| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Budou rodiče platit za etnicky "čistou" školu?

 Příspěvky 110 z 82 [Dalších 72 >>]
Marta
  • 
24.4.2008 8:24:07
Tak já mám třináctiletého syna míšence (můj manžel je černoch) a syn je ve třídě nejlepší. Dokonce si z něj dělají legraci, protože má i nejlepší známky z českého jazyka (kromě toho, že exceluje z francouzštiny a angličtiny). Souvislost mezi barvou pleti, etnikem a školou tedy nezjednodušuji na "cikán = samé pětky". Dcera má tři roky a když jsem ji přihlašovala do školky, žádala jsem speciálně třídu, ve které by se sešla s dalšími "cizinci", takže má kolem sebe jednoho Ukrajince, jednu Bulharku a jednoho Vietnamce. A pokud vím, jsou také všichni bezproblémoví a učitelky i ostatní rodiče si na nic nestěžují. Problém je podle mě většinou spíš v chudobě a v neznalosti rodičů - jak ti rodiče vyrostli a jaké našli zaměstnání a jak k nim přistupuje společnost, tak se oni věnují svým dětem a snaží se o jejich rozvoj.
Iveta
  • 
21.4.2008 15:11:47
Ahoj Margito, čtu Tvé zajímavé příspěvky, myslím, že lidé jako Ty, kteří jsou začleněni do obou dvou světů, !mléčného" i romského jsou povoláni udělat pro porozumění obou světů více. Neuvažovala jsi o tom? Například pro mne, jako pro "mlíko" bez předsudků,by bylo dobré, kdybych se dověděla o romské mentalitě více. Už jsem četla nějaké knížky, ale bohužel, vždy je psalo "mlíko".
Ty píšeš pěkně.
Určitě máš bohaté zkušenosti. Mohla bys pro nás nezasvěcené popsat život v romských rodinách - různých. Nebo "sbírání materiálu". Kdyby romské děti popsaly třeba své dětství a dospívání v ghettech,kterých je ještě v Česku početně, s jeho problémy i radostmi. Jinask je to pro nás "mlíka" uzavřený svět, kterého se bojíme.
Bylo by taky dobré zamyslet se nad tím, proč se někdy nedaří adopce romských dětí (četlas Terezu Boučkovou? Máš na to nějaký názor?), naznačit nějaké východisko, doporučení. Určitě znáš vzdělaných lidí mezi Romy celou řadu. Bylo by dobré, kdybyste něco udělali pro Vaše etnikum a i pro nás "mlíka" a pro oboustranné dobré vztahy.
katerina
  • 
21.4.2008 14:09:02
Vubec nechapu, co svymi prispevky myslis. To jako problemovi zaci jsou automaticky Romove ? A proc mluvis jenom o nich ? Clanek je zejmena o pristehovalcich. Pracuju ve Velke Britanii a problemovi zaci jsou zdejsi, ze kterych nam vstavaji vlasy na hlave. Jsou zli a agresivni. Naopak etnicke deti a rodiny jsou poradne a pilne, protoze vi, ze se musi snazit vic. U nas uz se taky davno vi o tom, ze vietnamse deti ty nase daleko predci v pilnosti a poradku.......
Janina&2
19.4.2008 22:12:07
myslim, ze v Cechach zatim neni treba organizovat pripravky, ale je treba vedet co delat az se pocet pristehovalcu zvysi. pokud je na 1 ne cesky mluvici dite ve skole/skolce 100 cesky mluvicich deti, tak uz to samo o sobe je nejvetsi pripravkou.

kdyz muj stari syn chodil do skolky (zijeme v Nemecku), tak vim, ze ve meste skolky nikdy nepresahnou 50% v podilu nemeckych deti. ovsem mezi nemecke se pocitaji i taci, kteri jazyk neovladaji a mezi "nenemeckymi" deti jsou deti, ktere mluvi nemecky bez akcentu. uz ve skolce se deti muzou v nemcicne zlepsovat. kdyz sel syn do prvni tridy, tak ze ctyr trid byla jedna pro deti se zadnymi nebo spatnymi znalosti nemciny.

ale nejvice stejne zalezi na rodicich, pokud se oni rozhodli integrovat a naucit jazyk, tak budou svym detem nabizet i mimoskolni aktivity v jazyce zeme kde ziji. v opacnem pripade si vybuduji zivot v nejakem ghetu a zit budou ze socialni podpory (tim neci rict, ze by socialnich podpor nezneuzivali i "domorodci";).
19.4.2008 13:57:28
Budem-li se bavit čistě o problémech, které vzniknou ve školách rozdílnou vstupní úrovní žáků - nedala by se zařídit nějaká přípravná školka pro děti přistěhovalců? To by snad nemuselo být nijak bolestné řešení ne?
19.4.2008 9:13:12
Proč hodnotíš stát dle jednoho (několika) příspěvku/příspěvků??? Není to též trochu drzé..?
Kamila,Alex 10měsíců
  • 
18.4.2008 22:44:11
Neskutečný...homofobní stát,fakt!Co to má být "sikorky"???Styďte se!
Jana D.
  • 
18.4.2008 8:57:10
Vetsina lidi proste nepochopi, ze prislusnost k jinemu etniku a kulture nema s kavalitou cloveka nic spolecneho. Proto porad odrhuji dokolecka, cizinec se musi prizpusobit, prizpusobit, prizpusobit. Pokud znam jazyk zeme, ve ktere ziji, dodrzuji jeji zakony a nikoho neomezuji, muze byt kazdemu jedno,jak vypadam, jak se oblekam, jake dodrzuji tradice, jake jim jidlo a jakou posloucham hudbu. Xenofobie prameni prave z neznalosti a neschopnosti predstavit si danou situaci. Clovek se nikdy nedokaze prizpusobit na 100%. Co to vubec je, 100%? Pro Novaka 100, pro Dvoraka je to zatim jen 70 a pro Hrdlicku 30, kazdy clovek je proste jiny. A xenofobum (i kdyz to nepriznavaji), vadi prave ta odlisnost, ktera je viditelna na prvni pohled. Tedy barva a jazyk. O integraci tady vubec nejde.
Jana
Ivo
  • 
17.4.2008 23:12:19
Tak tě Margito obdivuju, že máš ještě sílu na ten zdejší diskusní zmatek reagovat. Holky tady neví, jaký je rozdíl mezi integrací a asimilací a hemží se to tady přesně tou latentní xenofobií, kterou poslední průzkumy přisuzují asi 75% mladých lidí v ČR. Já jsem tu svou "Sikorku" (ježíš kterej debil to označení tady zavedl?) dal do soukromé školy, kde mají 13 dětí ve třídě a motají se tam i jiné děti než gádžovské. Jak to tady tak poslouchám (čtu), udělal jsem dobře, že jsem ji nedal do "normální" běžné bílé školy, asi by to některým rodičům vadilo, ne? Jsem ale moc rád, že bílé děti ve věku mé dcery ještě neřeší barvu pleti stejným způsobem, jako holky v této diskusi. Ony (ty děti) ji totiž (naštěstí) neřeší vůbec, čehož (ruku na srdce děvčata) nejste schopny ani náhodou. S pozdravem "cigán=problém" vás zdraví ten, který denně objímá dva malé romáky, a každej den mu v autě nahlas řve Gipsy.cz "... nám je jedno, jestli si gádža, však dokonalej vole není nikdo ...".

Přeji si moc, abyste hodně brzy přestaly řešit problémy typu "snědej, kterej se nepřizpůsobil" a já se nemusel v budoucnu bát o své děti v bílé škole. Protože Romáci jiní jsou a budou. Možná by vám taky neuškodilo podívat se dál než do Horní Dolní. Jestli chcete třeba něco dozvědět o záviděníhodné náboženské toleranci, jeďte se podívat do Malajsie. Je to muslimská země, ale do křesťanského Inda nebo bezvěrného Slovana tam rozhodně nekopou tak jako Janáčková do cigoša :-)
 Příspěvky 110 z 82 [Dalších 72 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.