| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vojtova metoda a psychika

 Příspěvky 110 z 292 [Dalších 282 >>]
  • 
13.3.2015 10:20:17
Chtěla bych také přidat názor na cvičení vojtovou metodou. Mám 16 ti měsíčního chlapečka, který se narodil s genetickým syndromem Rubinstein-Taybi, pro který je typická těžká hypotonie(nízké svalové napětí těla). Vše nám trvá pomaleji, ale díky cvičení a pozitivně-aktivnímu přístupu celé rodiny k terapii, dosahujeme vývojových stupínků velice rychle, určitě rychleji, než lékaři předpovídali. Ondra při každém cvičení křičí, ale rozhodně to není žádný bolestivý pláč, který známe třeba z odběrů krve. Cvičíme 12 měsíců,4x denně. Ondrášek je velice šťastný a spokojený chlapeček. Maminky určitě se toho nebujte, zatněte zuby a vydržte! Výsledky za to stojí:-)
  • 
10.3.2013 2:55:15
Milé maminky, tatínkové, lékaři...

Dnes jsem si v knížce Naše miminko přečetla zápis: Do roka jsme Vojtovou metodou odbourali nadměrné svalové napětí. O tom, že jsem v dětství byla podrobena této léčbě, jsem samozřejmě věděla, mí rodiče mi ale nikdy pořádně nevysvětlili, proč jsem této surové metodě byla podrobena. Musela jsem si vystačit s vysvětlením, "protože jsi nerostla, jak jsi měla." Mezi výčtem diagnóz, při kterých se VM doporučuje, jsem nenašla dnes ani jednu, která by se týkala mě.

Nemám na cvičení žádnou konkrétní vzpomínku, nikdy jsem se nezabývala tím, co vlastně Vojtova metoda je, ale vím, že moje psychika je vše možné, jen ne v pořádku. Je mnoho věcí, které mě udivují na mých vlastních pudech, fobiích a reakcích v životě. Ráda bych se tedy zeptala Vás - může za něco z toho podle Vašeho názoru Vojtova metoda?

Jako dítě jsem byla označena jako hyperaktivní s lehkou mozkovou disfunkcí. Jako dítě jsem navštěvovala mnoho zájmových kroužků (např. pěvecký sbor, balet, klavír, taneční kroužek, divadelní kroužek, plavání atd.) a na všech z nich jsem byla jedna z nejlepších. Vystudovala jsem gymnázium s maturitním vysvědčením 1,1,2,3,2, dostala jsem se na 3 různé obory pedagogické fakulty.

Potud to všechno zní krásně, že? Je pravda, že na pohybové nadání si nemohu stěžovat, jedním z mých koníčků je i žonglování, což mluví samo za sebe.

Přesto jsou věci, které byste možná od slečny, kterou jsem právě popsala, nečekali: Mám hrůzu z lékařů, dodnes pláču u zubaře a při pohledu na injekční stříkačku se mi klepou ruce a mám absolutně nelogický strach. Kromě toho jsem si nikdy nic nezlomila, nemám ráda výšky, vyhýbám se konfliktním situacím. To všechno jsem si vykládala jako fobii z bolesti.

Dávalo to smysl až do loňského roku, kdy jsem zažila velmi silný vztah s člověkem, který měl lehce sadistické sklony. Zamilovala jsem se a od prvního dne jsem začala žít s člověkem, který mi ukázal, jak moc mám ráda bolest. Tenhle vztah sice nedopadl dobře, ale ta sexuální zkušenost se mi dost podepsala na životě - zjistila jsem, že "obyčejný" sex mě absolutně neuspokojuje, něžnosti mi jsou dokonce často nepříjemné.
V zoufalých situacích si působím bolest, škrábu si třeba ruce do krve

Nevím, jestli je moje teorie pravdivá, ale myslím si, že právě fyzická bolest, která provází Vojtovu metodu, způsobila, že je bolest tak důležitým faktorem v mém životě.
Je to něco čeho se neuvěřitelně bojím, ale stejnou silou mě to také přitahuje. Nepřipadá mi to normální, ani nemám pocit, že bych byla případ, který Vojtovu metodu opravdu potřeboval. Nemohu s jistotou tvrdit, že tohle vše ve mě způsobila VM, ale kdyby ano... Udělali byste to svému dítěti???
Achillea
4.11.2012 15:43:05
Moc prosím zakladatelku diskuze, jestli se může ozvat na kristinkax@seznam.cz nebo mi napsat svůj kontakt, nevím si rady s naší situací s vojtovkou. Děkuji moc.
  • 
24.6.2012 10:13:31
Taky mam podobnou zkusenost, Vojtovku jsem cvicila 1 den, pak jsem s tim okamzite prastila, protoze sice by mela dle meho nazoru dcera postavu bohyne presne podle skript zato po emocialni strance by na tom byla desne, tak to teda ne, zkusili jsme Bobath a nemuzu si stezovat,mame ted vesele miminko, myslim si ze Vojtovka by se mela nasazovat detem velmi uvazlive a u opravdu vaznejsich pripadu a ne jak to delaji doktori ted,to se mi nelibi a neni to ani spravne.Ja jsem se rozhodla dobre a poprosila bych vsechny maminky aby jen slepe neposlouchaly doktory ,ale poslouchaly svuj vnitrni hlas, at uz se jedna o Vojtovku nebo o ockovani a nebo o jine veci ktere se tykaji jejich deti a hlavne aby se hodne o vsechno zajimaly, cetly a u doktoru se vyptavali snad uplne na vsechno!!!!!
Adéla, 3měsíční dcerka
  • 
30.5.2012 17:22:55
Předem chci říci, že proti samotné VM nic nemám, vlastně k tomu nejsem ani jako nezdravotník kompetentní.
Zdravím všechny maminky, které pochybují o vhodnosti nasazení Vojtovy metody (VM) na jejich miminko! Nebojte se kontaktovat jiné i soukromé fyzioterapeuty nebo odborné lékaře (kterých je ale asi bohužel obrovský nedostatek :-/) a zjistit více názorů ke zdr. stavu vašeho dítěte. VM může být bohužel, jako zřejmě i v mém městě, zřejmě nasazována plošně bez většího rozmyslu. K tomuto názoru jsem postupně dospěla po mnoha debatách s kamarádkami, které mají děcka a zkušenost s rehabilitacemi v našem městě.
S mým miminkem, s konstatováním lehkého upřednostňování pravé strany ve 2 měsících, jsem nic netušíc začala cvičit VM.
Týden cvičení VM to šlo, mimi řvalo, ale jen při cvičení, a tak jsem poučena na pláč nic nedbala a malou povzbuzovala a myslím, že jsem vše psychicky dost dobře zvládala. Po prvním týdnu jsme dostaly další cvik a zvýšili náročnost toho původního. Během pár dnů se z mé usměvavé a hravé holčičky stalo unavené plačtivé miminko bez zájmu o hračky i o mazlení s maminkou, na které jsem se nemohla dívat, a v duchu jsem jako asi každá normální, navíc hormony prostoupená kojící, maminka plakala za něj a začala jsem se už pomalu propadat do "deprese". Pokoušela jsem se fyzioterapeutce 2x vysvětlit situaci s prosbou o nějakou úpravu cvičení a ta naposledy reagovala pouze zřejmě paušální odpovědí, že to miminko má ze mě, protože jsem neurotická, a že je děsná netykavka. Po poslední lekci rehabilitace u paní terapeutky, na kterém nás, podle mne, nutila zkoušet jednotlivé polohy nepřiměřeně dlouho (každou cca 5 minut, přičemž jsme měly cvičit 4x denně po jedné minutě!) jsme také skončily na pohotovosti s neskutečným řevem a mnohahodinovým odmítáním krmení.
Taková zkušenost i jednání terapeutky mne zvedly ze židle a začala jsem hledat jinou fyzioterapeutku. Další dvě VM terapeutky mi jen po telefonu řekly opět cosi o neurotické matce, aniž by nás viděly, či se mnou vedly delší rozhovor- že by naučená odpověď z certifikačních kurzů VM??
Podle naší současné terapeutky, kterou se nám na doporučení kamarádky konečně podařilo objevit, mám k mému překvapení v podstatě normální krásné zdravé miminko a VM není vůbec nutná. Jsou jisté detaily v postavení ručiček, které nám doporučila zlepšit, ale ne nezbytně nutně, a tak pro můj klid, abych se skutečně vešla do nějakých zřejmě oficiálních tabulek PMV :) a ještě vystrašená varováními první terapeutky, cvičíme od 3. měsíce jinou metodu (Bobath - snad to píši správně), která miminko baví a má i výsledky, na každé cvičení i na paní terapeutku se navíc těšíme.
Myslím, si, že se nad dopady VM na emoční vývoj dítěte u nás moc nešpekuluje a chápu, že v případě těžkých zdr. potíží to jde opravdu jaksi stranou. Ale pokud mám vlastně zdravé dítě, proč z něj zbytečně vyrábět utrápenou bytůstku? Takže maminky, nedejte se, pokud nemáte opravdu jasné zdravotní důvody, nemusíte hned slepě hupsnout na Vojtovku a trápit své mimčo náročnými pokusy jako já :).
grrrr
  • 
21.12.2011 12:06:12
mozete toto niecim podporit?
kili
  • 
20.12.2011 18:36:26
"..ze to moze byt pricina jeho problemu nakolko vojtova metoda je pomerne znacny sadizmus ktroy moze zanehat dlhodobe a nezvratne psychicke nasledky"

ten, kdo Vám to sdělil, nemá o věci příliš vědomostí
a naprosto zbytečně Vám připravil výčitky až slost, jak popisujete. Je to nesmysl.
grrrr
  • 
20.12.2011 14:21:59
som sa rozhodol k tejto teme nieco napisat. asi to bude trocha dlhsie ale co uz. syn to par tyzdnov za mladi (niekolkomesacny) tiez absolvoval. vtedy som tomu neprikladal nijaky extra vyznam, nijako som to nestudoval, proste som to bral tak ze lekarka to odporucila. dnes si trieskam hlavu jaky som bol debil lebo inak si overujem uplne vsetko a som jaksi prirodzene nedovercivy (asi chororba z povolania), lekarku by som najradsej zabil (kedze dnes som presvedceny ze len prihrala kseft v sanatoriu do ktoreho sme chodili) a na vojtovu metodu mam celkom jasny nazor. syn ma dnes sedem rokov, pohybovo je uplne ok, pravidelne trenuje, plava, lyzuje, korculuje, bicykluje a co ja viem co, zo skoly nosi jednotky, vsetky testy mu vychadzaju ako nadprimerne inteligentny, ma indiv. studijny plan v podstate o dost popredu takze by vyzeralo vsetko ok. lenze ma jeden problem - diagnostikovanu poruchu sustredenia (aj ke ja uz mam k roznym diagnozam znacne skepticky postoj slepy este nie som) a vyraba si tym problemy uplne vsade, v skole, na treningoch, v beznom zivote. je to skratka boj,neustale problemy, keby bola ina doba povedzme 30rokov spat ked som ja bol +/- v jeho veku tak by to bol hlavne v skole asi problem napriek vsetkemu co som napisal na specialnu skolu (je dufam jasne co tym myslim.) riesil som to s psychologom, jednym, druhym az mi jeden specialny ucitel ktory dlhodobo studoval patopsychologiu deti predskolskeho a skolskeho polozil otazku ci syn nahodou neabsolvoval vojtovu metodu. ked sme sa chvilu o tom bavili dorazil ma tym ze to moze byt pricina jeho problemu nakolko vojtova metoda je pomerne znacny sadizmus ktroy moze zanehat dlhodobe a nezvratne psychicke nasledky. pomerne zarazeny som si to overoval u dalsieho znameho detskeho psychologa a dost ma usadilo ked potvrdil ze je to mozne. hladal som po nete a ked vynechame ceske a slovenske stranky kde je tato metoda vo velkom propagovana tak na cudzojazycnych su na nu znacne rozporuplne lekarske nazory. rohodne sa neaplikuje tak ako u nas pomaly ako defualt. ked som spatne skumal naco to vlastne syn absolvoval tak mi vychadza ze nanic, na nejake uplne komicke akoze zle drzanie hlavy pricom vsetky exaktne neurologicke a ortopedicke vystrenia boli ok. preto som dodnes presvedceny ze to lekarka predpisala "preventivne" ako job medicinskemu centru do ktoreho sme chodili. a taktiez som presvedceny ze sa to dnes "predpisuje" takto preventivne vsetkym z podobnych dovodov. ved si len uvedomme kolkym sa to dnes odporuca, pomaly kazdemu druhemu. to sa fakt rodia nemtaci alebo ako? co ako ked drzi hlavu viac doprava? no tak drzi. pokial su exaktne neurtologicke a ortopedicke vystrenia ok drviva vacsina tychto tzv. poruch proste casom zmizne sama. ci ako snad nasa generacia je nejaka poruchana ked necvicila tuto metodu? ked rozmyslam spatne tak sa u syna prejavovali podobne priznaky jak tu mnohi popisuju, umrncany, nastvany, "roztekany" a pod. pricom predtym taky nebol. a to to este ked som bol pri tom draha vzdy stopla ked s jej to zdalo uz byt moc. bavil som sa o tom s viecerymi lekarmi a na moje pocudovanie potvrdili vo vacsine moje podozrenie a presvedcenie ze ak nema dieta poruchu na ktoru tato metoda bola vyvinuta a kde moze byt ucinna pricom v tychto pripadoch aj tak nejde asi uz nic pokazit (detska mozgova obrna (DMO), fixovane asymetrické drzanie hlavy (tortikolis), obrna brachialního plexu, rozstep chrbtice, konska noha, skolióza, ortopedicke vady hrudniku pripadne ine exaktne neurologicke ochorenia a pod.) TAK RUKY PREC OD VOJTOVEJ METODY. nijake preventivne experimenty typu ze nejak moc pouziva pravu stranu tela, kyve sa mu hlava, je strnuly a pod. tolko moj nazor podporeny bohuzial skusenostou. dnes som presvedceny ze som vdaka svojej blbosti a tomu ze som tomu nezabranil asi prispel synovi na celozivotne problemy.
30.10.2011 13:41:17
Dobrý den,
chtěla bych Vás o něco poprosit. Před lety jsem měla v rodině chlapečka, se kterým se muselo cvičit xkrát denně skoro 4 roky. Takže vím, jak je celá situace okolo cvičení náročná. Teďka dostudovávám VŠ a píši bakalářkou práci. Jelikož nutnou součástí je i výzkum, chtěla jsem zkoumat něco mě blízkého a myslím si, že i zajímavého, protože se nesetkávám často, že by se u rehablitace Vojtovou metodou, mluvilo i o tom, jak toto cvičení vnímají rodiče. Chtěla jsem Vás tímto poprosit, jestli byste nebyly tak hodné a nevyplnily mi dotazník. Dotazník je anonymní a je neveřejný, takže údaje poslouží jenom mě. Tady je adresa na dotazník http://zkusenosti-rodicu-vyuzivajic.vyplnto.cz/ Předem Vám moc děkuju a přeju Vám hodně zdraví a pevných nervíků.
Jana, 6 měsíční dcera
  • 
1.9.2011 16:21:52
Zní to hrozně, ale jsem ráda, že v tom nejsem sama. Cvičila jsem s dcerou cca 5 týdnů zhruba od 3,5 měsíců věku a bylo to, jako by mi nám vyměnil dítě. Z veselého a smějícího se miminka byla najednou mrzutá holčička, cvičení proplakala, zbytek dne prospala, jak byla z cvičení unavená, takže ani neměla čas poznávat nové věci a učit se cokoliv. Po přidání cviku na bříšku (lezení) začaly hysterické záchvaty. Poté jsem si na rehabce vydupala pauzu ve cvičení, která trvá doposud. Bohužel jsem z naší rehab. doktorky tak vystresovaná, že dceru jen pozoruju, jestli dělá pohyby dobře nebo špatně a mateřství si moc neužívám, protože se obávám, že ji zase budu muset mučit. Závidím kamarádkám v zahraničí, kde se na tyhle věci kašle a děti to přežijí. A nenašla jsem výzkum, že by na západě Evropy lidé trpěli více vadami držení těla a jinými potížemi, kterými nás tady kdekdo straší. Věřím v úspěchy Vojtovy metody u postižených dětí a v nápravu některých vad, ale u našeho dítěte se mi neosvědčila a to jsem ke cvičení přistupovala klidně, optimisticky a s tím, že dceři pomáhám. Až do vypuknutí hysterických záchvatů jsem byla ochotna přežít její pláč i to, že zbytek dne je protivná a unavená nebo spí jako špalek. Teď se jen bojím další kontroly..
 Příspěvky 110 z 292 [Dalších 282 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.