| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kojení a intelekt

 Příspěvky 110 z 85 [Dalších 75 >>]
Veronika 2+Kamila 10 týdnů
  • 
8.11.2006 8:22:56
Je mi 30, mám první dítě a od narození ho bez problémů plně kojím. Kamilka přibrala za dva měsíce dvě kila, je klidná, krásně spí a když je vzhůru, je skoro pořád veselá (samozřejmě, že občas i zapláče). Od příchodu z porodnice večer sama bez problémů a pláče sama usíná, trvá jí to třeba i hodinu, ale nepotřebuje k tomu společnost. Zřejmě ukázkové dítě, ale možná je to i tím, že nenavštěvujeme mateřské centrum a neřešíme naprosto přirozené věci, jako jsou sebereflexe dítěte, či jeho a moji schopnost kojit a být kojen. Tímto reaguji na tvou větu, že jenom vás 7, které jste kojení dostatečně řešily s odbornicí, jste byly schopny tohoto děsně složitého úkolu celých 6 měsíců. Možná i proto, že nemám žádný vysokoškolský titul, beru všechny věci kolem vývoje (tím myslím i kojení) dítěte jako naprosto přirozené. Čím víc se to řeší, tím větší problém to je. Ve svém okolí mám několik matek, které kojení, přebalování, koupání, .... rozebíraly už půl roku před porodem a po narození zjistily, že děti se chovají jinak, než jak jim odbornice přes všechno možné říkaly a byly z toho tak mimo, že najednou kojit nemohly.
Závěr: holky neřešte kojení, je to přirozené a většinou to jde a pokud to OPRAVDU nejde, nemá cenu se tím trápit. Pro dítě je totiž mnohem důležitější spokojená vyrovnaná matka a umělá výživa, než "osoba vystresovaná z toho, že nemůže kojit".

Všem maminkám i dětičkám přeju hodně zdraví a smíchu
Lucie
  • 
7.11.2006 14:38:05
AHA! Tak v tom případě smekám - zocelený chlap, žádná padavka se selským rozumem a zabývá se články především pro ženy- ideální partner. Pa, pádím na rubriku auto-moto, abych se také poučila něco o mužích!
Lucie
  • 
6.11.2006 12:29:46
Správně Jardo! Jen nás zasvěť do ryze ženských problémů! A jak jsi inteligentní Ty? Teda jak dlouho jsi kojil a co jsi používal na rozpraskané bradavky? Budu Ti vděčná, když poučíš jednu neinteligentní, nepoučenou, neochotnou se něčemu podrobit .. . Jo a neházej všechny nekojící matky do jednoho pytle, když neznáš důvody a věř mi, že v těchto věcech to o inteligenci není, ale to ty jako žena určitě chápeš!
Jana (dvě děti)
  • 
6.11.2006 11:41:51
V prvním příspěvku jsem to nerozepisovala až tak do detailu(ani by to tam nevlezlo)Upřesnění: nemám nic proti dlouhému kojení(mě by to taky vyhovovalo). Nenapsela jsem, že jsou ochuzené na intelektu, ale na nových chuťích, vitámínech ap. To, že k jídlu ho ješťě kojíš je fajn, ale sama píšeš, že kojením ZPESTŘUJEŠ jídelníček a né , že kojení zpestřuješ občasným podáním běžného batolecího jídla!V té poradně mám na mysli dvě konkrétní děti, které mi díky PLNÉMU kojení (v 15,měs. a 21měs.)připadají v jídle ochuzené. Když Ivanka mé kamarádky v 21,měs. nemá uzavřenou fontanelu(lékařka doporučuje pestrou stravu), váží 10kg, přesnídávku má na 3x, jogurt na dvě svačiny a na oběd kojení(protože prý nic jiného nechce to je ta pohodlnost- nechce vařit jeden brambor s mrkví, protože se Ivanka v tom povrtá a nejí, tak ji raději nakojí), připadá ti to normální? Proto, když se taková(kojící) matka do mně pustí, že jsem krkavčí matka(nekojící) bráním se a říkám, že u ní je to pohodlnost! O intelektu (a IQcož je první věta v článku, který mně donutil zůčastnit se této diskuse) jsem jasně psala, že to posoudit neumím, ale rozhodně nebudu tvrdit, že mé nekojené děti jsou míň inteligentní než děti kojené. Snad jsem to napsala srozumitelně, jinak mě teď kojící matky budou nesnášet za to, že jednou v životě napíšu svůj názor a ony s ním nesouhlasí! Jana
Simona
  • 
5.11.2006 1:21:51
Jano, ty máš něco proti dlouhému kojení? Píšeš: V poradně nejsou vyjímkou děti 18-24měs. a jsou stále kojeny a to ve dne i v noci, když budu hodně hnusná je to pohodlnost! Nejí pestrou stravu (jako moje děti) odmítají ovoce ap., ...
Tak Ti můžu na to napsat, že moje dítě právě oslavilo 2 roky. Umí mluvit na svůj věk normálně, umí skoro všechny barvy už pár měsíců a začíná si sám pro sebe počítat kostičky, akorát výslovnost mu nejde (počítá: den, da, tči, čiži). Jí téměř vše a radši si dá zeleninu než ovoce. Spíš odmítá sladké dorty a pod. Kojení je pohodlné a naopak moje dítě má o to kojení pestřejší stravu.
Jana (dvě děti)
  • 
4.11.2006 23:32:00
Ahoj Lenko! Patřím taky mezi tu menšinu nekojících matek na kterou každý kouká s opovržením a soucitným pohledem na dítko - co, že je ta jeho matka zač, když mu nechce dopřát to nejlepší na světě! Ale o tom co propaganda kojení udělá s psychikou, seběvědomím a výčitkami matky, která kojit nemůže, to žádného psychologa nezajímá. Prostě je divná! Mám dvě děti (02 koj.6týdnů a 05 koj.10týdnů) nikdy jsem neměla málo mléka, spíš naopak, ale problém byly vpáčené bradavky (o tom se taky málo píše!). Řekli mi to až v porodnici a stylem, že jsem si je snad SAMA špatně udělala nebo vybrala - prostě jako, když si koupíš malé boty a máš z nich otlaky -můžeš si za to a hotovo! Takže jsem kojila přes klobouček, když opomenu rozpraskané bradavky v silikonovém kloboučku a následnou plíseň, olupující se bradavky, které každé dvě hodiny dcera vysála do krve:"ano" kojení je asi krásé(pokud je bez problémů), ale spíš je to praktické a velmi pohodlné. V poradně nejsou vyjímkou děti 18-24měs. a jsou stále kojeny a to ve dne i v noci, když budu hodně hnusná je to pohodlnost! Nejí pestrou stravu (jako moje děti) odmítají ovoce ap., dokonce jsou alergici, atopici(moje děti jsou zdravé) a IQ u dětí neumím posoudit, ale chytrá je - při zápisu do školky měla dcera 2,5 roku, uměla r a mluvila srozumitelně vě větách, nechtěli věřit, že nemá ani tři. U prvního jsem to nesla špatně u druhého jsem věděla, že udělám max. a hotovo akorát ty dotazy : kojíš?- Ne!- A próóóč!??? Hlavní je nenechat to v sobě "hlodat" je to TAK a tečka. Jana
madelaine
3.11.2006 22:07:05
Janino :)))
3.11.2006 21:16:48
Máš recht. Navíc článek nepřímo propaguje něco pod záminkou, že budou dítka chytřejší.....ale kojit dítě jen a jen kvůli ambicím na jeho skvělou životní dráhu mi příjde trochu divné.
Kojit je snad lepší z lásky a touhy po blízkosti:-)
L+2
  • 
3.11.2006 17:46:51
Janino, jsem rada, ze te muj prispevek pobavil, ovsem ja neshledavam nic zas tak zabavneho na spatnem vyberu vzorku?!?! Resp. vzorek byl pravdepodobne vybran dobre, jenom zavery nerespektovaly slozeni vzorku.
Navic vubec nechapu tvuj "sarkasticky" podton? Mohla by si to trochu objasnit?
JaninaH
2.11.2006 19:34:07
L+2,
tys nám to tedy objasnila. Už dlouho jsem se tak nenasmála.
Ale nic ve zlém :-). Jen by to chtělo číst ještě trošku pozorněji.
J.
 Příspěvky 110 z 85 [Dalších 75 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.