| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mají těžký život

 Příspěvky 110 z 229 [Dalších 219 >>]
luca
  • 
10.6.2009 17:11:13
milá paní, přísně vychovaná, právěže nikdo neví, jak ty děti, co střílely na jiné, byly vychovávané. Jisté je, že tam byla nerovnováha - možná přílišná kritika, agresivita (slovní i činu) rodičů a okolí...nevěřím tomu, že dítě, které nikdy nezakusilo negativní reakci okolí ve smyslu fyz.trestu, dokáže někoho takhle zastřelit. Ale jsem si jistá, že tato jeho agresivita pochází z frustrace, pocitu bezmoci, vzteku (na nechápající a lhostejné okolí) a i ponižování. Vy jste zřejmě měla štěstí na fajn maminku, ale myslete na to, že některé sračky kolem Vás toto štěstí neměly.
Magda, 1 syn
  • 
6.6.2009 23:33:35
Souhlasím. Napsala jste to přesně - když dítě něco dělá s mojí pomocí, tak to ve výsledku děláme společně, takže pak o té činnosti mluvím v množném čísle. Myslím, že tady víc než o nějaké omezování osobnosti dítěte jde o specifickou logiku českého jazyka. Ono kdybychom si PŘESNĚ A DOSLOVA přeložili do češtiny, jak mluví třeba Angličani na děti, taky by nám asi připadali dost divní. (My třeba nenazýváme děti medem ("honey"; blízké cukroušek nebo slaďoušek se taky skoro nepoužívá), máme jiný způsob vyjádření, že je nám někdo drahý, a přece nám anglicky mluvící nepřipadají kvůli tomu divní.) A je něco na tom, že sice občas na děti zařveme, ale jinak jsme srdeční, mazlíme se s dětmi, jsme jim dost blízcí (aspoň kamarádky, všechny,co znám) - když jsem kdysi byla na návštěvě v anglické londýnské rodině, byli tam k dětem sice tiší, ale také odtažití - tak trochu "studení čumáci". Prostě určitou roli asi hraje "jiný kraj - jiný mrav" a naše chování bych takhle šmahem neodsuzovala.
10.12.2007 17:29:40
jj,to znám...
  • 
19.11.2007 16:04:33
Naše Maminka nás vychovala 4 děti.Byla přísná,nikdy nás nebila.Já taky občas zvýším na své děti hlas.Asi nejsem zas tak dobrá matka - podle amerických vzorů, ale vím, že je to potřeba - to mi nevymluvíte!Kolik přísně vychovaných českých dětí postřílelo půl školy? A kolik tolerantně vychovávaných amerických?Jsou to přecitlivělé sračky a vše řeší vraždami!
Linda, matka 5leteho syna
  • 
8.11.2007 11:23:56
Taky neziju v CR a naprosto souhlasim s timto clankem.
Bára, 16
  • 
30.7.2007 23:25:36
Přečetla jsem si pár článků na tohle téma a když vnímám dění kolem sebe, musím říct, že je to pravda. Přímo na sobě totiž bohužel můžu pozorovat, co udělá s dítětem nebo vlastně s teenagerem neustálá kritika rodičů a často jakoby nezájem a nepochopení. Říkám si, jó, rodičové, vy jste byli v mém věku, takže byste si měli uvědomovat, jak strašný chaos musím prožívat, ale já jsem ve vašem věku ještě nikdy nebyla, a proto si opravdu nedokážu představit spoustu věcí, to jak se cítíte, jaké to je mít děti, teď si prostě neuvědomím, proč bych se měla chovat tak a tak. Uznávám samozřejmě, že byli nejspíš vychováváni podobným stylem, ale když jim člověk nakonec už i řekne, co mu vadí a že by byl moc rád, kdyby se ho občas zeptali, jak se mu daří v té či oné aktivitě, kdyby ho objali a řekli mu jak ho mají rádi, i když nevypadá zrovna jako ze škatulky...a oni to stejně pořád nerespektují a nic si z mých proseb nevezmou...moc to bolí. No a následkem tohohle všeho pak je, že člověk nemá žádné přátele, nedokáže se nikam začlenit, neustále se zmítá, hledá své místo a stejně nenalézá, a to jen proto, že si o sobě neustále nese špatné mínění...prostě se z toho akorát stává začarovaný kruh...a sebevědomí je fuč. Nevím, možná si to všechno moc beru, ale já prostě potřebuju pociťovat bezvýhradnou lásku - zkrátka to, že mě někdo miluje jak s tím špatným, tak i s tím dobrým, prostě bez výhrad. Chtěla bych tímhle vzkázat všem rodičům, že nemusí svoje dítě já nevím jak rozmazlovat, chválit za každý krok nebo neustále mačkat v objetí, ale že důležitá je komunikace, kdy třeba když se vám bude s něčím svěřovat, nevybuchnete jenom proto, že nesdílí vaše názory a nebudete se ho neustále snažit přesvědčit, že správné je jen to, co říkáte vy, pak je taky důležité ukázat mu, že si ho vážně ceníte, tedy ukázat mu, jak je jedinečný, nestydět se za něj, snažit se mu dodat sebevědomí tím, že ho mám rád, i když je tak trochu zvláštní (řekněme například když se zajímá o věci, které většinu jeho vrstevníků "netankuje", a proto je bohužel trochu samotář). Řekla bych prostě, že i když máte svoje dítě samozřejmě rádi, ono to jednoduše nemusí pociťovat, třeba jen kvůli tomu, že se mu snažíte dávat lásku najevo spíš materiálním zajištěním. To v tomhle věku totiž podle mě hraje pro mladého člověka tak trochu druhořadou roli. Napsala jsem tohle všechno, protože jsem si asi musela nějak ulevit...Upřímně si myslím, že člověk toho nejvíc pochytí z rodiny (někdy bohudík, jindy bohužel). Možná bych i byla ráda, kdyby si tohle někdo přečetl a zkusil mi trošku poradit, co mám proboha dělat, abych se v celé téhle bouři nakonec neutopila...jen je škoda, že už pár let nalézám pomoc jen u naprosto cizích lidí..a že rodina v poslední době žije ne spolu, ale vedle sebe...
Monca, dve seminka
  • 
5.6.2007 22:20:33
Sve deti miluju, ale to cos L napsala, je opravdu sila.
Nemuzu si pomoct, musim reagovat. Lidi, respektujme deti jako lidske bytosti, nejsou to veci, samozrejme. Nenadavejme jim, neponizujme je ani jinak nezneuzivejme, ale prosim vas, pamatujme,ze jsou to deti!!!!!!!!! Ne miniaturni dospeli. To jsou priserne blaboly. Kdyz se zastavi na ulici rodic s jinym dospelym a daji se do reci, ditko v zadnem pripade neni "soucasti diskutujici skupiny" ani omylem, pokud ho dospeli neoslovi a "nepozvou" do hovoru. Ne, dite nasi diskusi v zadnem pripade neobohati v tom smyslu jak jsi rekla, a Buh ochranuj svet, ve kterem si to snad deti budou
myslet a se podle toho zacnou chovat a myslet. Coz uz se docela deje, doma i zde. Nas ukol je deti vychovat k dospelosti, ne se s nima "kamosit". Na to prijde az budou dospeli, cti zrali. Kamaradu maji dost, taky vhodna mista k uplatneni se, nas potrebujou na neco docela jineho. Naprosto souhlas s Jajou.
Veronika, 16 let
  • 
2.6.2007 13:36:27
Chápu, že na svého syna zařveš, když už nevíš, jak mu to vysvětlit. Ale já bych se snažila přijít na to, proč to dělá. Možná na sebe chce upoutat pozornost, nebo to od někoho obkoukal, třeba ve školce, možná má zkrátka takovou povahu. Nechci mluvit někomu do výchovy, vlastně jsem na to docela dost mladá, přesto jsem chtěla napsat svůj názor.
Gabriela
  • 
16.4.2007 21:44:51
Moc dekuji za uzasny prispevek, protoze naprosto vystihuje atmosferu vychovy deti v CR. Souhlasim, disciplina musi byt, ale ne forme urazek a schazovnai. Gabriela (California)
  • 
9.1.2007 19:26:03
No,ono to "I love you" nemá jen význam "miluju tě", ale i třeba "mám tě rád" atd. :-)
 Příspěvky 110 z 229 [Dalších 219 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.