| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vánoční besídka

 Příspěvky 110 z 207 [Dalších 197 >>]
Kroutím hlavou
  • 
10.12.2007 22:03:17
Mám to za sebou právě dnes a vzpamatovávat se budu taky dlouho. Na začátku paní učitelka varovala, že dneska to nebue nic moc - prý je málo dětí. Dětmi to ale nebylo.Texty básní: o dárcích za skříní a pod postelí, o nutnosti sám si ozdobit stromek, dilema zda toho kapra večer zabijeme, odrhovačka Vánoce vánoce přicházejí(už 4.rok za sebou!!!),falešný zpěv učitelek (o hudebním doprovodu jedním prstem nemluvě) a vítězný pokřik paní učitelky na závěr "Hurááááááá!!!"
Nevěříte? Věřte! Chvaletice 10.12.07
Ondra, 3 děti
  • 
11.10.2007 22:54:52
Jako křesťana mě pohanský symbol jmelí ve školkách a školách uráží, o jmelí nemluvě!!! Ve školkách a školách mají být holé zdi a musí se mlčet, děti musí mít zavázané oči a zalepené uši, jinak jsou totiž tak nebo tak vychováváni a jakákoli výchova je ideologie.
Tak nějak to myslíš, viď? Doufám, že jsem to pochopil správně...
čaroda
3.10.2007 21:56:12
Cauky, to s tim krestanstvim je vazne moc zajimave...jenze to je to co me na tom vadi. Ze takova nadnarodni spolecnost ktera ma velikou moc laka spoustu bezcharakternich a zakomplexovanych lidi, kteri potom jejim jmenem (coz jim dava moc kterou by sami za sebe nikdy mit nemohli) pachaji zverstva neuveritelneho rozsahu. Staci se zacist do historie a obraci se z toho zaludek. Bohuzel vsechno to nasili nejak prehlusije to pekne co krestanstvi take prinasi (alespon pro mne). Priznam se nechci byt clenem zadne masove spolecnosti (to uz je proste tak ve me, nerada s davem), chci si tak tise sama pro sebe verit a nikomu nic nevnucovat. Nemysli si, i ateiste necemu veri. Ja verim v silu materske a manzelske lasky, verim v harmonii se svym okolim (feng-suej), verim v silu kazdeho z nas prekonavat sami sebe, verim v energii zeme a vseho ziveho (citim ji - i kdyz to moc nerikam aby na me lidi blbe nekoukali)....a ted jste me desne inspirovaly s tim slunovratem, hned jdu neco nacist, je toho tolik co clovek jeste nevi!!! At mam svemu prcikovi az doroste o cem vypravet :)
Jo a hlavne verim v nej, ve sveho syna, asi jako kazda mama!
3.10.2007 10:58:28
Moc děkuji za tenhle příspěvek. Je to krásné vysvětlení s nímž se ztotožňuji a nejspíš ho i použiji pro své dítě.
Ráchel, 3 děti
  • 
2.10.2007 15:51:51
Elzino, máme obdobnou zkušenost :)
2.10.2007 14:19:14
Moje děti taky mají jiskřičky v očích. A oslavujeme Ježíšovo narození, jen jim nenamlouvám, že roznáší dárky. Největší jeho dar byl on sám, a láska, kterou nám dává do srdcí, láska jednoho člověka k druhému... A to je o mnoho krásnější už proto, že to je skutečné. Ty jiskřičky v dětských očích nejsou o tom, jestli věří nebo nevěří na to, že dárky nosí Ježíšek. To je o něčem jiném... :-) Samozřejmě taky respektuju ty, kdo mají jiný názor než já.
Zdeňka (5+2)
  • 
1.10.2007 23:34:17
Ahoj
Jsem taky problémová matka v naší MŠ. A to hooodně.
Co se týče ježíška a dávání si dárků, po dlouhém a usilovném přemýšlení jsem to vyřešila takhle:
Vysvětlili jsme si doma, že někdo dárky kupuje a někdo dává. Když má dcera narozeniny, tak zpravidla kupuji všechny dárky já a pak nějaký dostane od tatínka, nějaký od sestřičky, nějaký ode mne. O vánocích dostává všechny dárky od Ježíška a kdo je koupil nebo vyrobil? Některé maminka, některé tatínek a některé možná Ježíšek. A nemám problém. Přeci - vše co máme, máme od Boha a je správné mu za to děkovat a o svátcích, při kterých si připomínáme narozeniny Ježíše - Boha to platí dvojnásob. Tvrdí-li některé kamarádky mojich dcer, že dárky dostávají od maminky a tatínka a ne od Ježíška v klidu oponuji, že u nás doma si myslíme, že všechno máme od Ježíška a maminka s tatínkem jenom dárky kupují. A protože ze školky mě moje dcera jednou přinesla, že dárky máme od "dědečka" tak jsme si vysvětlili i Mikuláše. Mikuláš byl biskup, který kdysi nechával chudým ve svém okolí dárky. Sám věděl, že vše co má, má od Boha - Ježíše, takže to byly vlastně dárky od Ježíška. U nás v Čechách si tenhle zvyk připomínáme v noci z 5 na 6 prosince, kdy slavíme Mikulášův svátek, v některých jiných státech si tento zvyk připomínají o vánocích.
A je to. Kupodivu tuto úvahu jsou obě moje dcery již schopny strávit a já mám de facto úplně čisté svědomí, že jim nelžu. Dárky spolu vesele kupujeme a vyrábíme, abychom je mohli před vánoci dát Ježíškovi, aby je on zase mohl dát našim blízkým.
Zdeňa
1.10.2007 23:24:35
Ahoj Madelaine,
diky za reakci. Ja jen proste cas od casu mivam takovy zachvat spojeny s touhou spasit svet :-). Omlouvam se vsem, kterym do toho moc kecam. To nechci. Ale ten pocit, kdyz objevis neco uzasneho a chces o tom rict vsem, asi urcite zna kazdy. Jen se casto zapomina, ze ne vzdy to, co je uzasne pro mne, musi byt uzasne taky pro druheho. Takze mas pravdu, a to naprostou - zkusenost je neprenesitelna, kazdy si sve stesticko musi najit sam. Ja uz ho nasla, a tak se tedy po svem budu modlit za ostatni, at se jim to taky povede.
Preji Ti krasny podzim a konec koncu i krasnou zimu a pozehnane Vanoce :-).
Sidi
tikytaky
  • 
1.10.2007 23:05:04
Úplně mi mluvíte ze srdce... díky za moc pěkně zformulované to v co se ztotožňuji i já. Nikomu neberu jeho názor i tradice, jen když v něco věříte ( já věřím v Pána Ježíše jako svého Spasitele) tak jednoduše nemůžete jít s davem a chcete to dát i svým dětem pochopitelně. Nepocházím z věříci rodiny, a vím že jsem věřila jako malá na ježíška vím že jsem si ho představovala jako sněhuláka, ale taky to do mě nikdo nehustil, že 100% dárky nosí on, každopádně ne rodiče, a moc si pamatuju ten okamžik, kdy jsem se dozvěděla pravdu a byla jsem ráda že mě o tom rodiče nepřesvědčovali-nelhali, byla tu kombinace že jako ježíšek a i rodiče dávají dárky... ta zklamaná dětská srdíčka - to je podle mě k zamyšlení, každé děcko je jiné, já soudím podle sebe v dětsví a říkám jen svůj názor :o) a vždy je to fajn, když se najde i zpřízněná duše :o)
Přeji Vám moc prima chvilek s Vašema drobečkama :o)
1.10.2007 19:09:25
Děkuji za velmi pěknou reakci.
 Příspěvky 110 z 207 [Dalších 197 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.