| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Slasti a strasti pěstounů

 Příspěvky 110 z 191 [Dalších 181 >>]
Iveta, 6 dětí
  • 
12.11.2008 9:28:21
S článkem souhlasím. Člověk si i sám musí dávat pozor na to, aby - dialekticky - tím, jak chce spáchat co nejvíc dobra, se to nezvrhlo v pravý opak.
I z běžného života: Když chci připravit víkendový den s co nejvíce zážitky, co nejlepším jídlem, aby všichni spokojeně
vše stihli atd.....nezřídka hon za tím nejlepším se vyšpicuje
v drobné neúspěchy, posléze uštvání, brek, frustrací, že se to nevede - někdy zkrátka méně -i předsevzetí - znamená více
Myslím, že omezení počtu dětí svěřovaných do péče je rozumné.
Iveta, 6 dětí
  • 
12.11.2008 9:17:05
Domnívám se, že pokud bereme v úvahu fyzický trest, po kterém nezůstanou žádné následky (otisky, modřiny...), tak ani
v podstatě není důležité, zda naplácání ano, či ne. Spíš celkový rámec, v kterém se to děje, vztah porozumění a lásky mezi rodičem a dítětem a zda komunikace mezinimi dobře funguje.
Já používám fyzický trest jednou za uherský rok a v opravdu vypjatých situacích, kdy selhaly ostatní prostředky. (Mám dva zatvrzelejší roštˇáky.)Z 90% se mi daří vyplácet (párkrát už i na holou) bez afektu. V těch zbylých případech kluci aspoń vidí, JAK MOC to přepískli.
Myslím, že po trestu je více, než to že dostali pár spíše sympbolických na prcku, mrzí to,že si uvědomují, že jsem jim musela naplácat já. Máme totiž jinak dobrý vztah, vyjasněné mantinely, cítí, jak moc je mám ráda. Tohle je způsob korekce, když to jinak nejde.
Myslím, že je to nácvik i z toho hlediska, že v životě to pak chodí stejně. Uděláš něco opravdu špatného, co se nemá, a velmi bolestivé důsledky se dostaví okamžitě. Nevyjednávají, neargumentují, nesmlouvají. Něco přepískneš, a je tu trest. Přejede tě auto, někoho zraníš, šéf tě vyhodí. Dítě, které zažilo přímou nepříjemnost důsledků nevhodného jednání, si příště dává větší pozor. Mám to vyzkoušené.
Moji kluci fyzické tresty (jak uvedeno, mimořádné) berou. Více, než psychické výlevy.
Mnohé děti, ty citlivější a hodnější, vůbec fyzicky trestány být nemusí, ani mimořádně. Chyby dělají většinou spíše omylem (např. moje zbylé 4 děti).
Rodiči samozřejmě musí na dětech záležet, nesmí jim způsobit fyzickou ani psychickou ujmu, ponižovat je atd. - což je někdy horší než bití. Musí je ale také vychovat. Pro společnost je to důležité.
Ifka...
11.11.2008 23:39:16
Mám vzkaz pro pisatelky, které horlivě diskutují nad fyzic. tresty. Jedna známá mi řekla, že když čte články na rodině, tak jí přijde, že diskutující se dělí na "PLÁCAČKY" a "NEPLÁCAČKY", kteté se mezi sebou donekonečna přou. Musela jsem se upřímně zasmát...:-D
Ifka...
11.11.2008 23:35:15
Článek ve mně vzbudil dávné myšlenky, jestli bych dokázala adoptovat nebo přijmout do pěstounské péče dítě z ústavu. Kdybych zůstala bezdětná, nejspíš bych do toho šla. Život bez dětí pro mě nemá takový smysl. Sice by mě odrazovala byrokracie, ale co jiného naděláme. Co vím naprosto přesně je, že bych nezvládla víc než dvě děti najednou a už vůbec ne takový počet jako manželé R., kteří mají děti ještě k tomu postižené. Myslím, že na tomto smutném příběhu mají vinu i všichni ti, kteří jim UMOŽNILI mít doma tolik dětí(psychologové, soc.pracovnice, soud, atd.) Mám pedagogické vzdělání, ale takovýhle počet dětí, to se nedá zvládnout dlouhodobě, do toho bych nikdy nešla a takto by to ani nemělo být možné...
Ifka...
11.11.2008 23:18:55
Jestli jsem správně informována, tak se obvykle čeká šest týdnů, jestli si rodička své rozhodnutí rozmyslí... ale těch 10 měsíců v kojeňáku dítě dohání dodnes...;((
Racek
11.11.2008 15:59:58
Nevim, jak je to v ceskych zakonech... ale fakt je, ze v tehotenstvi a po porodu ma clovek vselijak rozhazene hormony (navaly stesti, poporodni deprese, atd,) coz ma znacny vliv na jeho rozhodovani. A nekde jsem cetla neco o tom, ze kolikrat matky, ktere pred porodem souhlasi s odevzdanim sveho ditete, si to po porodu rozmysli, a pak se vsichni zucastneni tahaji po soudech. Tak jestli to nemuze byt neco takoveho, aby se zamezilo zbytecnym tahanicm... ale asi je jedno, jestli je dite "zbytecne" deset mesicu v ustavu a pak teprv u nahradnich rodicu, nebo "zbytecne" deste mesicu u nahradnich a pak u sve biologicke, ktera si ho mezitim vysoudi... tak jako tak je to prusvih. :-(
Racek
11.11.2008 15:19:34
z knizky "Po dobrem nebo po zlem", Portal, 1994

"Uziva se jich, bohuzel, velmi casto, ale jejich vychovny vyznam opradu velky neni. (...) Dite v kojeneckem a batolecim veku a jeste dlouho do veku predskolniho prijima hodne podnetu primym telesnym kontaktem s okolim. (...) Vychovne zasahy pomoci telesnych vjemu jsou mu tedy v teto dobe pomerne nejsrozumitelnejsi. (...nejen tresty, ale i odmeny...). Jak by vsak nebylo prozretelne ulpivat pri vychove jen na tecto hmatatelnych pripominkahc nasi prizne, tak je neprozretelne ulpivat na primitivnich hmatatelnych pripominkach nasi nelibosti.(...)
NA maleho zlostnika ve dvou ci trech letech bude tedy docela dobre platit (...) kdyz jim trochu zatrepeme, jednu mu supneme na zadecek a vystrcime ho na chvilku za dvere. Az trochu zchladne, bude s nim daleko lepsi porozumeni (...)
Behem predskolniho a pak skolniho veku telesny kontakt s okolim ztraci rychle na vyznamu a primitivni trest prestava mit smysl. Budiz k tomu receno, ze ve strednim a starsim skolnim veku jsou jakekoli tresty uz celkove cim daltim mene ucinne, a co nemohou budovat pochvaly a povzbudive odmeny, to uz tresty rozhodne nezmohou. A ty fyziologicke, telesne tresty teprve ne! (...)
Diteti se nemusi nijak telesne ublizovat, a prece se muze v pravem smysli slova tyrat."
Atd. atd., nemuzu sem opsat celou knizku.Kazdopadne ja jsem si z ni prebrala par zasadnich poznatku:
1) chvaleni ma vetsi moc nez trest (a na kazdem diteti lze najit neco, co lze pochvalit)
2) fyzicke tresty maji smysl pokud vubec, tak jen u nejmensich deti.
3) trest je to, co dite za trest povazuje
4) spravne potrestat dite muze jen ten, kdo ho ma rad
5) netrestat dite za to, za co nemuze (to zni jasne, ale jde o to, ze dite casto "zlobi" bez vlastni viny - je unavene, nemocne, pretazene, ... v tu chvili se sice "vedome" chova "spatne", nicmene neni s to se chovat jinak.)

Taky myslim, ze prestoze je u nas Matejcek povazovan za "gurua", neznamena to, ze ma patent na rozum; zaprve i on byl jen clovek a tedy omylny, zadruhe byl - jako kazdy - ve svych nazorech ovlivnen svou dobou a prostredim. Umim si napriklad predstavit, ze v dobe nejtezsiho otrokarstvi byl jako vrchol pokroku a lidumilnosti veleben clovek, ktery hlasal, ze otroci se nemaji jen tak zabijet, staci je poradne serezat... Tohle prirovnani samozrejme znacne pokulhava, ale jde mi jen o to, uvedomit si, jak jsme vsichni ovlivneni tim, co se v nasi spolecnosti povazuje (a v nasem detstvi povazovalo) za normalni.
Pája 6
11.11.2008 13:22:22
Myslím si, že nikdo nemůže stoprocentně vědět, zda to zvládne, ale je asi dobré mít i pochybnosti, přemýšlet o věcech, ptát se předem. A pokud máte strach z přijetí romských dětí, neměla byste se do ničeho nutit, i to bílé a zdravé vás bude potřebovat. Tak ať vám vše dobře dopadne.
kreditka
11.11.2008 12:59:50
Sorry, ale pořád čekám na tu statistiku...
Anna
  • 
11.11.2008 10:49:18

Článek mi možná pomohl,ptříme mezi žadatele o adopci a pěst.péči a svým způsobem mám výčitky,že si přejeme dítě majoritního etnika,
zravé a malé.Když vidím na stránkách FOD,kolik dětí romského původu a dětí různě handicapovaných čeká na své rodiče a dost možná se jich ani nedočká...váhám,jestli by nebylo lepší než čekat na to "malé,bílé"ujmout se dítěte,které nikdo nechce...ale nechci přecenit naše síly,jak se píše ve článku.Jak poznám,co zvládnu,můžu to vůbec vědět dopředu?
 Příspěvky 110 z 191 [Dalších 181 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.