| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pistole, roboti, kalgotky a koláče

 Příspěvky 110 z 21 [Dalších 11 >>]
  • 
8.2.2008 4:23:07
Holky moc se mi líbí, jak hned kuchtíte. Ale jen pro úplnost. Texaské koláče nejsou kiš ( vedou o tu  kavárnách a restauracích často, ale právě pod jménem kish). Kolache jsou buď z kynutého těsta jako třeba moravské svatební nebo buchty. Nebo z listového, jako šátečky a trojuhelníčky,které se v Čechách dělají. Náplň je v nich zabalená právě tak jako v šátečcích, někdy vypadají spíš jako buchty. Náplň už je plně na Vás. K neoblíbenějším patří se šunkou a trochou sýra. A taky se špenátem...Se štolou a vánočkou jde asi o krajové výrazy.(Všimly jste si, že v některých krajích se říká "ta dorta" a ne "ten dort"?) Skoro ve všech amerických českých receptech( exisuje celá řada knížek) jí říkají HOUSKA. Někdo mi vysvětlil, že se to tak říká někde na jižní Moravě.(?)Velmi dobře ji může "zastoupit" chala, sladký chleba podávaný v židovských rodinách při páteční večeři. Vera S.
  • 
8.2.2008 3:51:52
Díky za doplnění. Dalo by se to rozšířit o celou řadu slov. I tahle mají samozřejmě své historické opodstatnění. Ve středověku bylo Královtví české nejbohatší na stříbro, v dobách studené války byly české zlaté ručiky nepřímo zamíchané do všech horkých válek, co jich ve světě bylo a tunelování není třeba komentovat. "Hokus pokus" našel své doplnění v nedávno vyšlé dětské knížce v Americe, která se jmenuje PROBUDITI! Je to slovo, kterým slavný kouzelník budil hypnotizované dobrovolníky. A malý hrdina, který podle jeho vzoru "uspí" svou sestřičku si nemůe vzpomenout, co to bylo za nezapamatovatelné "exotické" slovo...Věra S.
Rani
7.2.2008 14:00:29
To máš pravdu:-):-)Tak pro tupější - muškátem v receptu se myslí muškátový květ či oříšek - sypká verze koření.:-):-)
7.2.2008 12:15:05
Rani, jen aby do toho někdo nechtěl dávat pelargonie :-D (viz Magrátin příspěvek výše)
Pole levandulové
7.2.2008 11:14:53
U nas se dela stola, coz je stejne testo jako na vanocku, tj kynute s rozinkami, orisky, kandovanym ovocem atd a misto pleteni se z toho jen vyvali silnejsi placka, ktera se prelozi do 2/3, necha dokynout a upece. Delala ji tak moje babicka, na velikonoce, nekdy i o vanocich a mam to spojene se snidani u ni, pilo se k tomu kakao:-) Strudl, neboli zavin delame taky, ale mame uplne jine testo, jogurtove, kde se ta placka zavinuje do sneka, kdezto stola se jen prelozi jakoby napul. Ale kazda rodina to muze mit jinak.
Katka,kluci 5 a 9
  • 
7.2.2008 9:39:10
To vypadá hodně dobře, zkusím to. Ono když je v něčem sýr a smetana a zapéká se to,je to (tedy alespoň pro mě)vždycky mňamka :)
Rani
7.2.2008 9:11:59
Tak znovu, omylem jsem si to odeslala :-D Quiche Lorraine (na kruhovou formu o průměru 26 cm): 200g listového těsta (správně tam patří takové obyčejné těsto, které se u nás hotové, ale špatně shání - a klohnit ho, to se většinou nechce, že), 125g strouhaného sýra (miv.45%)- to je podmínka, jinak se nerozpustí a není to takové, 4 vejce, 400ml smetany, pepř a muškát(toho hodně, ten dělá správnou chuť;)Do formy rozložíš těsto, to pokladeš něčím - originál je uzený bůček nakrájený na kostky, ale to je docela hutné, takže my to odlehčujeme doma třeba nakládanými artyčoky, nakládaným chřestem, spařenou cilulí, spařeným pórkem - prostě nač je zrovna chuť a co se ve špajzu zrovna najde. Pak smícháš mixerem vedle smetanu, vejce, pepř, muškát a sýr a tím to přeliješ - pečeš v troubě cca 35 minut na 180 st.Je to večeře pro 4 dospělé - je to velmi sytá záležitost. Jo a v kraji, kde mě to naučili měli specialitu - jako náplň se užíval velmi aromatický sýr - něco jako Rumadur a to teda taky chuťově nemá chybu, ale smrdí to dost.:-)
Rani
7.2.2008 8:58:01
vložím Ti sem svůj recept na
Quiche Lorraine (z českých surovin chutná velmi podobně jako ve Francii;)
Meluzína
  • 
7.2.2008 7:28:16
ještě bych chtěla podotknout, že do kiše je lepší než smetana použít Créme fraiche :o)
Meluzína
  • 
7.2.2008 7:13:14
Mńam, mlask - po ránu, miluju francouzský "kiš" , byť mě ho naučili dělat a poprvé podali mí úžasní přítelé , ale - Angličani....
 Příspěvky 110 z 21 [Dalších 11 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.