| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Je výchova osobním příkladem přežitek?

 Příspěvky 110 z 162 [Dalších 152 >>]
Helča+3svišti
30.10.2007 23:39:39
Aby Vám to přesvědčení a snaha vychovat dobré lidi vydržela. Pro všechny, kteří neznají autorčinu situaci - situaci učitelky - připomínám, že my učitelé trávíme často s dětmi daleko více času, než jejich rodiče, nejen je učíme, ale také vychováváme. Často vlastní rodiče nemají čas si s dítětem popovídat - samozřejmě, že ne každý učitel to dělá, ale někteří třeba dítě opravdu se zájmem vyslechnou a promluví s ním - často na úkor svého vlastního volného času, přestávky...
Opravdu je zvláštní, jak psala autorka, že děti mají často tu představu dobra, lásky, štěstí... "správnou", dokud jim jí nezkazí okolí vyzdvihováním síly peněz a moci... Kéž by v nich ta původní, pravá představa přetrvávala co nejdéle...
A ještě - učit rodinnou výchovu je spíše trest. Vy, kteří do toho nevidíte, si možná ani neumíte představit, jak často musí jít učitel "s kůží na trh" v tomto předmětu. Probírají se v něm věci velmi osobní - a opravdu nemůžete říct - o tomhle mluvit nebudu... Předáváme dětem své názory a postoje, a proto si myslím, že je více než správné nestagnovat a přemýšlet o tom, jaká cesta je ta správná...
Ještě jednou opakuji - držím autorce palce.
Toranoko
  • 
29.10.2007 19:50:48
Ja jsem jeste vzdycky uzavreni manzelstvi chapala jako spolecne prohlaseni toho, ze spolu chceme zit. Podle me se manzelstvi tyka spolecnosti i rodiny, ja ho chapu jako verejne prohlaseni obou partneru, ze spolu chteji zit, ze patri k sobe - ale jinak naprosto souhlasim s tim, co jsi napsala. Zadny papir nic nezaruci. Pro me je uzavreni manzelstvi neco jako zavazny slib a tu zavaznost mu dodava prave to, ze to slibime verejne. Ale jinak si myslim, ze je na kazdem, jak se rozhodne. Jen si myslim, ze se symbolicky vyznam manzelstvi dost casto podcenuje (no, jako ostatne symbolicky vyznam spousty ostatnich veci v tehle spolecnosti) a zuzuje pouze na vyznam prakticky (papir).
Toranoko
  • 
29.10.2007 19:42:30
Ano, souhlasim, ze je tezke se za ty hodnoty postavit, ale jak se tedy ma ten pristup zmenit ? Podle me prave tim, ze cim dal vic lidi bude otevrene o svych pocitech a hodnotach mluvit. Jinak to nepujde. A je kazdeho rozhodnuti, jestli bude cekat, az to "bude mene horke" nebo jestli pujde sam s kuzi na trh. Ja vim jedno - to druhe se vyplati - prijde totiz jeste obrovsky pocit ulevy, ze si ustojim sama sebe, ze se nemusim bat, co na to druzi, a ze ziju podle toho, co ve svem srdci citim. A to je obrovska sila.
26.10.2007 15:10:20
Nerikam, ze ohrnuji nos, ale to je jedno. Vztah svých rodičů jsem dlouho vnímala jako šťastný jejich jejich rozvod mě v podstaťě překvapil - tedy spíš to co jej způsobilo. No nic. Prostě manželství je instituce, kterou se snaží mít stát, dříve tedy spíše církev, lidi pod určitou kontrolou. A neříkám, že je to dobře nebo špatně. A k těm mým vytahům - mám a měla jeden vztah a na rozdíl od některých vdaných nebo ženatých jsem věrná. Cítím vztah jako závazek.
janinka, syn 2roky
  • 
25.10.2007 9:00:38
Lidi se rozejdou, stejně jako rozvedou, prostě se zbalí a jdou. Argument chodili spolu několik let a pak se rozešli neberu. Kde máš jistotu, že tě manža za pár let neopustí a odejde za nějakou slečnou žít na hromádce. Svadba je tradice, ne důkaz celoživotní lásky.
Reya
  • 
25.10.2007 8:39:35
Graine, Anna podle mě není škodolibá. To, co Anna popsala, je bohužel častý případ, i já znám ve svém okolí jeden jak pres kopirak - je to moje kamaradka a dodnes se z toho nevzpamatovala. Kolikrat uz i pochybuju, jestli se z toho nekdy dostane, ale to by bylo na delsi vypraveni.

Dokonce jsem něco podobného zažila i na sobě, a tudiz se dovedu vzit do pocitu holky, ktera ceka, ze ten jeji jednou zmeni odmitavy nazor na svatbu a vezme si ji. Ne proto, ze svatba je jeji cil, ale proto, ze ona ho ma rada, a proto s nim chce stravit cely zivot. Kdyz se on vykrucuje stylem, ze se nikdy neozeni, protoze svatba je jen papir, protoze se pak vsechno zmeni, protoze protoze..., prakticky vzdy se zenske na mozek vetre otazka: A co kdyz se nechce ozenit jen se mnou, co kdyz ceka na nekoho lepsiho? Mam mu do te doby delat "zaskok"? No a ted si vezmi, Graine, ze treba vysledek toho vztahu je pak rozchod a svatba s jinou. Ten pocit nikomu nepreju, je to des, sebevedomi v hajzlu, pocit podvedeni, ztraty casu a ja nevim, co vsechno. Samozrejme, nelze nikoho nutit, aby delal neco, co mu nevyhovuje. Stejne tak je nesmysl cekat a myslet si, ze si neco "vycekam", a v tom mnohe zeny delaji chybu.

Jak jsem uz napsala, pro me svatba důlezita je, proto jsem se taky pred par tydny vdala. Byla jsem požádána o ruku cca rok po seznámení, svatba se konala asi 0,5 roku nato. Ale už když jsme spolu začali chodit, tak jsem sondovala, co můj tehdy jeste pritel na svatbu rika. Ne nutne otazky po 14 dnech chozeni typu: vezmes si me apod., spis obecne nazory na rodinu, deti, manzelstvi. Ale pote, co jsme se vic poznali a ja jsem si v hlave ujasnila, co pro me znamena, vyjadrila jsem jasne a srozumitelne, ze bych si ho jednou chtela vzit (ne, nedelala jsem tu chybu, ze bych lhala, ze je mi to jedno, ze je to jen car papiru). Potesilo me, kdyz mi rekl, ze to citi stejne, no a pak po nejake dobe prisla zadost o ruku. On ma velmi pekne priklady ve sve rodine (oba jeho prarodicove uz slavili zlatou svatbu), takze proti svatbe nemel zadne predsudky, ale ani iluze.

Musim rict, ze po zkusenostech s byvalymi partnery, ze kterych mam pocit, ze vzit si me chteli opravdu jen ti, o kterych dnes muzu rict, ze me opravdu meli radi. Zatimco ten zbytek mel vzdycky nejakou mentalni vyhradu (asi vuci mne), rekla bych, ze si mnou mozna byli moc jisti, a tudiz necitili potrebu mi taky neco "nabidnout". Pro chlapa driv svatba byla povoleni k intimnimu styku s divkou. Dodnes to tak je v nekterych komunitach nebo kulturach a neco na tom je. Je to sice nesvoboda a buzerace, ale z divky to dela "drahe zbozi". I tady jsem si vsimla, ze kdyz napr. rodice divky vztahu brani, kluk ma mnohem vic chut si ji vzit, protoze chlap je od prirody dobyvatel.

Kdyby mi mu dnesni manzel rekl, ze svatba eee nenene, sla bych asi od toho. Po rozchodu po nekolika letech jsem nechtela cekat zbytecne dalsich x let, pak mit pres tricet, zapasit s tikajicimi biologickymi hodinami, apod. Jasne, neni vsem dnum konec a nemam jistotu, ze se nerozejdeme, protoze svatba samozrejme nikomu nic nezarucuje. Ale jsou lidi, pro ktere vyznam ma - byla by pak i svym způsobem škoda, kdyby do manzelstvi vstupoval nekdo, kdo tomu nepriklada vyznam - tim by vlastne degradoval manzelstvi. Chapu, ze to nekdo citi jinak, ze to pro nej dulezite neni, a ze vztah muze bezproblemove fungovat i na psi knizku. Ale pro me je to natolik zasadni vec, ze rozdilny nahled by se asi neslucoval s dalsim pokracovanim vztahu. A tohle by si prave mel ujasnit kazdy. Uprimne, bez nejakeho zaujeti, bez potreby plivat na volne souziti nebo manzelstvi. Proste delat to, co je pro nej nejlepsi. A doufat, ze narazi na nekoho, kdo to citi stejne.
Reya
  • 
24.10.2007 15:54:10
Pod tenhle názor se můžu podepsat. Stavět si svoje štěstí na neštěstí jiného se sice může vyplatit (osobně na boží mlýny moc nevěřím), ale já to stejně považuju za nic jiného než krádež.

Ono totiž vůbec nejde o to, jestli svatba ano nebo ne, v tomto skutečně souhlasím s tím, že komu připadá zbytečná, ať do ní nevstupuje. Pro mě třeba důležitá je a naštěstí můj partner (už manžel) to cítil stejně, v tom jsem měla veliké štěstí. Kdybych narazila na někoho, kdo by mi tvrdil, že se nikdy neožení, asi bych do toho nešla, tedy nešla dnes, po několikaletém rozpadlém vztahu, který se "přechodil". Smutné na tom spíš je výměna staré a okoukané manželky/partnerky za novější model, která se stává když ne rovnou módou, tak spíš tolerovanou skutečností, za kterou se nikdo dnes už ani nenamáhá stydět. Ta ženská s ním strávila část života, kdy třeba ještě nebyl tak úspěšný, prožila si s ním vzestupy, pády, krušné chvilky a "ztratila" s ním dvě veci, které jí nikdo nemůže vrátit - ČAS a MLÁDÍ, které mohla investovat do někoho spolehlivějšího. Ano, často je vina na rozpadu vztahu na obou stranách. Ale podle mého názoru je nesrovnatelně férovější se nejprve rozejít a pak si teprve hledat nového partnera. Že to hodně lidí nedokáže, je jejich slabost (snaha nechat si otevřená zadní vrátka?, potřeba si něco dokázat?).

Věřím tomu, že ta Talmanová je opravdu fajn a sympatická holka, jak o ní řekla jedna bývalá známá politička. Tahle politička se blíží věku paní Topolánkové. Zajímalo by mě tudíž, jak by na její adresu mluvila v případě, kdy by se jednalo o jejího muže.
Grainne
24.10.2007 15:38:22
Anno, to je opravdu patetické. Nehodlám před veřejností, ani před rodinou nic slibovat, mám takový odpor k úřadům, že se nehodlám obtěžovat ani natolik, abych tam doběhla a řekla ano.
To, co mám v sobě, je důležitější, než co se děje navenek. Jsem šťastně rozvedená a velice šťastně zadaná.
Mě nevadí, že považuješ manželství za lepší institut, než jakési žití na hromádce, ale je opravdu nutné tady mávat patetickým praporem veřejného slibu? Já se taky škodolibě neraduju nad porozvodovými tahanicemi o děti, byty, majetky, nemám radost, že někdo má manželku, ježto se to sluší a protože zároveň potřebuje svobodu, pořídí si milenku.
Anna
  • 
24.10.2007 15:24:30
Graine- promiň, ale nestalo se ti náhodou něco podobného, že mě považuješ za "škodolibou"? Já jsem chtěla jenom tou formou, kterou ty hodnotíš jako škodolibost, zdůraznit, jak jsou směšná až absurdní ta pořád dokola opakovaná módní tvrzení o bezvýznamnosti oddacího listu, o velké lásce, která nepotřebuje žádný papír atd. Soužití "na hromádce" je jen nezodpovědná hra, jejíž kulisy se zhroutí nesrovnatelně snadněji a rychleji než pevný dům manželstí ( nejsem já nějaká patetická?),i když zbourat lze samozřejmě všechno.Nemohla bych si vážit chlapa, kterej by mi nabídnul, že to " se mnou zkusí" v jedné domácnosti a "pak se uvidí". Když se pro někoho rozhodnu, tak se vším všudy : s tím, že to veřejně vyslovíme a slíbíme před svědky, rodiči i přáteli, se společným jménem, dětmi, příbuznými, s majetkem i dluhy,s radostmi i bolestmi. Abychom už vždycky na všechno byli dva, abychom si na
to naše rozhodnutí vzpomněli ve chvílích, kdy nebude naše soužití zrovna růžové a ta vzpomínka nám pomohla překonat krizi. Kvůli našim dětem i kvůli nám samotným.
24.10.2007 11:09:33
Tak takhle se sbalit a rict cau muze i manzel, ne? Ja nepotrebuji, aby me nekdo zivil, dite ma v rodnem listu otce, takze pripadne soudy o vyzivne pro dite by se nam stejne nevyhnuly. Opravdu nechci nekomu kazit romanticke predstavy o manzelstvi. Ale i v pripade vazne nemoci spis zalezi na konkretnim cloveku, zda se o druheho bude starat a podpori ho. My jsme prosli jiz radu pomerne slozitych zivotnich situaci a nic me nepresvedcilo, ze jako vdana bych to zvladala lepe. Navic je pro me prijemny pocit, ze jsem "svobodna". A to jsem vyrostla v uplne rodine, rodice se sice rozvedli, ale asi v mych 25 letech, a to uz me nazory na vztahy tolik neovlivnilo. Takze asi tak. Veronika
 Příspěvky 110 z 162 [Dalších 152 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.