| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

 Příspěvky 110 z 10 
Hana Kotučová
  • 
3.8.2001 16:35:41
Připojuji se k diskusi, neboť se mě to velice týká.Pracuji jako porodní asistentka / 15let praxe/V mé rodině jsou dvě těhotné dívky. Neteř ,která žije v Čechách a chce rodit doma a dcera , která žije v Holandsku a chce rodit v porodnici. Obojí je nemožné bez placení nadstandartu.Bohužel jsem nikde nevyčetla statistiku prenatální úmrtnosti, počet komplikací a operativních porodů.Více Vám mohu napsat až dcera porodí. Ze své zkušenosti vím, že komplikace můžou nastat během několika minut . Nedovedu si představit převoz pacienky v takovém stavu a popř. rychlý operační zásah popř . podání transfuze ap.
  • 
15.11.2000 13:57:28
Neviem ako je to s tou sumou, uvadzanou autorkou. Mozno sa tyka ludi, poistenych v statnom poisteni (ziekenfonds), ale sukromne poistovne preplacaju aj nerizikovy porod v nemocnici. Aspon ja som bol doteraz poisteny v dvoch a obidve ho hradili v plnej vyske
  • 
15.11.2000 13:41:34
Neviem odpovede na vsetky vase otazky, ale zodpoviem tie, ktore viem. Ohambie sa neholi, klystir sa nepouziva, hradzu zasiva porodna asistentka. Viac informacii o nasom porode doma v Holandsku si mozte precitat na http://mkhl.miesto.sk
Alena, zatím bezdětná
  • 
2.5.2000 21:05:09
Vážený pane doktore,
Nezdá se mi, že by členky Hnutí za aktivní porod (mateřství) bušily do otevřených vrat. Z příspěvků zaslaných do tohoto fóra je zřejmé, že v mnoha nemocnicích dosud převažuje necitlivost vůči přáním rodiček. Ženám se často jen nařizuje, co mají dělat, málokdy se jim vysvětluje proč. Mnohdy nemají možnost zvolit si polohu, která by jim vyhovovala a prožijí porod ve stresu a strachu. Proto mnohé z nich touží porodit doma, a to i přes riziko komplikací.
Jak píšete, nejste propagátor porodů do kopce, vyznavač kraválu a neklidu, vyhazovač otců, nositel nepřátelství vůči pacientům a dealer světlometů. Bylo by od Vás milé, kdybyste ke svému příspěvku laděnému v převážně negativním duchu (proti porodům mimo nemocniční zařízení) přidal také něco konkrétních pozitivních informací – jak přispíváte k psychické pohodě a informovanosti rodiček, jak respektujete jejich přání ap. Pokuste se, prosím, ženy přesvědčit, že se u Vás setkají s personálem odborně zdatným a zároveň vstřícným. Zájem o porod v domácím prostředí nebude menší, dokud budou zážitky žen z porodnic převážně negativní.
MUDr. Jáchym Kučera
  • 
1.5.2000 17:05:16
1/ Uvádíte, že V HOLANDSKU je to nejlevnější varianta. Přesto 69 % porodů v Holandsku probíhá v nemocnici, tedy pro Holanďany, kteří neprozřeli, dráže.

Pravděpodobně se domníváte, nebo si to spíše přejete, že i v našich podmínkách to musí být levnější. Domnívám se, že to přinejmenším není známo. Co naopak neuvádíte je fakt, že Holandsko je v rámci Evropy svou tradicí porodů doma unikátní výjimkou. Tato tradice zde prostě není (a v této míře ani jinde v Evropě).

2/ 350 dolarů v guldenech není „mnohem více“, je to na chlup stejně.

3/ BEZVADNÝ selekční systém neexistuje.

Neboli nechtěl bych být v kůži rodičky a novorozence, u nichž se věštba nepovedla a z porodu zdánlivě fyziologického je velký a akutní problém. Pravděpodobně to není častý případ, ale jejich počet jistě není nulový. Chápu, že i za takové situace lze rychlou akcí většinou předejít katastrofě. Většinou. Já osobně bych takové riziko nést nechtěl. Ale je to každého věc. Připomínám jen, že Česká republika a její středověké porodnictví a neonatologie má výsledky časné novorozenecké úmrtnosti na úrovni absolutní světové špičky (Japonsko, Švédsko). V rámci objektivity dodávám, že o Holandsku data nemám.

4/ Vaše „odpověď“ na moji poznámku se v druhé části textu zvrhla v obvyklou agitku, která mi nepřímo podsouvá postoje, které nezastávám.

Tážete se co je na tom tak nesplnitelného… „mít možnost zvolit si pozici pro porod, chtít mít u sebe své blízké, přát si klidnou a přátelskou atmosféru při porodu, tlumená světla a ticho?“ Na tom není nic nesplnitelného. Asi jste se spletla a domníváte se, že odpovídáte propagátorovi porodů do kopce, vyznavači kraválu a neklidu , vyhazovači otců, nositeli nepřátelství vůči pacientům a dealerovi světlometů. Nevím proč, v mé připomínce o těchto věcech nebylo ani písmenko. Podle Vašeho zjednodušeného uvažování považujete zřejmě každého, kdo nemává Vaším praporkem, automaticky za nositele výše uvedených nectností. Bušíte sice vytrvale a energicky, ale do zcela otevřených vrat.

S pozdravem Dr. Jáchym Kučera CPP (Centrum pasivního porodu)
  • 
1.5.2000 14:10:22
Se zájmem jsem si přečetl článek i diskusi. Chápu, že článek je zaměřen spíše jako všeobecná informace, nicméně by mne docela zajímal údaj o počtu žen, které z důvodů nějakých rizik nesmějí rodit doma.
Provedl jsem jednoduchý výpočet: 31% ze všech holandských žen porodí doma. 70% žen, které mohou rodit doma, doma skutečně porodí. Z toho mi vychází (0.31/.07), že pouze 44% holandskych žen je shledáno zdravotně bezproblémových, a mohou tedy rodit doma.
Závěr: 69% porodů sice skončí v nemocnici, ALE VÍCE jak POLOVINA holandských žen ani JINOU MOŽNOST NEMÁ. Nejsem žádný odborník, ale v tomto kontextu se mi jeví 31% porodů doma jako velmi vysoké číslo.
Co myslíte?
Jana Novotná
  • 
29.3.2000 15:48:49
Vážená paní Štromerová,
jestli jsem to dobře pochopila, tak až třetina žen porodí v Holandsku doma. Nevíte jaká je tam novorozenecká úmrtnost při porodech? Je výrazně vyšší než v České republice, kde se výhradně rodí v porodnicích? Kolik procent všech porodů končí císařským řezem?
Holí holandským rodičkám rutinně ohanbí a dostávají klystýry? Provádí porodní asistentky při porodu doma rutinní epiziotomii? Kdo ošetřuje případné poporodní trhliny na hrázy? Jakou polohu si rodičky v druhé době porodní nejčasťeji volí? Omlouvám se, že jsem Vás zahltila tolika otázkami a
děkuji za Vaše odpovědi.
Jana
Zuzana, autorka článku
  • 
28.3.2000 23:16:51
Co se porodů doma týče, v Holandsku je to opravdu nejlevnější varianta. Mají to skutečně propočítané. Chce-li rodit normální, zdravá maminka v nemocnici, musí připlácet 350 dolarů (oni to samozřejmě platí v guldenech, což je mnohem více). Porody doma jsou tam ale bezpečné už proto, že bezvadně funguje selektivní systém a VÝBORNÁ komunikace mezi zdravotníky. Nikdo nikdy nikoho porodem doma nebude strašit, ale nikdy nikdo nikoho nebude nutit, aby doma rodil, když se mu to bude zdát nebezpečné.Propagují myšlenku : Začneme doma a uvidíme, kde skončíme. Žena by se měla rozhodnout, kde skutečně chce rodit až během první doby porodní. A měla by mít po ruce někoho, koho se může zeptat, když neví, jak dál.
Namítnete, že musí za porod v nemocnici platit, což může být nahlíženo také jako forma nátlaku. A u nás není na maminky nátlak, jestliže také musí připlácet za služby, které by měly být běžné v každé dobré porodnici (viz CAP). Je to snad nadstandardní péče, mít možnost zvolit si pozici pro porod, chtít mít u sebe své blízké,přát si klidnou a přátelskou atmosféru při porodu, tlumená světla a ticho? Co je na tom nesplnitelného? A ani to nemusí být finančně tak náročné. Chce to jen spolupráci zúčastněných.
  • 
28.3.2000 8:41:19
Musite pozorneji cist - porodu doma je v Holandsku nikoliv 70, ale 31%. Proc? - pres vsechnu podporu. Skutecne si myslite, ze je to levnjesi? Proc si to myslite, skonci-li 69% porodu v nemocnici?
  • 
28.3.2000 0:24:17
Milá Zuzano,

konečně jasná fakta o strašáku porodníků - porodu doma!

70% porodů doma na vládní doporučení! V Holandsku vládne normalita.

Uvítal bych, kdybyste výhody porodu doma podrobně rozvedla - jistě na to mají v Holandsku nějaký výzkum.

Mrzí mne, že jsme nerodili doma, i když CAP byl jako doma - za to ta porodnice potom, to byl šok!

Co je k porodu doma u nás potřeba?

Byli bychom si ho rádi zaplatili - i když porod doma musí být levnější, než špitál.

Zdraví
Jiří Tyl


 Příspěvky 110 z 10 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.