| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Brouci žrouti a mandelinky

 Příspěvky 110 z 13 [Dalších 3 >>]
  • 
16.8.2006 19:28:48
Tak toho jsme dneska obdivovali na naší meruňce. :-(
mandelinka
15.8.2006 10:20:12
Hm, že by to bylo tím mým nickem?:o)
Hana, 3 sluníčka
  • 
14.8.2006 20:27:00
PROČ????????????????
mandelinka
14.8.2006 15:00:11
Jojojo, doufám že tu není nikdo, kdo by chtěl Mandelinku vyhubiti:o))) To by mě tedy setsakramentsky mrzelo!!!;-)
  • 
14.8.2006 7:05:34
Ne pro naklaďáky. Pro "řadové občany". Nejsou mezi všemi státy, ale tam, kde by k takovému ohrožení a zavlečení škůdců a chorob rostlin mohlo dojít. Jsou označeny agrokulturní kontrola. Stejně jako hraniční kontoly už uvnitř státu ( v Kalifornii kolem San Diega vlastně všimi směry. Ilegální čeští a slovenští emigranti se například bojí jezdit na Los Angeles, aby nebyli chyceni),jsou to kontroly namátkové. Projíždíte zpomaleně kolem kontrolního postu, buď vám odmávnou ,nebo vás zastaví. Hraniční slouží právě k chytání ilegálních emigrantů. Na agrikulturní se vás ptají, zda vezete nějaké ovoce, zeleninu, květiny. Očekává se pravdivá odpověď. Pokud vezete, zkontrolují co, a to pak můžete vzít dál nebo to musíte vyhodit. Pokud jsem do Kalifornie vozila kaktusy z Arizony, nebo Nového Mexika, vždycky jsem na ně měla vystavené potvrzení z obchodu a přesto je kontrolovali.
Agrikulturní kontrolu na letištích znáte asi z celé řady filmů a vyprávění. Při vstupu do USA ji provádějí cvičení pejskové. Stejně tak jako drogy. Pokud jste ty šikovné bígly viděli v akci, musíte se jen obdivovat, jak perfekně dělají svou práci.
A tak to probíhá i na "chráněných" hranicích mezi státy. Např. z Hawaie si nesmite vézt žádné kousky lávy či korálů, ani žádné místní ovoce (jen to které si koupíte na letišti v obchodě s kontrolovaným zbožím, pěkně draze).Agrikulturní kontrola je tam velmi přísná. Lezou vám skutečně do všech příruřních zavazadel.
Hranice pro japonské brouky probíhá někde na Mississippi. Na internetu se dají majít mapy, kde se brouk vyskytuje a kde ne.
Za ilegální převážení zahradnického materiálu, rostlin atd. jsou velké pokuty. Věra S.
  • 
12.8.2006 18:28:24
Diky za poucny clanek! Docela by mne zajimalo, jak je to s temi kontrolami "prechodu" mezi jednotlivymi staty...?
Z vlastnich zkusenosti jsem usoudila, ze osobni vozidla si muzou po statech jezdit sem a tam, aniz by je nekdo zastavil a kontroloval ( krome zastaveni k placeni mytneho na dalnicich). Ale vy jste asi myslela nakladaky prevazejici potraviny, ne?
Pred par lety mne v Coloradu kousnul hnedy pavouk samotar "brown recluse spider", ktery taky "docestoval" do Colorada na bednach s ovocem z Californie...tak mne to bylo receno mistnim lekarem.
Alicee
11.8.2006 17:51:28
To nemusí být ani milovníci přírody...
Četla jsem o případu, myslím z Kalifornie, někdy před třiceti lety. Jakýsi desetiletý hoch se vracel z dovolené s rodiči odněkud (fakt nevím jestli to byla Evropa, nebo Austrálie...) a s sebou si do země přivezl párek šneků. Šneci ho přestali po týdnu bavit a vypustil je do přírody, čímž způsobil během krátké doby škody za miliardy dolarů. Nějak se podařilo ty šneky dostopovat k němu, tak se pak veřejně omlouval...ale bylo už celkem pozdě.
kliki
  • 
11.8.2006 16:20:26
Skvely clanek, moc diky a tesim se na dalsi.
11.8.2006 15:57:36
nikdy by mě nenapadlo něco "stěhovat" z kontinentu na kontinent... to opravdu ne. Milovník přírody přece nemůže nic takového udělat - vzít rostlinu z jejího přirozeného prostředí do úplně cizího a ještě si myslet, že se nic nestane. No horší je s hmyzem a mikroorganismy. Tímto "stěhováním" můžete do své země přivést klidně i bakterie a viry :( Proto jsou ty kontroly a vysoké pokuty. Bohužel to některým "milovníkům" nedochází... Prostě toho krásného brouka musím mít a je jedno jakou škodu napáchá... mě to nepříjde jako láska k přírodě...
Jana
  • 
11.8.2006 13:57:56
"Hnědí slimáci" jsou opravdu hrozní. Jejich sliz se ani nedá umýt z prstů :-/
http://www.dreamface.net/michal/?face=galerie&c2=147&thm=zeleny
 Příspěvky 110 z 13 [Dalších 3 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.