| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Muka důslednosti

 Příspěvky 110 z 36 [Dalších 26 >>]
12.4.2008 15:37:57
Nečetla jsem ostatní příspěvky, ale protože se výchovou dětí hodně zabývám a mám sama dvouletého kluka jsem nucena se k názoru vyjádřit.

Úplně chápu Vaši situaci...v níž se sama taky ocitám...a snažím se být důsledná...
Jen takové dvě tři okrajové rady, které zabraly u nás:
1. Snažím se co nejméně dávat ultimáta (viz. to mlíko), které bych pak musela splnit.
2. Vysvětlím klučinovi co se prostě podle mě bude dál dít, obejmu ho a řeknu mu že ho mám ráda...
a pak protože vedle nás bydlí malé miminko ho nechám vybrečet, brečí max. 10 minut do polštáře, aby ji nerušil.
3. Znovu k němu přijdu až začne jen kňourat, řeknu mu, že mám radost, že to zvládl a jdeme na další činnosti.
Tohle u nás funguje. Nevím jak by to mohlo fungovat někdy jinde, ale třeba vyzkoušíte a zabere to. :-)
rantaf
  • 
28.5.2007 10:07:30
Mam temet dvouleteho chlapecka, ktery je pomerne klidne a poslusne ditko. Ma to v sobe, nemyslim si, ze bych na tom krome geneticke vybavy, kterou jsem mu predala, mela nejaky vyrazny podil. Nedokazu byt prilis prisna a nekdy ani dusledna. Protoze to o sobe vim, stanovila jsem si pravidlo. Bud to povolit hned, ale kdyz uz neco zakazu nebo si neco preji,tak si na tom trvam. Takovych veci neni moc, ale trvam na nich za kazdych okolnosti. Kdyz neco zacne brat jako samozrejmost pridavam dalsi. Nechtela bych se citit jako semetrika, ktera rika jen NE. A takhle se to potrebne uci postupne. A kupodivu to jde vetsinou v klidu, po dobrem.
Renata
Jarka V. , dvě děti
  • 
26.5.2007 21:05:23
tak já se musím k vašemu názoru na 100% přidat. Jelikož mé děti jasou oba hyperaktivní a mám podezření na Lmd, vím jak těžké je prosadit důslednost. a zvláštˇ, když žijete v jedné domácnosti s tchyní, která by vše řešila vařečkou. Podle mého, v určitých situacích má a musí být rodič důsledný, ale pokaždé to nejde.
Hlavně si rodiče musí uvědomit, kdy je to důslednost a kdy omezování. I dítě má právo, právo se vyvztekat, vybrečet. Samozřejmě do určitých mezí, že.
Ajak píšete, rodiče těchto dětí nemají daleko kdo blázince. Důslednost u našich dětí je nemožná.
26.5.2007 12:06:42
Ano, tahle knížka je opravdu výborná. Sice jsem do ní zatím jen nahlížela u kamarádky, ale do čehokoliv jsem se začetla, to mě hned pohltilo a hlavně: našla jsem tam spoustu věcí, které jinde nejsou. Např. ohledně té důslednosti. Už dlouho vím, že důslednost je nejúčinnější, nejlepší, ale současně i nejobtížnější výchovnou metodou (teda hned po vlastním příkladu). Ale až zde jsem se dočetla, že nestačí být důsledný sám za sebe, pokud se stejně důsledně nechová i druhý rodič, potažmo prarodiče. V tom pak podle mě tkví domnělá neúčinnost důslednosti.

Další důležitou poučkou, jíž se snažím při výchově (nejen svého syna) řídit, je věta:
"Neslibuj, co nemůžeš dodržet."
- vztahuji to jak na sliby něčeho lákavého, tak na případné tresty. Tzn. pokud něčím dítě nechci potrestat, tak tím ani nehrozím. Tj. domyslím důsledky pro ně i pro sebe, např. zjistím, že nehodlám nebo z nějakého důvodu nemůžu nést následek trestu. (Např. kdybych hypoteticky chtěla hrozit tím, že nedostane mlíko, a přitom mi vadilo, že bude dlouho nepřetržitě řvát, já nic neudělám a ještě mě to vytočí a přivede do afektu, tak takovou hrozbu vůbec nevyslovím a raději si promyslím další postup. Podle mě dobrý rodič nemusí pohotově sypat z rukávu, "co se stane když..." a mít hned ten správný nápad na podmínky odměny, trestu apod. Svého syna jsem naučila, že někdy potřebuju čas, abych si věci mohla promyslet. Mnohdy už během toho mého přemýšlení pominou důvody pro to, proč bych se zlobila.

A ještě k tomu osobnímu příkladu - ten se mi osvědčuje maximálně. Horší je to s mojí schopností být vždy svému dítěti tím správným příkladem. Ale chápu to tak, že důležité je být si toho vědom a usilovat o maximum možného.

Držím všem palce při zvládání více či méně paličatých potomků :-)

23.5.2007 21:32:18
Taky jsem nechápala, že si ty rodiče nedokážou ty svoje děti nějak zpacifikovat, když to moje dítko poslechne ani moc se nevzteká, nechá si vysvětlit atd. Až Matěj mě z toho vyléčil.
Byli jsme na besídce ke dni matek. Všechny děti byly u svých rodičů jenom Matěj běhal tam a zpátky. Říkala jsem si, vyběhá se, při besídce bude klid. Začala besídka, Matěj vydržel rekordních 15 minut u mě na klíně a celou dobu zpíval s dětmi, bohužel svoje texty a melodie a dost nahlas. Všechny ty malé (stejně staré) děti byly stále klidné a pořád u svých rodičů. Opět jsem v situaci, kdy nechápu jak to ty rodiče dělají...
23.5.2007 20:48:15
Děkuju za všechny reakce, myslím, že se mi podařilo to, co jsem chtěla a co na rodině sama hledám, to jest povzbudit maminky s podobnými dětmi:) Nepochybuju, že knížky psychologů jsou v drtivé případě ověřené v praxi a nemám potřebu snižovat jejich hodnotu. Na druhou stranu na každé dítě platí rady z jiné knížky, takže se docela vymezuju proti přístupu "je to v příručce, takže to je pravda pro všechny bez výjimky". Myslím, že všechny máme s tímhle přístupem značné zkušenosti:) Každopádně vítám každé doporučení na dobrou knihu. Pokud nepomůže zrovna mně, někomu v téhle diskusi určitě:) Přeju všem příjemný večer a pevné duševní zdraví;)
Ivana,syn 10 let +23.tt
  • 
23.5.2007 20:19:00
Myslím,že není špatné si pro inspiraci přečíst knížku Jak žít a nezbláznit se od dr.psychologie L.Pekařové,je tam dost hezkých rad s konkrétními příběhy,jak docílit toho,co od dětí očekáváme,ale tak,aby neměly pocit,že jsou do toho nuceni,nebo že snad dělají něco za nás.Tato kniha zachycuje období od narození až po pubertu.Osobně jsem díky této knize dokázala zvládnout svého syna,aby on i já jsme byli spokojeni.
huhu, holky 4 a 2
  • 
23.5.2007 15:15:49
to je klasika, ne?
Maminy andilku se divi, jakto, ze to maminy certiku nezvladaji :-)

Rozdilnost deti jsem plne pochopila az s druhou dcerou, v okamziku, kdyz jsem ji zacala ucit na nocnik. S prvni dcerkou jsme meli genialni domluvu - za vycurani na nocnik dostane kousek mlecneho rezu (tehdy je milovala :-) a odmeny se postupne snizovaly az zmizely uplne). Naprosto presne vedela, ze na ni ceka dobrutka za to ci ono a proste to byla nase dohoda. Ani nevite jak jsem byla pysna, ze jsem vymyslela reseni, ktere se dle meho nazoru hodilo pro vsechny. Pak ale prisla druha dcera a ja ji zacala vysvetlovat, ze tady je dobrutka a ze ji dostane, az se vycura na nocnik, ze zatim tady pocka. jenze moje druha dcera dostala hystericky zachvat a behem silenych vzlyku ze sebe vyrazela "curat - neci, kakat - neci, doblutku - CIII!!!!".

Ja s uzasem musela akceptovat, ze je proste jina a metody osvedcene na prvni dceri na te druhe proste nemusi platit. A tak je to se vsema detma. Uz se neodvazuju radit, protoze vlastne neni co. Muzu tak maximalne rikat svoje zkusenosti s tim, ze mozna u jinych zafunguji, ale mozna ne.

Mimochodem na nocnik se naucila, protoze ji to pak prislo pohodlnesi nez pleny :-).

mejte se hezky
huhu

kenza
23.5.2007 13:55:34
Ahoj taky mám 2,5 letou dceru a musím říct, že ve chvíli, kdy jsem se začala snažit uplatnovat zásady z knížky Respektovat a být respektován, se u nás něco zlomilo -neříkám, že je vždy ideálno, ale hysterické záchvaty téměř vymizely a je víc pohoda. Jinak musím říct, že ani já nejsem vždy důsledná a pokud mi nějaká uplně blbá hrozba (i když ted už se snažím nehrozit) ujede, to snad známe všechny, snažím se ji vyhnout, jak jen to jde. A s pocitem toho, že nejsem důsledná, se snažím vyrovnávat snad od začátku mateřství, nedá se nic dělat, dokonalá nejsem.
23.5.2007 7:34:53
Lucko,
já mluvila o seminářích, ne knize. Semináře vedly dvě dámy, bohužel si nepamatuji příjmení, ale dle cedulek se jmény to byla Jana a Dina, pravděpodobně tedy spoluautorky tebou zmiňované knihy. Když jsme se jich ptali na praxi ve školství, obě prozradili, že pracovali snad někde ve výzkumáku či kde, prostě ne PŘÍMO s dětmi. Oproti jiným seminářům, které vedli lidi z praxe, mi tento nepřišel nijak zvlášť úžasný...Ale každý máme jiné názory:-)))
 Příspěvky 110 z 36 [Dalších 26 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.