| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pružná pracovní doba a delší mateřská dovolená - triumf feminismu? Určitě ne.

 Příspěvky 110 z 261 [Dalších 251 >>]
28.3.2011 18:33:39
NO a zůstat doma bez peněz? T ai není moc dobré. Samozřejmně jsem proto být s dětmi co nejdéléle. Já sama jsem byla do 3,5 roku + další rok byla doma s babičkou, která i ve školce brala holku poo.. Takže v podstatě do 7 let byla ve školce jen na dopoledne a zrovna tak ani te ve druhé třídě příliš družinu nevužíváme. I když ve školce jsme měli perfektní učitelky, přeci jenom mámu nebo i babičku to prostě nemůže nahradit.
magdilka
19.12.2007 12:42:03
Podle toho článku to vypadá, že si práve ve Švédsku moc vybrat nemůžou. Píše se tam, že z jednoho platu rodina nevyžije nebo jen velmi těžko. Takže matky jsou buď doma a mají problém uživit rodinu, nebo prostě musí do práce. Je otázka, jak moc jim tam v práci vycházejí vstříc s pružnou pracovní dobou a tak dál. Asi moc ne? Pak je to fakt těžké. Myslím, že my tady to máme podobné, ale trochu jednodušší, aspoň ve velkých městech, kde je víc možností, jak najít práci na kus úvazku nebo pružnou nebo z domova (taky záleží na specializaci, já vím..). Obávám se ale, že stát se nikdy nezavděčí všem, takže díky za to, že když se teď rozhodnu na mateřské pracovat a najdu nějakou práci (a ta práce těžko bude tak dobře placená, jako kdybych na mateřské nebyla), tak mi stát nesebere příspěvek v mateřství. Že se tady rozpadla síť školek a jeslí vybudovaná v 70.letech, je blbé, ale nezbývá než se buď aktivně snažit, ať se to zlepší, nebo nenadávat a prostě se nějak přizpůsobit podmínkám (nebo emigrovat jinam, kde je víc školek, ale tam zas budou určitě jiné problémy..). A jsem ráda, že na rozdíl od Británie máme možnost proužné a zkrácené pracovní doby i práce doma (já vím, ne všichni, ale aspoň někteří).
5.12.2007 15:30:23
já jsem si porodila děti chci si je co nejdýl užívat,

No vidíš... a já už z tvého předchozího příspěvku měla pocit, že jsi STÁTU porodila děti a chceš mu je co nejlíp VYCHOVAT... a ono to je nakonec jinak ;o)
Vanda
  • 
5.12.2007 15:24:46
JO jo Kimmy, Tobě 2 roky doma s dítetem prijdou až až, pro mě ty 4 jsou málo, štve mi, že ty zážitky co chci mít se svým dítětem bude mít učitelka mateřské školy, život je krátký, já jsem si porodila děti chci si je co nejdýl užívat, ale samozřejmě pro Tebe Kimmy budu pouze vyžírkou, co se chce co nejdéle za státní peníze válet doma, že?
Kimmy, 2 deti
  • 
5.12.2007 14:52:55
Petro - bohuzel - ridit zivot zcela podle potreb ditete je pomerne luxusni zalezitost - ne kazdy si to muze dovolit. Pokud dite neni zrale na skolku, treba soukroma pecovatelka s mensim poctem deti nekde v rodinnem domku by bylo reseni - ale nemuzes cekat, ze stat bude platit dokud dite nebude zrale na skolku.

Kimmy
Petra
  • 
5.12.2007 14:44:40
Já to beru podle svých dětí a dětí mých kamarádek i podle ostatních dětí, které jsem viděla ve školce.
Moje dcera třeba byla už ve třech letech velmi zdatná - do školky sice chodila jen dopoledne, protože jsem nepracovala, ale líbilo se jí tam, neplakala, ráda si tam pohrála. Můj syn naopak byl skutečně zralý na školku až ve čtyřech. Ve třech jsme to zkusili - a ještě na to prostě neměl. Strašně plakal, už cestou do školky. Odložili jsme to tedy o rok - a ve čtyřech už byl úplně jiný, vyspělejší. Kdybych ho musela dát do školky už ve třech, tak by to byly scény, které jsem tam viděla u mnoha jiných dětí z prvňáčku (tedy tříletých) - děti plakaly, držely se svých matek, držely se zábradlí, aby s nimi nemohli rodiče vyjít nahoru, pak ve třídě odmítaly jíst a pít - no tohle když jsem viděla, tak jsem z toho byla pokaždé špatná. Některému dítěti jsou i ty tři roky málo. Ve čtyřech už je to úplně jiné. Škoda, že je dnešní doba taková uspěchaná, všechno musí být hned, i na ty děti se tlačí, aby si rychle zvykly, rychle se socializovaly.
No nic, tak teď jdu zase pro změnu na pár hodin do procesu já.
Kimmy, 2 deti
  • 
5.12.2007 13:58:33
Petro - v zasade s Tebou souhlasim, ale ctyri roky mi pripadaji dlouhe. Myslim si, ze jit ve dvou letech na castecny uvazek je zcela prijatelne pro ty, kdo si nemohou financne dovolit zustat doma dele. To neni zadne porodit a hybaj zpatky do procesu. Ale to by k tomu musely byt ty podminky.

Snizeni dani rodicum (nejen manzelum!) - ano.

Kimmy
Kimmy, 2 deti
  • 
5.12.2007 13:57:23
Petro - v zasade s Tebou souhlasim, ale ctyri roky mi pripadaji dlouhe. Myslim si, ze jit ve dvou letech na castecny uvazek je zcela prijatelne pro ty, kdo si nemohou financne dovolit zustat doma dele. To neni zadne porodit a hybaj zpatky do procesu. Ale to by k tomu musely byt ty podminky.

Snizeni dani rodicum (nejen manzelum!) - ano.

Kimmy
Petra
  • 
5.12.2007 13:47:19
No tak právě proto, aby si ženy nepřipadaly jako ty kontejnery, co jenom porodí dítě a musí zase do procesu, máme ty dávky, aby si i ty chudší mohly dovolit být pár let s dětmi doma.
Za sebe to nechci, já žádné dávky nepotřebuju, ale nemyslím jen na sebe a vím, že pro někoho je to velká pomoc. Druhá věc je, že to někdo využívá jako zdroj obživy, děti plodí jak na běžícím pásu a nestará se o ně. Ale než to šmahem zrušit a vzít to i těm slušným matkám, které to ocení (i když někomu se i to zdá málo, no ale to je zkrátka věc nátury), tak to radši ať to mají i ty vyžírky. Nebo ať pořádně sníží manželům, kteří mají ženy na mateřské, daně a pak nemusí ani přerozdělovat dávky.
Nejsem žádný příznivce sociálního státu, žádné pastelkovné, pohřebné apod., na tašku prvňáčkovi snad má každý a na pohřeb si během života snad taky každý může našetřit. I u doktora si zaplatím, bylo to tak ostatně vždycky. Ale tyhle dávky jsou i jakýsi psychologický moment, že stát oceňuje tu péči matek o své děti, že je normální starat se o své děti a být s nimi alespoň těch prvních pár let doma.
Kimmy, 2 deti
  • 
5.12.2007 13:14:15
Petro - no tak konecne nekdo uzna, ze nema deti jako sluzbu statu v ramci vychovy novych danovych poplatniku - v tech minulych diskusich se to tim docela hemzilo, jak to ma stat podporovat.

Ti, co maji deti proto, aby se jim mohly venovat, maji teda dost velky problem, protoze deti potrebuji, aby se jim nekdo venoval i po dosazeni ctyr let - takze to aby si takove matky braly hlavne ty dobre vydelavajici tatinky.

Ja nemam deti proto, abych svuj zivot venovala jen a vyhradne jim, ale zas na druhou stranu bych je nerada posilala jednou nekam s klicem na krku, takze radeji zacnu pracovat driv a nebudu pozdeji ve financni tisni...

Inu - kazdy jsme nejaky...

Kimmy
 Příspěvky 110 z 261 [Dalších 251 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.