| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku I chytré děti někdy potřebují pomoc

 Příspěvky 110 z 51 [Dalších 41 >>]
  • 
24.3.2009 22:24:08
To jsem určitě nebyla já, protože nemám sestru.
Až dnes jsem zjistila, že jsou mé články z časopisu Rodina a škola umístěny na tomto serveru. Vědět to dříve, ráda bych se zapojila do diskuse. Například o klukovi, jehož velmi zaměstnaní rodiče postavili dům na vesnici a ve 12 letech se z centra Prahy odstěhovali právě do nového domu. Kluk chodil i nadále do Pražské školy, dojížděl každý den, a odpoledne se vracel domů do krásného, ale prázdného domu, kde nebyli žádní kamarádi, jen křeček, počítač a video. A tlak dobře postavených (a hodně zaměstnaných) rodičů na dobré známky. Nebo o holčině, kterou ještě ve čtvrté třídě vodila maminka do školy a zpátky, ač to běžně chodily děti již v první třídě - žádná hlavní silnice, asi 5 minut cesty, malé město, frekventovaná trasa - chodci.
Pak je spousta dětí, které po nějaké změně potřebují znovu nastartovat, nakopnout.
Chtěla jsem jen zobecnit své praktické zkušenosti.
Sama mám potomka, který se potýkal s paní učitelkou a velmi na to doplatil v první a druhé třídě - cca 1996. Pomohla nám jedna velmi osvícená škola, kde dítě s LMD nebylo zátěží, nicméně následky jsou patrné dodnes. Je to pro dítě moc citlivá doba, do školy se moc těší, pak se tam nudí a navíc se stává obětí šikany ze strany "zkušené" učitelky. Chce to od rodičů hodně času, nekonečné trpělivosti a DŮSLEDNOST po mnoho dalších let. A řád a vedení. A lááásku, a dávat ji najevo!!!
Jinak se s problémy dětí setkávám denně a budu i nadále, protože jsem třídní na střední škole s učňákem a kromě toho jsem věčný student, teď právě budu končit výchovné poradenství - budu v budoucnosti právě tím člověkem ve škole, který se stará o problémy dětí. I na středních školách se pracuje s dyslektiky a dalšími oběťmi poruch učení. Je však někdy problém, jak rozklíčovat posudky z poraden (lepší se) a najít recept na práci s konkrétním žákem. Jak ale jsem si mohla přečíst v řadě diskusí, vždy moooooc záleží na konkrétním učiteli. Ale stejně také na rodině.
Ifka
  • 
6.8.2007 16:03:47
Někde jsem slyšela, že česká škola vyhovuje spíš holkám. Ty jsou (myšleno všeobecně) klidnější, pozornější, pilnější, lépe píší, čtou atd., kdežto kluci neposedí, jsou živí, ne tak trpěliví apod., to ale neznamená, že jsou hloupější. Někde ve třídě dokáží pracovat různými styly výuky, jinde bohužel převažuje frontální výuka s důrazem na klid. Také každé dítě umí vyniknout v jiné jiné činnosti.
Lassie
  • 
3.8.2007 19:58:38
Také si myslím, že známky nic nevypovídají o inteligenci dítěte....měla jsem na ZŠ spolužáka, který byl od prvního stupně čtyřkař, celou ZŠ se to s ním táhlo, pro učitelky to byl prostě lump a hlupák. Po ZŠ se šel vyučit na dvouletý obor, tuším opravář zemědělských strojů. Pak jsem ho několik let neviděla, potkala jsem ho až na srazu, kde mi řekl, že si dodělal maturitu a měl zajímavé zaměstnání. Nyní s přítelkyní cestuje po světě. Myslím, že spoustě lidem učitelky už na základní škole ukřivdily tím, že jim daly nějakou nálepku a tím jim ovlivnily celý život. Mám v okolí několik podobných případů a vím, že pokud dítě není premiant, neznamená to, že je hlupák.
Ifka
  • 
3.8.2007 19:50:58
Pokud si pak vaše kamarádka udělala maturitu, mohla se taky přihlásit na VŠE a být inženýrka jako vy. Můj známý měl na ZŠ čtyřky, vyučil se soustružníkem, udělal si dodatečně maturitu a ve finále vystudoval VŠ snad na červený diplom ( i když téměř ve čtyřiceti). Učitel může známkami o něčem rozhodnout, ale kdo si za něčím jde, taky toho může dosáhnout.
Marie
  • 
2.8.2007 0:09:56
Graine,
obdivuji všechny Vaše odpovědi a tato poslední odpověď mi promluvila z duše. Něco podobného jsem zažila i v naší třídě na ZŠ. Konkrétně rozdíl mezi mnou a mojí kamarádkou, která vedle mě seděla v lavici. Já měla vysvědčení jen o něco lepší než ona a dostala jsem se na SEŠ (prostě jsem prošla) a dnes jsem inženýrka ekonomie. Ona skončila (jen kvůli 2 nebo 3 trojkám a vyjádření učitelky, že na SEŠ ona nemá, a že taky co by tomu řekli její spolužáci, kteří se učí lépe než ona, že by to prý nebylo fér...) na učňáku a vyučila se jako optička, později si udělala maturitu a dnes je nezaměstnaná. Ta věta je přesná. Známkou učitel ovlivní osud dítěte!!!!! Já měla tehdy v osmičce jednu trojku, z občanky (nebyla jsem schopna naučit se ty komunistický kecy o socialistickém správním zřízení, v čem tkví přínos dělnické moci apod.).
Ifka
  • 
30.7.2007 18:06:54
O tom "srovnání" do 5.třídy jsem slyšela od psycholožky z PPP. Možná jde o většinu dětí, pak se tedy najdou i ty, kterým porucha trvá déle. Mají možnost např. slovního hodnocení jen v jazycích.
Ifka
  • 
30.7.2007 18:04:01
To je tedy smutné. Já bych se na místě vaší kamarádky obrátila na ředitele školy (nebo ten taky neuznává PPP?) nebo na jeho nadřízený orgán. Kolektiv dětí po příslušném vysvětlení jiné hodnocení pochopí, ba naopak, mnohdy jsou spolužáci schopni dyslektikovi i v něčem pomáhat.
katyna, 18letý syn
  • 
30.7.2007 15:20:04
Ve škole nás na možnost vyšetření v pedagogické poradně /opravdu mne nikdy nenapadlo, že bychom tam patřili/,upozornila učitelka před koncem páté třídy, kdy měl náš Vojta neustále problémy s chováním. V poradně chtěla psycholožka nahlédnout i do sešitů a na základě JEJÍHO doporučení byl Vojta vyšetřen i pedagoškou. Zjištění - průměrný žák, nadprůměrná inteligence,dislektik,disgrafik. Na co paní učitelky / měl do té doby 2 - jedna těsně po škole, druhá taky do 30let/ nepřišly během 5 let, na to stačilo psychložce asi 5 minut.
Nejsem typ, který byl vše jen "shazoval", naopak jsem vždy pro spolupráci. Mohu však říct, že o práci "naší" školy mluvím pouze s despektem. Řeči o tom, že škrábe jako kocour a kdy jen trochu chtěl.. Stačilo mi jen nahlédnout na popis poruchy a .... Myslím, že by měly obě dámy vrátit diplom a požadovat vrácení školného.
míša a kubík
  • 
30.7.2007 14:37:55
Tak můj syn díky jedné takové vzdělané před důchodem ve speciální škole skončil, protože ta opravdu neuznávala vůbec nic, ani poradnu, ani psychologa, ani psychiatra
  • 
30.7.2007 11:54:02
Měla bych dotaz na autorku, ale netýká se článku.
Nebyla jste v 80.letech na lyžařském výcviku v Hraběticích( Jizerské hory)se sestrou?
Karolina
 Příspěvky 110 z 51 [Dalších 41 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.