| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Klešťové porody a porody vakuumextrakcí

 Příspěvky 110 z 138 [Dalších 128 >>]
12.4.2010 21:07:10
Já měla první porod klešťový. Že neprojde normálně zjistila asistentka, když jsem jí řekla, že už mám asi hodinu tlak do konečníku. Snažila jsem se syna vytlačit asi dvacetkrát a když začalo zlobit srdíčko, tak ho další doktor přišel vytáhnout kleštěma. Kdyby to neudělal, syn by tu určitě nebyl zdraví s námi. Měl pak komplikace (infekci, zlomenou kličku, novorozenecké křeče a hematom na hlavě, centrální hypotonii), ale naštětí vše dobře dopadlo. Teď jsem ve 36. týdnu a doufám, že druhý porod bude bez problémů, ale teď se už hrozně bojím, že se něco pokazí:-(
28.11.2007 14:09:59
V kvetnu se mi narodil chlapecek Martinek pomoci VAX. Duvodem pro jeho pouziti byl dlouhotrvajici porod (20 hod.) a uzka panev (miminko vazilo 4kg). Martinkovi se otok zahojil po 4 dnech. U me nenastaly zadne poporodni komplikace. Martinkovi bylo pred 2 tydny pul roku. Je velice bystry a pohybove vzdy o trochu napred nez prumer. Jen je trochu citlivejsi. Prvni tri mesice intenzivne plaklal od 18 do 23 hod. Dodnes se v noci casto budi ze spani a hur se adaptuje v novem prostredi. Mozna i diky porodu VAX stale sleduji, zda se vyviji v poradku. Velmi se mu venuji, provadim s nim cviky na podporu jeho psychomotorickeho rozvoje a stale mu rikam rikadla a zpivam pisnicky. Moc bych si prala, aby z nej vyrostl zdravy a stastny clovek. Take doufam, ze me dalsi miminko bude mit snadnejsi prichod na svet.
28.11.2007 13:46:16
V kvetnu se mi narodil chlapecek Martinek pomoci VAX. Duvodem pro jeho pouziti byl dlouhotrvajici porod (20 hod.) a uzka panev (miminko vazilo 4kg). Martinkovi se otok zahojil po 4 dnech. U me nenastaly zadne poporodni komplikace. Martinkovi bylo pred 2 tydny pul roku. Je velice bystry a pohybove vzdy o trochu napred nez prumer. Jen je trochu citlivejsi. Prvni tri mesice intenzivne plaklal od 18 do 23 hod. Dodnes se v noci casto budi ze spani a hur se adaptuje v novem prostredi. Mozna i diky porodu VAX stale sleduji, zda se vyviji v poradku. Velmi se mu venuji, provadim s nim cviky na podporu jeho psychomotorickeho rozvoje a stale mu rikam rikadla a zpivam pisnicky. Moc bych si prala, aby z nej vyrostl zdravy a stastny clovek. Take doufam, ze me dalsi miminko bude mit snadnejsi prichod na svet.
Blanka, 2 děti
  • 
14.10.2007 18:31:11
Vážený pane doktore, i když tohle asi nemůžete číst, stejně bych Vám chtěla poděkovat za celý článek. První můj porod byl bez komplikací, rychlý, prostě paráda. Ale druhý už ne. Ve chvíli kdy hlavička našeho klučiny byla v pánevní oblasti, malý ven nechtěl. Nebo spíše nemohl. U porodu jsem měla velmi mladého pana doktora, po škole, který ač určitě šikovný, si moc rady asi nevěděl. Vůbec se na něj nezlobím, každý se musí učit. Po mé otázce, když už jsem opravdu měla všeho plné zuby a manžel byl nešťastný, co bude následovat, mi odpověděl že asi kleště. Po předchozích zkušenostech mé kamarádky, která kleštěmi rodila, jsem měla tu sílu a řekla jsem - nikdy. Naštěstí u všeho asistoval pan primář našeho oddělení a sám dále vedl porod a mladého pana doktora krásně naučil, jak mamince pomoci, i když děťátko nechce na svět. Nebyl to žádný med, ale kleště také ne a za to jsem panu primářovi vděčná. Udělali maximum, aby mi pomohli, já jsem se též snažila, můj muž také, a malý se na svět přece jen dostal přirozeně, bez "mučících nástroj". Následně jsem se dozvěděla, že jsem raritou v naší porodnici, že porod předhlavím za poslední roky neměli. Ano, malý měl špatně natočenou hlavičku. Když mi ho ukázali, bála jsem se, že mu ta obrovká boule nad čelem zůstane, ale pan primář měl pravdu, nezůstala. Tím vším jsem Vám jen chtěla říct, že hodně opravdu hodně záleží na panu doktorovi, jeho zkušenostech a též ochotě se rodičce věnovět. Ještě jednou díky.
cizinka1
14.10.2007 12:49:23
Marie,

ja take mam moznost porovnat nemecky a cesky system, mas zajimave otazky, takze postupne:

K zobecneni "v SRN mají péči o rodičky trochu jinak než u nás."

Rekla bych, ze hlavne odlisny je ten "politicky" pristup. Zatim co v Cesku (a take kdysi byvalych zemi DDR) spousta veci jsou bud povinnych, nebo rutinne provedenych bez optani souhlasu podle doporuceni odbornych spolecnosti, v puvodnich zemich SRN moderni system zdravotnictvi byl pod silnym natlakem liberalnich tendenci nechat vse, co neohrozuje verejnost, na zodpovednosti a volbe klientu. Ja se otevrene priznavam, ze ten prvni zmineny model nemam rada, a rikam mu relativne dobre opecovany "chlev". Vedle te nesvobode a nasledujici obcanske nezodpovednosti, je to zlaty dul pro ruzne lobbisti od zdravotnickych technickych a farmaceutickych firem, laboratori patologie a pod. Staci mit dobre styky a protlacit svuj vyrobek jako povinny. Irena (snad mi promine ze odpovidam neprimo) v ceskem systemu vidi financni logiku, ja v ni zadnou funkcni nevidim, totiz podle lonskeho hodnoceni Health Consumer Powerhouse Cesko propadlo velmi nizko prave kvuli neefektivite hospodareni: relativne vyspely stat uz si nemuze dovolit hradit leky, ktere jsou zavedeni i v chudsich zemich. Prece ne kazda Ceska, ktere byly provedeny drahy tripple test bez optani pujde na potrat, spousta penez tim zpusobem se splachne na zachod... To, co kdysi z ideologickych duvodu provozovalo jako "vykladni skrin socializmu" (dobra pece o matku a dite), v soucasne dobe je proste dobry kseft.

Ten ultrazvuk v SRN: Pokud vim, kazda pojistovna je povinna v soucasne dobe proplatit 2 UTZ, pokud tehotna si je preje. Jak je to s krevnimi genetickymi testami, se obavam rict neco vseobecneho, protoze to se lisi pojistovna od pojistovny, je tam spolupodil klientky, ale nejsou nedostupne, spise bezne nabizene. Nerekla bych take, zeby v SRN chybela informace. Jen novejsi trend je podavat je otevrenejsim a vsechstranejsim zpusobem: realni meze diagnostickych moznosti, veskera rizika a prinosy. Kdo se zajima a precte to, co mu pojistovna a poskytovatel pece strka pod nosem, rozhodne se sam.

Ta "ceska" pomoc k potratum v prvnim trimestru: revize po zamlklym tehotenstvi uz snad neni potrat ze zdravotnich duvodu, totiz jde o odstraneni mrtveho plodu. Ja osobne bych nestala ani o tu UTV kontrolu ani o revizi, pokud bych nemela horecku a nikam nevedouci bolesti, totiz falesna diagnoza je dost pravdepodobna a stoji spoustu nervu do te doby, pokud neni vyvracena, a rutinni revize muze napachat vice skody nez dobra (srusty a tak).

Opravdu vice veci nechavaji na prirode Holandani: tam geneticke testy opravdu se provadeji skupe a je o nich maly zajem. Odrazi se to na velmi nizkem podilu umelych potratu ze zdravotnich duvodu, a samozrejme i vyssi novorozenecke umrtnosti, ale dulezity je to, ze cisla detske umrtnosti do 5 let stoupaji na evropsky prumer. Takze na tom take stavim svoji tezi, ze nechat to na prirode (ovsem pod kontrolou zkusene porodni asistentky), pokud nekdo se to preje, je naprosto efektivni a legitimni pristup a zadna "nezodpovednost".

To kojeni a druh pece o tehotnou a sestinedeli: v SRN zalezi na tom, jakeho poskytovatele pece si vyberes. Pokud se dochazi k nezavisle Hebamme, bude vse velmi prirodni. Pokud si vyhlednes nejakeho Frauarzt, dobre vybaveneho a milujiciho techniku , bude to jinak, jen ze pojistovny by fakt neproplacely ty bezduvodne UTV tak hojne jak v Cesku. (Pokud by byly problemy, jako podezreni na nedostatecnost placenty, tak ovsem ze jo.)

Vseobecny natlak kojit v Nemecku opravdu neni, ale nemam take spatne zazitky ohledne toho, ze sveho prvniho mazla kojila jsem do 3 let, a nejak jsem to netajila. Na verejne kojeni clovek proste potrebuje dostatek sebevedomi a to i v Cesku, tot vse:). Zase to je vec politickeho vkusu, ale mi pripadaji hnusne to fackovani nekojicich v CR a v Norsku (zeme s nejvyssim podilem kojenych deti. Pozor na vsechno, kde nacionalizmus se proline se zdravotnictvim!)

Ockovani: o tom tady na Rodine intensivne diskutuje a i o tom TBC, a vec opravdu neni tak jednoducha. Ockovani je ochrana, ale zaroven i nabourani imunitniho systemu. Je ovsem tragedie, kdyz dite umira na pneumokok, ale umrelo proto, ze nebylo ockovane, nebo proto, ze melo civilizacne oslabenou imunitu, take i tim hojnym ockovanim? Ja osobne deti hodlam ockovat, pokud se jevi zdrave, a to dobre snasi, jako moje prvni dite. Tak trochu ze solidarity, aby nebyl bacilo(viro)nosic mezi slabsim obyvatelstvim. Ale i s ceskym povinnym ockovacim kalendarem zachazela jsem dost svevolne, a posouvala jsem terminy, pokud mi se nezdal dost silny na dalsi zasah. Respektuji naprosto veskere jine pristupy. Vsechno ma svoje pro a proti, a tak se to jevi, az se clovek zacina o to se zajimat.
14.10.2007 8:41:25
Další věc mě trochu překvapila, že když ta kamarádka přenášela 2 týdny, nechodila každý den na ultrazvuk jako moje sestřenice (v ČR), ale "jen" jednou za 3 dny. Otázka je, jestli to stačí, Němci prostě mají taková pravidla a zřejmě to vychází.

Marie, jenom drobnost - já rodila v ČR třikrát ve dvou různých porodnicích, dvakrát jsem přenášela o týden, jednou o dva týdny, ale na UZ jsem v té době nebyla pozvána ani jednou ;o) Takže to, že tvoje sestřenice chodila na UZ denně, rozhodně není běžná péče v ČR, ale je to péče v té jedné konkrétní porodnici. V jiných porodnicích to může být zase jinak.
Marie
  • 
14.10.2007 2:42:27
Jde vidět, že jsi všímavá a o věc se zajímáš, máš můj obdiv nad tím, co všechno "vyštracháš" na internetu a přečteš. Zvlášť ta srovnávací čísla stojí za zamyšlenou... S Tvým důvodem, proč máme vyšší číslo potratů ze zdrav. důvodů zcela určitě souhlasím, ALE přemýšlím taky, jestli to není ještě trochu tím, že např. v SRN mají péči o rodičky trochu jinak než u nás. Můj manžel tam delší dobu pracoval a já s dítětem (druhé jsme ještě neměli) jsem tam bydlela s ním. Našla jsem si tam jednu českou kamarádku na MD, která v SRN jako těhotná prošla jejich zdravotními prohlídkami (pracovala v SRN dlouho a platila si tudíž zdrav. pojišť.). Takže měla jsem možnost srovnání - ty její prohlídky v 1. polovině těhotenství nebyly v takové míře jako u nás (mám na mysli pouze ultrazvuk, ostatní bylo jako u nás). Prostě jsem nabyla dojmu, že vše více nechávají na přírodě, takže pokud má umřít plod (v 1. polovině těhotenství), tak ať si umře sám a "pomáhat" mu v tom nebudou. Chtělo by to v souvislosti s tím zjistit, jestli se u nich rodí více poškozených dětí než u nás...
Další věc mě trochu překvapila, že když ta kamarádka přenášela 2 týdny, nechodila každý den na ultrazvuk jako moje sestřenice (v ČR), ale "jen" jednou za 3 dny. Otázka je, jestli to stačí, Němci prostě mají taková pravidla a zřejmě to vychází.
A tohle je z jiného soudku - zarazilo mě, že v porodnici ta moje kamarádka kojila dítě jako jedna z mála žen! Stěžovala si mi na to, jak se na ni matky udiveně dívaly, když přišla v porodnici na jednu přednášku vedenou doktorkou mezi matky s miminkama a začala kojit.
Sice jí od prvního dne sestry poradily, jak přiložit dítě k prsu, ale když se zeptala, co dělat, když bude mít "pochybnosti" o tom, zda má dítě dost mateřského mléka, dostala se jí odpověď, ať dá dítěti mléko umělé a hotovo. V mojí porodnici jsem dostala na stejnou otázku odpověď jinou - ať přikládám dítě k prsu častěji a když to nejde (dítě je příliš spavé), tak mám mezi kojením odstříkat ve sprše, a tím se produkce mléka celkově zvýší (zkrátka se snažili mi sdělit, že řešení dát dítěti umělé mléko je řešení až na posledním místě). Zajímavé ale je, že kvalitní odborné publikace o kojení, které jsem si před porodem zakoupila, mám od německých autorů...
Další věc mě trochu zarazila (to je taky z jiného soudku a s úmrtností taky nesouvisí), že děti v SRN se vůbec neočkují proti TBC. Nemám na to vyhraněný názor, asi chtějí organismus dítěte zatěžovat co nejméně, nevím. Berou TBC na lehkou váhu nebo my to s očkováním přeháníme?
Míla.
  • 
12.10.2007 13:19:03
Pavlo, já rodila za pomocí kleští před 5,5 lety. Přestože porodník odvedl vynikající práci, první měsíce po porodu jsem měla tytéž obavy, co vy. Taky jsem se obviňovala, že jsem měla lépe tlačit (porod byl vyvolaný, taktéž mi podávali oxytocin). Postupem času, když jsem viděla, že se dcera vyvíjí dobře, jsem všechny tyhle myšlenky pustila z hlavy. V porovnání s vrstevníky je na tom dcera stejně, v mnohých oblastech výrazně lépe.
PS: I já se před 37 lety narodila kleštěmi a problémy jsem žádné nikdy neměla.
Irena, 2 deti
  • 
10.10.2007 22:46:55
Cechy, resp. Ceskoslovensko melo relativne (na svou dobu) nizkou novorozeneckou umrtnost i v 80. letech, kdy se narodil muj prvni syn. V te dobe byl UZ dostupny zcela vyjimecne a hormonalni vysetreni nebyla rutinne provadena. Take se v te dobe rodily deti s DS, ktere mely (a maji) potize (i fatalni) se srdcem. Zdejsi zdravotnictvi nedostatky v diagnostice tenkrat nahrazovalo velmi silnym tlakem na vek matek. Vseobecne byl tenkrat akceptovan nazor, ze matka po tricitce OPRAVDU RISKUJE. Takze, celkem vzato, zase nic tak zasadniho se v teto veci s casem nezmenilo-tlaci se jen s vetsi znalosti konkretniho pripadu (diky diagnostickym metodam), a tim presneji. JENZE - jak to, ze tento tlak verejnost pres ruzne rezimy a doby az na vyjimky (jako cizinka) snasi a akceptuje? Odpoved bude alespon castecne ve zdejsim socialnim systemu. Nikdo neni prilis odpovedny za sebe a za to plati mensi mirou svobody. Chceme skutecne rozhodovat o sobe? Pak se ovsem musime vzdat alespon nekterych vyhod socialniho statu....To nektere boli...
cizinka1
10.10.2007 20:15:56
Marie,

Statistiky umelych potratu celkove mi nejak zvlast nezajimaji, to je vice mene rozhodnuti tech zen. Netleskam tomu, ale povazuji to za vec jejich svedomi, do ktere nemam co kecat.

O co mi jde je spise otazka, jak potraty ze zdravotnich duvodu koreluji s novorozeneckou a perinatalni umrtnosti, protoze tyto cisla evidentne souvisi.
Kdysi jsem si udelala tu praci a koukla jsem si na statisticke urady evropskych zemi (kde se mluvi svetovymi jazykami, aby kazdy mohl porovnat).

takze data z 2002

prvni cislo: pocet narozenych zivych deti, druhe potraty ze zdravotnich duvodu, ktere jsou samozrejme jinak specifikovane a nesrovnatelne, ale i tak nepomer je zarazejici:

Anglie a Wales vice nez 600 000, 1900 potratu kvuli obavam, ze dite se narodi postizene.
Nemecko: vice nez 600 000, 3700 potratu z duvodu zdravotnich a kriminologickych
Cesko ca. 100 000, 5600 potratu ze zdravotnich duvodu.

Podle meho soudku, to znamena, ze porodnici nemaji co se chlubit spickovym vysledkem, vsechno co mohlo umrit, v Cesku jiz je davno mrtve (mimina s vadami nesloucitelnymi se zivotem, nebo deti s Downovem s. a pravdepodobnou vadou srdce).

Detska umrtnost neni spatna, to prece netvrdim, ale na rozdil od Svedska klesa na evropsky prumer, coz take klade otazku, jestli v tomto mene ostre sledovanym obdobi neumiraji zachranenci neonatologu... Mezinarodni porovnavaci cisla najdes na strankach WHO, UNICEF a EUROSTAT.

Co tim vsem chci rict, ze spickova statistika neni zadny duvod odepirat zenam svobodu volby mista a zpusobu porodu ani odepirat moznost svym kolegynem zavest alternativni zpusoby pece o rodicku.
 Příspěvky 110 z 138 [Dalších 128 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.