| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vesnický román aneb Zelené vdovy

 Příspěvky 110 z 77 [Dalších 67 >>]
Anna
  • 
25.10.2007 15:49:07
Tak k těm dětem můžu já něco říct. Když jsme se odstěhovali ze sídliště na vesnici, tak bylo naší dceři 11 let a ze začátku to vypadalo pro ní tragicky.Nikdy nezapomenu na to, jak mi na otázku: proč brečíš? odpověděla: mami, já chci zpátky do civilizace!Bydleli jsme totiž v paneláku (hned vedle školy) a ona měla snad v každém patře kamarádku či spolužačku, odpoledne trávily spolu, přecházely z jednoho bytu do druhého - no bezva holčičí život. A my jsme jí z toho vytrhli, ona musela jet autobusem domů, do prázdného domu. Byla z toho hodně nešťastná, domů jezdila stále později a později. A pak se to najednou zlomilo, kamarádky začaly jezdit i k nám a když začala chodit na gymnízium tak zjistila, že tam dojíždějí vlastně všichni a jsou na tom podobně jako ona a přitom mají jiné názory a jsou spokojení. Já si vůbec myslím, že ten způsob života ( ve městě či na vesnici) je taky hodně o prostoru. V paneláku měly naše dcery k dispozici společný pokoj 3x3 metry. V domě mají nejenom každá svojí ložnici a společný obývák s balkonem, ale také celý ten prostor okolo, nežijí zavřené va svých pokojích, a to ani nemluvím o zvířatech, o tom jak psi nebo kočky ( a co teprve koně!, ty ale my nemáme) obohatí život člověka. Je dobré, jak můžeme žít společně, ale přitom každý ve svém soukromí, jak si můžeme najít vždycky místo pro sebe i pro svoje návštěvy, být i nebýt spolu. Já když si dnes vzpomenu na panelák, tak ve mě převládá pocit stísněnosti až klautrofobie. Vždyť my jsme vlastně v tom bytě nežili, ale jenom přespávali. A víte, že se mi dneska ten náš dům zdá skoro malý?
Tes
  • 
8.10.2007 16:36:09
Tipujete špatně, byla. Oba z manželem pocházíme z malého města, v Praze jsme se octli z důvodů, které už z valné části pominuly. Izolovanost totiž není o tom, že jste někde v pustině a nikde ani živáčka. Tady, na samotě u lesa, se cítím celkem paradoxně co do sociálních kontaktů podstatně lépe.
Tes
  • 
8.10.2007 16:30:03
25-50 Kč za dopoledne v herně nebo v kroužku se vám zdá hodně? Pro mě je to velmi příjemná cena.
Kristina
  • 
8.10.2007 13:02:14
Já tedy musím říci, že skutečně díky tomu, že jsem se po svatbě odstěhovala již před hodně dávnými lety na vesnici,odkud jsem dojížděla do práce vlakem i když ne příliš daleko, neměla jsem např. vůbec možnost zapsat děti do jakýchkoliv kroužků, které byly v blízkém městě. A to z jednoho prostého důvodu : malé dítě, kterému nebylo ani deset let, jsem se neodvážila nechat jezdit samotné vlakem a nebyl absolutně nikdo, kdo by jej tam doprovodil. Takže např. syn měl hudební nadání, ale do hudebky chodit nemohl (já , když jsem byla malá, jsem tu možnost měla - bydleli jsme s prarodiči a děda mě tam vodil). Problém další byl ten, že jsem nemohla pracovat na plný úvazek - ráno jsem děti vzbudila v 6 hodin, ve 3/4 na 7 již byly ve školce a mně v 7 jel vlak...a odpoledne školka fungovala jen cca do 16 hodin a často jsem i při zkrácené pracovní době přijela do školky, stačilo maličké zpoždění vlaku - a děti už stály oblečené v chodbě a nervózní učitelky se na mě mračily, neb ostatní děti již vyzvedly babičky apod. Takže jsem si říkala - pokud bychom bydleli v Praze, ze které jsem se tehdy odstěhovala, stíhali bychom to lépe. Možná není od věci bydlet v nějakém hezkém menším městečku, kam se dá na nějaký ten kroužek dojít i pěšky. Ale asi to není vždy proveditelné, aby se vše skloubilo dohromady. To je můj poznatek z doby hluboké totality, nicméně ani dnes myslím není úplně nejlepší, aby malé dítě někam dojíždělo samo - a těch hlídacích babiček tolik není.
8.10.2007 8:00:14
Ráďo - myslím, že jste na tom teď líp jak v satelitu! My dřív bydleli v centru prahy - 5 proudů aut plížících se krokem - děs běs!!!!
tady jsme u lesa, máme psa, kozu... ale má to i sem tam nějaký mouchy, jak sem psala v předchozím příspěvku ;))
zpět bych asi nešla, nemáme ani kam a nemáme žádný prachy. tj. tak na pokrytí momentálích základních výdajů máme, ale víc ani kačku.
občas v zimě kamarádkám na protějším kopci závidím panelák, a chodíme se ohřát! ;-)
nechci Ti nic doporučovat, ale vše si promysli.
u nás je to z fin. i jiných důvodů rozhodnutí nevratné, zatím nemám šanci cokoli změnit. život je někdy těžký, někdy krásný.
přesto ho člověk může prožít nejlíp jak to jde právě tam, kde je...
každá volba je těžká. tak přeju šťastnou volbu!!!!
i.
8.10.2007 7:50:04
Souhlas!!!!!
taky by mě dost zajímalo, jaký je "generalizovaně" dopad na děti, i když to bude pokaždé jinak (konkrétně;) - to je jasný.
my jsme s mužem oba bývalí pražáci, odešli jsme na chalupu u Liberce, dostupnost MHD dobrá, ale 1km stoupání do prudkého kopce domů někdy nic moc (zvl. s malými dětmi, když leje - to je HORROR!)
nebo když je člověk sám a nemocný, v domě zrovna moc nefunguje topení a má se starat o maličké děti... měsíce zelených nudlí.... probdělé noci...
no, tyto doby máme již snad jakž takž za sebou... DOUFÁM!!
ale jsou zase jiné problémy... starosti, i radosti ;-)
radostí je na venku taky dost!!!
máme i kamarády, kteří skutečně farmaří, bydlí od Liberce o kus dál, jsou doma OBA DVA - a to je už "o něčem jiném"!! kupodivu se v pohodě uživí.
můžou si dovolit i více zvířátek, vše je jinak!
jediné, co ona postrádá: SPOLEČNOST PODOBNĚ NALADĚNÝCH LIDÍ!! - je zoufale sama, občas, práce na statku je moc baví, ale i děti jsou izolované.
jsou odkázáni jen sami na sebe, a občasné návštěvy přátel+rodiny.
občas dojížděli do MC, ale staršímu dítku to nesedlo...
takže - v každém konkrétním případě je to myslím jinak....
Dětem pobyt v přírodě ROZHODNĚ NESMÍRNĚ PROSPÍVÁ! - to i nám starším....
Celkově ale zhodnotit dopad na rodinu jako takovou, psychické i fyz. zdraví rodičů a na jejich vztah - zda to přežije a jaké to celé má vlastně dopad na děti - to by bylo jistě na dost zajímavou studii....!
;-))
p.s.
a taky si myslím - vesnice vs. satelity (tj. společnost lidí s o pár řádů vyššími příjmy a možnostmi a choutkami) - to je zcela jiná kategorie!!!
my bydlíme ve stařičké chalupě u lesa a řešíme naprosto úplně jiné věci, než necelý 1km pod námi v místním satelitu, řečeném Beverly Hills ;-))
mám to docela odpozorováno, vím, o čem mluvím! jsou to dva úplně jiné světy.
8.10.2007 7:18:51
....no, určitě nebyla ve zmíněním případě popudem k přestěhování na ves izolovanost, tipuju ;-)
Lupita
  • 
7.10.2007 17:02:24
Ale dělá.....:-)
6.10.2007 11:00:26
Proti němčině nemám nic (můj 2. učební jazyk pěkných pár let), ovšem vadí mi ta nemožnost rozhodnout se.
Prostě mám pořád zafixováno, že ze vzdělání chci to nejlepší (pro sebe, budoucí děti - ať už více či méně nadané) a je mi moc líto, že ne každý se může rozhodnout, např. kvůli dojíždění, vzdálenosti apod..
Krásný den
6.10.2007 10:52:56
Souhlas, pravdou je, že v okolí lidé asi měli ,,štěstí" a možnost výběru.
Jsem odchována městskou - a velice dobrou základní školou - za což jsem ráda, nepopírám, že i vesnická může být kvalitní, ale raději bych předem vybírala..Znala jsem holčinu, velice chytrou, která měla smůlu, kdysi narazila na tu méně kvalitní (zrovna vesnickou) školu a dost jí to zkomplikovalo přijetí na stř. školu. Ale to už je dávno.
Problémem vesnických škol je občas problematická ,,sháňka" učitelů. Všude je to asi všelijaké, ale na vesnicích zvlášť..
Na druhou stranu, rodiče, jejichž dětem ta škola příliš nešla, volili raději vesnickou školu s menším počtem dětí a jiným přístupem. ´
A jedna..pro mě dost nepřijatelná věc. Kdysi k nám na základku přišlo z vesnické pětitřídky několik dětí. Ve 4. třídě nedostali na výběr z jazyků a přidělili jim automaticky němčinu! I s tou se člověk uplatní, ale ta nemožnost rozhodnout se mě opravdu velice šokovala..i když to se prý sem tam stane i v městských, myslím, že v tomto případě bych rychle zasáhla..a dítě přeložila.
 Příspěvky 110 z 77 [Dalších 67 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.