| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O sněhu a slušném vychování

 Příspěvky 110 z 245 [Dalších 235 >>]
cizinka1
17.2.2007 17:56:51
Milusko, nemela jsem absolutne cas venovat se diskusi behem tydne a tak se omlouvam za opozdenou odpoved. Za prve, moje prababicka, babicky a maminka nesly do prace kvuli socializmu, a pradeda, dedove a tata necitili se tim osizeni. Muj muz ma velice zdrave sebevedomi, a PROTO mu vubec nevadi ze dlouhe periody naseho souziti vydalavala jsem vice nez on, a take v dobe, kdyz on zustal doma se synem ho zivila (po pocatecne krizi zvladl to vytecne a na tuto dobu vzpomina velice rad). Asi to bude tim, ze ja jako zena se citim docela puvabna i s oblecenim nad tim pradilku, a tak jsem mela z ceho si vybirat. A tak jsem si vybrala toho, kdo mi sedel, mimochodem Cecha. Jsme v nasim vztahu oba a dlouhodobe spokojeni, po zadnem supermaskulinnim typku netouzim, muj muz se neohlizi po superfminininnich typkach. Obecne unikam lidi, kteri potrebuji tech slabsich a zavislych pro svuj lepsi pocit. Ale de gustibus... etc. Zustanme kazda u sveho, ja verim, ze vam to vyhovuje tak, jak to mate.

Za druhe, pro vas rozhodne plati to, co se obecne traduje o emigraci: konservujete prastare pojmy. Verte, ty skolky uz nejsou to, co byvalo. Skolka se ma vzdy peclive vybirat, ale ja sveho syna do ceske skolky poustela s naprosto klidnem svedomim. Ledacos dalo by se vycitat, ale opravdu kvuli predskolacke vychove sveho ditete nemam vycitky svedomi vetsi nez za tu dobu, kdy jsem o nej starala ja nebo manzel:-).

Moje mamka a tchyne (naladena velmi antikomunisticky), mi pomahaji vic nez tou stovkou na cestu, i kdyz je pravda, ze vzacne a obcasne. Jsou predpoklady k tomu, ze moje dite (deti) budou take velice rozcestovane a ja je ani vnouce nebudu mit blizko k sebe. Ale opakuji: udelam vse abych nevychovala cinickeho a neopatrneho samce, pracuji take i na jeho sebevedomi, ke kteremu nebude potrebovat zavislou zenu;-), nicmene neodmitnu pomoc ani plnoletym ani neplnoletym rodicum.
Jana Nová
  • 
13.2.2007 20:51:15
No ono i o zivote se da psat tak, ze clanek clovek precte jednim dechem a takovych p. Nagl hlavne ze zacatku psal ! I tento clanek a par predeslych clanku je o necem, ale to uz preskocim par veticek v uvodu, prectu si hlavni dej zhruba uprostred a nakonec pointu k zamysleni pana autora. I slavni spisovatele meli sve slabsi, i kdyz porad hezke kousky.
Jana Nová
  • 
13.2.2007 20:51:13
No ono i o zivote se da psat tak, ze clanek clovek precte jednim dechem a takovych p. Nagl hlavne ze zacatku psal ! I tento clanek a par predeslych clanku je o necem, ale to uz preskocim par veticek v uvodu, prectu si hlavni dej zhruba uprostred a nakonec pointu k zamysleni pana autora. I slavni spisovatele meli sve slabsi, i kdyz porad hezke kousky.
11.2.2007 23:18:13
Nemám už dneska čas číst ani celý Tvůj příspěvek, natož celý zbytek diskuze, takže se omlouvám, jestli moje poznámka bude třeba mimo mísu.
Zdá se mi trochu dogmatické považovat první lásku za něco, co je "jen dočasné". Ano, většinou je. Ale znám i lidi, kteří se do sebe zamilovali poprvé ve třinácti, pak se rozešli, ale později se zase sešli, a dneska (je jim kolem čtyřiatřiceti) spokojeně vychovávají dvě děti...
Lavanda
11.2.2007 22:42:21
Milado, nechce se mi ty vaše originální úvahy rozebírat všechny.
Snad jenom k těm babičkám. Pokud vím, vědci tvrdí, že jim vděčí za rozkvět celé lidstvo, nejenom socialismus, jak tvrdíte.
Starší matka pomáhající svým dospělým dcerám s výchovou dětí a obživou rodiny prý byla jedním z klíčových momentů úspěchů druhu Homo sapiens...
11.2.2007 20:55:53
Václavko, napojuju se ještě i na reakce cizinky. Chci říct, že to, co tady provozuju, je pouhé teoretizování. TEĎ mi to není jedno; TEĎ mám různá předsevzetí a výchovné plány. Ale co bude PAK, až ta puberta dostihne mého syna, ví Bůh:-(. Ono je to s těmi našimi potomky všelijaké. Taky jsem si na růžovo malovala různá předsevzetí týkající se menších dětí - jak se nikdy nebudeme hádat, jak nikdy nezvednu hlas ni ruku, jak mé dítě nikdy nebude vzteklé, jak bude hezky vychované a jak bude poslouchat ty důležité žádosti nebo instrukce od rodičů... A taky se v tom plácám, a někdy mám dojem, že ať udělám cokoliv, stejně to nakonec dopadne vzpurností, lumpárnou, vztekem nebo neposlušností... Chjo, co se dá dělat. Taky Ti přeju co nejpevnější nervy. Totiž pokud si do těchle věcí tak velké děti už NENECHAJÍ mluvit, tak vlastně opravdu už nezbývá nic jiného než doufat, že to dopadne dobře...
11.2.2007 11:26:16
Miluško, já se přidávám k Lídě, mně by takovýto model VŮBEC nevyhovoval, zbláznila bych se.

Sebevědomí mého muže nestojí na tak křehkých nohách, aby ho mohlo ovlivnit vědomí, že je výhradním živitelem rodiny.

Já mám to štěstí, že moje práce jde dělat i z domova, takže opravdu ty prcky mám za zadkem 24 hodin, hlídání máme minimální. A jak jsem vděčná mému muži, že si je teď vzal chvíli na starost, abych mohla dodělat nějakou práci.

A ty školky bych nezavrhovala - už teď vidím, že jsou pro moje skoro 4 leté dítko schopné v této fázi v určitém smyslu udělat mnohem víc než já - pořád nějaké aktivity, malování, hraní s dětmi, zatímco já se musím přizpůsobovat tomu mladšímu (1 a kousek).

Chápu, co chceš říct, taky si neumím představit "frknout" dítě do jeslí a jít na 8 a víc hodin do práce, ale z vlastní zkušenosti vím, že když se člověk opravdu těch 24 hodin věnuje jen dětem a nemá ani chvilku oddychu (byť i jen z "přešaltování" na jinou činnost), tak s nimi toho nepodniká zdaleka tolik, co by mohl, protože je unavený ze stereotypu a nemá kde "dobít" baterky.

A už vůbec bych si nepřála úplnou finanční závislost na manželovi (není to tím, že bych mu nevěřila, ale mně by bylo strašně hloupé, že ho v tom nechám samotného).
11.2.2007 10:11:42
Miluško,
kvalitu života MÉHO muže by to rozhodně nezvýšilo (tedy to, kdyby sám uživil rodinu a já bych zůstala doma). On po tom ani trochu netouží. On by naopak rád natolik omezil výdělečnou činnost, aby se mohl kompletně o domácnost a děti starat on. Nemůžeš prostě zobecňovat, nám by tvůj model nevyhovoval ani v nejmenším. Já bych byla nespokojená a nešťastná v domácnosti, on nestojí o to, aby sám byl jediným živitelem rodiny.
11.2.2007 7:54:20
Drsne reseni ?

Ja vim, ze to, co tady hlasam musi znit citlivym ceskym maminkam drsne nebo i brutalne.
Celych 50 let socialismu stalo na bedrech ceskych babicek. Komuniste nas k tomu prinutili. Platili nasim muzum za jejich praci tak malo, ze oni z toho nemohli podporovat rodinu a manzelky musely jit do prace aby financne pomohly. To znicilo sebevedomi vasich otcu a manzelu. Myslim, ze muze to castecne zlomi, kdyz se nedokaze sam postarat o rodinu a jeho zena musi opustit deti a pomahat mu vydelavat. ZEPTEJTE SE SVYCH MANZELU A NEBO JESTE LEPE SVYCH OTCU. ZEPTEJTE SE, JESTLI BY TO ZLEPSILO KVALITU JEJICH ZIVOTA, KDYBY NAJEDNOU VYDELAVALI DOST NA PODPORU RODINY A JEJICH ZENA BY MOHLA ZUSTAT DOMA S DETMI. TO TOTIZ ZMENI UPLNE VSECHNO. Najednou mate doma sebevedomeho muze, ktery je pysny na to, ze se dokaze o vse sam postarat a to ho nejen udela stastnym ale take ho to vice maskulinizuje. Coz zcela nezbytne vas vice feminizuje. Koupite si pekne pradelko a tesite se na to, az manzel prijde domu. Mate najednou cas se kolem neho "tocit" a manzelstvi jen kvete. ( A taky si pak muzete dovolit tech "nekolik hodin denne" - zase - zeptejte se manzelu, jestli by se jim to tak libilo.)

Ale to za socialismu (a postsocialismu) neslo. Zena musela pracovat stejne jako muz a jeste zvladat celou domacnost a rodinu.
A tak se rozmnozily skolky a jesle a byly skoro zdarma a dokonce se vynalezly tydenni jesle. Mile damy, daly byste sve nadherne nezne miminko do tydennich jesli?

A - cituji: "Vyhodit nekoho z domova" ci "nechtit se stykat s nezletilym otcem" ? Tak to opravdu nebylo mysleno.
Vy nemuzete vyhodit nezletileho otce z domova. Je to OTEC. On ma ted domov se svym ditetem a jeho matkou. Vas domov uz neni jeho domov ani trochu. On je ted HLAVOU RODINY VE SVEM NOVEM DOMOVE. A tomu musi celit. Jestlize zustane ve VASEM DOMOVE a nevytvori si svuj, nestane se HLAVOU RODINY. Bude z nej "backora" nadosmrti. Nikdy totiz neziska pocit plne zodpovednosti za dite a jeho matku a uspokojeni z toho, ze "on se dokazal postarat". A rozvod prijde VELICE RYCHLE.

Ja vim, ze ceske maminky jsou citlive a milujici a stanou se z nich obetave a milujici babicky. Ale jestlize cit ci soucit zacne vitezit nad rozumem, je to spatne pro vsechny. Verte mi, ze kdyz budete prilis milujici a prilis obetave, muzete nadelat vice skody nez uzitku.
Zkuste tyto me "podivne nazory" trochu probrat se svymi manzely a otci. A uvidite.

Tak tedy, rikam, ze socialismus v Cechach stal na bedrech obetavych ceskych babicek, ktere umoznily matkam pracovat. A babicka hlidajici dite je poklad, ktery za tech socialistickych podminek zachranoval rodinu. Tisickrat lepsi, nez tydenni jesle. Ale porad jeste : jen nahrazka za matku, ktera ma mit toho drobecka tesne kolem sebe 24 hodin denne.

A ze byste se NECHTELA stykat s nezletilym otcem? To prece vubec ne. Tak to mysleno nebylo. To jen kdyz "mladi" vyhroti situaci natolik, ze odejdou v hnevu.
Vy se chcete stykat. Prarodice zivot vnoucat velmi obohcuji. Takze, kdyz se to nevyhroti do hnevu, date jim sem tam stovku na jizdne, aby drobecka privezli casteji ukazat. ALE TIM VASE PODPORA KONCI.
Oni musi vytvorit svoji vlastni rodinu, sami a nezavisle, i kdyz s obrovskymi potizemi. Jinak nedospeji.
A vy si nic nevycitejte. Delali jste co jste mohly pri vychove, dali jste jim vsechna mozna varovani. Oni se rozhodli, ze se budou chovat jako dospeli, i kdyz jeste nejsou. Tak je nechte, at se s tim poperou a nenabizejte jim zadne " berlicky".
Jedine to jim pomuze dospet, vse pochopit a prijdou s laskou zpet. Verte mi, je tomu tak.
 Příspěvky 110 z 245 [Dalších 235 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.