| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porodní plán

 Příspěvky 110 z 52 [Dalších 42 >>]
mami
  • 
31.5.2007 17:04:24
http://www.meredit.cz/Dusevni-a-telesne-zdravi/Telesne-zdravi/Je-6-tydnu-prilis-brzy?Itemid=1
více zde
Helena
  • 
29.5.2007 9:18:31
Petře, je moc dobře, že do podobných diskusí vstupují i muži, protože je jasné, že mužů se porod také týká. Těch právních aspektů při porodu je více a myslím, že další podrobnější informace jsou například na stránkách HAM (www.iham.cz), tak i na stránkách Aperio (www.aperio.cz).

Diskuse o porodním plánu mě vede k takovému malému zamyšlení:

Je bohužel přežitkem z dřívějších dob, že máme mnohdy sklony si nechat všechno líbit. Naštěstí se začíná formovat něco čemu se říká občanská společnost a lidé se začínají více zajímat o "věci veřejné". Jsem velkým zastánce podobných aktivit, které jsou nezbytnou součástí demokratické společnosti a občanské iniciativy a sdružení jsou jedním z hlavních pilířů demokracie. Pro všechny kdo mají chuť se nějak zapojit a být aktivní doporučuji následující stránky "Občanská společnost": http://www.obcan.ecn.cz.

Hodně zdaru všem a ať je nás více :)
  • 
27.5.2007 14:30:19
K Radčinu článku bych chtěl dodat ještě něco právnického. Ač nejsem právník, prostě jsem se právníka zeptal. Před několika dny jsem opět vyslechl příběh rodičky, jejíž porodní plán smetla lékařka v porodnici ze stolu s tím, že když nechce akceptovat jejich metody, může jít rodit jinam (stalo se ve Šternberku).
Já si však myslím, že jednak každý má právo ve zdravotnickém zařízení s určitými výkony nesouhlasit, a kromě toho jsou zde tyto zařízení pro své klienty a ne naopak. Už nějakou dobu platí zákon o informovaném souhlasu pacienta, což se v praxi některých porodnic odrazilo velmi důsledně, jinde jsou ale asi lidé, kteří se zatím nechytají. Pomozte jim tedy :o)

Jedná se o čl. 9 Úmluvy o lidských právech a biomedicíně: účelem je postihnout případy, kdy osoby, schopné pochopit situaci, již dříve vyslovily své platné stanovisko (tj. schválení nebo zamítnutí) se zřetelem k předvídatelným situacím, za kterých by nemohly vyjádřit svůj názor na takový zákrok. Tento článek se proto nezabývá jen naléhavými situacemi, uvedenými v čl. 8, ale také situacemi, kdy jednotlivci předvídali, že by se mohli dostat do stavu, ve kterém nebudou schopni dát svůj platný souhlas.

Celý článek o této instituci zvané advance directives je zde: http://www.aktivni_materstvi.bloguje.cz/509319-drive-vyslovene-prani-a-porodni-plan.php

Co chci zvláště zdůraznit: pokud chcete aby byl váš porodní plán akceptován, je nutné jej uplatnit s předstihem a u primáře dotyčného zařízení. Jinak jsou výsledky nejisté, protože spousta zdravotníků nemá v této oblasti příliš jasno, a řídí se spíš svými pocity než zákonem nebo potřebami a přáními klienta.
  • 
26.5.2007 22:20:59
Rodila jsem 3x s porodnim planem (2002 Obilnak, 2004 a 2006 Bohunice- Brno), v Bohunicich jsem byla vyslovne pochvalena, ze takove uvedomele mamky maji moc radi, precetli ho do puntiku a snazili se mi vyjit maximalne vstric. Moje predstavy o porodu doma byly pryc, proste v porodnici byli tak mili a ochotni, ze doma by to nemohlo byt lepsi. Rodila jsem do vody, PA chodila kdyz jsme si o to rekli, nikdo nam nic nevnucoval ani nevymlouval, PA me za vsechno chvalila, doktor mi u porodu stal za zady, aby me nerusil, mimi nam po porodu nikam neodnesli, dokonce na nase prani ho ani nemerili, proste parada.
Modřinka
25.5.2007 23:35:53
Sama za sebe musím říct, že přestože jsem byla na svůj porod teoreticky velmi dobře připravená, při samotném porodu jsem spoustu věcí a úkonů vnímala jinak, než jsem očekávala. To co jsem doma zásadně odmítala a zcela jistě by se to bylo objevilo v mém porodním plánu (kdyby s ním nějaká porodnice v mém okolí pracovala), mi při porodu vůbec nepřišlo podstatné. Asi jediný bod, který osobně považuji za stěžejní je profesionalita a lidskost porodní asistentky a lékaře. To by se nám to rodilo:-).
25.5.2007 16:48:52
Gatto, OK - říkejme tedy třeba "klientka" - i když mě se tohle slovo taky nelíbí :o)
katka
  • 
25.5.2007 15:43:40
vlastně mám ještě, co bych dodala, tento lékař je i zastáncem nástřihů, můžete se o tom dočíst zde na rodině, kde je zveřejněn jeho odpověď na nástřihy (bohužel netuším v jaké sekci to zde najdete)
katka
  • 
25.5.2007 15:41:13
pan doktor Doležal je kretén, ještě bych pochopila očištění pusinky u novorozence než se přiloží k prsu, ale jeho výrok s jeho vzděláním mi přijde moc, víc nemám, co bych dodala
25.5.2007 15:35:30
Až na to, že zdravá rodička není pacient :-)
Adriana, dcera 2r
  • 
25.5.2007 15:32:24
"Vždyť je to hnusné,říká ale nestor českých porodníků Antonín Doležal ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. "Dítě se musí nejdřív umýt."

... paneboze, to je chudak ten clovek co to rika!
nebo spise neskutecny kreten!
sex bude nejspis taky hnusny, ze jo?!
a tohle v CR dostava lekarskou licenci, ach jo!
 Příspěvky 110 z 52 [Dalších 42 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.