| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co se změnilo za posledních 30 let v porodnici?

 Příspěvky 110 z 169 [Dalších 159 >>]
10.12.2007 19:27:23
Souhlasím s Vámi. Mohla bych se zeptat, kde jste rodila? Z pražskýchporodnic jsem znechucena, chtěla bych rodit v některé vzdálené , ale bohužel nejblíž jsou asi 90 Km, a ke všemu nemám auto. Myslíte, že se to dá stihnout v pohodě? Poznala jste na začátku porodu, že to bude pomalejší a že včas dojedete? bohužel- všichni mě od toho silně odrazují, dokonce i placená dula. Jsem na to sama a trochu začínám váhat:-( M.

Zuzka , Petřík 4 roky
  • 
31.8.2007 16:38:42
Rodit jsem měla v říjnu 2003. Díky informaci v regionálních zprávách jsem se dozvěděla,že v Přerově mají novou porodnici. Moc pěknou a vychází vstříc přáním rodiček. Byli jsme se tam podívat.
Vše bylo pěkné, přístup porodní asistentky skvělý. Všechno nám vysvětlila a ozřejmila. Tak jsme tedy byli já i manžel pro,rodit budeme tady.
Už jsem měla týden před porodem a přišlo to na mě. Začala mi odtékat voda, měla jsem i malé stahy,tak jsme jeli. Byla jsem prvorodička.
Do porodnice jsme dojeli něco po půlnoci. Asistentky nechaly manžela za dveřmi (nemusí přece vidět všechno) a jaly se mě vyšetřovat. Dříve mi bylo řečeno,že na přání rodičky holit přirození nebudou a taky klistýr je na rozhodnutí rodičky. Ha ha ha, to byl jen dobrý vtip. Všechno si dělali po svém!
Nakonec přišel i rozmrzelý pan doktor, pěkně hnusně mě zevnitř prohmatal, pak poodešel dále a asistentkám řekl : píchněte jí uklidňováka, já se chci vyspat!!
Takže milé asistentky šli a přes můj protest mi to píchli a řekli,aspoň se v klidu vyspíte! Tak jsem šla na novorozenecké a spala jsem.
Ráno už mě honili na vyšetření a stahy samozřejmě nikde! Tak jsem nakonec podsotupila i klistýr,který jsem nechtěla a začali mi kapačkami vyvolávat stahy a taky otvírání čípku.
Nejdřív to byla pohodička, ale posléze to byl horor,kdy už jsem se nemohla ani nijak protahovat, prostě nic. V šílených návalech bolesti jsem lítala po sálu jako stíhačka a jen skuhrala. Nahnali mě do sprchy, byla mi zima, hodili mi tam míč, já jsem ani jedno nechtěla.
Utřít jsem se musela do použitého prostěradla,nebo co to bylo. Hnus!
Manžel byl tam. Ale pomoci mi moc nemohl. Otvírala jsem se jen díky jejim nešetrným vyšetřováním mě prsty. Nejdříve jsem se mu bránila, pak už jsem to chtěla.
Nakonec mě přikurtovali na porodním stole, poprvé jsem jim z něho totiž seskočila, vyvrátili mi nohy a porod byl tu.Malý byl moc veliký, nedokázala jsem ho napoprvé vytlačit. Hráz jsem měla bolestivě napjatou,až jsem je prosila,aťmi ji nastřihnou. Prý je ještě brzy. Nakonec to udělali,ale nevím, zda li nebylo pozdě. Nakonec mi asistentka hupsla na břicho a díky ní jsem malýho porodila. Pak mi ještě hnusně - bolelo mě to vevnitř, zatahali za pupeční šňůru a chtěli vytáhnout placentu. Čekalo mě bolestivé šití a bylo nekonečné. Až později jsem zjistila, že jsem praskla až ke konečníku! A na zadku u levého kloubu jsem měla obrovkou modřinu.
Každý doktor,kdo mě viděl mě litoval. Ale museli držet při sobě. Přece je důležitější mít hodně normálních porodů než li císařské řezy.
Těsně před porodem samým se totiž chviličku radili a manžel je prosil,jestli mě nemají převést na sál a porodit císařem. Ale kdepak.
Asistentka,která mě rodila, se mi chodila omlouvat a všelijak mi pomáhala, abych si asi nešla někam stěžovat, nebo na ně nepodala žalobu.
Dopadla jsem strašně, přirozený porod byl utnut hned v zárodku a všechno bylo uměle vyvoláváno. Nikdo ale přece nemůže odhadnout, kolik mi toho mají dát.
Dva roky bylo pro mě milování spíše znásilněním a klouček? Měl porodní nádor na hlavičce, hlavičku křivou a dodnes nám moc nemluví. Má dokonce i cosi z autismu.
No ale hlavně přece,že porod byl tzv. přirozený!!
Souhlasím s autorkou. Reklamu sice mají, ale jinak se NIC nezměnilo!

z.
  • 
18.8.2007 16:23:54
diky bohu hodne
15.8.2007 22:04:22
A pokud se to aplikuje na porodnictví, tak je nejlepší nemít děti a nerodit, že? :-)
Svatá prostoto...
Anna, dvě dospělé dcery
  • 
8.8.2007 14:58:34
To jsem ráda, že má někdo takový názor. Mě se kdysi ptal pan primář těsně před porodem, o němž se předpokládalo, že bude dost složitý, jestli chci císařský řez. Mě to velmi udivilo a odpověděla jsem mu, že já přece nejsem schopna to posoudit a rozhodnout, ať je tak hodný a zařídí to tak, jak uzná za vhodné. Pak už se mě už nikdo na nic neptal, doktoři a PA udělali co uznali za vhodné, dcera přišla na svět přirozenou cestou a všechno dobře dopadlo.Tak si říkám: já jsem rodila jen 2x, a oni těch porodů prožili s rodičkami stovky. A to nemluvím o tom, že napřed museli vystudovat. Ne, opravdu nejsem tak drzá, abych jim radila.
Anna, dvě dospělé dcery
  • 
8.8.2007 14:48:03
Zajímalo by mne,kolik dětí jste porodila.
Helena
  • 
6.8.2007 11:56:52
S tim souhlasim, je to skandalni, ze se lekar chova slusne jen kdyz se mu priplati. A to v takovehle situaci, kdyz zena rodi. Otresnost .
Za dalsi nevim co mysli prispevatelka tim "zdravotnictvim zdarma". Taddy si snad kazdy plati pojisteni , ne? A to pojisteni obnasi i porod "zdarma". Takze zadne zdarma opravdu neexistuje.
Pokud si platite pojisteni domacnosti nebo auta, tak to co je obsahem poj., smlouvy (jako ve zdravotnictvi) se neplati. Copak by vam opravar v servisu, rekl o tom , ze mu to mate jaksi dat na ruku, bnebo ze bez priplatku vam to proste neudela.
To"zadarmo" se jmenuje POVINNE POIJISTENI.
Jíťa
  • 
4.8.2007 0:49:55
Já si před porodem nastudovala kde co, abych byla tzv. připravená na všecko. Stejně se to nepovedlo a připravená jsem nebyla, především na to zvracení během kontrakcí (viz. můj příspěvek výš) - nikde jsem o podobném případu nečetla ale PA i doktor mě uklidnil, že se to občas skutečně stává.

A už tehdy jsem dost dobře nechápala všechny ty ženský, co se jen rozčilujou, že jim do porodu doktoři nebo PA kecají. Já byla rozhodnutá, že pokud by se mě někdo v porodnici zeptal jak to chci, nebo dokonce chtěl sepisovat porodní plán, že jim řeknu, že to chci jak nejlépe to oni dovedou! Protože i když jsem si toho nastudovala hodně, myslím, že stále nejsem žádný odborník a stejně tak myslím, že doktoři tomu skutečně rozumí více než já.
Jíťa
  • 
4.8.2007 0:08:57
Máš pravdu. S podobným zážitkem nejsi sama, i když u mě to trvalo asi 2,5 hod od příchodu do porodnice.

A skutečně se porodnictví hodně změnilo, alespoň někde. Mohu to srovnat, protože první porod jsem měla před téměř 16-ti lety a další před 14-ti dny.

Tak tedy před 16-ti lety: Přijela jsem do porodnice (v Brně-Bohunicích) sanitou asi v 21:30 hod. Na příjmu mě nejprve chtěla vyhodit, že do zmíněné porodnice místně nepřísluším a to i přesto, že jsem měla v průkazce razítko z této porodnice a poznámku, že jsem si zde porod předem domluvila (tehdy to tak prostě bylo - buď rodíte tam, kam patříte, nebo jste to museli mít předem dohodnuté), pak tedy akceptovali, že jsem si to skutečně dohodla ale po vyšetření se jim zdálo, že je ještě příliš brzo a že vlastně ještě nerodím (kontrakce jsem měla po asi 8-mi minutách, jenže nic tak hroznýho - spíš to připomínalo nafouklé břicho). Chtěli mě poslat domů, ale když zjistili, že mě přivezla sanita, tak si zřejmě netroufli mě poslat zpátky v noci šalinou a já tedy nakonec zůstala. Po nezbytném oholení a klystýru jsem byla poslána na WC a do sprchy. K mému úžasu, když jsem opět vyšla ven v "celý porodnici" nebyla živá duše kromě mě. Skutečně jsem prošla z příjmu přes hekárnu na jakousi chodbu, kde v jednom z výklenků byl porodní sál a nepotkala živou duši. Všude ze mě kapala plodová voda, cítila jsem se unavená ale po úvodním "milém" přivítání jsem si netroufla bez dovolení lehnout do jedné z těch postelí na hekárně. Byla jsem skutečně úplně sama až do asi 23:45 kdy se konečně objevila PA/lékařka (skutečně nevím jakou funkci ta žena měla) a přidělila mi postel. Přesně v 0:15 hod jsem měla už po porodě, při kterém mě neustále okřikovali: "teď netlačte!" při kontrakcích a "teď tlačte!" když kontrakce odezněla. Nástřih mi provedli úplně automaticky, ale to bylo to, co mi skutečně vadilo ze všeho nejméně. Miminko mi jen ukázali a pak ho kamsi odvezli. Ráno, když mě přeložili na šestinedělí se mě nějaká sestřička přišla zeptat, jestli chci mimi k sobě na pokoj a když jsem přikývla, čekala jsem na ně až do oběda, kdy jsem už byla šílená strachy, jestli je v pořádku. Proč by jinak přece trvalo několik hodin od dotazu zda ho chci, než mi ho donesou?

Můj nedávný porod se s tímto nedá vůbec srovnat. Přijela jsem (do Olomouce) rovněž v noci s podobnými bolestmi jako při prvním porodu. Sice jsem se ještě neotvírala - byly to zřejmě jen poslíčci, ale přijali mě, nikdo mi nic nevyčítal, jen dr. mi navrhl, že vzhledem k tomu, že stejně přenáším, by bylo asi nejlepší mi dát něco na vyvolání. On je doktor a já ne, a domnívám se, že tomu skutečně rozumí víc než já, takže jsem souhlasila. Na porodní sál hned přišla PA, představila se nám a řekla, že je tam jen pro nás a kdybychom cokoliv potřebovali (ať já nebo manžel), že máme zazvonit. Pak se na mě chodila v poměrně pravidelných intervalech dívat. Ráno se potom přišla rozloučit a popřála nám hodně štěstí. Stejně tak se potom přišla představit další PA. Bohužel ten den se rozhodlo hodně dětí, že se podívá na svět a porodní sály prostě nestačili. Takže během dopoledne přišla PA a téměř se mi omlouvala, že je potřeba některé z nás, kde porod nepokračuje tak rychle, na nějakou dobu přeložit na gyndu. Skutečně se ptala, zda mi to nebude vadit a ubezpečovala mě, že i tam mě budou pravidelně kontrolovat a věnovat mi zvýšenou péči. Nevím sice, co by dělali, kdybych s tím nesouhlasila, ale já jsem jim věřila, že mě nenechají na holičkách a navíc jsem tam měla muže, takže kdyby přece jen něco... udělal by asi pěknej cirkus aby se o mě jaksepatří postarali. Po asi 3 hodinách jsem se vrátila zpět na porodní sál. Znovu se vystřídala směna a další PA se přišla představit a říct, že je tu pro nás. Pozdě odpoledne jsem se stále ještě neotvírala a tak dr. navrhl další provokačku. Teprve ta zabrala a mě začalo pravé porodní peklo, na které jsem skutečně nebyla připravená. Nejen, že mě to bolelo (po prvním takřka bezbolestném porodu jsem to opravdu nečekala) ale nikde jsem se hlavně nedozvěděla, že je možné při porodu zvracet. Skutečně já při každé kontrakci zvracela aniž bych vlastně měla co. Tím pádem jsem nebyla vůbec schopná bolest prodýchat, protože jsem měla úplně jiné starosti. V pauze mezi kontrakcemi jsem se ptala PA, jestli je něco, co by to zmírnilo. Zavolala doktora a ten mi navrhnul dolzin - prý buď trošku uleví od bolesti a tím pádem i od tlaku na žaludek, nebo urychlí porod. Když mě ujistil, že miminku neublíží, tak jsem souhlasila. V mém případě zřejmě urychlil porod, protože ten nastal poměrně rychle po injekci - čas nejsem schopná odhadnout, ale vlastně až do samotného porodu jsem stále zvracela. Vlastní porod potom proběhl tak rychle, že ani nevím jestli jsem se stihla překulit z boku na záda, ale nejspíš ano. Ani si nepamatuju, jestli mi nějak upravovali lůžko, jak jsem měla nohy apod. Po porodu jsem dostala mimi na okamžik do náruče a pak ho na pár minut odnesli, aby ho očistili a prohlédli - manžel na ně dával pozor. Já mezitím vypudila placentu a už mi ho nesli zpět.

Skutečně se toho hodně změnilo. Ale je to především v lidech. Myslím, že skutečně není důležité, jestli máte možnost rodit v té, nebo v té poloze, nebo dokonce do vody či jinak. Pro mě bylo nejdůležitější (po zkušenostech z prvního porodu), že v té chvíli jsou kolem mě lidé, kteří ví, co a jak, kteří mi nedávají najevo, že se chovám nějak nepatřičně, nebo že je obtěžuju, prostě jsou tu pro mě a mé miminko. Ty míče, stoličku, rádio, vanu a já nevím co ještě považuju za nadstandart, příjemný, ale zas ne až tak moc důležitý.
Kočanská
3.8.2007 20:33:24
Tak to moc děkuju za info. On byl opravdu moc milý a hrozně hezky se k dětičkám choval - byla radost to pozorovat :)
 Příspěvky 110 z 169 [Dalších 159 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.