| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Den opuštěných dětí

 Příspěvky 110 z 46 [Dalších 36 >>]
Terik
  • 
5.1.2008 16:51:46
Pokud chcete alespoň něco osobního udělat pro nějakýho z těch úžasných prcků z kojeneckého ústavu, zkuste nějaký dobrovolnický program. Např. v Dětském centru v Praze (bývalý kojenecký ústav) funguje dobrovolnícký program Malíček, kdy docházíte za jedním prckem tak 1x týdně a věnujete se mu. Myslím, že obdobné projekty mají i v některých jiných ústavech - myslím že v Aši nebo v Plzni nebo někde tam jsem také něco zahlédla. Pro informace by měly fungovat stránky sweb.cz/osmalicek , ale v poslední době tam dělali asi nějaké úpravy a stránky se mi nespustili, tak nevím. Ale pokud to jen trochu půjde, tak to zkuste. Je to úžasný pocit, když se otevřou deře a ten "váš" mrňavej adělíček se vám vrhne kolem krku a dá vám pusu :-) No jo...nejradši bych si tu svojí holčičku vzala domů...co vám mám povídat... :-)
Dáša, zájemce o náhr rodinnou péči
  • 
2.7.2007 16:30:49
Kdyby nebyla hostitelská nebo pěstounská péče tak náročná na vyřizování po úřadech, ráda bych si nejaké dítě domů vzala. Ovšem uznejte, mohu se zúčastnit nějakého víkendového kurzu, kde mě (vychovala jsem 4 děti!) budou poučovat, jak mám zacházet s dítětem, když mám momentálně doma 6leté dítě, která má vrozenou vadu svalů a nemůže běhat?
  • 
28.6.2007 1:04:08
Dobrý den,
pokusili jsme se s manželem připojit k projektu, poslali jsme vyplněný dotazník, každý den (někdy i dvakrát) kontroluji doručenou poštu a pořád nic. Teď jsem se tu dočetla o pohovorech pro Milovice na konci června. To už jsme asi zmeškali, že? Jak Vás mám kontaktovat, abychom se mohli co nejdříve připojit? Všichni se na moc těšíme...
  • 
17.6.2007 12:31:17
Dobrý den Meluzínko,
mě se ta předešlá má odpověď zobrazuje? Chyba bude asi na Vašem přijímači...:(
Shrnuji, nezáleží tedy na kvantitě, ale na kvalitě Vašeho výkonu... Vy jste měřitelem svého času...
Ale vůbec se o Vás nebojím, zníte jako velmi zodpovědná bytůstka:)..Vy si poradíte..
Co se místa týče...od ledna 2008 budeme velmi pravděpodobně spolupracovat s Dětským domovem v Kašperských Horách, to máte blíže, jsou zde děti od tří let výš.Napište prosím přímo mě na e-mail provazek@provazek.org, domluvíme se blíž..
Než se zde projekt rozjede, můžete se zapojit k DD Milovicím, vyzkoušet si dobr. péči a jet sem nárazově s koordinátorem, až tam pojede s dobrovolníky na nějakou akci, pokud Vám tedy bude termín vyhovovat...

Když domov opouštíme, snažíme se, aby to bylo ve chvíli, kdy už je zde projekt i s dobrovolníky zajetý...dobrovolníky neodvádíme, navštěvují děti dál...třeba v Aši od roku 2003 jsou to stále titéž a to už je řádka krásných let...bohudík dětičky se mění, nezůstávají zde tolik let, pan ředitel je moc šikovný a opravdu se snaží maxmálně je umísťovat do rodin...v Dětských domovech jsou ale možnosti omezené, tam děti zůstávají...
Těším se na Váš mail..
Vše dobré
Miluška Magenheimová
OS Provázek
Marcela
  • 
15.6.2007 10:48:44
Díky Maceško za odpověď,

Mám ještě další dotaz.
píše se tu i o návštěvách dobrovolníky v dětských domovech nebo kojeneckých ústavech. že je dobré si s těmi dětmi třeba přijít jenom pohrát atd.
Je dobré brát s sebou vlastní děti? Asi bych nechtěla vymýšlet pro sebe nějakou novou aktivitu, kterou bych nemohla sdílet s mými dětmi. Chodím do práce a cítím, že by potřebovaly více mojí pozornosti a mého času..
Omlouvám se, jestli působím zmateně.
Marcela
Meluzína
  • 
14.6.2007 7:18:28
Milá Miluško, děkuji za odpověď (ta, která byla poslaná včera se nějak nezobrazila). Chtěla jsem se zeptat především proto, jestli třeba návštěvy 1x za měsíc jsou pro děti prospěšné, nebo je to málo. V současné situaci časové (studuju dílkvoě další VŠ), je tohle přesně ten interval, kdy budu mít čisté svě+domí, že všechno ostatní ve svém životě stíhám a dávám tomu to, co bych opravdu chtěla. Mám totiž pocit, že nervozní "teta", která by za dítětem jezdila sice častěji,a le celou dobu byla ve setresu a někam pospíchala, by dětem k ničemu nebyla.
Vás projekt mě hodně zajímá, dotazníček už putuje k Vám; vzhledem k tomu,ž e jsem z Domažlic, je pro mě časově i vzdálenostně nejlepší kojeňáček v KV. Moc se na to těším, a jsem moc ráda, pokud mi bude umožněná účast v tomhle projektu, protože je to krásné, pomoci alespoň pár človíčkům tím, že jim člověk dá vědomí jejich důležitosti, toho, že někma, resp. k někomu patří i přesto, že neměly to štěstí, aby měly vedle sebe mámu a tátu a jejich láskyplnou náruč pořád. Je to určitě velmi přínosné pro obě stany "barikády".
Ještě mám jeden malý dotázek, pokud skončí "patronát" Provázku nad konkrétním domovem, dobrovonická činnost dále pokračuje, že? Chtěla bych totiž, aby ten navázaný vztah nebyl jen jednorázový, ale aby to byla vazba na roky, snad celý život :o). Ještě jednou díky za odpověď, i za projekt :o). Krásný den
  • 
13.6.2007 12:14:23
Meluzínko,

v každém domově jsou jiná pravidla a možnosti. Někde dobrovolníci jezdí za dětmi v čase, jaký si sami určí, a někde dostávají termíny, kterých se mohou i nemusí zúčastnit. Vždy však platí, dobrovolník si sám rozhoduje o tom jak často a kdy přijede.
Jsme si vědomi toho, že i ten nejlaskavější člověk má své možnosti a čas. Nelze ho stresovat dalšími omezeními, ale naopak mu vyjít vstříc tak, aby to šlo.
Jestli se ptáte na doporučení -co je dobré a nejlepší pro opuštěné dětičky, tak psychologická vyšetření našich svěřenců od roku 2003 jasně potvrzují, že nezáleží na tom, jestli se dobrovolníci střídají často.
V domově, kde je 90 dětí, je 90 zaměstnanců. Některé tváře vnímají děti častěji, některé méně častěji. Faktem zůstává 30 minut individuální péče na jedno miminko na den. V této situaci věřte, že kdyby přišel jakýkoli pobuda z ulice a na děťátko se usmál, natáhne k němu ruce.
není podstatné jak často a kolik lidí se u dětí vystřídá, podstatné je, že přijde někdo, kdo o ně má zájem a kdo jej pohladí, promluví na něj, věnuje se mu. Ostatní je nadstandard, jako kdybyste v poušti odmítla vodu s tím, že pijete je šampaňské vychlazené s jahodami..
Ovšem jiná situace je v domovech ve velkých městech a jiná v domovech zapadlých..
Pokud Vás projekt blíže zajímá, zrovna na konci června pořádáme v Praze pohovory pro Milovice...
Vše dobré
Miluška Magenheimová
OS Provázek

12.6.2007 20:20:54
Taky jezdime parkrat rocne do decaku. vozime tam obleceni, hracky, dvd, stany, bazenky, a ruzne vybaveni ke kreativni cinosti. Jezdime 1200km do CR do takoveho celkem maleho kojenacku, kde maji deti ve veku 8 mesicu -7 let a i kdyz se tam vzdycky hrozne tesim, tak je mi zaroven do breku. Je tam fajn, tety jsou hodne, ale jedna teta na 5 deti, to je malo. I manzu dojalo, kdyz mu decka skakaly do naruce a pritom si nemeli co rict, protoze on neumi cesky, ale i tak si s nima muze aspon hrat. Za mesic jedeme znovu, uz ted mam nabaleno x tasek s darkama a doufam,ze se detem zase budou libit.
12.6.2007 13:52:39
Marcelo, většinou jde o děti, které nelze umístit do NRP, z nějakého důvodu. Takže jak vychovatelé v DD, tak ty musíš s dítětem mluvit tak, aby se těšilo na to, co mít může. Samozřejmě, že mu nemůžeš říct "víš, ale já tě tu napořád nechci". Když řekne, že se mu nechce zpátky, tak mu můžeš říct třeba, že tobě se taky nechce druhý den do práce, ale že to oba určitě zvládnete, a budete se společně těšit na další setkání. Často jde o dítě, které má v DD další sourozence, takže s ním můžeš mluvit a jednat tak, že jsi ráda, že může zůstat se svými sourozenci, a současně mít tebe jako tetu nebo velkého kamaráda.
Problém je, že tyto děti mají se sliby svoje zkušenosti. Proto je hrozně důležité neslibovat nic, co nemůžeš splnit. Pokud něco lze splnit jen za určitých podmínek, pak o tom musíš dítěti říct. Např. "Přijedeme si pro tebe zase v pátek, pokud budeme všichni zdraví. Ještě ti ve čtvrtek zavolám."
A další věc, kterou dáváš najevo svůj zájem, jsou dopisy. To je taky jakási jistota, že nejsi jenom přelud.

Jestli tě od tohoto kroku odrazují jenom tyto obavy, řekni o nich vychovatelům v DD. Vyberou ti vhodné dítě, třeba právě to, které má v DD sourozence, má je rádo a nechce je opustit.
Marcela
  • 
12.6.2007 9:02:49
Já nevím, jsem možná trochu mimo.Jak to tady čtu, zkouším si představit sebe v té situaci. Mám obavu, že když bych si vzala na víkend dítě z děcáku a jemu by se u nás líbilo, tak by třeba chtělo zůstat. A já nevím, jak bych tomu dítěti vysvětlila, že na žádnou adopci ani pěstounskou pěči zatím nejsem připravená, prostě nechci.Možná jsem sobec, mám hezký byt,manžela, 2 děti, třetí by se asi taky vešlo, ale měla bych z toho strach. Nechtěla bych nikomu lhát, a nevím, jestli bych mu měla říct otevřeně - máme tě rádi, ale ne tolik, abychom si ho nechali...?
 Příspěvky 110 z 46 [Dalších 36 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.