| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nafoukli spolužáka kompresorem. Co udělají příště?

 Příspěvky 110 z 161 [Dalších 151 >>]
4.9.2008 10:21:43
Naprostý souhlas! Samosebou, že "mlácením" se nemyslí těžké ublížení na těle, ale nějaké mantinely musí být. Když byl syn malý (teď 26 let), nikdy jsme doma neříkali: učitelka je taková, nebo maková - vždycky byla autorita učitele na prvním místě. Dneska? Dítě si doma postěžuje na jakoukoliv blbost, a rodič řekne: počkej, já si ho podám, kreténa jednoho! (Slyšeno na vlasní uši). Zmizela jakákoliv úcta k lidem kolem nás, násilnostem je dáván volný průběh, řád věcí, které dříve byly samozřejmé, se změnil v chaos... Když krátce po revoluci režisér Menzl se nechal slyšet, že se obává, že k nám s otevřením hranic vtrhne taky nekulturnost a gaunerství všeho druhu, tak se na něho vrhli, že nepřeje svobodě tisku, a já nevím čeho ještě. Teď se ukazuje, že měl bohužel pravdu... Jak z toho ven? Připadá mi, že žijeme v době primitivního kapitalismu, urvi co můžeš, ukradni, když u toho někoho zraníš nebo zabiješ, je to přeci fuk.Morálka se rozpadla u dospělých, jak bychom jí mohli chtít po dětech.Máte pravdu - začíná to v rodinách -Ale to by bylo na dlouhé povídání.;((
DENISA
  • 
29.3.2008 1:46:57
Diky za povzbuzujici mail. Doufam, ze mas pravdu.
Monika, dva budulinci
  • 
28.3.2008 22:54:45
Deniso, nad tim jsem taky casto uvazovala. Holcina ma tri rocky, a je taky moc citliva, rozumna, od malinka jaksi moc zrala a empaticka.
Kdyz ji muj klucik, skoro dvoulety, ktery je sice smisek ale drsnejsi, necim pretahne, hlavne nespravedlive, byvala z toho cela vykulena. Plakavala, a jsem skoro brecela s ni. Jak to takovemu bobkovi vysvetlis, ze je braska miminko a nechape jak ti tim ublizuje.
Ale ted kdyz jsou vetsi, vsimam, ze mala uz si to tak nebere a otrkala se. Sama je k nemu jako maminka, pusinkuje ho, hlida ""aby se mu nic nestalo"", ale kdyz se maly vstekne tak ho okrikne, oplati mu to...nechavam je si to vyrikat. Ucim je pouzivat slova ale v konfliktu jen dohlidnu. Myslim si, ze se ti chlapecek v kolektivu nebo se sourozencem otrka. A to neznamena ze ztrati svoji milou a dobrosrdecnou povahu, jenom se nauci vyjednavat a vyhradit si sve mistecko. Neboj. Myslim si ze uslapnute deti jsou spise vysledek rodicu. Kdyz mu vy date svou ""duveru"" a bezpeci, tak bude v kolektivu mit z ceho cerpat a na cem stavet.
tengu
  • 
27.3.2008 11:47:18
Ahoj, já si teda myslím, že psychická pomoc nenáleží jen obětem. Ano, neboj, vidím tam to slovo "hlavně". Ale i tak věřím, že šikanér potřebuje stejnou psychickou ozdravnou kúru jako oběť. Nehledě na to, že se vynechává další strana, která se na šikaně, jak aktivně, tak pasivně, podílí. Myslím tím samozřejmě zbytek kolektivu, v tomto případě třídy. Jak je možné, že nikdo nezasáhl, že se nikdo šikanovaného nezastal? Pokud šikana do kolektivu prosákne natolik, že už je dětmi uznán za běžný a korektní stav, je třeba ozdravit celý tento kolektiv. Není přípustné se šikany nejen účastnit, ale ani ji tolerovat. Pouhý trest nezmění uvažování aktérů. Nejsou to povšechně malé děti, na které stačí přístup smíš/nesmíš. Pro tyto děti je morálně důležitá shoda v kolektivu a jakmile kolektiv uzná, že šikana je "v pořádku", dochází k velkým škodám na morálce všech účastníků šikany. Proto věřím, že pouze tresty nemohou pomoct. Ráda bych ještě upozornila, že i když z velké části má na šikaně vinu i pedagog, tento pedagog nebyl nikým připraven na možnost, že šikana vznikne právě v jeho třídě. Nikdo ho nenaučil, jak šikanu rozpoznat a jak ji správně řešit. A když na ni jde lidsky, často se dopustí chyb, které mohou být fatální.
DENISA
  • 
26.3.2008 1:46:10
Vis, mam decko kolem roku stare. Ac je jeste malinke a par let jeste bude pod ochrannymi kridly svych rodicu, tak na nem uz ted sleduju, ze je tak duverivy, hodny, citlivy (ma to i ve znameni). Kazdemu duveruje, kazdemu podava rucicku, na kazdeho se siroce usmiva, byt na nej nekdo cuci jako bubak. Tak si rikam, jestli lepe z nej vychovavat drsnaka, davat ho na sporty a otriskavat ho, aby se jednou nestal tim otloukankem v kolektivu. Ale nejak mi proti tomu jde mysl, chtela bych, aby byl citlivy a empaticky clovek. Otazkou je, jestli to nebude mit v zivote MOC tezke.
Bruni
25.3.2008 20:29:08
"Pokud budou zahnány do kouta, tak agresorem bude někdo jiný.." Jenže navenek to bude to tvoje dítě (promiň, že dávám zrovna takovýhle příklad), kdo bude šikanovat a ubližovat a to, že původně za chování tvého dítěte může třeba někdo jiný, nemusí nikdo vědět a tvé dítě se může bát to říct.
A tím zahnáním do kouta jsem nemyslela, že někdo tvoje dítě napadne a ono se brání. Může třeba chtít být někoho kamarád, být v nějaké partě... Pak i normální slušně vychované děti dělají věci, o kterých ani rodiče neví a jsou z toho sami v šoku.
Monika, dva kulihrasci
  • 
25.3.2008 20:13:31
Krasne jste to rekla. :))
Monika, dva kulihrasci
  • 
25.3.2008 20:03:39
Lassie, mate pravdu, ale opravdu mluvime obe o necem jinem. :))
Ja jsem se jen rozhorcovala nad zasadnimi problemy, ktere existuji kvuli stylu vychovy nasich deti (a zapadnich, odkud jsme to prevzali). Je to permisivni, demokraticka vychova, jejiz vysledky ted vidime a zazivame doma a ve skolach. Vubec nerikam, ze by ucitele meli bit patnactileteho kluka. (I kdyz mohla by nastat situace a okolnosti, kdy facka by byla mohla byt klidne na miste.) Neni povinnosti ucitelu vychovat nebo prevychovat deti, natoz velke. Je prece jasne, ze to nebude mit zadny staly ucinek, pokud doma v rodine byla a je demokracie a denne vladnou jeji nasledky. Nad deckem bych vubec nelamala hul!! Jak jsem jasne naznacila je to nase vina, rodicu. Co by bylo opravdu laskyplne k takovemu patnactiletemu, kdyz chcete mluvit konkretne, je jak jste rekla zjistit si situaci doma a podle toho se zachovat. Pokud je kluk fyzicky nebo emocionalne tyrany nejakymi psychicky labilnimi lidmi, nebo ma rodina vazne problemy-alkohol, drogy, nevera...., tak bych asi trvala na pomoci odbornika, protoze je moje povinnost chranit ostatni decka, a dala bych klukovi presto jasne najevo, ze nebude terorizovat ostatni bez nasledku. Kdyz bych ale videla vynervovane, nestastne rodice, kteri uz nevi kudy kam, snaseji klukovi modre z nebe, nic od nej nechcou a vubec s nim jednaji jako s princem, potom bych si s nima promluvila a snad spolu dosli k nejakemu rozumnemu reseni ktere bude v prvni rade aplikovane doma a potom podporovane skolou. A byla bych nekompromisni. Snad na to ta ucitelka neni tak uplne sama :)) Co jsem se snazila ric, je ze problem je v nasem pristupu. Myslime to dobre, chceme aby deti byly spokojene a stastne, ale pevne verim, ze rovnym a ""demokratickym"" stylem vychovy cesta nevede, a za tim si stojim.
Ivana
  • 
25.3.2008 14:26:20
Myslím, že rodiče a výchovné prostředí (resp. absence jakékoliv výchovy ze strany rodičů - taková ta opičí láska)mají velký vliv na šíření šikany, ale školy na tom svůj nikoliv bezvýznamný podíl mají také, pokud ji samy nepotírají. Šikana se nevyhne žádné škole, ale je dost škol, které se tváří, jako že to jejich problém není. Raději dám své dítě na školu, kde připustí, že tam je šikana a navrhnou nějaké rozumné řešení, než na školu, která tvrdí, že tam šikana není, nebyla a nebude. U takové školy nemám jistotu, že až k nějaké šikaně dojde, tak ji bude zatloukat, jen aby proboha neklesl počet žáků a tím i dotace. A když navíc šikanér je synkem místního podnikatele, který škole poskytl sponzorský dar, tak už vůbec přeci nemůžeme připustit, že se něco děje.

Tady se mluví jen o nedostatečné trestní odpovědnosti dětí - šikanérů. Myslím ale, že by v některých případech měli být odstíháni i učitelé, protože oni nesou během vyuučování za děti odpovědnost. Možnosti odpovědnosti různých osob jsou docela dobře popsané na http://trestnirizeni.mujblog.info/dokumenty/sikana-ve-skole-a-trestni-pravo

A až bude pár učitelů odsouzeno, tak se třeba situace změní. (Tím nechci napadat učitele, je mi jasné, že prvotní příčina je u rodičů)
Jaan 3 děti
  • 
25.3.2008 13:34:48
Martino, super, opravdu vám tleskám a fandím. Kež by bylo více takto pozorných učitelů. Bohužel ne všichni s problém. žákem ve třídě to řeší podobně, ale mám radost, že alespoň někde. Fandím Vám. Ústí je fajn město i na spoustu jiných záležitostí než jen SVP.
 Příspěvky 110 z 161 [Dalších 151 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.