| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Za málo peněz (a spoustu práce a starostí) hodně muziky

 Příspěvky 110 z 107 [Dalších 97 >>]
Jones
  • 
28.7.2008 14:06:21
Tady pridavam pro porovnani nas rozpocet. Jsme 3, prckovi jsou 3. Byt 3+1 u Prahy,
prace v Praze.

16500 bydleni (hypo+zalohy)
2500 PHM (doprava)
3000 pojisteni+sporeni
6000 jidlo+drogerie
2300 skolka
3000 ostatni (oblec, darky, mobil)
----
33300

Uprimne, zavidim. Prakticky od doby, kdy jsem se odstehoval od rodicu netouzim po necem jinem, nez po zivote v baracku. Pred pul rokem jsem koupil byt u Berouna za 1,8 3+1 (1,5 hypo). Mame dohromady celkem pekny plat, ale proste jdu si za svym snem a snazime se setrit co se da na nakup pozemku u prahy, s tim, ze pak byt prodame, doplatime hypo atd. Myslim, ze dneska je to v Praze celkem bezny rozpocet. Ale vzit si hypoteku na pozemek a baracek u prahy, abychom mohli dojizdet,
to je nerealne :(. Pritom prijem 40 cisteho neni zrovna malo.
A hypo by nam na baracek nedali. Koupit pozemek a platit najem,
nez nasetrime na baracek, to je taky hloupost.
Tatchud 29 let, syn 2roky+3měsíce
  • 
2.7.2008 11:51:14
Já a rozmlsaný jazýček - jako vtip výborný. osobně zastávám názor Správný prase všechno spase (sebekriticky klidně uznávám, že to prase jsem já) - osobně mi nevadí maso "vyhnaný práškama" (když dobře vím čím je nutné zpočátku krmit podsvinčata, brojleří krůty i kuřata a spoustu jiných potravin). Nepatřím mezi Biospotřebitele a nekupuji tyto výrobky - jednak je mi celkem fuk, jak tu mrkev pěstovali, nebo jak ta kráva vyrostla a za druhý na to zkrátka nemám - ale zatím mi na zádech kvůli chemii třetí ruka nevyrostla, ani jsem se po kuřeti ještě neosypal, tak to neřeším. Kvůli zdravotnímu stavu chodím 2x ročně na různě zaměřené odběry krve a prohlídky a manželka, která se stravuje stejně jako já, je pravidelný dárce krve a podle těchto kontrol jsme zdraví jak řípy. Takže Bio mne prozatím nechává naprosto chladným.
Jenom polotovary, konzervy a uzeniny se u nás doma moc nevyskytují. Manželka hodně vaří a peče - jednak ji to hodně baví a navíc je v tom skvělá - prakticky už ani nevím (a nevadí mi to) jak chutná hamburger, chipsy a podobný "nutnosti" moderních lidí. Pokud k nám přijedou známí na návštěvu okamžitě se sápou po domácích zelňácích (pozn. zelné placky - všude tomu říkají jinak) a arašídy, soletky a podobné věci zůstavájí vždy bez povšimnutí. Sušenky, bonbony a podobný laskominy nekupujeme vůbec - vždy to někdo přiveze, a stejně to u nás bez povšimnutí leží tak dlouho, dokud to jiná dětská návštěva nespotřebuje (náš prcek to nemusí - raději má (zatím) ovoce, který roste zadarmo na zahradě).
Tatchud 29 let, syn 2roky+3měsíce
  • 
2.7.2008 11:19:39
Podezírání není na místě - k utajování výdajů nemá důvod (ještě před rokem jsem nakupoval výhradně já - služební vozidlo a práce ve městě byly k tomuto ideální) a navíc veškeré tyto platby jdou stále pouze z mých peněz a pokud se platí kartou tak jsem u nákupu já a pokud hotovostně, tak peníze jdou den předem taky z mé peněženky.
A nereagovat na jiný názor? To by byla škoda - pokud bych si nebyl jistý tím, co jsem napsal ve všech předešlých příspěvcích, tak bych asi raději nereagoval, ale já mám vše prakticky ověřené vlastní zkušeností - nepíšu o jiných a jak by, kdyby a co by bylo, kdyby bylo. Psal jsem o tom, jak to je konkrétně v naší domácnosti, a že to už pár let bez problémů funguje, přestože je to pro spoustu lidí nepochopitelné. Ale já spoustě věcem taky nerozumím a nechápu je, a přesto to těm věcem nevadí a fungují i bez toho, že jim nerozumím. Taky si neumím představit jak mohl někdo v Egyptě postavit pyramidy. A stojí tam? Stojí! I bez mých názorů na jejich stavbu.
Tatchud 29 let, syn 2roky+3měsíce
  • 
2.7.2008 10:04:26
Já se nenarodil na vsi ale malém mětě a žil jsem dvacet let víceméně na jeho okraji, takže se dá říct, že na vesnici. Měli jsme tam ovce, prasata, králíky , slepice, kachny a krůty - to vše se poměrně lacino dalo za komančů uživit, všude se dalo sehnat snadno něco na krmení. Dnes je to jiné - v potravinářství jsem ještě nedávno dělal a manželka je stále kuchařka a sehnat zbytky (pokud nejsme firma nas likvidaci odpadů) je od restaurací defakto nemožné. Proto už se stav zvířat z ekonomických důvodů zredukoval na králíky a slepice (jejich chov vyjde relativně lacino a na práci celkem nenáročně). Chov prasat mne už pár let nezajímá, protože nám stačí vepřový jednou za čas - králíci, kuřata, ryby a kachny mi to nahradí mnohem chutněji a moje oblíbená roštěná, guláš, ptáčky, svíčková apod se z vepřovýho dost dobře udělat nedají (navíc k hovězímu máme slušný přístup).
Když mi potom tetka z města přiveze jednou týdně igelitku tvrdého pečiva a dostane plato vajec, tak si myslí jak se nemáme krásně, ale je to jen z důvodu, že je mi trapný jí říkat aby se vzpamatovala, protože jen z igelitky starých rohlíků slepice dvacet vajec "nevyrobí". Pokud by to nebyla příbuzná, tak bych ji za takovýhle "kšeft" i s igelitkou už dávno vyhodil.
1.7.2008 10:26:54
miv milacku toto je diskuze a to znamena diskutovat vymenovat si nazory a diky bohu ze na tomto svete je tolik nazoru co lidi. Jinak by to byla nuda. ~j~
Majda
  • 
30.6.2008 23:36:22
Díky za vyvolání zajímavé diskuse. Jen vaši manželku podezírám, že před vámi tají skutečné náklady na nákup potravin :o)

A doporučuji nereagovat na přezdívku Dassy, bylo by to házení perel...
30.6.2008 22:54:59
jeste jsem zapomnela ze pokud ma pan autor rozmlsany jazycek a nechutna mu veprove maso tak to je jina vec, protoze kdyz clovek trpi nouzi tak sni vsechno a rozhodne je lepsi veprove maso z vlastniho chovu, kdyz vim cim to prase krmim nez koupene hovezi z kravy, ktera je vykrmovana praskama.
30.6.2008 22:49:42
za 1.nevim cim jsme krmili slepice , to obstaraval otec, ale jen vim ze ted co jsem se vdala moje tchyne ma nekolik slepic a v pohodne je zbytkama uzivi. A to podotykam ze jidlo se zbytecne nevyhazuje. Ja jsem narozdil od Vas mily pane na vesnici vyrustala tak vim jak to tam chodi , takze vim ze sehnat zbytky jidla v misti hospode neni az zas takovej problem, ikdyz to muze byt "zakazane" ale jim je v podstate jedno jestli ty zbytky jidla vyhodi nebo daji Vam na vykrm. A pak vsechno se neda prepocitavat na penize. Ja jsem mela jenom po precteni clanku a po precteni nekterych vasich odpovedi pocit , ze spis hledate vymluvy na to proc nemate slepice nebo jina domaci zvirata. a proc nepestujete zeleninu. A pak nechci se tady dohadovat o slovickareni jestli se slepice chovaji nebo pestuju nebo jestli cestina umoznuje oba vyrazy.
Jíťa
  • 
30.6.2008 20:33:22
100% souhlas.

Většina lidí (měšťáků) si myslí, že se na venkově stále žije jak před r. 89. Pamatují si jak babičky, tetičky a jiní příbuzní si vozili domů zbytky z jídelen a vpohodě si vykrmili prase (někdy nejedno) a mají dojem, že to tak funguje stále.

Nevím, jak přesně je to se zbytky z jídelen, ale tuším, že to nebude jen tak. Zato dobře vím, jak je to třebas s odběrem masa z nutky - to jsme chtěli brát pro psy.
1. musíte mít speciální povolení z veterinární správy s kulatým razítkem.
2. povolení obsahuje, přesné podmínky za jakých můžete maso pro psy odebírat (především musíte mít chladicí vůz a mražák jen na maso pro psy, vést přesnou evidenci odběru masa a jeho spotřeby a spoustu dalších pitomostí)
3. několikrát do roka vám vlezou do baráku a zkontrolují si, jak ty podmínky plníte.
To povolení jsme dostali celkem bez problémů, ale když jsme si přečetli ty podmínky, tak jsme nikdy žádný maso neodebrali a to povolení zase zrušili.

Předpokládám, že odebírat zbytky z jídelny je takřka nemožné (mimochodem ani zemědělská družstva neskrmují zbytky ze svých jídelen).
Tatchud 29 let, syn 2roky+3měsíce
  • 
30.6.2008 16:04:51
Ten hlavní článek jsem psal já, a na ves jsem se přestěhoval z malého města ve svých dvaceti letech z vlastního rozhodnutí v době, kdy jsem byl ještě relativně zdravý. Neodešel bych odtud nikam ani náhodou. Králíci a slepice se celkem lacino ukrmit dají - ale jak jsem už psal, kuchyňské zbytky po nás prakticky nejsou žádné - slepice by chcíply hlady, takže kupovat zrní, brambory na žmolky a staré pečivo je v našem případě nutnost (a mladé nosnice se samosebou zadarmo taky nerozdávají). Nevím z čeho jste vy dříve krmili prasata, ale dnes nám nikdo zbytky z kuchyní bez vystavení dokladu o likvidaci nedá (takže opět nákup brambor obilí na šrot a zezačátku děsně drahý granule s hormony na kterých jsou podsvinčata zakrmeny). Prasata a slepice se navíc nepěstují, ale chovají a konkrétně prasata se musí krmit denně a taky jim i kydat. Pokud jsme dřív zabili 120kg prase, tak nevím jak jste to dokázali Vy, ale nám se do jednoho mrazáku k letnímu ovoci, zelenině, králíkům , rybám, drůbeži a mnoha dalším drobnostem zkrátka nevešlo (takže musel být ještě jeden) - dnes si raději zajedu občas přímo na jatka (kde jsou ceny trochu jiné než v obchodech) a mám jen tolik co potřebuji a navíc čerstvý a ne půl roku starý maso z mrazáku. My osobně máme spočítaný, že nám se prase zkrátka nevyplatí (navíc já osobně raději drůbež a hovězí).
O tom že by manželka v budoucnu projezdila do práce minimálně tolik co vydělá, nepadlo ani slovo - pouze to, že jízdné autobusem vyjde dráž než benzin a nejezdí ani trochu v souladu s její pracovní dobou a z toho plyne nutné zlo - pořídit auto.
Příště to chce číst trochu pozorněji a nedělat okamžitě ukvapené závěry - např. to že má člověk páteř ve stavu neslučitelném s každodenní manuální prací v zaměstnání, ještě neznamená, že nemůže nic dělat - jen si musí umět včas říct, kdy je toho dost a přibrzdit. Nemusí se kvůli tomu člověk válet na gauči a naříkat, ale taky si nehrát na machra a skončit kvůli vetší výplatě ve třiceti na vozíku.
Tenhle článek měl původně vyvrátit mylné představy měšťáků a maloměšťáků o rajském životě na vsi, ale zároveň ukázat, že spoustě lidem to přeze všechny potíže vyhovuje a za městský by ho nevyměnili. Někteří to ale stejně očividně odmítají přijmout a rozdíly vidět nechtějí co?! Nezkoušejte mne přesvědčovat o tom, jak se žije na většině starých vesnických stavení, protože tu už skoro deset let žiju - to spíš z vašeho popisu o Vašem "pěstování" zvířat to vypadá, jako by to byl jen výmysl a moc praxe v tom nemáte.
 Příspěvky 110 z 107 [Dalších 97 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.