| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nad čtení není. Anebo je?

 Příspěvky 110 z 128 [Dalších 118 >>]
20.12.2007 16:48:23
Hehe, Kiri!

Ty jsi sice asi hodně četla, když to tak vychvaluješ, přesto ti porozumění textu a soustředění dělá problém.

Třebaže oslovuješ mě, odpovídáš na příspěvek předcházejícího debatéra.
5.12.2007 16:46:59
My máme sice ještě mrně (4. měsíce), ale doufám, že se z něj jednou nestane počítačový maniak a rád šáhne po knížce. Určitě se budu snažit ho získat pro čtení a tím k vytváření vlastní fantazie, je to totiž naposto úžasné. Určítě už od mrňava ho budeme zásobovat knížkama, zatím se snažím zásobovat knížkami ostatní malé členy rodiny!
  • 
5.12.2007 9:38:23
Na druhé straně nás obklopuje tolik produktů chemického průmyslu, že by i průměrná hopodyňka, která s tím sajrajtem zachází, měla vědět něco o tom, co drží v ruce, jak moc je to jedovaté a jak to může škodit nebo proč to nepoužívat a co dělat, když už se toho někdo napije nebo se s tím poleje.

Je znám velký průšvih s DDT. Jenže dnes existuje asi 4000 chemických sloučenin, které se běžně používají a které mají vliv na tvorbu rakovinných buněk, onemocnění ledvin, jater a vůbec čehokoliv včetně mozku a procesech v něm probíhajících. O jejich účincích se ví, ale lobby chemického průmyslu vyžaduje stále nová a nová ověření a průzkumy, aby s jejich výrobou nemusela přestat.

Takže bych chemii a vzdělání v každém směru vůbec viděla alespoň jako prostředek k tomu, nedat se zblbnout a dokázat posoudit nebezpečí.

Příklad naprosto jednoduchý. V rodině onemocnělo více lidí rakovinou a bohužel zemřeli. Protože tento případ byl neobvyklý, zajímali se o něj lékaři. A ejhle, rodina si opékala maso a uzeniny nad ohněm, kam si přikládali vyřazenými železničními pražci.

Kontrolní otázka: Proč se nemají používat tzv. PET brikety? To se vezme PET láhev, nacpe se pilinami a prolije vyjetým olejem. Docela dobře to hoří.

Jak to vysvětlíš člověku, který naprosto netuší, co je to PET a co vzniká spálením oleje a co obsahuje takový čoud z tohodle sajrajtu?
Jíťa
  • 
3.12.2007 16:37:34
Já jsem tím doučením nemyslela žádné dlouhodobé odborné studium. Já měla na mysli jen tolik, že pokud studuju ekonomku, je mi chemie a fyzika na úplný h...o. A pokud bych se náhodou dostala do účtárny třebas v chemičce, tak se těch pár chemikálií a vzorců, co budu potřebovat napsat na fakturu, poměrně snadno doučím. A nebudu k tomu potřebovat všechny ty chemický rovnice a vlastnosti těch látek, apod protože s nima stejně do styku nepřijdu.
Jíťa
  • 
3.12.2007 16:15:43
Ono někdy ani to CHTÍT nestačí. Když ten učitel nerozpozná, že dítě má o něco zájem.

Já jsem toho zářný příklad. Vždycky mě zajímala historie a to do té míry, že ji mám dodnes jako koníčka. (dělám rodokmen a píšu k tomu rodinnou kroniku - mám představu, že to bude takové povídání, jak ti lidé tenkrát žili a jakým způsobem je ovlivnily známé historické události) Ale ve škole jsem vždycky měla co dělat abych uhájila aspoň 3-ku z dějáku - prostě si nedokážu zapamatovat všechna ta data.

Podobné to bylo v ruštině. Celá léta jsem brigádničila jako průvodkyně v Moravském krasu. Tehdy tam bylo víc než polovina zájezdů ruských a já si s nima normálně povídala (ne jen odvykládala naučený text, ale skutečně konverzovala). Ale z ruštiny opět s bídou za 3.

A mohla bych pokračovat.
Ilona, první dítě
  • 
3.12.2007 15:11:45
Kniha se nedá ničím nahradit a je nositelem vzpomínek na různá období života. Já jsem sama veliký knižní milovník, rodiče mne k tomu nevedli, ale byl to pro mne způsob úniku z neradostného dětství, jen díky knihám jsem vyrostla v relativně vyrovnaného jedince. Problém konkurence je však veliký, manžel sám propadl virtuálnímu světu a na výchově ohledně knih se neshodnem. Jelikož sám moc nečetl, přestože běžně čte denní tisk i jiné publikace v elektronické podobě, není knihám moc nakloněn. Já se snem navštěvuji knihovnu od jeho 4 měsíců teď má 10 měsícú a zatím stále bojuji s konkurencí počítače, který jej doma samozřejmě láká, protože je to součást ašeho života a denně jej používáme, já ke studiu manžel k relaxaci. Jsem sama zvědavá kterou cestou půjde doufám, že zvolí kompromis. Zdaraví čtenářka ze severní moravy
Jíťa, kluci 7 a 8
  • 
3.12.2007 10:33:15
Naši kluci vyloženě nemají rádi dlouhé příběhy, dokonce ani když bych jim je měla číst já, čtou si radši různé encyklopedie, které jsou členěné do kratších odstavců, radši získávají z přečteného konkrétní informace. V poslední době je hodně nadchl časopis Junior, je v něm spousta zajímavostí, dokonce jsme jako dárek k Vánocům objednali jeho předplatné. Já jsem byla vždy ve čtení pravý opak, od pěti let jsem nadšeně četla různé příběhy.
Jíťa, kluci 7 a 8
  • 
3.12.2007 10:25:18
Ano, zavedli jsme taky čtení před spaním a bezvadně to funguje. Kluci čtou taky rádi a vlastně je to jediná chvilka, kdy na to mají čas, protože během dne mají spoustu jiných aktivit. Můžu jen doporučit.
Líza
3.12.2007 5:00:13
Píšeš, že jde o to, zda dítě chce něco vědět. Pak píšeš "Zároveň ale platí, že inteligentního studenta nezničí ani ten nejhorší učitel." S tím vůbec nesouhlasím. Znám, a určitě nejsem sama, X bývalých natěšených bystrých zvídavých prvňáčků, které opakovaná frustrace třeba jen tím, že paní učitelka nemá ráda živé chlapečky, nebo tím, že paní učitelka dává pětky za písmenko, které není přesně na řádce, dovedla k absolutnímu nezájmu o školu. Inteligentní jistě zůstali, ale motivaci k tomu, něco se dozvídat a učit, jim tihle učitelé sebrali. Znám taky lidi, kteří chodili na gymplu do paralelní třídy se mnou, jejich třídní byla docela šílená psychopatka. Psychicky slabší jedinci se těmi čtyřmi lety prozvraceli a protřásli, nebudem si asi nalhávat, že v takovém duševním rozpoložení mohli mít chuď chodit do školy, učit se, podávat výkon, zjišťovat nové věci, neřkuli být kreativní... Takže nesouhlas, nesouhlas, nesouhlas, špatný učitel při dostatečně intenzivním působení může nejen člověka demotivovat, třeba i nafurt, ale taky ho může psychicky poškozovat, taky třeba nafurt...
Líza
3.12.2007 4:55:08
Huá, ona je domácí škola univerzální řešení? Jako - rodiče nepotřebujou třeba vydělávat peníze, aby bylo co jíst? A všichni rodiče maj maturitu, bez který domácí škola nejde?
 Příspěvky 110 z 128 [Dalších 118 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.