| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Preference pravé/levé ruky u dvojčat a nejen u nich

 Příspěvky 110 z 31 [Dalších 21 >>]
4.10.2008 22:15:21
Děkuji autorce textu, která mi konečně objasnila záhadu. Mám jednovaječná dvojčata a stále jsem se divila, když se všude píše, že o "leváctví či praváctví" se rozhoduje už v děloze, jak je potom možné, že s identickými geny je jeden jasný levák a druhý jasný pravák. Tak už to vím.
22.9.2008 15:19:36
tak já zkusila proplést prsty a mám nahoře levý palec, ale ruce zkřížené na prsou mám navrchu pravou:-D, tak nevím co vlastně jsem?! Píšu levou(obstojně i pravou),odrazová noha levá a oko levé(byť vzduchovku drží jako pravák a tímpádem mířím "přes oko";).Moje dvě dcery používají výhradně pravou ruku(manžel pravák), ale obě mají zkříženou lateralitu(tj.vedoucí oko,noha a ucho levé), má sestra i oba její synové jsou leváci(její manžel pravák, naši rodiče oba praváci). Vidím to spíše na genetickou záležitost, než takové množství zaniklých dvojčat, zvláště u té 2x stejným způsobem zkřížené laterality se mi to zdá mnohem pravěpodobnější.
Katka
  • 
21.9.2008 21:55:48
Tak já mám čtyřletá dvojčata, z nichž jedno je pravák a druhé levák. Poznat to bylo hned, jak začali brát věci do ručiček. Prostě jedno je pravák a druhé levák jak poleno. Já sama jsem přeučený levák, manžel pravák, ale v rodině jak mý tak manželově máme hodně leváků. Většina známých co má dvojčata tak má taky jedno pravoruké a druhé levoruké.
radule
  • 
19.9.2008 19:35:32
moc by me zajimalo, jak je to s tou dedicnosti.
u nas v rodine se ty sklony urcite dedi uz nekolikatou generaci. jinak si nedovedu vysvetlit tolik levaku v rodine.
jsem uz treti generace levaka a muj syn bude nejspis take (v peti letech jeste tuzku ani nic jineho do prave ruky nevzal).
stejne tak i u mych bratrancu. nase babicka levacka, jejich mama (moje teta) taky levacka a bratranec taky levak.
19.9.2008 1:09:25
Jsem pravák a musím říct že s proplétáním rukou to mám stejně - palec levé ruky překrývá palec pravé ruky, naopak je mi to nepřirozené. Stejně tak s křížením rukou. Akorát si teď nemůžu vzpomenout jak je to s voděním za ruku..tam mi je jedno propletení prsů příjemné a pohodlné, ale když je to prst jinde, tak tak dlouho nevydržím..
Zas je fakt že všechny šroubovací uzávěry otevírám levou a většinou levou zvedám i hrnky a sklenice :)
No je to zajímavý.
17.9.2008 6:32:19
je bezne, ze v predskolnim roce navstivi skoku psycholog, ktery si bude vsimat laterality deti. Mozna si Vas pak pozvou, prece jen levaci maji sva specifika a pokud sama nejsi levak, budes mit i problem naucit dite zavazovat tkanicky u bot.
Mab
16.9.2008 19:01:00
Já to mám taky obráceně, nemůže to být třeba naopak - tedy na hruď pokládám jako první svou dominantní ruku, tzn. je dole a stejně tak i s palci? Proplést ruce opačně byl pro mne docela problém.
Renata
  • 
16.9.2008 14:01:55
Aby to nezapadlo, to, o čem se mluví, že těhotenství začíná jako vícečetné a po 12.týdnu již je jen jeden zárodek, to jsou prakticky vždycky dvojvaječná těhotenství. Naopak, pokud doktor nějakou dobu na UZ "nevidí" dvojče, je v zákrytu, to bývají často identická, v jednom obalu, na jednom místě.
To jen pro doplnění :-)
Renata
  • 
16.9.2008 13:58:38
Dvojčata jsou myšlena identická. Něco jiného jsou dvojvaječná, tedy když každé dítě roste z jiného vajíčka, a to je právě případ těch těhotenství, kdy asi 30% těhotenství začíná jako víčečetné a končí porodem 1 dítěte. Myslím, že tady autorka smíchala hrušky s jablky, dvojvaječná dvojčata jsou zkrátka sourozenci počatí v podobném okamžiku a výzkum dvojčat identických se jich vůbec netýká.

Že vy sama jste z dvojčat (identických?), neříká nic o tom, že nemáte dědičnou vlohu k leváctví. To je právě to, nikdo neví přesně, jak to s tím děděním je, a je možné, že i vaše sestra má vlohu k levorukosti, která se třeba projeví až u jejích vnoučat - ne každý, kdo má vlohu, je levák, a naopak totéž. To, že je leváctví v širší rodině, vám možnost rodové dispozice dává, původ z dvojčat tady situaci spíš mate než ujasňuje...

Levé, pravé, hlavně že jsou to šikovné děti a že se rozdíly opravdu přestávají dělat. Od učitelů mám informace, že v minulých letech bývá v prvních třídách třetina až polovina (!) leváků, takže uvidíme, jaká procenta v populaci, nepřeučované a jinak neovlivňované, budou za 2 generace...
Michaela Pecharová
16.9.2008 13:57:43
No tak nevím. Jsem pravák, ale při složení rukou na prsa mám nahoře levou a při sepnutí dlaní zase levý palec. To je divné, ne? A o dceři mi v psychologické poradně tvrdili, že je vyhraněná jen na 74%, může to být třeba i u mne?
 Příspěvky 110 z 31 [Dalších 21 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.