| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku To by si naši králíci pochutnali

 Příspěvky 110 z 43 [Dalších 33 >>]
15.6.2007 10:12:03
Apelovat na vámi volené představitele obce, tedy obecní zastupitelstvo, starostu. Třeba potřebujou jenom "nakopnout". :-)
Jíťa
  • 
15.6.2007 9:54:23
Myslím si, že v dnešní době třídí odpad v rámci svých možností téměř každý. Ale docela chápu, že ve městech je větší problém co s bio-odpadem a tak většinou končívá v popelnicích. Na venkově, alespoň tam, co bydlím, bio-odpad problém není (jak už tu zaznělo, něco zlikviduje domácí zvířectvo, zbytek skončí v kompostu). Problém je s tím ostatním. Papír jsme naučili třídit dcerku, která si jej čas od času odveze do sběrny a má za to alespoň nějakou kačku. Ale co to ostatní - PETky a sklo? V obci je sice kontejner na sklo, ale ještě se mi nepodařilo do něj nic vyhodit (skleněný odpad takřka nemáme a pokud se nějaký objevil, tak kontejner byl přeplněný až povrch, takže sklo stejně skončilo v sousední popelnici).
Kontejner na PETky přivezou 2x ročně, obec to vyhlásí rozhlasem, takže tam vyvezeme, to co zrovna máme doma. Vzhledem k tomu, že pijeme pouze balenou vodu, máme týdně pytel sešlapaných PETek a schovávat je, až přivezou kontejner je skutečně nereálné (však si zkuste uskladnit cca 25 pytlů odpadků a i kdyby to bylo možné, asi bychom potom potřebovali přistavit extra kontejner). Párkrát jsme je zkusili zavést do kontejneru ve městě, ale zkušenost stejná jako se sklem - kontejner před supermarketem je obvykle přeplněný. Takže poraďte, co s tím?
M+Aďa a Kety
15.6.2007 0:54:22
Když jsme dříve kupovali chleba v supermarketu, moc nám další dny nechutnal a zůstával, ale využití jsme pro něj měli... dávali jsme jej usušený pro králíky sousedům. Dnes už ale králící chudáci dávno "utřeli", protože jsme si pořídili jako správní vesničani domácí pekárnu. Pečeme chleba cca 5x týdně (celozrnný žitný, s udržovaným domácím chlebovým kváskem a se semínky) a je tak dobrý, že nejsou žádné zbytky. Teda má to jednu "nevýhodu" - chleba teď sníme daleko více (dřív cca 2 kg chleba za týden, teď 5 kg), tak kupujeme kvanta mouky a semínek.
Zbývající "bioodpad" dáváme na náš kompost a po 1-2 letech tím hnojíme zahradu.
11.6.2007 7:58:29
Všechno staré pečivo nám :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Ne vážně,máme farmu,takže tady se spotřebuje absolutně cokoli....fakt nezbývá žádný bioodpad,a protože bydlíme na samotě,tak se musel vyřešit i jiný odpad,takže třídíme a manžel vozí plasty,sklo,a špatně spalitelný papír do konťáků....
No a "nesežratelné" zbytky,zahradní odpad...jdou do komopstu....
Jo,a taky používáme látkové pleny,protože tohohle odpúadu se zbavit bez popelnice fakt nejde a jsou ho tuny...ono se to nezdá

Ale rovnou vám řeknu,kdekoli,kde chovají třeba prasata (nemyslím velkochovy,máme 8 vietnamčíků) tak vám za staré pečivo,odřezky zeleniny,ale i jiný kuchyňský (nezkažený)"odpad" a podobně utrhají ruce...a myslím,že podobné farmičky a chovatelé jsou všude....stejně tak chovatelé slepic,králíků...
MarkétaP + 4 dcerky
11.6.2007 7:44:22
Verczo, přijď na diskusi látkových plínek a už neodejdeš :) Já tam skončila z velmi podobného důvodu a okamžitě mně to zaháčkovalo :)))
11.6.2007 1:45:17
Kačko, nápodobně... :)))))) Taky se občas přistihnu, že vytahuju špatně vytříděný odpad z koše a dávám ho kam patří... ;)))))))
ad bioodpad: "jedlé", nezkažené zbytky slepičkám (známí - dostaneme vajíčka), stejně tak skořápky a pečivo sušíme, něco málo pejskovi (kůže ze slaniny, někdy i osmahlé tučné odřezky masa...), nejedlé, zkažené, jinak nepoužitelné + slupky, natě, odkvetlé kytky a většina zahradního odpadu jde do kompostéru. Zatím ho máme krátce, takže nemůžu mluvit o výsledcích. Jen doufám, že to bude klapat. ;) Ostatní odpad zvládáme bez problémů. Momentálně mi největší problém dělají plíny, chtělo by to něco ekologičtějšího. :(
11.6.2007 1:22:47
Bioodpad - inspirace pro zajemce - juknete k nam na webovky http://www.ekodomov.cz. Katka
10.6.2007 19:28:53
Opravdu, nejsi trapná ani trochu. Taky to tak dělám, mám výhodu, že naši mají kočky a slepice, ale třídím a třídím a třeba tchán už se u nás bojí cokoliv vyhodit do koše, protože já pak chodím, vytahuju to a dávám na správné místo. Takové minimum jako vytřídit odpad by mohl udělat každý, ale kdo nechce, nikdy si na to čas a místo nenajde. Ale je dobré o tom mluvit. pořád dokola a kdykoliv je příležitost. Třeba si pak budou připadat trapně ti, co to nedělají.
10.6.2007 19:26:24
Naprosto s tebou souhlasím, když se chce, tak to jde. Kdykoliv a kdekoliv. Takže hurá do toho!!!!
KAJDA
  • 
8.6.2007 17:37:37
Konťáci na bio odpad byly i tady. Nevím komu to vadilo, že byly zrušeny. S těma útulkama... Znám to ze své zkušenosti. Prošlé salámy, konzervy a ostatní věci (neplesnivé)... V útulku nám děkovali jak blázen. Nemyslím tím, že bychom tam měli nosit seškrabané věci z talířů, to ne. Ale věřte, nebo ne, u nás byli za všechno vděční. Nejen hafani...
 Příspěvky 110 z 43 [Dalších 33 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.