| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak to vidíte?

 Příspěvky 110 z 179 [Dalších 169 >>]
23.11.2007 22:55:45
Jo, jsem ráda, že jsem ze sociální oblasti odešla, protože mě to táhlo jinam, ale troufám si tvrdit, že za studií jsem zas tak příšerná nebyla (a nemyslím teď jen oblast učení)a ostudu nedělala. Prosím vás, proč bych jí dělat měla?
Pojem ,,socka" jsem neuvedla jako nic hanlivého, neboť ,,sociálka" a ,,socka" je u nás vnímáno jako jedno a to samé.
Momentálně nemám o spoustě věcí ze sociální péče páru, to víte, nějakou dobu už jsem ,,z oboru" ale pořád koukám na svět tak trochu jinak.
A spousta mých spolužaček v oboru sociální péče zůstala, skvělé slečny, ano naprosto normální:-)
Je mi líto, že jste ten článek pochopila trochu jinak, než byl myšlen.
Hezký večer.
  • 
2.11.2007 7:58:26
Ahoj já jsem taky socka. Nic si z toho nedělej, že na tebe koukali jak na exota na mě taky koukaj když říkám, že jsem v práci radši u mentálně postižených dětí, než u zlobivých. Pro mě jsou mentálně posstižení, strašně fajn lidičky. Třeba lidi s dawnovým syndromem, ty já přímo zbožňuju, jsou plní emocí, který dávaj neuvěřitelným způsobem najevo.
socialka a ne socka
  • 
23.10.2007 22:50:47
Zaplat panbu ze jste z te socialni oblasti odesla. Protoze prave takove mlade slecny ktere nemaji ani paru o co jde to bohuzel obcas dostuduji a pak delaji tem socialkam ostudu.
Moji kamaradi mi taky rikali, ze na to co mam vystudovane jsem normalni. Nejsem ale nevadi.Ale nejsem pani Zubata s Kolji.
Ted se staram v cizi zemi o postizeneho 3leteho rostaka, ktery ma tu smulu, ze nemuze mluvit, ale jinak zlobi a vzteka se a tuli se jako ty ostatni deti ve skolce a vubec me nenapada o nem denne premyslet jako o postizenem. Tak kdyz zlobi tak jde na hanbu.
Doufam, ze v tom dalsim oboru budete trochu lepsi a stastnejsi.
Mirka
  • 
14.7.2007 19:12:28
Jelikož jsem také socka, se zájmem jsem si přečetla Tvůj článek a jako bys mi mluvila z duše. Mně průnik do sociální sféry také otevřel dveře k jinému vnímání svého života a života jiných lidí. Vystudovala jsem VOŠ - sociální práce v Domažlicích a teď pracuji v denním stacionáři pro mentálně postižené v Sušici, který se v dubnu nově otevřel, avšak po dlouhé době hledání, neboť, i když je sociální sféra dost široká, těžko se práce shání.
Držím palce všem sockám, aby našly uplatnění v oboru, který je bude bavit.
28.6.2007 10:46:49
Poslání se člověk nenají, rodinu za něj nezaopatří. S tvým příspěvkem zcela souhlasím:-)
jas09
28.6.2007 10:37:22
Ahoj socko, tvoje úvaha je vtipná, čtivá a logická, docela jsem se pobavila. Vlastně tak trochu jsem taky socka, no, co jsem chtěla dodat a zdůraznit je to, že opravdu otřesné je ocenění sociálních pracovníků. Paradoxně si myslím, že ty na těch přepážkách, co se moc nenadřou (pozor, neříkám, že nic nedělají!) jsou ještě v pohodě. Ty v neziskovým sektoru už jsou na tom hůř. Sociální práce je práce jako každá jiná, kterej blbec vymyslel, že by měla být hlavně posláním člověka, tudíž takříkajíc za babku. Copak ženská (nebo i chlap), která utírá postiženejm zadky, 50x klientovi opakuje, co je za den, ošetřuje narkomanům abscesy atd. nepotřebuje uživit rodinu? Tohle je to, co mi na sociální práci nejvíc vadí. Jinak zdravím a všem "sockám" přeju hodně radosti v práci - a taky zasloužené finanční ocenění!
cizinka1
27.6.2007 12:27:57
Kimmy,

Ja ted tomu opravdu nemam cas, jasne, ze zustaneme u svych nazoru. A take rada bych tuto dikusi ukoncila. Je unavny diskutovat kdyz oponent se vyhyba protiargumentum. Pokud ti vylevy Oliny pripada za korektni vypady do diskusi: tvoje volba, ale rekla bych pak, ze nemas co poucovat o kultivovanosti diskuse:).

Pises:
"Obvinujes mne, ze nedavam informace, ale normalni zpusob uvazovani je nejdrive se zeptat, nez rovnou skocit do zaveru - mohla si se zeptat jak u me pribuzne, tak u mych kamaradek, tak u meho osobniho pripadu - ani jednou jsi to neudelala, rovnou si rekla, ze je to proste tak, jak si myslis a ted je to zas moje vina, ze jsem nedala dost informaci."

To je mi "obvinovani" :)- delas to taktez, jak jsem ti ukazala. Jsem odpovedela ti z hlediska stereotypnich situaci (totiz diagnozovani zamlkleho tehotenstvi je velice casta falesna diagnoza). Ty mas o mych predpokladech ke kritickemu postoji nejakou stereotypni predstavu, nevim odkud, ale je smesna.

"Ano, myslim vazne, ze kdyby byl autismus zpusoben ultrazvukem, ze by se to v tech citovanych studiich objevilo. Nemusis se mnou souhlasit."

Ve vsech citovanych studiech objevily se naznaky, ze UTV na plod PUSOBI (levorukost, nizsi porodni vaha). Co nebylo prokazano, bylo, ze to SKODI. Jako zena z vedy ale jiste vis, ze jev, ktery se vyskytuje ve vzacnejsich statistickych pravdepodobnostech, hleda se na vetsich (to jest, vzacnosti vyskytu odpovidajicich) vzorcich. Pokud bys na takovych vzorcich hledala DS a rozstep patere, take bys mozna prisla na to, ze u zen pod 30 let se vubec nevyskytuji:).

"Neni mym umyslem Te presvedcit. Myslim, ze pokud nekoho zaujme ta teorie o souvislosti mezi ultravukem a autismem, tak z ma v tehle diskusi dostatek materialu k zamysleni na to, aby si udelal vlastni nazor."

Dobry, souhlasim, jen podotykam, ze to, co jsi uvedla, byla pouha interpertace faktu, zadne fakty.


"placenta previa se da monitorovam ultrazvukem a koncem tehotenstvi se da naplanovat, zda bude nebo nebude nutny cisarsky rez."

Ignorujes pointu zcela solidnich studii, ze v tomhle UTV nema ZADNY skutecny diagnosticky prinos. Prinos je pouze subjektivni: vis asi mesic pred porodem, co te ceka. To je tvoje volba, jen podotykam, ze subjektivni klid, naplanovanost, spokojenost je vyvazen take subjektivnim nervakem z diagnozy, s kterou stejne neni co delat jineho, nez cekat co bude.

"Co bys delala s tou omotanou pupecni snurou?" S omotanou pupecni snurou bych chodila na pravidelne a caste kontroly a po diskusi s lekarem bych se podle situace rozhodla pro predcasny porod. Toto je muj nazor, neni nutne, aby jsi s nim souhlasila."

Jsi zjistovala rizika CS a predcasneho porodu? Je to zase tvoje volba, respektuji ji, ale z hlediska zdravi a sanci ditete, je asi tato volba nejmene podlozena.

""Ale co jestli bys mela tu falesnou diagnozu zamlkleho tehotenstvi? " vyzadovala bych doplnujici vystreni, ktere by diagnozu bud potvrdilo nebo nepotvrdilo"

Jo, ale k cemu by byl ten nervak?

"Nic z toho, co jsi mi tu napsala neukazuje na nepresne informace."

V cem podle meho nazoru tvuj pohled na vec je nepresny a neuplny? Podivej se na studia na SKUTECNYM diagnostickym prinosu UTV (jen tu genetiku nechme stranu, samotne UTV na nej nestaci, ale AMC bez UTV je zbytecny risk). Na to se vaze i ta "naivni" vira, ze doktor vedel co cini: on musel vedet, ze pokud se nejednalo o genetiku ci rizikovou situaci, on pracoval pouze pro tvuj subjektivni klid, ale take, ze ze spousty info z UTV muze byt jen velky nervak. Takze prinos toho postupu byl pochybny. Ptal se, jak to chces? Rikal ti, ze neni to neinvazivni technika, jehoz skodlivy vliv nebyl prokazan, ale ani poradne prozkouman? Pokud ano, tak vse bylo fer, a ver mu dal.

""Nepsala jsi snad, ze lekarskym dokumentum nebudu verit?" - to neni osobni vypad ani urazka - to je konstatovani, ktere nakonec bylo pravdive, protoze citaty z asociace gynekologu a porodniku pro Tebe nebyly smerodatne."

No, ja to beru jako nekorektnost, totiz to, co pouzivam ve sve argumentaci, jsou take lekarske studia, nebo clanky psane zdravotnikami ci vyzkumnikami. Nemusim verit interpretaci faktu asociace gynekologu a porodniku, totiz, souhlasim s nazorem jinych zdravotniku, ze ucinky UTV na plod nejsou dostatecne prozkoumane, a znamo je to, ze to neni neinvazivni technika. Asociace nemela ZADNOU studii, ktera by ty pochybnosti vyvratila. V jejich odkazanych studiich nebyla uvedena zadna NOVA FAKTA. Ani v tvym dlouhym povidani:).

"Z meho hlediska je ultrazvuk velice uzitecny nastroj, ktery nekolika mym blizkym lidem zachranil deti. Verim, ze plosne vysetreni je uzitecne a napomaha diagnostikovat potencionalni problemy, pripadne je vyloucit. Jestlize se nekdo na zaklade Tvych citaci rozhodne ultrazvuk odmitnout, je to v poradku. Jestlize nekoho citace mych studii a prikladu presvedci, ze to neni tak horke, take v poradku."

Z meho hlediska UTV je velice uzitecny nastroj, ktery muze pomoct v krizovych zdravotnich situacech a take vysokorizikovym tehotnym. Zadny Cochrane review existujicich studii neprisel k zaveru, ze je prinosny pro plosne vysetreni. (Jestli nevis co je Cochrane, je to medicinska knihovna a jeji soucasti je neustale updateovane prehledy studii nad jistym problemem. Dela je renomovane vyzkumniky a analitici, takze je to solidni, a nevic LEKARSKE;-)). Subjektivni prinos je dvoustranny: nekomu pomuze ke klidu, jinou rozhodi na cele tehotenstvi.

Ja bych si prala, aby vliv UTV bylby poradne prozkouman na vzorkach, ktere by velkosti a metodou odpovidaly hledanym problemum a pak bychom mely vsechny vetsi klid. Preji si, aby priciny autizmu se nasly (nemusi byt nutne v UTV), ale zrejme jsou to priciny civilizacni. Zustavam s opatrnosti a skepsi vuci lidske touze planovat a kontrolovat vsechno a tou cestou prijt k lepsim vysledkum. Ale ze to jde, a ze k lepsim vysledkum to vede, je pouha VIRA, ne veda a ne fakta:-).
Lida
  • 
26.6.2007 11:24:51
Triple test není zastaralý. Viz diskuzi na www.gennet.cz. Lékař genetik to tam náležitě vysvětluje ("dvojsečná zbraň"). V zemích kde se nedělá mají max. záchyt vvv 70%, u nás je to 90%.Falešně pozit. výsledky přirovnává k k falešně poz. výsledkům při scr carcinomu prsu. Doporučuji si také přečíst článek z listopadu 2006 z Porodní asistence. Možná bude i na internetu, www.porodniasistence.cz. " Prenatální diagnostika : Triumf techniky nebo Pandořina skříňka". Nechť si každý udělá svůj názor.Obojí psali odborníci a obojí je diametrálně odlišné i když se týká jedné a té samé věci.
Líza
25.6.2007 15:31:28
Gatto, taky mi hrozně vadí reklamy na léky :-(, které člověku sugerují, že než aby zdravě jedl, přiměřeně se pohyboval atd., vždycky si může koupit zázračnou pilulku a je vše v pořádku... A s těmi dr., oni i ti, kteří nikdy nic od nikoho nevzali, mají někdy problém umět pořádně přečíst studii, i tyhle věci se různě manipulují :-( a kdo čte jen závěry, je snadnou obětí takové manipulace.
Gába
  • 
25.6.2007 8:27:26
Ahoj, článek je úžasný. Krásné počteníčko. Sama nemám žádné zkušenosti s péčí o MR, staré spoluobčany apod, ale dcera (15 let) trpí skoliózou a jezdí každý rok do lázní. Když jsme tam přijeli poprvé, byla už taková malá puberťačka, měla jistě své představy o životě ačekala děti stejné jako ona sama. O to větší překvapení ji pak čekalo. V lázních jsou 2/3 dětí postižených fyzicky či mentálně. Byl to pro ni šok, brečela, že "tam s něma " nebude, no hrůza. Nevěděla jsem jestli ji mám litovat pro její pohled na svět nebo proto, že ji tam musím nechat. V lázních je samozdřejmě běžné, že ti "zdraví" pomůžou se starostí o ty nemocnější. To bylo křiku-" já nikoho na vozíčku vozit nebudu" apod, Po šesti týdnech jsme pro ni přijeli.A všechna bylo jinak. Na chodbě seděla malá holčička na vozíčku a brečela, že naše dcera je ze všech nejlepší, vedle kluk s úplně promočenou mikinou (to tak brečel, že naše holka jede pryč).Taky jsem brečela a ona- brečela ješte týden. Máte pravdu- všechny děti, vlasně všichni lidé, by měli mít povinnou praxi v takových zaříziních. Možná by se naše chování změnilo. Přeji všem sociálním pracovnicím hodně sil a zdraví a štěstí.Gába
 Příspěvky 110 z 179 [Dalších 169 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.