| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Sourozenecká láska i neláska

 Příspěvky 110 z 36 [Dalších 26 >>]
MarkétaP + 4 dcerky
3.2.2008 23:56:00
Verdo, zrovna období lezení je jedno z nejhorších, právě proto, že už se malý dostává na "jeho" území. U nás jsme praktikovali "hračka za hračku", tj. když mu vadí, že si hraje s touto, ať najde jinou a vymění ji. Ovšem to samé musí platit i pro mladšího (za něj zasahuješ ty), starší musí vědět, že má také svoje práva, má právo si i hrát sám bez bratra! Je lepší apelovat na spravedlnost a rovnost než na lásku, ta přijde sama, pokud se bude starší doma cítit bezpečně (i citově, i v tom, že má své neditknutelné zázemí).

Dokud malý nechodí a nešplhá, umožni třeba staršímu, aby si mohl nerušeně hrát třeba u kuchyňského stolu, kam mladší nedosáhne.
Verda,Matěj 3 roky a Štěpán 10 měsíců
  • 
3.2.2008 23:35:33
Mám dva synky.Matěj je šikovný kluk,velice chápavý a učenlivý.Chodí do školky.Jediná jeho "zlá" vlastnost je,žárlivost a vztek.
Když jsem byla těhotná s druhým synem,věděl,že u maminky v bříšku je bráška a moc se na něj těšil,i návštěvy v porodnici byly v pořádku,prohlížel si brášku a měl různé zvědavé otázky.Horší situace nastala po návratu domů.Začal hrozně žárlit,což jsem chápala,protože už jsem neměla fůru času jen pro něj,ale musela jsem se věnovat i Štěpánkovi + obstarat domácnost...
Myslela jsem,že ho to přejde až malej začne lézt a hrát si s hračkama,ale ouha...
Zůstalo mu to až do teď,kdy malému je 10 měsíců,takže leze,chodí kolem nábytku a začíná si "půjčovat" Matýskovo hračky.Matěj reaguje tak,že mu tarasí cestu,zavírá před ním dveře,nechce mu půjčovat hračky,kdykoli kolem něj projde musí ho alespoň pošťouchnout (v tom lepším případě!!!) atd.
Nevím co s ním,jak na ty dané situace reagovat. Stále mu připomínám,že je to jeho bráška a má ho mít rád a ne mu ubližovat,hrát si s ním a jít mu příkladem.
Ještě bych chtěla říct,že tyto situace nejsou vždy stejné.Když jsem s dětmi sama doma,tak si spolu i hrají někdy, ale přijde-li manžel nebo někdo z rodiny okamžitě začne Štěpánovi škodit... A tak se chová i když jsme u prarodičů nebo prostě někde.
Doufám, že ho toto chování někdy přejde a uvidím své synky si spolu hrát.
Bella 2 syni 4 dcery
  • 
25.1.2007 9:16:40
Mému synovi je 14 a druhému 11. Odmalička se prali a dělali si naschváli. Bohužel to nepřestalo do tedka. Kolikrát se bojím,že si moc ublíží.Kopou se urážejí se a nadávají si. Jsou špatným příkladem pro mladší sourozence.Neustále se vysmívají svým mladším sestrám. Jsem na ně i tvrdší ale nezabírá to.Mají svou hlavu.Když jsou od sebe delší dobu , navzájem se jim po sobě stýská. To jak se chovají mě trápí již řadu let.Nechápu proč to pořád dělají, sousedi si ztěžují na neustálí hluk z našeho bytu.Ve škole jsou ale většinou oblíbení.
Stáňa
  • 
16.1.2007 10:33:58
No nemám zkušenost z pohledu matky, ale z pohledu staršího sourozence. Jsem o 6 let starší než moje sestra. Taky na mě dost vysela a mě to dlouho nebavilo. Nucení nepomůže, spíš to může vést k tomu, že se odcizí a cestu k sobě budou hledat jen těžko. Spíš bych hledala cestu přes společný zájmy. Možná to zní divně, ale já když už musela ségru hlídat, tak sme si hrály spíš po mém:) líčila jsem jí, česala, zpívaly a tancovaly jsme no a čím víc jsme si v tomhle rozuměly tak přišlo i na společné čtení a koukání na pohádky a pak i hraní s panenkama, abych od ní měla "pokoj". Nakonec sem jí kolikrát vyzívala já sama ke hře, protože mě to bavilo. A mělo to i výhody pro mě, když sem neměla co dělat (lítání venku:)) a naopak se mi nechtělo dělat např. domácí úkol hned. To fungovalo jako supr výmluva.. teď ne, teď si hrajeme:))a protože naši byli rádi, že je chvilku od nás pokoj a mají klid, tak nás nechali ještě chvilku:))
Sonic
16.1.2007 9:00:31
I když jsou moji Cipísci dost malí, už to u nás začalo, zatím jsou jako dva beránci, kteří se pošťuchují, ale časro si nevím rady, přirozeně chráním toho mladšího, pak zjistím, že už taky umí pěkně pošťuchovat. Děkuji za příspěvek, pomohl mi orientovat se a utvrdit v mém názoru, nechat je být ať si to, pokud možno, vyřeší.

Soňa
Věra, dcery 9 a 2,5 roku
  • 
15.1.2007 23:49:29
Mám taky problém. Jak naučit své dvě dcery 9 a 2,5 roku, aby si dokázaly spolu hrát? Starší dceru to nebaví a mladší to vyžaduje. Jsou u nás pak zbytečné rozepře, když mi té malé příjde líto, že se celý den těší na sestru až příjde ze školy a ona pak tu mladší od sebe jen odhání. Pak to dospěje až k tomu, že jí to dám příkazem, aby si jí alespoň chvilku všímala, což vím, že to není nejlepší řešení. Pokud někdo máte zkušenosti z řešením tohoto problému, prosím poraďte, nerada bych tu starší úplně odradila, ale taky tý mladší neumim vysvětlit, že její hračky už sestru prostě nebaví, že už má jiné starosti. Předem díky za radu.
15.1.2007 17:29:27
Našim je 8 a 5 a je to stejné. Starší syn je pošťucha, ale zná míru, kdy už by mohl ublížit, holčička jde zase na všechno přímo, ale pokud bude mít v ruce kladivo, je schopná s ním bráchu praštit, pokud ji naštve. Takže je dost těžké se nevměšovat a zůstat v klidu, když kluk zničeho nic štípne sestru, která si klidně hraje a ta ho praští pěstí do oka.

Nejvíc na ně funguje oddělit každého do jiné místnosti. Pokud se perou o hračku a já jim řeknu, že jim ji seberu, pokud se nemůžou domluvit, hned vědí, kdo by ji měl vlastně mít.

Recept na klid, když malá ještě nechodila, ale už lezla a bourala stavby, bylo jedině přepažit obyvák křeslem, každý měl svou část se svýma hračkama a oba byli přitom se mnou v místnosti.

Vypozorovala jsem ale, že syn pošťuchuje a zlobí tím víc, čím jsme na něj víc naštvaní a víc ho napomínáme, je to začarovaný kruh. Prostě tak , jak se píše v článku, když má pocit, že máme raději sestru než jeho (že taky víc zlobí není ochoten si připustit). On sám to zastavit ještě neumí, je na nás předcházet takovým situacím tím, že se s ním včas potulíme a popovídáme si s ním.

ludmila
  • 
15.1.2007 11:23:55
přečtěte si "pupilku"
pupilka
  • 
15.1.2007 11:18:56
No to si pište!!!! :-)) Já mám dvě dcery (dnes je jim už 28 a 27) a ty když byly malé tak nám dávaly občas co proto. Pokud se hádaly o cokoli, tak jsem děvenky postavila "do kouta" aby vychladly. Nikdy jsem to jinak neřešila, nepátrala jsem o co se jednalo, stejně by to byla ztráta času a energie.Děvčata si chvíli postála a většinou to končilo řehotem. Dnes když už jsou dospělé (jedna z nich je pedagog)na to vzpomínají s úsměvem. Pupilka
15.1.2007 10:57:52
Tak u nás je to v podstatěpodobné, i když jsem si myslela, že když děti budou mít mezi sebou větší věkový rozdíl, tak se takovýmhle tahanicím vyhneme - nevyhnuly jsme se ... holkám je 13 a 4 a je to stejné, jako u vás ostatních - někdy se milujou a dokážou si spolu "hrát" (i když ta starší si už nehraje, ale někdy se "obětuje" a zabaví chvilku tu mladší)..ale někdy jsou vážně na zabití .... nadávaj si, mlátěj se... hrůůůza. Když nezabere napomenutí, tak ječím a když ani to, tak je plácnu obě dvě ... a to najednou přestanou veškeré hádky a tahanice a držej při sobě ... Asi je to všude stejné, ale vím, že se v podstatě mají rády a že jednou...za pár let...na tohle budou vzpomínat a budou sí (doufám) rozumnět i když budou dospělé... :o)
 Příspěvky 110 z 36 [Dalších 26 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.