydržela věčnost nebo by se časem rozložila:-) To my nemusíme:-)
 Příspěvky 110 z 59 [Dalších 49 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.