| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Tříletí čtenáři - radost i starost

 Příspěvky 110 z 32 [Dalších 22 >>]
Hanka, syn 20 měsíců
  • 
26.4.2007 1:21:55
Můj syn se naučil první 4 písmena ve 14 měsících (M jako máma, T jako táta, D jako dědeček a B ajko babička), teď umí cca 2/3 abecedy. Je velmi šikovný na jemnou motoriku (ve 14 měsících na sebe postavil 8 kostek), ale ani s hrubou na tom není špatně. Sice se do lezení a chození nijak nehrnul, ale chodit začal ve 13 měsících, což je podle knížek úplně v normě. Myslím, že je o něco klidnější mazlivější než jiní kluci, ale to je spíš jen povahový rys. Netouží nijak zvlášť po kontaktu s jinými dětmi, ale nemá problém s nimi navazovat kontakt. Manžel je dost introvert, já jsem taky v dětství bývala, takže to opět přisuzuju povaze. Má ale velký smysl pro humor, pořád vymýšlí nějaké legrácky, cca od 18 měsíců chápe, co znamená "jen jako" - rozlévá imaginární vodu, "vaří" polívčičky z dřevěné zeleniny, autíček a jiných ingrediencí a dávám mi je ochutnat, "sundavá" mi jako nos a dává ho do díry - no když to shrnu, v našem případě to nijak neřeším, myslím, že je to "jen" vyšší inteligence.
Helena, dva kluci
  • 
19.4.2007 7:53:30
Ahoj!Mám jednoho takového doma! Četl taky od čtyř plynně a jako předškolák ve školce předčítal detem pred spaním pohádky.Měl skvělý přednes.Taky měl v tašce bordel a neuměl si zavázat boty.Ono se to časem srovná .Ted mu bude osmnáct a je zcela průměrný žák!!Sice na výberovém gymnáziu,ale josu okolo mnohem pečlivější, lépe reagující a vnímavější žáci, takže se pořád má co učit od nich.Nosí i trojky. Je zahleděný do sebe a když mu šrotuje v hlavě neco jiného - nevnímá dodnes.Dodnes má v pokoji nepřelezitelný bordel..Chodím tam s "lopatou " a prohrabuji pešinku .. Hodně rozvíjejte to co mu nejde - malování, jemná motorika,vztahy mezi lidmi /jaké kdo ve třídě má oči,kdo má jaké sourozence,kdo s kým chodí,co meli spolužáci a paní učitelka na sobě, v tomhle jsou poněkud mimo mísu. Jsou to miláčkové.Hezký den .Helena
18.4.2007 10:55:44
:)))) tohle mě pobavilo!
Ovšem představa takového děcka mi připomíná zuřivé vědce od křivulí. U těch jeden nikdy neví, jestli se dožijí Nobelovky :-D
Anka37
16.4.2007 8:51:44
Děkuji moc za odkaz.
A jinak, nemyslím si, že by se měla umět už komplet sama oblékat, zvládne tak akorát čepici a to ještě špatně :-) Má velmi dobrou jemnou motoriku, ale s tou hrubou je to horší, začala chodit ve 14 měsících. Ale nejvíc mě trápí to jídlo, nevadilo by mi že toho většinu vybryndá, kdyby alespoň něco snědla, jenže ona pořád obrací lžičku těsně před pusou, normálně si nabere a pak šup, lžička je vzhůru nohama, nevím jestli to dělá schválně....
15.4.2007 14:53:49
Myslím, že to je tak rok a půl zpět něco jako "příliš hodné dítě" ve smyslu, že nikomu neublížují, neberou hračky atd. U nás se teda situace změnila, né že by byla agresivní to vůbec ne, ale už se umí o sebe docela dobře postarat, takže se o ní nebojím. Navíc je hodně komunikativní a dokáže si i u cizích lidí prosadit své. Každopádně stále trvá to, že je pohodová, sama si hraje, vymýšlí hry a je empatická:) jak u vás? A nepředbíhej s tím čtením atd., určitě to nějak do té doby vyřešíte. Dnes jsou učitelky snad vstřícnější komunikaci a individuální přístup je taky víc brán vážně. L.
Modrobílá
15.4.2007 7:22:58
Muj syn ma ted 22 mesicu, vsechna pismenka zna uz cca 3 mesice. Zacalo to nevinne, proste ukazoval a ptal se, co to je. Stejne jako dite pisatelky vys, nejdriv pouzival "pomocna" slova" jako M jako mama ... dnes uz bezpecne bez nich. Ted je nesmirne fascinovany cislicemi, vetsinu z nich uz taky umi. Od malicka ma rad knizky, pred spanim mu cteme tak od 7 - 8 mesicu, hrozne ho zajimaji obrazky, sam zkousi tou svou hatmatilkou vypravet, co vidi. Mluvi primerene svemu veku, ale protoze ucim doma soukrome anglictinu a jeden den v tydnu jsem v praci, kde mame rodile mluvci a on tam je se mnou, zacina i trochu anglicky. Sma od sebe, ja jsem ho zatim ucit nezacala.
Ovsem obliknout se neumi ani nahodou, i kdyz to zkousi. Boty si obouvat zkousi, ale neumi. NAkrmi se sice sam, ale vetsinou rukama. Mam za to, ze v tomto veku to jeste neni na zavadu.
13.4.2007 17:17:24
Anka koukni se na www.vysocina.apla.cz třeba ti to něco napoví nebo tě to uklidní.
Helena
  • 
13.4.2007 10:57:03
Ahoj Anko, tak to jsme na tom podobně.
Naše malá se tedy nevzteká a nají se sama, ale třeba s oblékáním máme taky potíže. Má teď 23 měsíců. To už by se opravdu měla v tomhle věku samostatně oblíct?

Do toho máme totiž docela daleko. Obuje si boty, dá si čepici a jinak sama nic moc. Snaží se oblíct třeba kalhoty, ale dá obě nohy do stejné díry nebo při oblíkání trička nemůže najít kam vlastně dát hlavu a kam ruce. Sice ví kam patří který kousek, ale s provedením je to horší. Říkám si, že je to tím, že doteď byla zima, tak se nosiy náročnější kousky, jako třeba punčocháče a svetry. S letníma šatičkama to půjde líp.

Stejně jako ty nevím, jestli ji mám nějak sledovat, případně zajít k psychologovi anebo jestli je ještě brzo. Sice mi nepřipadá zpožděná, ale na druhou stranu líp čte než mluví, což je minmálně nestandatdní.
Lucie + 2
  • 
12.4.2007 20:06:29
Naše dítě se naučilo číst z letáků někdy chvilku před pátými narozeninami. A chvilku po těch pátých narozeninách objevilo nadšeně v papírnictví periodickou tabulku prvků :-) To byla dlouho nejoblíbenější četba. Do školy šlo v necelých šesti, teď je ve druhý třídě, část výuky absolvuje se třeťákama. Počítat uměl asi od narození, ještě před školou zvládal záporný hodnoty, sčítání a odčítání matic, běžný násobení i dělení, desetinný čísla atd., teď bez problémů převádí a počítá zlomky a procenta. V PPP mu vyšlo IQ kolem 150 protože byl unavenej a už nechtěl spolupracovat, při specializovaném vyšetření se IQ nepodařilo změřit, protože převálcoval test, v dílčích oblastech párkrát dolezl ke 180. Oblečení si pořád oblíká obráceně, při zavazování bot přepadává na hlavu, příbor mu při jídle spadne několikrát na zem, občas se netrefí na židli a sedne si rovnou za zem. Ve třídě píše ze všech dětí nejhůř, aktovku není schopen udržet v pořádku. Je neuvěřitelně hlučnej, pořád vybuchuje (hraje si na atomovou bombu).
Doufám, že jinak je normální a žádná porucha se neobjeví :-)
Mimochodem - druhé dítě se celé roky tvářilo naprosto normálně a průměrně......a už to taky skončilo......
Anka37
12.4.2007 9:40:28

moje mladší dcera zná od 18 měsíců taky všechny písmenka, hrozně moc ji baví číst, říká se mnou básničky, ale nechce malovat, neumí se oblékat a ani se sama nenají, teď je jí 22 měsíců. Chtěla bych se vás zeptat, co bych měla sledovat - jestli se u ní taky nejedná o tzv. Aspergerův syndrom. Je totiž tak moc jiná než její starší sestra - hrozně se vzteká a vzteku nás někdy i kouše, kouše si i oblečení. Všichni v okolí mi říkají jak je to chytrá a krásná a šikovná holčička, ale mě to vrtá hlavou.
 Příspěvky 110 z 32 [Dalších 22 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.