| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porozumění mezi postiženými a nadanými

 Příspěvky 12 z 2 
  • 
6.5.2008 12:09:55
Veľmi sa mi páči táto formulácia: "...že učení je jejich vnitřní potřebou, že se doslova učit musí, jinak strádají. Nebudeli mít mimořádně nadané dítě dostatek podnětů, není v pohodě, je frustrováno." Máme to vyskúšané až po zdravotné problémy. Veľmi sa teším, že také školy vznikajú, že je stále viac ľudí, ktorí rozumejú problematike a chápu, že taká trieda nie je o elitárstve ale o napĺňaní skutočných potrieb tých detí. Majú na to rovnaký nárok, ako ktorékoľvek iné deti. Je výborné, že pedagógovia nadaných im už vytvárajú možnosti rozvíjať ich prirodzenú potrebu.

Veľmi by ma potešilo, keby sa v spoločnosti začalo venovať viac pozornosti aj psychologickej stránke možností a nemožností takých detí. Nejaké systematické vzdelávanie pre rodičov, učiteľov, vychovávateľov. Napríklad to, že sú svojou inosťou vytláčané z kolektívov. Kým mnohí nadaní extroverti si s tým vedia poradiť a stanú sa napríklad vodcami kolektívu alebo sú aspoň dobre akceptovaní, introverti tým můžu veľmi trpieť a nebyť schopní sa zaradiť a ani sami seba so svojou inosťou akceptovať. Obvykle to každý rodič rieši individuálne, prípadne sa tiež individuálne radí s psychológom. Ten, ak má prax s takýmito deťmi môže mnohým rodičom opakovať to isté, v skutočnosti vôbec nie je nutný individuálny prístup, vhodnejšie by bolo skupinové vzdelávanie rodičov, učiteľov a vychovávateľov nadaných detí.
Zuzka M.
  • 
30.4.2008 9:56:54
Abych řekla, tak to neni tak dávno co jsem na tuto školu chodila a paní ředitelka tam už v té době byla aktivní.
Každopádně musím říct, že hodiny kdy jsme měli mezi sebou i zrakově postižené určitě v mezích naučilo žáky toleranci k takto postiženým lidem. Ale bohužel nevěřím tomu, že to s tou speciální třídou pro nadané bude tak horké... přecijen se ta zmíněná škola nachází dnes bohužel v jedné z nejhorším čtvrtí českých budějovic a myslím si, že děti které tam budou jen trochu vybočovat z řady, budou mít pěkný "náběh" na šikanování... Nemohu to tvrdit závazně... ale jen můj vlastní názor...
 Příspěvky 12 z 2 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.