| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zkušenosti z americké školy aneb učitelkou v Brooklynu

 Příspěvky 110 z 92 [Dalších 82 >>]
  • 
6.10.2008 5:34:02
Máš pravdu Katko. Je to velmi pravdivý článek o jedné škole v Brooklynu. S velmi specifickými problémy, které autorka zcela jasně formuluje a popisuje. A klobouk dolů, že tím prošla a vydržela to. A možná i oteřela oči některým svým studentům, že není bílej jako bílej, stejně jako není černej jako černej.
Uvítala bych ovšem taky víc kokrétních faktů o tom, jak to dělala.
Chyba nastává jen v okamžiku, kdy to zevšeobecňuje a mluví o americkém školství, o amerických školách (viz diskuse niže).
Moje zkušenost ( a nejen moje) je jiná. Je mi líto, že nezapadá do Tvých ideologických představ o tom, jak chceš vidět Ameriku.
Ujišťuju Tě, že kázeň ve školách, kterými prošly moje děti je mnohem lepší, než v současných školách českých. Stále ještě chodím pomáhat do školy, jako spousta jiných maminek. O místa pomocnic se skoro pereme.
A dokonce i v tom Brooklynu je o par ulici dál střední katolická nebo jiná škola podporovaná obcí, kde se takové věci nedějí, kde rodičům na dětech záleží. Ne vždycky je nutné je platit. A jen zájem obce a rodičů mohou takové věci změnit.
Už mně unavuje opakovat, že New York není Amerika, že je tolik "Amerik" kolik je amerických států a ještě možná o něco víc, a že jedna osobní zkušenost může být součástí nějaké mozaiky, ale nic víc. Platí to i o té mojí zkušenosti. Je moje,a Ty ji nemušíš brát za bernou minci. Svými nevěcnými a agresivními kometáři ovšem jen shazuješ úroveň dikuse a to je škoda pro všechny, nejen pro tu či onu autorku. Věra Souradová
Květa
  • 
4.10.2008 7:40:23
Plně chápu, že realita je taková, jak píšete (ranní cigárko, poflakování se u značné části žáků ZŠ),také budu jednou hodně zvažovat, kam případně svou dceru zapíšeme. Ale gymnázia jsou především školami připravujícími na další studium, studium na vysoké škole, takže učí žáky se učit.
I jejich úroveň značně stagnuje, víceletých gymnázií je u nás více, než doopravdy potřebujeme. Na víceletá gymnázia se často dostanou žáci, kteří by před několika lety neuspěli. Jenže třídy se musí naplnit. Základní školy tak přijdou opravdu o většinu nadprůměrných žáků (omlouvám se za slovo nadprůměrných - nemám ráda takové škatulky). Třída na běžné základce pak často postrádá několik cílevědomých jedinců, kteří vytvářejí pracovní atmosféru...a jsou pro ostatní určitým motorem.
Nedávno jsem četla zajímavý článek v Reflexu zabývající se účelem víceletých gymnázií. Podle tohoto článku se absolventi víceletých gymnázií nijak neliší od absolventů běžných čtyřletých gymnázií.
Jana, dcera 16let, synové 14let, 7 let, 1rok
  • 
1.10.2008 10:56:02
Mám dvě děti na víceletém gymnáziu a vůbec nemůžu souhlasit s názorem, že pořád biflují. Oba tam chtěli jít sami. Bydlíme v obci, kde je škola jen do 5. třídy a pak musí někam dojíždět. Dcera je svědomitější a připravuje se semtam dopředu, ale syn si chystá věci zásadně ráno před tím, než mu jede autobus. A ve škole jsou ok. Bydlíme na vesnici a proto vidím rozdíl hlavně v tom, že jeho spolužáci ze základky chodí už ve 13 na cigáro a na pivo, bez problémů jim nalijí. Když se zeptám dcery kolik jich ve třídě kouří, tak říká že tři a u syna není kuřák zatím asi ani jeden.
kreditka
30.9.2008 22:38:14
Politici by čučeli jak se mád diskutovat~:-D

...to víš ze školy už jsem nějaký ten pátek ~:-D ..velká a malá písmena jsem nenáviděla, ale shoda podmětu s přísudkem - z toho mám ještě teď kopřivku ~:-D
30.9.2008 9:45:51
také bych nesvalovala vinu za neúctu k autoritám na demokracii. problém není pouze ve škole ale hlavně doma.když dítě dostane poznámku nebo jiný kázenský trest rodiče ho často spíše politují a někdo si dokonce na učitele tzv.došlápne co si to dovolují na jeho andílka.tak proč by se měli chovat k učiteli slušně když nemusí.u dětí nelze spoléhat že sami pochopí vyšší morální principy proč se chovat slušně.to je úkol rodičů jim je pomocí nastavení určitých mantinelů vysvětlit.
Květa
  • 
30.9.2008 8:51:46
Ano, vidím to stejně.
Fungující rodinu, kde se dětem vštěpují odmala nejzákladnější lidské hodnoty, nic nenahradí.
Nevidím naše školství jako zaostávající, zcela špatné, bez úrovně. Úpadek tu přesto existuje. Proč a kde, to je problém, který nelze vyjádřit několika větami a zabývají se jím povolanější lidé, než jsem já. Škola prostě odráží celkový stav naší společnosti.
Co mě v praxi hodně vadilo, jsem už zmínila v několika příspěvcích, tak se nechci opakovat. Ještě bych však poukázala na pochybný smysl existence víceletých gymnázií. Taková separace a elitářství jsou do jisté míry podle mého názoru nepřirozeným jevem. Leckdo by mi však vysvětlil, že právě jeho dítě má přece právo na to nejlepší vzdělání, které mu běžná ZŠ neposkytne. Já si však myslím, že ze všeho nejdůležitější je své dětství trávit mezi vrstevníky, kteří pocházejí z různého prostředí, mají různé schopnosti, nadání, atd. Zaměřit se na biflování (o tom víceleté gymnázium hodně je) se může dítě klidně v patnácti letech.
Běžná třída neztratí své tahouny, vzory a úroveň výuky bude vyšší.
Hanka 75
29.9.2008 23:21:12
Taky ahoj :-)

jsem ráda za diskusi. Opravdu se asi neshodneme, ale to přece nemusí být cílem diskuse. Mám pocit, že jsme naši diskusi udržely jako diskusi, což na tomhle serveru není zase tak časté, nemyslíš ? Mohly bychom si pogratulovat :-)

Ohledně Rom a Čech, ano i taková maličkost má vliv.
kreditka
29.9.2008 20:48:53
Zase mi to připomíná film "Pelíšky" nemůžu si pomoct, ale ještě jsem si vzpoměla na jednu hlášku:

"Jak něco není z USA, tak se to pánům nelíbí!"
kreditka
29.9.2008 20:43:30
Jinak je jasné, že se s problematikou klecových lůžek a co se týče kritiky zahraničních organizací v názorech neshodnem, každá máme svůj názor, svoje argumenty a svoje zkušenosti, což je dobře, protože jinak by nebylo o čem diskutovat, kdyby měli všichni stejný názor ~:-D Myslím, že to nemá cenu dál prodlužovat názory jsme si vyměnili a trochu jsme pokecali. Děkuji ti za tvé názory, přinesli mi jiný pohled na věci, než mám já. Tak se měj pěkně a zase někdy u jiného článku ahooooooj ~;)~:-D
kreditka
29.9.2008 20:37:00
Že by měl pravopis takový vliv? Tak jestli to pomůže napíšu to takto: Rom a čech ~:-D
 Příspěvky 110 z 92 [Dalších 82 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.