| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Hitparáda omylů o přijímacích zkouškách

 Příspěvky 110 z 43 [Dalších 33 >>]
Etraska
  • 
5.7.2009 16:43:17
No nevím, já jsem slyšela od jedný učitelky, ale je to nepodložený, že např. v Německu maj ještě větší bordel než u nás.
1) V každé Spolkové zemi tam mají jiný školský systém.
2) Když se poprvé začlo brát na gymnázia, poptávka samozdřejmě mnohonásobně převýšila nabýdku. Každý předpokládal, že se budou dělat nějaké příjmačky. Kdepak příjmačky, oni ty žáky losovali, takže se jich tam dostalo jenom tolik co bylo míst. A oni ještě řikali, že je to spravedlivý, že mají všichni stejnou šanci se tam dostat.

Tak nevim, u nás taky nic moc, ale pořád lepší, nez je to tam.
Milada.
26.4.2007 22:48:33
Stepanko,

to se mi asi zda:-)

Podle Vas mam tedy riskovat dalsi 4 roky na mizerne vesnicke skole, kde nemam zaruku, ze bude na prijimacky pripraven? Kde bude sedet ve tride s polovinou dyslektiku, s dalsi ctvrtinou zaku spatne se ucicich? To ze nemuze na zadne akce - to nemusite mit obavy, syn je na to zvykly. Detinsky ani nezraly neni.

A MMCH by mne zajimalo, kde jste vzala info, ze 120 bodu melo plno deti? Jste ucitelka, cili drzite v ruce vysledky Vasi skoly?
Tento tyden na tridnich schuzkach nam totiz synuv tridni ucitel rikal, ze i on s tim mel problemy, ze mu to trvalo 60 minut, nez to vypocital. Synovi to trvalo 45 minut a pak sel domu, zatimco ostatni deti psaly dal, dalsich 45 minut. Nikdo jiny na nasi skole 120 bodu neziskal. Na netu ty vysledky jeste nejsou, tam je pouze rocnik 06. V rocniku 06 mel syn 59 bodu z 60.

Ja to zdravi opravdu nepodcenuju, ale vzdelani opravdu taky ne :-) A to s porodnosti - no nevim, nevim.

štěpánka
  • 
26.4.2007 22:36:36
Nezlobte se Milado, když jsem si přečetla tento Váš příspěvek, připadá mi, že pro Vašeho syna je osmiletý gympl naprosto nevhodný. Moc nechápu, proč chcete riskovat zdravotní problémy. Imunita se pravděpodobně zhorší, protože přibude stres, jaký děti na ZŠ většinou neznají. konkurence dětí na gymnáziu je velká a často chybějící student pravděpodobně bude mít velké problémy. Proč tedy s dojížděním nepočkáte až skončí ZŠ? A potom, jestliže může dojíždět do města na gymnázium, pak jistě může dojíždět do města i na ZŠ, pokud mu v tom městě nějakou vhodnou najdete. Děti, které "nemají" na gymnázium ani nemusí být hloupé. Stačí, když jsou třeba nezralé, dětinské, neumí se učit a věřte mi, že největším problémem pro dítě mohou být časté absence a neúčast na různých akcích (právě ze zdravotních důvodů). Dítě také může vynikat v jedné oblasti (u Vás třeba matematika, i když v kategorii Klokánek mělo letos 120 bodů hodně dětí), ale jiná může působit problémy, nevím, zda je to Váš případ. Ale zdraví bych fakt nepodceňovala.
Jak už někdo psal výše, porodnost klesá a Váš syn nebude mít velkou konkurenci. A když se dostane, bude to pro něj opravdu to nejlepší?
26.4.2007 11:34:57
Tak jsme se nakonec docela shodly:-) já šikanu nenakusovala, to byla myslím Monča:-) rozhodně bych si netroufla tvrdit, že na gymplu žádná šikana není, stejně jako kouření, tráva, alkohol, nedělám si iluze.
Milada.
26.4.2007 10:44:20
No chyb jsem nasekala nepocitane, omlouvam se :-)
Milada.
26.4.2007 10:22:23
Marie,

pisite: dítě z vesnice nemá nikde napsané, že musí chodit ve své vesnici na ZŠ. Nebo ne?


Budete se divit, ale memu starsimu diteti toto bylo doporuceno lekarem. Ale jiste, napsane to nikde nebylo :-), nebot lekar nema, kam toto vykazat. Prispevek na peci (jeste do lonskeho roku Prispevek na osobu blizkou pro dite stejne nedostatnu, takze co, staci mi to sdelit ustne, ze:-)
Moje starsi dite ma totiz celkem vzacnou a vaznou poruchu imunity. Je casto vice jak pulku kalendarniho mesice nemocne. Miva pravidelne nejvice zameskanych hodin ze trid, kam dosud chodilo.
Ve druhe tride toto me dite uspesne slozilo prijimaci zkousky a bylo prijato do mesta, do jazykove tridy. Imunolog nedoporucil vzhledem k jeho zdrav. stavu dojizdeni do lepsi skoly.

Obavy, ze me dite se po 5. letech mistni, spatne zakladni skoly nedostane na 8milete gymnazium jsou prosim pekne opodstatne, to mi musite verit, s tim nic neudelam.
Samozrejme zdravotni stav ditete je stejny, tato porucha je vrozena a nic s tim delat nejde. Dite tedy nebude moct napr. dojizdet na prijimacky nanecisto apod.

Dite je to inteligentni, napr. letos v soutezi Matematicky klokan se umistil v jeho kategorii na 1. miste s plnym poctem bodu. Jeho kategorie byla 4. a 5. rocniky. Tuto soutez si dite slo do skoly samozrejme napsat, kdyz bylo nemocne, jak jinak, ze :-)

Dal pisete: jediný problém by měly být přijímačky a pak studium na této škole by se zvládlo tzv. "levou zadní".
To si nemyslim, nebot dite bude samozrejme opet cca polovinu skolniho roku chybet stale, mozna i vic, nebot dojizdeni se na stavu podepise (pokud se tam vubec dostane, ze).

U druheho ditete to mam velmi podobne. Toto dite pujde do prvni tridy a stale jeste vahame, zda ho dame do lepsi (nemistni) skoly, cili dite bude dojizdet, nebo zda ho nechame v miste bydliste, kde..viz. vyse. Dite je alergik, takze treba nyni na jare prakticky nevidi :-( a furt smrka :-)

Samozrejme, ze jsou i jine skoly, nez 8mi lety gympl, o tom zadna. S mistni skolou vsak neni SAMO spokojeno ani to 11tilete dite. Ve druhe tride nejen ze byl problem zdravotni, ale dite ani samo nikam moc nechtelo. Jenze to se zmenilo :-)
Marie
  • 
26.4.2007 0:08:50
Já jsem předtím reagovala na příspěvek paní Milady, která měla obavy z toho, že se její dítě nedostane na 8letý gympl. Pochopila jsem z toho to, že když se dítě nedostane na tuto školu, tak je to z důvodu, že jsou prostě lepší žáci, pro které je studium na této škole méně stresující. Nedovedu si totiž představit, že jediný problém by měly být přijímačky a pak studium na této škole by se zvládlo tzv. "levou zadní".
Ale jak říkáte, pokud má dítě skvělý prospěch a je vysoce inteligentní, tak k čemu takové obavy, že se na 8letý gympl nedostane?
Dále jste "nakousla" problematiku šikany apod. Já jsem byla slovně šikanována za dobrý prospěch nejen na ZŠ (upozorňuji, že na městské ZŠ), ale i na střední škole (jak si můžete myslet, že na gymplu šikana není...). Teprve na VŠ jsem se nikde se šikanou nesetkala, ale to spíš vyvozuji z toho, že studenti jsou už po pubertě věkově vyzrálí a nezajímají se o to, jak někoho druhého zesměšnit, tam spíš táhli všichni za jeden provaz.
Nicméně názor, že je studium na 8letém gymplu vhodnější z důvodu kvalitnější výuky (včetně cizích jazyků), velmi uznávám.
Marie
  • 
25.4.2007 23:38:38
Milado,
proč myslíte, že netuším nic o nižší kvalitě vesnických základek?
Ostatně, dítě z vesnice nemá nikde napsané, že musí chodit ve své vesnici na ZŠ. Nebo ne?
Alespoň naše děti (bydlíme na vesnici) na základku budou jezdit do města. Už teď navštěvují ve městě školku, protože je její vybavení a program pro děti více "akční".
Mrzí mě, že jste kvůli mému příspěvku tak nabroušená, jen jsem chtěla říct, že jsou přece i jiné střední školy než 8letý gympl.
Martina
23.4.2007 11:46:04
Pardon, vloudila se chybka, zkopírovala jsem příspěvek paní Marie, na který chci odpovídat:-)

Paní Marie, pravděpodobně nemáte přehled o úrovni školství v menších městech a obcích. Je skutečně rozdíl, zda ponecháte dítě se samými jedničkami, které se ve třídě v podstatě nudí, další čtyři roky mezi spolužáky bez ambicí, ve třídě s šesti až sedmi repetenty, pro které je úspěch, pokud zakončí základní vzdělávání v šesté třídě. Skutečně chápu, proč Milada bude usilovat, aby se její syn dostal na víceleté gymnázium.

Dcera je v tercii VG, až zde si našla kamarády, se kterými si má co říct, mají společný cíl a je spokojená.
23.4.2007 11:35:50
Milado,
prosím Vás, proč tak křečovitě lpíte na 8letém gymnáziu? Copak ostatní školy nejsou dost dobré?
Doufám, že si tuto školu přeje Vaše dítě (nikoliv že si to přejete Vy a Vaše dítě tam chce, aby Vám udělalo radost), a že má konkrétnější představu o tom, co po studiu této školy bude dělat.
Druhá věc je, že pokud má Vaše dítě vážné problémy zvládnout náročné přijímačky na 8leté gymnázium, tak neméně náročné studium na takovéto škole bude pro něj dost stresující, nebo se mýlím? A to byste opravdu chtěla? Nemůže zkusit třeba 4letý gympl nebo třeba nějakou střední odbornou školu? Myslíte, že až Vašemu dítěti bude třeba 35 let a bude mít titul ing. nebo MUDr., tak bude celkem jedno, jestli studoval gympl 4letý nebo 8letý.
Marie
 Příspěvky 110 z 43 [Dalších 33 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.