| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Učitelé dnes mají méně možností, jak postihnout nežádoucí chování

 Příspěvky 110 z 311 [Dalších 301 >>]
Dagmar
  • 
8.4.2007 17:19:26
Po hodinovém čtení všech příspěvků jsem nabyla dojmu, že pan Jarda je človíček s velkým Č; vlastně by všichni učitelé mohli odejít, protože on by vybral ty nejlepší podle svých kvót a představ, popřípadě by je zastoupil sám. Přece by neplýtval znalostmi dvou vysokých škol jen tak zbůhdarma. Jaká škoda, že nám neřídí školství! Je zbytečné s ním polemizovat. Kdysi jsem slyšela větu, že vysoká škola nedá nikomu patent na rozum. Každá profese má své a co se týče peněz - všechno je jen otázkou závisti a netolerance. Připadá mi jako někdo, kdo si nese křivdu z mladých let dál do života a dvě vysoké školy? To chce asi něco dokázat, ale určitě ne sobě.
Kohnova
  • 
24.3.2007 13:30:38
Lado, pokud mas podezreni na neco takoveho, doporucuju jednu vec: kontaktuj ucitelku a rekni, ze bys rada prisla nekdy sledovat hodinu. Mela by ti to umoznit. Navrhni ji, jestli by souhlasila, ze budes poslouchat nekde, kde o tobe deti nebudou vedet, ze tam jsi. Ucitelka sama to samozrejme vedet bude a je mozne, ze diky tvoji pritomnosti zmeni chovani. Nebude kricet a delat jine chyby a deti pak zaziji peknou hodinu. Ale deti to vedet nebudou a muzes se tak dozvedet hodne veci o tom, jak realne vyucovani vypada, nezprostredkovane ani ocima tveho ditete ani interpretaci ucitelky. Ucitelka pokud je rozumna a nema ohledne svoji prace "cerne svedomi" ti to rada umozni. Pokud ne, je to uz urcity varovny signal. Pak se obrat na vedeni ve skole, sdel jim sve vyhrady, budou se jimi muset zabyvat a opet, pokud jsou rozumni, nebudou tve sdeleni brat na lehkou vahu. Pokud zjistis, ze situace ve skole je skutecne spatna a tvemu diteti se tam nedostava odpovidajici pece, vezmi ho z te skoly pryc, skolni dochazka je dulezite obdobi a vetsi chyby, ktere se stanou se pak jen velmi tezko napravuji.
Lada
  • 
23.3.2007 7:52:34
Učitelé, kteří učí a rozumí dětem jsou nedoceněni. Ale dnes se bohužel vyskytují hlavně mezi mladými kantory a kantorkami tací, kteří berou učení dětí jako dřinu v lese, nedbají na to, že učí malé živé tvory. Syn jednu takovou učitelku má,neustále kříčí, je naštvaná, každou poznámku žáka k průběhu výuky a pod. bere jako urážku ...
Taková by měla plat ještě vracet.
17.3.2007 18:40:47
se mi moc líbí. Myslím, že k tomu přistupuje nejlepším možným způsobem, a kéž by bylo tak rozumných učitelek co nejvíce. Práce učitele se nedá dělat pro peníze. Já bych to nedělala za žádné peníze. Tak hodně štěstí.
marta
  • 
17.3.2007 17:18:44
Přesně tak. Učím několik let. Některé děti jsou hodné, jiné zlé, některé jsou zamlklé, jiné užvaněné, všechny jsou ale tak trochu "moje". A na všech mi velmi záleží. Řada z nich v životě nedopadne dobře (ať dělám co dělám), někteří školou jen tak proplují. Ale pokud na škole existuje jen jeden, na kterého bude mít moje několikaletá péče vliv, má moje práce smysl. A s tím jsem do toho šla. A proto mě moje práce baví. A proto ji dělám. A proto jsem ochotná připravovat dětem program i mimo "pracovní dobu". A také proto si, alespoň doufám, zasloužím těch několik dní volna navíc. A konečně - není to o penězích. Je to především o dětech - to by si měli uvědomit učitelé i rodiče.
Yuki 00,03,07
11.3.2007 22:10:57
Já jsem měla smůlu na školu i na uvádějící učitelku hned po škole, tao uvádění spočívalo v tom, že mi dala opsat témaťáky a jinak vlastně nic, navíc jsem vystudovala středoškoskou chemii a biologii a nastoupila jsem u páťáků na vesnické škole, vlastní děcka jsem neměla, dostala jsem třídnictví, a všechny výchovy a opravdu jsem nevěděla, co mám vlastně dělat. V březnu jsem odešla na neschopenku jako těhotná.
teď jsem ještě při MD začala učit ale s podmínkou částečného úvazku. Stejně pro mě nikde nebyl celý, tak mám 1/4 na základce, aspoň můj obor a 1/4 na střední škole.
Už nezačínám, nemám žádného uvádějícího učitele. Už se v tom neplácám, to jenom tak do listopadu, ale dodneška netuším, kde ve škole něco najdu, na základce jsem jeden celý den v týdnu, na střední dvě dopoledne. Je to ideální. Nikde po mě nic nechtějí, protože mám tak malý úvazek. Nemusím na porady ani rodičáky, akorát na té střední mám nějaké povinnosti a to bych mohla i víc.
nevýhoda částečného úvazku je v tom, že neznám děcka, kolegy ani chod školy, ale to je zanedbatelný oproti tomu, že jsem s děckama svýma.
Plat je tomu odpovídající, ale nějak začít musím a nebudu přece na plný úvazek se školníma děckama, když mám doma svoje ještě malý.
Mám práci ještě doma, na ŽL, takže rodinnému rozpočtu pomáhám jak můžu, a jsem doma a přitom si odskočím do práce dopoledne, když jsou kluci stejně ve školce. Ideální stav. Jednou týdně jsou babička s dědou rádi, že hlídají.

bohužel nevím, co bude od prázdnin, protože ve školství je normální smlouva na dobu určitou (nejen u těch, kdo mají pidiúvazky).
to je taky nejistota, která není zrovna dobrá pro živitele rodiny. Někde prý dávají ředitelé smlouvu tak, že jsou učitelé přes léto na pracáku.

učitelé jsou zaměstnanci státu, většinou. Tak aspoň vidíme, jak si nás stát cení, silně podprůměrně :-(
štěpánka
  • 
11.3.2007 21:52:24
Zubejdo,
Tvůj příspěvek si musím vytisknout a zarámovat. Hrozně hezky jsi popsala jak to ve škole chodí. Už jsem na svoje začátky skoro zapomněla (rok 1989), ale pak jsem si vzpomněla. Bylo to úplně stejné jako píšeš. Jen nebyly počítače, kopírky a barevné tiskárny. Jenže já zase spotřebovala moc barevných kříd, velkých čtvrtek, fixek a meotarových fólií (oproti kolegům). Měla jsem jednu velikánskou kliku a to bezva ředitelku. Díky tomu se mi školství neznechutilo sotva jsem začala. Paní ředitelka například nedávala začínajícím učitelům ani třídnictví, ani kabinety a podobné povinnosti. Je opravda, že hned 2. rok na mě toto vše spadlo mírou vrchovatou. Jenomže přípravy mi šly tak nějak lehčeji než 1.rok. Ředitelka, ač měla úplně jiné aprobační předměty než já, pochopila, že potřebuji něco jiného než ona na češtinu, přidělila mi bezvadnou "uvádějící" učitelku, od které jsem odkoukala řadu věcí. Obávám se, že mezi řediteli byla opravdu vzácným zjevem (nejenom tenkrát, ale i dnes). A jak se vrátíš po mateřské? Těžko. Ze své zkušenosti doporučuji (pokud to v Tvém případě půjde) nastoupit jen na částečný úvazek, případně ne na plný počet dní. Chce to pomalý rozjezd. Po té mateřské - můj název "intelektuální - dovolené (jako, že můj intelekt měl několik let dovolenou z mé hlavy). Některé moje kolegyně - matky u polovičního počtu hodin zůstaly natrvalo. Já sice padám na hubu, písemky i přípravy si nosím domů a dělám "v noci", když všichni spí, ale zase mám celý plat (půlka z těch 15 - 17 tisíc, to bysme se fakt neuživili). A několikrát denně si opakuj : "Na 1. místě jsou M O J E děti, až na druhém ty školní" Ale jak jsi popsala své začátky, myslím, že to Ti půjde nejhůře..... (mě taky)
Yuki 00,03,07
10.3.2007 18:55:47
já myslím, že jestli si to Josef (snad to já sklerotik nepletu) romyslí, tak bude míň o jednoho učitele, který odejde ze školy po pár letech, protože zjistí, že neuživí rodinu.
a třeba bude dělat něco, kde bude užitečný děckám jinak
Lassie
  • 
9.3.2007 21:07:38
Nemusíš nic vysvětlovat, Zubejdo, věřím ti každé slovo. Trošku jsem do školství nakoukla a tchýně učí....vidím to podobně.
zubejda
  • 
9.3.2007 20:31:41
Jo, to je těžký. Ve školství opravdu chybí muži, to jsem možná po...., že to vypadá tak, že ho chci odradit, ale já jen psala, jaké to prostě je. A tio jsem ještě nvypsala všecko a navíc to bylo dost zmatené. Ale holý fakt je ten, že s nějykými 12 - 17 tisíci (po 10 letech praxe) rodinu bude živit dost těžko. A pokud má vztah k dětem a soudím, že má, když chce být učitelem, bude chtít být doma s rodinou a ne ještě běhat po "vedlejšákách". Svýmu bráchovi taky radím, ať si najde něco míň náročnýho a líp placenýho...
 Příspěvky 110 z 311 [Dalších 301 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.