| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co je to preeklampsie?

 Příspěvky 110 z 43 [Dalších 33 >>]
  • 
27.10.2012 0:26:08
Já bych ráda dodala odvahu všem těhulkám i maminkám, které plánují dalšího potomka a mají strach z preeklampsie. Nejdůležitější je přečíst si o problému co nejvíce ( viz.též těhotenská gestoza, předčasné odloučení placenty, hypertenze v těhotenství - google to řeší 8-) a nebát se na vše, co vás trápí, nebo vám není jasné, zeptat vašeho lékaře.
Poprvé jsem rodila velmi mladá(měsíc do 18.narozenin) v r.1985. chodila jsem pravidelně do poradny, dodržovala životosprávu. Ranou gestozu ( celodenní zvracení, ve 4.měsíci -2kg pod normální váhou) vystřídala pozdní gestoza - otoky(noha o 3čísla větší) nárůst hmotnosti o 22kg, gynekoložka mě poslala do nemocnice, že se jí plod zdál malý. Při přijetí tlak 220/180. 10 dnů jsem dostávala infůze, pak přišly stahy, předčasné odloučení placenty, které personál nerozeznal. Ležela jsem na "hekárně" a měla jsem skoro 4 hodiny tvrdé břicho, sestra vždy přišla, řekla, že mám právě stah, že si mám hlídat, jak často se opakují a že takové mladé nány má nejradši...strašně jsem se styděla, pořád jsem jí říkala, že mám to břicho tvrdé už od 12.15hod...Císařský řez, pro dceru (2800g/50cm) bohužel pozdě...
O 4 roky později, opět otoky, vysoký tlak, 20kg navíc - už jsem byla informována, chtěla jsem do porodnice dříve a syn přišel na svět císařem (3400g/52cm), je OK
Byla jsem vděčná, že mám živé dítě a už se mi nechtělo pokoušet osud, ale po 6letech jsem nečekaně otěhotněla a jsem velice ráda, protože mám zdravou holčičku (no,17ti letou slečnu 8-)
Po předchozích zkušenostech jsem byla předem vyděšená...ale dostavila se pohoda, žádné potíže, přibrala jsem 6kg, 12 dnů před termínem mi v poradně naměřili vyšší tlak, jela jsem přímo do nemocnice, po týdnu jsem poprosila lékaře, že mám často "poslíčky" a mám veliký strach a když je jasné, že po 2 císařích budu rodit opět císařem...řekl, že mě vezme hned ráno a já byla šťastná jako blecha.
Doufám, že jsem vás nepoplašila - ty hrozné věci se odehrály před čtvrt stoletím, kdybych mohla mít s sebou někoho u porodu, nestalo by se to...já jsem taková mírná ovce...ale vy se nedejte, ozvěte se, když se vám něco nezdá!
Psala jsem to proto, že se o tuto problematiku zajímám, jsem ráda, že se o tom píše...
Nenechte se odradit, jen se vždy snažte získat co nejvíce informací...Preeklampsie se může, ale nemusí vyskytnout vícekrát, hlavní je vědět, o co jde a jak s tím bojovat!
llenicka
1.5.2009 20:22:39
Tak to jsme na tom úplně stejně. Taky jsem byla do 28.týdne v pohodě (no, až na šílené nevolnosti do 18. týdne, a pak špatné tripl testa a amniocentéza), pak z ničeho nic bolest v podžebří, zvracení, bolest hlavy. Hospitalizace, šílené výsledky z krve a diagnoza HELLP syndrom. Pak urychleně akutní císař. Narodil se mě syn (p.h. 1120g). Vyděla jsem ho až po 4 dnech po celodenním pláči na JIP, to se nademnou slitovali a pustili mě k němu na vozíku. Je to už rok, syn je chválabohu zdraví, ale to co si prožil bych svému případnému dalšímu dítěti rozhodně nepřála.
Mě by bylo úplně jedno jak se budu cítit já, jenom aby netrpělo mé dítě. Já vím proč do mě píchali, vím proč mě bylo špatně a taky jsem toho názoru, že všchno přežiji, ale moje dítě uvězněné v inkubátoru, nic z toho nevědělo. To mě nikdy nepřestane trápit, že kvůli mě musel trpět.
Hrozně moc bych chtěla ještě alspoň jedno dítě, ale mám strach~d~
ivulina
  • 
8.7.2008 9:19:33
ale pozor, mám taky syndrom bílého pláště.....a nakonec jsem měla v těhotenství hellp syndrom je to asi ta néjhorší komplikace preeklampsie, naštěstí vše dobře dopadlo, ale rosdila jsem v 28 týdnu pod plnou narkózou tlak jsem měla 190/110....takže s tím tlakem opravdu opatrně, také jsem si myslela, že je to jen stresem, ale nebylo!!!
9.4.2008 8:53:48
jsem na tom úplně stejně jako vy, ale podle všech vyšetření, jsen v úplném pořádku. Mám jedno dítě a první těhotenství bylo mírně řečeno komplikované. Až do 28 týdne vše vpohodě, pak nejednou vysoký tlak, bolest vpravém podžebří....diagnóza Hellp syndrom, za 3 dny porod sekcí. Malej měl 770g 40cm, zaplaťpánbůh jsme oba vpořádku, jsou mu teď 2 roky. Zlobí jak čert a v je chytrej jak opice a každý den vduchu děkuju, za to velké štěstí, které jsme oba měli. Teď mi dělali jaterní testy a spoustu dalšich vyšetření a všechno je prý vpořádku, ale stejně mám z druhého těhotenství o kterém uvažuji obavy...další dítě bych chtěla, ale mám strach.
Evžíček
11.10.2007 8:03:13
buďte v klidu- já měla preeklampsii v obou těhu, poprvé s eklamptickým záchvatem po porodu- nešlo to lékově zvládnout, obě děti jsou zdravé a normální....a já plánuji třetí :-))))))

jak tu někdo řešil omyl na UTZ při určení pohlaví- mám 2 kluky a u obou mi sdělili, že je to holka :-))- oba nás s manžou dost překvapili....
Petra, Maruška 2 roky
  • 
27.9.2007 23:31:42
Dobrý večer!
Děkuji za článek a ještě více za odpovědi na něj. Ve svém 1. těhotenství jsem preeklampsii prodělala a dosud jsem se nesetkala s maminkou, kterou by to potkalo. Otěhotněla jsem v necelých 29 letech a až na počáteční raní nevolnosti vše probíhalo dobře. V 32. týdnu se na posledním ultrazvuku paní doktorce nezdála velikost miminka. Měla jsem i nápadně malé bříško. Poslala mě do rizikové poradny a tam vše začalo. Necítila jsem se špatně, a proto mě zarazilo, že mi naměřili vysoký tlak (140/90)a hospitalizovali.mě. Nasadili Dopegyt, ale bohužel ani maximální dávky nezabíraly. Jeden den jsem se probudila a měla tlak 160/110.Lékaři se rozhodli pro rychlé ukončení těhotenství. Protože jsem se ani po podání léku neotevírala a dítě bylo koncem pánevním, přišel na řadu císařský řez. Maruška se narodila v 35. týdnu, měla 1700 g a 42 cm. Kvůli vysokému tlaku jsem musela ležet a viděla ji až za 4 dny. V nemocnici jsme pobyly něco přes měsíc a malá ještě "stihla" operaci tříselné kýly. Skoro celé dva roky tento nepříliš podařený příchod na svět doháněla, ale zvládly jsme to.
O preeklampsii jsem informace měla a díky lékařům vše dopadlo dobře. Jen mi chybělo podělit se o zkušenost s někým jiným a vědět, že jsem nebyla sama, koho tato nemoc potkala, ikdyž mi bylo jasné, že nejsem výjimka. Má gynekoložka mi sdělila, že nejsem těhotenský typ a že v dalších těhotenstvích můžu mít opět problémy. Rozhodla jsem se tím nestresovat a vaše příspěvky mě v tom utvrdily.
Přeji hezký večer a jen to dobré!
Anna ,dcera 8 let, bříško 32tt
  • 
25.7.2007 14:13:56
Prosím o radu. Už v prvním těhotenství jsem měla problémy. Dcera byla velká. Mě přestávala fungovat játra a měla jsem bílkovinu v moči. Ale nikdo mi přesně neřekl konkrétní diagnózu. Měsic jsem byla v nemocnici. Malá se narodila dříve o 4 týdny. Teď čekám druhé dítě. Byla jsem na opakovaných odběrech laboratoři a na kontrole protilátek. Oba s manželem máme Rh-. Můj lékař je na dovolené a včera v poradně mi zjistili bílkovinu v moči na jeden+. Mám strach, že se problémy z prvního těhotenství mohou opakovat. Výsledky ostatních testů také nemám. Tlak mám 110/70. Otíkají mi nohy. Objevily se mi křečové žíly. Nevím jestli je to pouze nadváhou /mám i ploché nohy/ nebo se opakuje situace z prvního těhotenství. Jsem strachy bez sebe. Bojím se o svého doslova vymodleného chlapečka. Máte někdo s těmito stavy zkušenosti? Můžete mi poradit? Děkuji Anna.
Veru
  • 
12.7.2007 15:50:15
Také děkuji za tento článek, o této tak závažné nemoci se píše velmi málo, aspoň se mi to zdá... Já rodila před třemi lety a můj porod a dny poté bych nepřála nikomu, ani největšímu nepříteli. Snažili jsme se o mimi, několikrát, pokaždé mi test ukázal dvě čárky, ovšem pokaždé to dopadlo potratem... Byla jsem na různých vyšetřeních atd. adt.... Když jsem konečně miminu nechtěla ani slyšet, opět mi test ukázalty dvě pitomý čárky. Takže jsem do 16. týdne skoro pořád ležela, nebylo mi nic hrozného, ale představa dalšího potratu mě na postel sama dostala. Po 20. týdnu jsem se cítila báječně, chodila jsem plavat, hodně na procházky, no zklrátka jsem se cítila neuvěřitelně dobře.
Ve 42.t jsem dorazila do porodnice bez sebemenších problémů, jen jsem cítila hroznou únavu, šíleně oteklé nohy a je fakt, že poslední kontroly v poradně byl můj tlak vyšší a vyšíí, přesto, že normálně mám třeba 88/58 !!! a měla jsem pocit, že jsem přibrala tak sto kilo. Vyplnila jsem veškeré papíry a odešla na pokoj čekat, jestli se bude něco dít. Dostala jsem nějaké léky, které měli vyvolat porod a nebo mě uspat. No spala jsem krásně :-), ale v půlnoci mě probudil hrozný pocit tlaku kdesi ve mě a byla mi příšerná zima, měla jsem totiž horečku skoro 42... a ty bolesti, které se posléze dostavili.... Představa, že porodím třeba až za několik hodin !!! Ale napojili mě na monitor a pan doktor řekl, že s takovými bolestmi bych měla ležet na sále, ale bohužel jsem se neotvírala. Pak šlo vše ráz na ráz. Já skoro nevnímala, byla mi zima, bolelo mě všechno, břicho mě tlačilo, no šílené pocity, takže když mě uspali, byla jsem v ráji. Za to ranní probuzení s kapačkou, hadičkou s břicha a další mezi nohama na moč, naprostá slabost, bolest rozříznutého břicha. HRŮZA. Narodil se mi zdravý, krásný chlapeček ( 3,5 ), o kterého jsem byla schopná se opravdu sama starat až někdy po třech měsících, protože jsem byla neskutečně unavená, ztratila jsem hodně krve, špatně mi fungovali ledviny a navíc malý v noci spal tam maximálně hodinu... Do toho jsem dostala nějaký zánět dělohy a opět horečky 40. Díky mojí mamince a manželovi jsme přežili, teda hlavně já. Byl to asi nejhorší půl rok mého života. Malého jsem kojila skoro do tří let, dneska je to zdravý, divoký kluk. A já pomalu přemýšlím, o holčičce :-))), ale prožít tohle všechno znovu.... Kéž by mi někdo řekl, že tím neprojdu znovu, ale zatím jsem slyšela jen to, abych byla ráda, že jsem to přežila a na druhé dítě zapoměla. Jenže já poslední dobou bych chtěla moc, ale ten strach asi nakonec zvítězí. Závidím všem, kdo měl lehký porod. Přeji hlavně hodně a hodně zdraví.... pokud by někdo chtěl : natalien@tiscali.cz
Petr
  • 
10.6.2007 19:38:58
jsem manžel zdravotní sestry která má tytéž problémy, i když už pracoje 20 let u lůžka má tak silný syndrom bílého pláště, že pri měření TK se dostává i na 220/150 na digi tlakoměru. A to si představte, že kvůli tomu při vstupní prohlídce byla perzekvována MUDr. J.H. z VFN Na Karlově. Dokonce se jí dostalo tvrdé rány ve větě" a co jste s tím lezla do zdravotnictví". poktorka působí obhoublým dojmem a není ochotna pochopit ,že s TK stoupá i puls.
Jana, Jakub 7 měs.
  • 
5.6.2007 9:56:34
Tuto bolest jsem taky prožívala několikrát do týdne,a nakonec se vyklubala údajně preeklampsie a špatné jaterní testy. Takže doporučuji zajít na krev.
 Příspěvky 110 z 43 [Dalších 33 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.