| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Geny nebo výchova?

 Příspěvky 110 z 30 [Dalších 20 >>]
Simona Dlouha ,Sarah 8,Martin 9
  • 
30.10.2007 3:16:53
Martinka jsme adoptovali ,kdyz mu bylo sedm mesicu.Dnes je mu devet a pul! Sarinka se nam narodila 17 mesicu po adopci..... milujeme je oba.Bylo to nejlepsi rozhodnuti,ktere jsme s manzelem spolecne ucinili.Samozrejme vidime v Sarince geny po nas a podobu.Ale z Martinka mame stejnou radost.Nekteri lide jsou prekvapeni,ze neni biologicky nas! Ze je podobny muzovi,tak to nas i Martinka tesi.O adopci vi,davam mu stejnou lasku a pozornost jako male.Denne se mazlime a povidame,nikdy nezapomenu po poprani dobre noci mu rict jak ho mam rada a jak jsme radi ,ze je nas. Nevim co budoucnost prinese,zatim si uzivam materstvi jako matka dvou deti,s kterymi nemam zadne problemy s chovanim. Jako verici je oba ucime tez moralnim zakonum, dochazi do krestanske skoly.Verim,ze to ma ne velky vliv.Rikame mu,ze se pro nas narodil.Pan Buh nam ho dal.To je tedy moje zkusenost.Macesko,preju Vam plno sil,trpelivosti, viry a nadeje!
Jumi
  • 
5.9.2007 22:16:12
Pardon, pro opustene deti...:-)
  • 
5.9.2007 22:14:06
Zkuste nadační fond pro opuštěné ženy ROZUM A CIT. www.rozumacit.cz. Pořádají setkání pěstounů a mají vůbec dost informací.
marcela
  • 
5.9.2007 12:30:46
Geny jsou geny, výchova je taky důležitá, ale prostě některé věci musí člověk vzít jak jsou. Já mám bratra, myslím že jsme byli vychováváni stejně a přesto jsme uplně jiní, máme jiné priority, jinak se chováme a vycházíme spolu pouze proto že moc nekomunikujeme. Syny mám dva, starší má otce také bohužel mým špatným výběrem se špatnými vlastnostmi a jen doufám že se neprojeví geny po něm,ale snad po mě a výchova, a mladší je depresivní, vzteklý, ale velmi chytrý, ale tam se projevuje i LMD, a výchova je velmi složitá. Občas mám pocit že nejlepší je na výchovu rezignovat protože jsem unavená. Ale pak si říkám, pokusím se vštěpit alespoň základy a pak.... Budu doufat že se ty dobré vzorce chování v rodině a ve společnosti v dobrém projeví.
4.9.2007 23:14:08
Ahoj Maceško, ten Tvůj článek jsem si četla několikrát. Ne snad že bych nepochopila podstatu napoprvé, ale proto, že už delší dobu přesvědčuji svůj mozek, aby si začal konečně rozumět s mou dušičkou a naopak. Porodila jsem dva kluky. Je mezi nimi 2,5 roku rozdíl. Ten starší nebyl nikdy příliš zodpovědný, pořádný, no a když se vyučil kuchařem a začal pracovat, zachutnal mu alkohol. Mladší syn byl celkem pořádný, puntičkář a k alkoholu vztah nemá. Já si dám příležitostně decku bílého, ale jen při oslavách, jinak nepiju vůbec, nekouřím a nikdy jsem nezkoušela žádné drogy. Vychovávala jsem je oba stejně, mají jednoho otce, tak proč je každý jiný? Starší syn řeší každý problémy alkoholem, mladší je rozvážný a z problémů se "vykecává". Dorazí vždycky za mnou, nebo za svými nevlastními sourozenci, kteří od malička žili s námi. Mozek mně říká, že jsem nikde chybu neudělala, ale dušička soustavně otravuje a nechce mě nechat v klidu. Jsem moc ráda, že se TADY můžu o těchto svých starostech otevřeně bavit. Díky Dadka
2.9.2007 8:33:00
Pokud někdo neví kam s obrátit tak ať si přečte prve stránky www.adopce.com, jsou tam super témata, hodně se člověk dozví o adopci, jsou tam přízpěvky lidí co již adoptovali, takže pokud někdo hledá,tak určitě tam
Iva,2 adopt.děti)
  • 
2.9.2007 0:01:38
Milá Maceško,Váš článek byl pěkný,ale myslím si,že každé dítko je opravdu jiné a potřebuje jiný přístup.
Vím o čem mluvím,protože mám 3 dospělé děti vlastní a 2 malé adoptované(5 a 3).U vlastních dětí můžu říct,že pubertu prožíval každý jinak(syn byl velmi klidný a poslušný,jedná dcera samý průšvih a problém,mladší dcera až na drobnosti v pohodě) a to byli vychováváni všichni stejně.I dnes v dospělosti je každý úplně jiný a to je jedině dobře,protože nikdo není dokonalý.
Co nás čeká u dětí adoptivních ještě nevíme,ale myslím si,že to bude podobné.Takže na závěr každé dítko je osobnost ať je vlastní,nebo adoptované a podle toho se k němu musí přistupovat.
Petr 36, 12 a 4 a 1
  • 
1.9.2007 10:57:58
Právě nad Vaší odtázkou jsem přemýšlel již několikrát při čtení předchozích řádek. Moje puberta asi rodičům moc potíží nepřinesla, nejhlubší propad byla jedna trojka na vysvědčení, na konci roku opravená na jedna. Kouřit jsem nezačal, alkohol pil třikrát a k děvčatům se choval často i opatrněji, než bylo jejich přání :-)
Na druhou stranu musím přiznat, že maminku jsem svými problémy přestal "obtěžovat" zhruba v 15, protože prostě nedokázala poznat skutečný problém od drobnosti a hlavně asi pro její sklon řešit potíže i za mne bez ohledu na můj názor. Získal jsem tím, myslím, silný pocit zodpovědnosti za své činy. Netvrdím, že se chovám vždy podle většinové morálky správně, ale beru hodně ohled na lidi kolem sebe.
Ale proč to celé píši - nejstarší syn se pubertě blíží a doufám, že jí projde velmi podobně, zatím na to vše ukazuje. Naproti tomu mladší syn bude tak tvrdý oříšek, jak jen asi může být dítko s jemnou mozkovou disfunkcí. Přesto si myslím, že to zváldnem a můj plán je jednoduchý - mít jejich důvěru a být jim nablízku, kdykoliv to budou potřebovat .. a neřešit jejich problémy bez vyzvání.
Čím déle píši, tím složitější to je :-) z napsaného to vypadá, jako bych dětem nevnucoval svoji vůli a přitom opak je asi pravdou. Ono vysvětlování 12-ti letému, že i prázdniny jsou vhodná doba na učení, mnoho prostoru pro demokracii nepřináší.
Prostě výchovu nadřazuji genům a hlavně za výchovu nepovažuji jen snahu vtisknout dítěti rysy podle mých přání, ale hlavně rozvoj jejich vlastní osobnosti.
Jíťa (dcera 16 let)
  • 
31.8.2007 11:36:07
Milá Maceško,

bohužel teprv teď jsem se dostala k přečtení tvého článku. Chtěla jsem jen napsat svůj názor na věc, protože se zrovna taky potýkám s pubertální dcerou.

Díky mé kdysi špatné volbě partnera nedostala do vínku zrovna ty nejlepší geny. Ale zase musím upřímě přiznat, že to, co mě na ní dnes vytáčí, nejsou jen špatné geny ze strany jejího otce, ale stejnou měrou se na tom podílí geny z mojí strany - ty, které se všichni tak strašně snažíme potlačovat (tedy ty špatné vlastnosti)

Abych řekla pravdu, tak 12 let to bylo zcela bezproblémová, slušná a milá holčička. Dnes se jeví jako nezvladatelný spratek. Celá ta léta jsem ji vychovávala jak nejlépe jsem dovedla (ano já sama, bez partnera). Myslím, že jsem pro ni udělala (a stále ještě dělám) maximum.
Ale v období puberty mám dojem, že právě teď geny vítězí nad výchovou. Je to možná tím, že už se cítí dospělá a chce si všechno vyzkoušet sama na vlastní kůži - tedy i tzv. "rozbít si hubu" po svém. Já s tím mnoho nezmůžu. Můžu radit, můžu zakazovat, ale je to stejné jako vysvětlit malému děcku význam slova "pálí" - dokud si nesáhne na kamna, neporozumí.

Nejsem sice odborník, ani jsem to nikde nečetla, ale myslím si, že až jednou skutečně dospěje, tak se teprve ukáže, jaká skutečně bude. Potom se v ní nějakým způsobem prolnou geny s výchovou. Podle toho v jakém to bude poměru, takový z ní bude člověk.

Jinak ještě poznámka: Zkusili jste se někdy objektivně zamyslet nad tím, jak jste prožívali svoji vlastní pubertu a jak to asi viděli vaši rodiče. Upřímě, taky to s námi neměli zrovna jednoduché, že?
29.8.2007 8:51:29
Chi, a já nemám na koho svést synovu poruchu, protože v rodině ji nikdo neměl. To je ale drzost co si tyhle geny dovolí! :-)
 Příspěvky 110 z 30 [Dalších 20 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.