| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Plenky a životní prostředí

 Příspěvky 110 z 216 [Dalších 206 >>]
MSteflova
7.8.2008 9:40:25
Moderní látkové pleny se N E Ž E H L Í. Padlo to tady snad 100x, přesto se zde průběžně objevuje názor typu: "Žehlení plen stojí energii" či "než stát u prkna a žehlit pleny, raději se budu věnovat dítěti".
Dokonce i v odkazu, který autorka zmiňuje ve svém článku, je výslovně zmíněno, že se tyto plenky nemají žehlit.
Je opravdu tak náročné si celý článek přečíst a až následně to komentovat?
Pavlína
  • 
7.8.2008 9:10:32
Někde jsem četla zajímavý názor, že ač se látkové pleny zdají být ekologičtější, tak pravděpodobně nejsou... Musí se brát totiž v úvahu el. energie spotřebovaná na praní a žehlení, zatížení odpadních vod, zvýšené náklady na praní a žehlení případně znečistěných lůžkovin a oblečení. Dle mého názoru nelze jednpznačně odsoudit stran ekologie jednorázové plenky. Navíc raději se budu věnovat malému, než abych neustále prala a žehlila...
Markéta, 4-letá dcera
  • 
3.12.2007 19:59:41
Ahoj, prosím tě zkoušela jsi přidat k "ořechům" do pračky i sůl na praní (perkarbonát sodný-ve vodě se rozpadá na bělící a dezinfekční kyslík a sodu) při praní barevného prádla? Nesvětlá časem barevné prádlo? Nezůstávají vybílené stopy na barevném prádle? Díky. Markéta
Alk
  • 
13.2.2007 16:05:45
Velká část z těch 750 kg je ale jaksi podivně chemicky naváznáná uvnitř obsahu pleny a je těžko odbouratelná. To už tam jaksi není vypsané.
Jednorázkovky budou ekologické, až se budou matky chovat jako ta blondýna: Vždyť je až do devíti kil.
Alk
  • 
13.2.2007 15:59:00
http://www.veronica.cz/?id=216. Jedna věc za všechno - hodina práce 1x za tři dny mi vynahradí jakýchsi 20 000 za jednorázové plenky - navíc děcko má zadeček hýčkaný v bavlně a pokud peru šetrně, tak ani zádné chemické látky. Opruzeniny a vyrážky z látkových plen jsou vzniklé pozůstatky prášku unitř pleny. Prostě špatně vymácháno. Babička to věděla vždycky, když prala prádlo máchala třikrát a někdy i víckrát, když se jí něco nezdálo. Byla to dřina a děda jí pomáhal, protože věděl, že je to dřina. Měl jí hodně rád a ještě víc si jí vážil. Však věděl co to je za práci - vždyť byl nějakou dobu sám s malým dítětem a musel se o ně postarat.
Alk
  • 
13.2.2007 15:35:56
A haldy odpadků na okrajích velkých měst rostou a rostou. Až se dítě zeptá, co je to za kopec? Řeknete, to jsou na hromadě plenky, do kterých jsi ty a jiné děti čůrali a kakali, vložky, tampóny, věci vyrobené na jedno použití, nebo tak, aby se rychle rozbily? Řeknete jim nezakrytou, neotřelou pravdu? Cestou domů z práce vidím takových kopců několik. Při používání jednorázových plenek jedno dítě vyprodukuje až 1 tunu takového nerozložitelného odpadu. A jednou to budou právě naše děti, které s tím budou muset něco udělat. Asi nepochopí naší lenost a neschopnost uvědomit si všechno do důsledků. Za žádné období lidstva se nevyprodukovalo tolik odpadků, které budou dlouho zatěžovat přírodu, protže se příliš pomalu rozkládají - právě ty obdivované chemické látky jsou velký průšvih. Váš otec je chemik, ne biolog a tak ho možná fascinují vlastnosti těchto chemických látek, ale o tom jaké to může mít projevy za 20 - 30 let v lidksém organizmu neví nic. Chemikové prosazovali DDT a biologové přišli na jeho zhoubné účinky a zakázali ho. Ovšem až po mnoha letech používání. Podobně to bylo s radioaktivitou. Naši rodiče dostávali ve školáchpít radioaktivní mléko - bylo to moderní a zdravé. Ve skutečnosti každé i to minimální ozáření organizmu je škodlivé. Naše věda si nevidí ani na špičky bot.
Kika, dcera 12/05
  • 
5.11.2006 23:22:52
Musim vsem v teto diskuzi podekovat, ze jste me privedli zpet k latkovym plenkam. Momentalne ziji v USA, ale mala se narodila v CR. Prvni tri mesice jsem pouzivala papirove i latkove, ciste z ekologickych duvodu (vzdycky jsem byla "trochu strelena", jak rikaji nasi). Po priletu do USA mi to v tom shonu s malou a novym prostredim nejak neprislo a vesele jsem zatezovala mistni skladky hromadou plenek. Az po case jsem narazila na obchody se zdravou vyzivou, kde mimo jine prodavaji i dalsi ekovyrobky: jar, praci prasek, apod. Pak jsem objevila v jendom supermarketu cele oddelni zdrave vyzivy a biopotravin, biokosmetiky, atd atd atd..... Pomalu jsem jimi zacala plnit nas bytecek a zatezovat vice nas rozpocet (manzel nejasal, ale uz je zlomeny i on). Ovsem to "nejhorsi" teprve melo prijit: po precteni vasich prispevku a komentaru mi doslo, ze jsem houby ekolog, kdyz nemam latkove pleny. Navic me vyplasily zminky o vlivu papirovych na zdravi ditete (klidne se nektere smejte, ale je to moje prvni a tudiz jsem velmi snadno vyplasitelna..:-). Tak jsem si na par dni sedla k internetu a brouzdala a brouzdala po mistnich webech, az jsem si vybrala. Krome bavlnenych (co si budeme nalhavat, jsou levnejsi) mam i nekolik kusu konopnych, vcetne konopnych vlozek, ktere davam male na noc. A muzu vam rict, ze na ne nedam dopustit. Osvedcily se vyborne: konopna plenka, vlozka (tu pridavam kvuli vetsi savosti, pres noc je v tom mala i 12 hodin) a vlnene kalhotky na to. Nepropusti nic a kdyby jen trochu, vlna to zachyti a postylku mame stale suchou. Vlna navic vyborne dycha, takze rano nemame vubec cerveny zadecek. Proste parada! (kdybych byla bohata, poridila bych si jen konopne :-).
Docela by me zajimalo,zda i u nas mate nektera zkusenosti s konopnymi plenkami nebo jak je to vubec s vyrobky z konopi a kde se shanjei. (Veskere me nakupy zde probehly pres internet.)
Dik patri i autorce puvodniho clanku, ktery celou diskuzi rozpoutal, protoze jsem sve internetove hledani odstartovla ze zmineneho serveru diaperhyena.com.

Vsem ekologickym maminkam preji hodne radosti s detmi a tem ostatnim vzkazuji to, co jsem nasla na jednom webu a co ekologicke maminky jiste vedi: "Ekologicke plenkovani je vsechno, jen ne levne."



nazgul
  • 
25.9.2006 18:02:30
Pokud někdo cituje server www.latkovepleny.cz, musi si uvedomit, ze se jedna o vedlejsi (reklamni) platformu firmy Popolini. Už grafická úprava stránek leccos napoví... To byl jen podotek k forme diskuse, kde letaji vyrazy jako "odborná studie". Jednim z predpokladu je nezavisly zdroj dat.


Nicmene netvrdim, ze tamni informace jsou nepravdive ci zavadejici. Sama dokonce Popoliny pouzivam ve prospech sve dcery a nijak zvlast si na ne nestezuji - inu, vsechno ma svou mouchu.


Doba pokrocila - nastesti - pouzivani latkovych plen rozhodne dnes nevypada tak, jak je ve svem prispevku popisuje Simca, existuji ekologicky setrne praci prostredky (např. soda), vodu lze jakztakz vycistit (zde placeme na spatnem hrobe) a elektricka energie, spotrebovana na prubeh teto diskuse by jiste na vyprani nejake te davky latkovek vystacila.



Na zaver bych privitala prispevek nejakeho erudovaneho pracovnika spalovny...




s pozdravem Vam vsem
Daniela
20.9.2006 23:13:37
"stavkovani" behem nemoci nebo intenzivnich vyvojovych fazi (napr uceni se chodit) je mimochodem velice caste .

TO můžu potvrdit, Miška od cca 2 měsíců nekakal do plenky (čůrání mu asi nevadilo), když potřeboval řekl si svým způsobem :o), pak jsme přidávali příkrmy a on začal mít pevnější hovínka (ale stále ve frekvenci 1x za 3-4 dny) začal sedět a už u toho nechtěl ležet, pořídili jsme nočníček (takové křesílko) moc se mu líbilo na něm sedět :o). Ale od té doby, co začal lézt a teď i chodit - tak nehlásí a nehlásí, mě je to moc líto, ale je to na něm, možná se to ještě změní :o) no uvidíme :o).
bora
  • 
20.9.2006 21:00:35
jano,
ceskych bezplinkacku je malo, jakto ze se jeste nezname ;-)
nechces se pripojit do google skupiny ci jinak predavat zkusenosti?
ozves se?
b.berlinger zavinac seznam tecka cz
 Příspěvky 110 z 216 [Dalších 206 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.