| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Psychogenní zácpa

 Příspěvky 110 z 66 [Dalších 56 >>]
Jana
  • 
30.9.2015 21:30:33
Já mám zase dobrou zkušenost se cvičeními Werbeck metodou. Není to u nás moc rozšířené, ale v Praze bývají kurzy. Ona ta Werbeck metoda je primárně o práci s hlasem, jenže když chcete mít dobrý hlas, musí fungovat dobře celé tělo, a tak je tam spousta cviků, které fungují třeba na zácpu, pomáhají při astmatu atd., je dobré přímo si o tom promluvit s lektorem.
Lexi, syn 4 roky
  • 
23.1.2014 22:22:52
Chci se podělit i o naši zkušenost s psychogenní zácpou. Náš chlapec jevil známky, že kakání není jeho oblíbená činnost tak po prvním roce, ještě v plenkách, ale šlo to denně. Ve dvou letech v době, kdy "chodil Mikuláš" snědl hodně sladkostí...a pak následovala první zácpa. A strach z kakání. Začal vyprazdňování prožívat hůř, ale ještě to šlo. Když přestal nosit plenky, z kakání se stal skutečný problém. Musím tedy poznamenat, že nemíval zácpu klasickou. Stolice byla měkká (i když samozřejmě s přibývajícími dny, bez vyprázdnění tuhla).
Teď má čtyři roky a konečně se to zlepšilo! Ty dva roky však byly náročné. První rok jsem dělala samé chyby. Jak se prodlužovaly dny bez kakání,úzkostněla jsem. Měla jsem strach o jeho zdraví a trápilo mě vidět ho, jak je mu nepříjemně po dvou, třech, čtyřech dnech bez stolice. Je to opravdu zápřah na nervy. Nutila jsem ho na hrníčku sedět než se vykaká, používala jsem čípky, olejíčkem mazala konečník, slibovala (a dávala) mu odměny za hovínko, v zoufalosti strašila, že půjdeme k doktorovi. ~a~ Lactulosu rozchodil. Projímavá strava nepomáhala. Tak ohromně to dokázal potlačit a vsáknout. Den za dnem bez kakání byl nevrlejší, schovával se,byl nervozní, čtvrtý den se začal vyhýbat jídlu,chápal, že když jí víc,víc se chce kakat. Čím víc jsem ho nutila, tím víc se bál. Pokud jsem ho uplácela odměnami,jen chtěl další a problém se přitom nelepšil. Jen další stres. Ve stádiu nejvyšší zoufalosti (po roce a půl trápení), jsem pochopila, že musíme jinak. Pomohly mi i rady na této stránce. A tady shrnu, co nám pomohlo.

1) klid a důvěru rodičů (hlavně matky-mě) - kakání je osobní věcí dítěte a zvládne to,nějaký čas jsem delegovala starost aktu kakání na manžela. Potřebovala jsem na to nemyslet, zjistit, že to půjde i bez mé snahy a spoluprožívání. Sice to nešlo o nic lépe, ale odpadla spousta stresu, který jsem do toho přinášela já.

Jak jsem se uklidnila, ujasnila jsem si, jak budeme dál pokračovat, a zásadní bylo toto

2) homeopatika (u nás byly naprostým průlomem)! - nikdy před tím, jsem je nezkoušela a ani jim moc nevěřila, dlouho jsem to oddalovala, ale nyní jsem velice šťastná, že jsme do toho šli, samozřejmě záleží na tom, jaká homeopatika jsou podána - resp. na lékaři, který má zkušenosti a rozumí tomu. Náš klučina se po pár kuličkách změnil, několik dní byla patrná změna v jeho chování (byl plačtivější,mazlivější,chtěl být s maminkou)...což se vrátilo brzy do normálu (tedy veselý divoký rarášek, před mazlením radši uteče-nebo pár sekund to vydrží,když mi to dělá tu radost ~:-D, nicméně proběhlá změna v uvolnění, v určité poddajnosti díky které se prvně bez breku posadil na wc všechno rozhýbala směrem k lepšímu . Nebál se už tolik uvolnit svěrač a pustit hovínko, dokonce si sedl sám na prkýnko na záchodě (mimochodem, záchod s prkýnkem se nám osvědčil lépe než hrníček, přesto, že se zprvu záchodu bál, že do něj spadne), ale měl stupínek pod nohama a tudíž určitou jistotu, stabilitu

3)
-strava (vynechání čokolád,cukrovinek) a normální pitný režim,
- prášková vláknina přidávaná do přesnídávek-pomohla i k většímu objemu ve střevech - jak jsem psala nechtěl jíst velké porce,aby nemusel kakat,tímto jsme ten objem trochu naháněli,
- lactulosa, nyní jsem od ní nečekala, že přijde stolice hned,chtěla jsem zajistit měkkou stolici. To se nám myslím povedlo. Prostě, aby neměl během celého "procesu" učení se v klidu kakat nepříjemný zážitek z tvrdé stolice. Začali jsme lactulosou: 2 polévkové lžíce denně...po cca čtrnácti dnech 1,5 lžíce....po nějakém čase jedna lžíce...až už nebyla potřeba vůbec. Odvíjelo se to podle toho, jak získával jistotu, že kakání není bolestivý zážitek. Celou dobu jsem však věděla, že ho nechci udělat závislým na projímadle,je potřeba nechat co nejdříve práci na střevech. Spotřebovali jsme celkem dvě balení za celou dobu "učení kakání v klidu"

4)odměny - i když si syn (díky naší trpělivosti, důvěře a povzbuzení...a homeopatikům!) sedl na záchod, chtělo to motivaci k vykakání. Pořád se bál, i když už nebyl tak zaťatý a nepřístupný jako před homeopatiky. Měli jsme špatnou zkušenost s dáváním dárků - malých autíček (nic jiného ho v minulosti nenalákalo - ale chtěl další a další a kakání přitom vázlo, chtěl odměnu už jen za to, že si to vykakání musel vytrpět). A tak jsem dost zvažovala, zda zase odměny zavést, nebo to bude zase "kontraproduktivní"?. Nakonec jsem se rozhodla, že to zkusíme. Ale jinak. Nakreslili jsme na papír vláček. A jako odměnu za každé vykakání jsme dali razítko do vagonku. Na papír jsem vedle vláčku namalovala taky slíbenou odměnu,ke které se blíží s každým dalším razítkem. První vláček byl krátký :o) a bylo za něj pěkné auto. Další vláček byl delší, za plný vláček byla odměnou návštěva krytého bazénu, takže přimalovaná rodinka v bazénu ho těšila a lákala. Odměny jsem obměňovala. Myslím, že jsem použila asi čtyři vláčky, pak pro něj přestala být motivace formou odměn méně důležitá a kakání se stalo přirozenějším a radost jsme zaměřovali spíše na úlevu v bříšku a pochvalu (ale žádné přehánění! s chválením) než na hmotné odměny.

5)Co děláme na WCčku. Na wc zkoušíme denně, ale když se mu nechce, jdeme pryč. Nejdříve jsme se dohodli, že nebude žádné přemlouvání a držení na záchodě když nechce, že nebudou čípečky a že si to uděláme na záchodě hezké. Tedy dítko uklidnit. Pak jsem mu zopoakovala motivaci - autíčko, výlet... Na záchodě si před něj dám židličku, on nožky na schůdek pod sebou. Většinou se ho snažím zabavit, aby nemyslel na strach z vykakání. Tedy mu povídám vymyšlené pohádky, říkanky, básničky - většinou blbinky pro pobavení. Motivovalo ho taky těšení na hovínko..jestli bude špenátové, nebo těstovinové, jestli bude vypadat jako auto, letadlo... Smích velmi pomáhá uvolnit se. Někdy děláme "leze leze po železe a trošku ho polechtám - ale to jen tak, aby ho to nestresovalo, sám si řekne "lechtání zakázáno", když je mu to nepříjemné. Někdy ze srandy "boxujeme" nebo jinak laškujeme - on se u toho trochu kroutí a opět povolí. Jednou jsem zkusila říkanku s hraním - "Takhle jezdí páni". Je to pro batolata a už je na to ten náš velký. Ale hodně si to oblíbil a sám si teď uvědomuje, že se u tohoto uvolní. Tak když je na něm vidět, že stolice ještě není uplně nakrajíčku, on si řekne,tak ho pohoupu na klíně dopředu,dozadu,doboku...on se směje,uvolní, za chvíli řekne "kakat", posadím ho na wc před sebou a je to. Často však už nepotřebuje žádnou pomůcku.

Když za mnou nedávno přišel a řekl, "mami, mě se chce opravdu,opravdu,opravdu moc kakat"....byla jsem...a jsem stále velmi šťastná

Na záchod chodí po dvou dnech, sem tam po třech, někdy ale i hned následujíc den. Není to uplně "dokonalé". Ale pro mě je důležité toto. Že když cítí, že se mu chce, tak si řekne a jdeme. Samozřejmě se to odvíjí podle stravy, pitného režimu, ale ten hlavní blok v hlavě už je doufám pryč. A ještě chci dodat, že si náš kluk uvědomuje, co jsem s ním dřív prováděla "za pokusy" než jsem našla tu správnou cestu. Že ví, proč jsem mu dávala čípky, proč jsem ho nutila sedět na záchodě. Jasně,že mě napadá, že z toho může mít nějký "postih do budoucna", že jsem zasahovala do jeho integrity. Vždyť celá rodina a doktoři řešili jeho zadeček a kakání. Stále si to pamatuje a já mu řekla, že vím, že to bylo nepříjemné,že mě to mrzí,že jsme taky nevěděli, jak mu správně pomoc, ale že teď vidíme, že to umí sám. A že je všechno už v pořádku.
Dodám ještě, že dřív ho po vykakání bolelo vyprázdněné bříško. Teď už je to dobré. Vykaká se, ani už nezkoumá co a utíká si hrát.


Jsem vděčná všem, kteří mi nějakým způsobem poradili a pomohli. A proto i já se teď tady tak dopodrobna rozepsala, abych se o naši zkušenost podělila s ostatními a snad něco z toho bude platné i dalším rodinám s tímto trápením. Samozřejmě každý jsme jiný, každé dítě reaguje jinak...a tak je na nás rodičích, najít ten nejpříjmnější způsob pro naše dítko, jak ho uklidnit a uvolnit (ale musíme začít u sebe, to jsem musela pochopit jako první).

Hodně zdraví všem dětem i rodičům,~;(( Lexi
Jméno
  • 
11.7.2013 11:32:40
Tak nás potkala psychogenní zácpa. Stalo se to tak, že se dvouleté dceři udělala ošklivá opruzenina, do které se ji dostala infekce a při kontaktu se stolicí ji to strašně pálilo a bolelo, bála se kakat. I potom, co se infekce vyléčila, již nechtěla kakat, pokaždé, když to na ni přišlo, začla se celá třást, stáhla prdku a snažila se to zadržet, někdy i plakala, byla z toho nervozní... trvalo to 2týdny, byli jsme z toho psychicky dost špatní a nevěděli, co dělat, zkoušeli čípky, švestkové šťávy, pročítali diskuze, různé rady...

Ještě ten den, co jsme se rozhodli problém ignorovat, jak se všude radí,tak ten samý den večer, jsem se rozhodla problém NEIGNOROVAT. Zadala jsem na youtube: děti na nočníku a asi 30minut pouštěla videa, jak děti kakají do nočníku - sláva bohu těmto bláznivým matkám, která zvěřejňují svoje děti při takových okamžicích. :-D Světe div se ! Zabralo to ! Dcera se od té doby těší až udělá bobek do nočníčku a je nešťastná, když se náhodou nezadaří.. :-)) Takže tenhle způsob vážně doporučuji. Od té doby máme po problému a je klid... sama si říká o nočníku, sama si pro něj dojde na záchod a to je vždy radosti, když udělá, jak sama říká "bobek" ! Všem přeji, co nejrychleji tento problém vyřešit, není to opravdu nic příjemného. Přeji krásný den ! :-)

  • 
23.1.2012 22:53:26
Dobrý den, se zadržováním stolice (psychogenní zácpou) máme zkušenost u dvouleté dcery, která trvala třičtvrtě roku. Zkoušeli jsme všechno možné. Ale jen po dobrém - hlavně žádné tresty a nucení!!! Pořád jsem hledal na internetu různé rady až jsem natrefil na jednu účinnou! Dětské projímadlo EASYLAX - Hermánkovo - ibiškové projímadlo pro děti bez věkového omezení, usnadňuje vyprazdňování, uvolňuje a lubrifikuje stolici a usnadňuje její odchod z těla. Ampule se závádí do konečníku a do 30 sekund dojde k vyprázdnění. U nás to fungoval pokaždé - pár sekund a žádaný obsah byl venku. Aplikovali jsme toto projímadlo každý druhý, nebo třetí den. Stolice nevycházela tak tuhá a tím pádem malá zjistila, že to nebolí a zhruba po třech týdnech aplikování projímadla EASYLAX se malá začala podělávat sama :) Tato metoda je nejšetrnejší a nejúčinější!
  • 
19.10.2011 21:41:36
Ahoj,nezlob te se na mě,ale já bych trochu poopravila to dávkování!Pokud se to teda u přípravku za těch pár let co tu ta diskuze běží nezměnilo.Začněte jednou lžičkou po snídani.A uvidíte co to udělá!Hned 3 to se mi zdá o život:)).Synovi"zadržovači"stačila napoprvé jedna lžička a nezadržel!Opravdu to pomáhá!!!Bohužel jsme to objevili až ted:((.
Káťa
24.1.2011 23:16:53
Dobrý den, s dcerou(21měsíců) řešíme podobný problém. Taky se už chytám všeho, co by mohlo pomoci. Mohla bych Vás poprosit o název těch homeopatik. Předem děkuji, Káťa
14.5.2010 22:11:46
Dobrý den,mám 2,5letého chlapečka,který měl na začátku ledna střevní virozu a od té doby zadržoval stolici a nechtěl bumbat.Zkoušela jsem kdeco.Dávala jsem mu slabé projímadlo Duphalac,upravila stravu...jogurty activia,actimel,ovoce,zeleninu.Po ránu pil švestkovou šťávu,vlažnou vodu,do jídla jsem přidávala lžičku olivového oleje,nutrilon jsem mu dělala do vločkového vývaru a NIC.Chodil kakat jednou za 3-6dní a bylo to utrpení.Po té střevní chřipce odmítal pít vodu,tak jsem mu dělala čaje,ale dělala jsem instantní.Chyba.Z vlastní zkušenosti-vařte domácí čaje.Nakoupila jsem hromadu bio sušeného ovoce:švestky,hrušky,meruňky,rozinky,ananas.Různě kombinuju-např.švestky+čerstvé jablíčko,meruňky+rozinky+hrušky,ananas+jablíčko..Dočetla jsem se,že nejlepší vývary jsou ty,které se vaří na nejmenším plameni a dlouho,takže čaj vařím cca30min-1hodinu.Pak to nechám alespoň přes noc louhovat,nepřidávám žádný cukr.Ovoce nesmí být sířené a neobsahovat barviva!Jeníček teď kaká každý den a někdy i 2krát denně.Jinak baští všechno možné,nic neupravuju,žádné projímadlo.Držím palečky,ať vám,nebo třeba nějaké jiné mamče,pomůže.Pevné nervi.Monika
áďa, sára, kryštůfek
31.10.2009 2:46:44
jéjej, já jsem se dostala do jiný diskuze. Omlouvám se.
áďa, sára, kryštůfek
31.10.2009 2:43:53
si od 2let KK dobrovolně nekakal. Interval až 7dní i víc. Pediatr a gastroenterolog doporučovali Lactulosu.Udělali testy na lepek. Užíval ji střídavě přes rok přes mou nechut dávat dítěti projímadlo. Další radu dát neuměli-kromě úpravy jídelníčku. Už nebylo co upravovat, ještěže ty švestky a kompoty měl rád,ostatní zdravé nechtěl přijmout. A pak jsme byli ještě v Motole-irigografii jsem "zatím" odmítla, dohodli jsme se nejdřív na jejich psychologovi. Před ním se kk vykakal náhodou úplně ukázkově, jak když tam nemáme co dělat a paní dr. doporučila nechválit jen za "kupu", že nás tím i vydírá a vyzvedat ostatní synovy úspěchy a schopnosti.A zavést systém odměn-dobrůtka, samolepka, sluníčko...Bez výsledku. Malý stále rok a půl křičel, že nepotřebuje kakat, do teplé vany ho člověk musel zlomit a přemoct, nešlo to po dobrém ani po zlém( křičel jak na lesy, bránil se, čípek ho děsil-stejnak často nepomohl a zas to zatáhl), dokonce volal, že chce potrestat, byl jak smyslů zbavený. S přibývajícími dny toho "kakacího intervalu" měl špatnou náladu, poskakoval, u tv ležel na bříšku se zadečkem vzhůru,odmítal jíst...Většinou jsme ho po týdnu donutili posedět a za velkého řevu byl výsledek na wc, nějak se i pláčem uvolnil a začal tlačit nebo čípek. Pak rozkvetl a začalo mu chutnat. Ještě jsme zkusili "poradce pro zdravý živ. styl"-to nic, jen přednášky o stravě a numerologie-poukázala na vztah dítě-matka.Bohužel jsme si už začali pomáhat tím, že přijde čert a najde si toho, kdo má plné bříško.To trochu pomohlo. Pak homeopatie a tady se začala situace obracet k lepšímu. Paní dr. má 30let zkušeností práce s dětma(manžel tuto "kořenářku" odmítal, ale nebránil nám). Prý nejdřív vyřešit potravinovou alergii-otestovali jsme 150vzorků potravin a důsledně dodržovali-i ve školce, i přes různá klepání si na čelo od manželovy rodiny a jeho vědecké sestry endokrinoložky.Především nemůže mléko a mléčné výrobky a spoustu dalších jídel.(nepodávám nic instantního a důsledně omezujem všechna připravovaná přilepšovaná jídla a dobrůtky).Čokoládu můžeme. Užíval homeopatika, pak jsme už některé potraviny opět mohli.Mezitím tím skončila fáze vzdoru, kdy mě velmi bojkotoval(navíc se mu narodila sestřička). Dnes už zašeptá "jdu kakat" a běží na wc. Chce tam být sám.Dostane samolepku, za celý arch jsou výlety. Čerty nevoláme, ani se už nebojí. Homeopatika užíváme dál a nahrazujeme většinu mléčných potravin.

Blanka
28.6.2009 12:00:12
Dobrý den, nechci tady mudrovat, ale v takovém případě si myslím, že pomůže dobrý psycholog, opravdu mám osobně velmi dobrou zkušenost - dělá to divy!!!!!!!!!
 Příspěvky 110 z 66 [Dalších 56 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.