| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Táta na mateřské

 Příspěvky 110 z 62 [Dalších 52 >>]
Veronika
13.1.2011 11:02:38
Dobrý den,
píšu bakalářskou práci ve které se věnuji mužům pečujícím o děti. Nebylo by možné s Vaším partnerem udělat na toto tema rozhovor? Mam zkusenost ze to trva cca 15-20 minut ;) Pokud je ochotny se mnou spolupracovat (nebo pokud znáte ještě někoho jiného ochotného) budu ráda když se ozvete na e-mail aktivniotcove@seznam.cz. Děkuji Veronika Ormaniecová
17.9.2008 12:48:05
Fando tleskám Vám a přeju moc štěstí v životě.

My jsme se zatím s negativními reakcemi ještě nesetkali, jen manželův nadřízený se občas zeptal jestli manžel nemá vytahané bradyvky, ale z toho si nic neděláme jelikož on je primitiv už od přírody. Když někdo zjistí, že je manžel na mateřské většinou si chce na něj sáhnout, říkájí že nikoho takového neznají. Tak snad to vydrží i po dobu druhé mateřské.
Gajka, syn 4
  • 
16.9.2008 19:43:24
Můj manžel by se synem doma od jeho půl roku do 3 let, já chodila zpočátku na pár hodin aby pak postupně během roku přidávala až na plný úvazek. Nemohu říci, že by to bylo snadné, ale to určitě není ani když je doma žena-matka a muž chodí do práce :) Musím říci, že manžel si dokázal se synem vyhrát celé hodiny, podnikali spoustu věcí, zvládl i krmení, oblékání atd. (občas mu zkombinoval nekombinovatelné věci, ale to je detail). Myslím, že důležité je, že oba to takhle přijali a oba se snaží, je jasné, že to není snadné (ale co je). Mně to velmi obohatila, kdykoliv jsem přišla z práce věnovala jsem se jen synovi, manžel nakupoval, věšel a sbíral prádlo, ohříval (vaření mu moc nejde, ale už zvládl i kaši :), jen při dělání špenátu popletl 1 dcl vody s 1 litrem a volal, že je to nějaké řídké :), pro syna jsme byly naprosto zastupitelní, dodnes není problém (i když ačkoliv jsem se z toho měla strach, má-li k dispozici oba dva rodiče preferuje na mazlení, povídání, nebo usínání mne - ale na volovinky a hraní už tatínka). Nesetkala jsem se s negativními reakcemi (nebo mi je nikdo neřekl) a manželovi občas bývalí kolegové v práci řekli pár poznámek..jinak vše v pohodě. Jako ideální bych z dnešního pohledu viděla prái na půl úvazek a střídání se s manželem, který by mohl dělat také na poloviční úvazek plus pomoc babičky, uvidíme zda se nám to při druhém prckovi zadaří...
Fanda a syn Filípek 2
  • 
16.9.2008 12:20:38
Ahoj,při narození syna manželce zjistili nádor žaludku a po pul roce neuspěšné léčby zemřela.Od první vteřiny co se Filípek narodil jsme spolu a starám se o něj od A až po Z.Za tu dobu jsme si vytvořili vzájemné pouto,ale musím dodat že začátky byly těšké.Myslím si že žena má vrozený cit pro péči a hlavně je s dětskem od prvních okamžiku početí,po narození jsou už sehraná dvojce.My jsme si museli na sebe zvykat.S odstupem času to vidím o proti ostatním mužum jako výhodu a hlavně štěstí být u každého pokroku a kručku v před svého syna.Filípek je krásnej a zdravej kluk a už ted mě hrozí představa že se vrátím do zaměstnání a přijdu o celodení kontakt s ním,ale jako samoživitel bohužel nemám na výběr.... PS.Držím palce všem mužum kteří to zkusí a hlavně zvládnou...
štěpánka
  • 
15.9.2008 23:19:26
Tenhle příspěvek je hluboce pravdivý. Pokud jsem mohla sledovat, tak úplně nejhorší reakce na muže na mateřské nemají jejich kamarádi (jak jsem se původně domnívala), ale dokonalé matky až supermatky na mateřské, nejčastěji ty s neproblematickými dětmi. Co si tatínci od nich musejí vyslechnout "na písku", u dokrora, apod......
A to že manžel nemůže sehnat práci, to spíše svědčí o dokonalé "emancipaci" zaměstnavatelů. Vždyť s těmito problémy se sháněním zaměstnáním se matky po mateřské potýkají dávno. Proč by to taťky mělo minout?
Přeju Vaší rodině zdárný vývoj a hlavně si nedělejte výčitky, zda jste se rozhodli správně. Určitě ano, pro Vaši rodinu. A Vašemu okolí do toho přece nic není! Držím palce!!!
  • 
15.9.2008 22:35:16
Ahoj, chtěla bych reagovat na Váš článek. Manžel je jeden z nemnoha, kteří si zkusili poprat s takovou výzvou jakou bezesporu "mateřská" pro táty je. Navíc v našem případě rovnou dvojitá, táta je doma s dnes už čtyřletými dvojčaty. Je pravda, že jsem se musela naučit přecházet drobnosti typu neuvěřitelného bince v kuchyni, táta se musel vyrovnat s pěkným kolotočem, ale je taky pravda, že děti rostou, jsou zcela normální (tedy doufám) a nijak jim naše výměna rolí nepřipadá divná. Prostě jen dcerka odmítá nosit sukýnky a mašličky do vlasů a raději lítá s letadýlky nebo přezouvá kola na autě než si hraje s panenkami. No to se jí může jednou hodit.
Bohužel, zcela jiné to je s naším okolím. Přestože žijeme ve velkém městě, reakce jsou spíše negativní. Když nepočítám uštěpačné (oboustranné) poznámky kamarádů a známých, manžel nemůže sehnat po tříleté pauze práci. Podle toho co říkal, tak všichni budoucí zaměstanavatelé mají obavy z případných nemocností a z toho, že tatínek nebude tak "výkonný" a flexibilní jako ostatní.
Co bych chtěla poradit všem maminkám, aby si to hodně dobře rozmyslely, zda to takového experimentu jít. Není to jen o tom, že s dětmi bude jiná - milující osoba, ale především obrovský tlak na Vás. Od partnera (má toho chudák za celý den dost a chce si taky odpočinout), od dětí (mami proč jdeš pryč, ty nás nemáš ráda?), od učitelek ve školce (jak to, že ve svém věku neumí básničku?), od kamarádů (co ty jsi za matku, kvůli prachům....) až po to, že budete po nocích dohánět to, co Váš - jinak skvělý - muž přes den nestihnul. A někde za tím bude věčná otázka, jestli to opravdu bylo dobré rozhodnutí.....
14.9.2008 18:07:32
My se s manželem vyměnili po synových druhých narozeninách. Bylo to z části z finančních důvodů-nějak jsem začala vydělávat víc a hlavně z časového hlediska. Já mám v práci kolem sebe zatím normální lidi, takže se ohledně pracovní doby vždy můžu rozumně domluvit. Což v manželově instituci se směny měnily z minuty na minutu. Ráno mi napsal, že druhý den má třeba osmičku ranní a za dvě hodiny mu to třeba změnili na dvanáctku noční a tak to bylo i 3x do týdne a na to jsme nějak neměli nervy. Takže když je na mateřské trávíme více času společně.
Druhému synovi bude 5 měsíců a já se v říjnu vracím do práce a manžel už stříhá metr.
Krom vaření a větších nákupů se manžel stará i o domácnost. Se starším klukem chodí na hokej, jezdí na kole. :-)
Katka
  • 
13.9.2008 21:40:14
Tak to tě obdivuju. Já mám taky dvojčata, ještě v jejich čtyřech letech jejich vlastní tatínek neví, kde dětičky mají oblečení. Na procházce s níma byl pouze jednou, ale došli pouze před dům, pak se mu děti rozutekly, tak s nima zaplul zpátky domů. Je fakt že jednou je musel hlídat celé odpoledne, ale pak jsem se dozvěděla, že je radši odvezl k babičce, protože na ně nemá nervy. Prostě všechny tatínky na mateřské obdivuju.
  • 
13.9.2008 21:22:59
Taky jsem neměl "předpoklady",ale chtěl jsem.Nakonec jsem byl s klukama-dvojčatama téměř 2 roky doma.A nelituji toho.manželka mě nakonec málem tïtulovala do role paroháče,ale i to jsem ustál.myslím,že jsem "tímto strčil do kapsy i leckterou ženu". Zase se ozvu pod jináým jmémem.Ciao.
luca
  • 
12.9.2008 23:46:31
To je fakt, nenapadlo mě vůbec tak uvažovat...
 Příspěvky 110 z 62 [Dalších 52 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.