| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku V cizí školce, s cizí učitelkou, s cizími dětmi...

 Příspěvky 110 z 68 [Dalších 58 >>]
babi_
4.8.2006 19:52:48
Svatulinko, jestli budeš opravdu chtít, tak budeš rekonstruovat, studovat, a k tomu dobrá máma :-) Držím palce, a klid... Moje maminka je prima maminka bez ohledu na to že mě v devíti měsících dala do týdenních jeslí (neměli s mým tátou pořádně kde bydlet) :-)
4.8.2006 19:32:30
Docela by mě zajímalo, jak budu nazvaná já jako matka?! Před 14dny jsem zjistila, že jsem těhotná, je mi 20, s přítelem rekonstruujeme baráček a byla jsem přijata na VŠ! Chci udělat první semestr, pak na rok přerušit a zhruba v 11 měsících mimča se chci vrátit zpátky do školy- je možné, že se tam nevrátím, ale vzhledem k tomu, že jsem zdravotní sestra, což dneska nic moc, tak doufám, že to půjde. Už jenom proto, že jako porodní asistentka budu mít mnohem víc peněz, takže budu moct smému dítěti pořídit vše, co bude potřebovat!
viki
  • 
4.8.2006 12:11:25
Lucko, přečti si ještě můj další příspěvěk níže.
Eva (2děti)
  • 
4.8.2006 11:30:45
Já bych řekla, že holkám nevadí plánování, ale to, že z příspěvku čiší opovržení nad těmi, kdo děti dávají do předškolních zařízení. Já jsem děti moc chtěla a plánovala je dlouho dopředu a přitom vím, že při našem povolání děti budou muset chodit do školky a možná už rok předtím aspoň na dopoledne do jeslí. Mám se tedy dětí vzdát? Budu špatná? Podle mne není dobré ani důsledně cpát děti do kolektivu, ani je důsledně nechávat doma. Každé dítě je jiné, každá rodina je jiná a trocha vzájemné tolerance by snad mezi námi maminami neškodila.
Jája
  • 
3.8.2006 17:05:47
To jste měla aspoň zázemí. Mně se rodiče zabili při autonehodě, když mi bylo 14 let. Tchyně bydlela 120 km daleko. Když jsem byla na mateřské, ruplo manželovi v kouli, způsobil nehodu pod vlivem alkoholu a šel na 11 měsíců do basy. Já měla 3-měsíční mimino a byla jsem na to sama, později - když skončila mateřská, jsem byla i bez peněz. Sociální dávky byly k smíchu, stačily sotva na přežití. Oblečení na dítě, botičky i nějaké hračky, mi daly sousedky po svých dětech, naštěstí jsme měli zahrádku, takže byla zelenina, králíci, slepice a kachny, takže jsme jídlo téměř nekupovali. když se manžel vrátil z basy, začal neskutečně frajeřit, takže jsem se rozvedla. Při rozvodu si manžel vymínil soudní dohled nad dítětem, že jsem špatná matka a nestarám se o dítě. Když mně navštívila pracovnice ze sociálky, bylo to jen buzerace, takže to skončilo tak, že jsem ji vyhodila. Bodejť by ne. Nelíbilo se jí třeba, že dítě má k večeři doma upečenou bábovku s kakaem, že má ve své knihovničce jen 10 knížek (ale jaksi přehlédla, že si je půjčuje v knihovně v počtu tak 350 za rok a že od dvou let suverénně vyhrává titul pilného čtenáře. Na kuopi knížek jsem neměla peníze a ani místo). Přitom její vlastní děti hlídala babička a k večeři jim namazala chleba s máslem. Když to z ní vylezlo, zařvala jsem jako tur, nelenila a druhý den jsem zjezdila vedoucího odboru péče o děti s tím, že jestli mně chtějí buzerovat, ať mi pomůžou najít práci a pak že se budeme bavit o dalším. Nejsem fúrie, ale nakrkli mně tak, že jsem vzteky neviděla. Ona dáma nebyla o nic lepší máma než já, jenže na rozdíl ode mne se nerozváděla.
Jo, legrace to nebyla, ale dneska je dítko dospělé a já jsem na něj hrdá.
Jája, 1 dospělá dcera
  • 
3.8.2006 16:44:26
To záleží na dítěti. Moje dcera chodila do školky od 2,5 roku. Než nastoupila, moc se těšila. Po nástupu se divila, že mamka nesedí na chodbě a není k dipozici každým okamžikem, ale že odejde pryč, ale vrátí se. Takže první dva dny si trochu pobulila, než to její vrabčí mozeček pochopil. A to chodila 1/2 roku jen na dopoledne, pak zvolna na celý den a stávalo se, že ani nechtěla jít domů, že je musela paní učitelka ze školky vyhodit a zamknout, že zítra můžou přijít zase. Dodneška nemá problémy s komunikací.

Pokud má malé dítě problémy s komunikací, stačí, když do školky chodí až rok před nástupem do školy. Pokud si ho mamka hledí a snaží se ho naučit různé dovednosti, může být i daleko před ostatními dětmi. Já jsem dítě třeba učila němčinu (ve školce v té době tvrdili, že nejlepší je s cizím jazykem začínat až ve 12 létech!!), hrát na flétnu, zpívat a další. V souvislosti s tím si vzpomínám na situaci, kdy školka pořádala odpoledne pro maminky, kdy mělo dítko předvést, jak si s maminkou zpívá. Hodně maminek zpívalo samo a jejich dítko, i pětileté, jen tu a tam přizvukovalo. Pak vystoupila učitelka MŠ (ale z jiné MŠ), kdy ona zazpívala a dítě zahrálo na flétnu a pak se vystřídali. Po ní já, kdy jsme předvedly dvouhlasý kánon, což čtyř- i pětileté dítko v pohodě zvládne. Tím jsme celému odpoledni nasadily korunu a dál se nebylo o čem bavit. Spolu s ní jsme se shodly na tom, že záleží na tom, jestli rodina s dítětem pracuje a jak se mu věnuje. Zpívat nebo procvičovat vědomosti můžete i při cestě na autobus, při vaření, úklidu a dalších činnostech.

Školka je dobrá třeba až od 5 let. Jde jen o to, aby dítko poznalo budoucí spolužáky, naučilo se s nimi komunikovat a naučilo se jakémusi režimu.
Rani
  • 
2.8.2006 12:41:06
Není to všude "jinde" tak. Dva roky jsme žili ve Francii, kde můj starší syn chodil od necelých dvou a půl do školky. ( taková jsem krkavčí matka - s drerou na mateřské a kluka vytrčila do cizí školky :o)) Školka nefungovala v době žádných prázdnin. Zato se dalo zaplatit ( částka stanovana podle příjmu rodičů) Sociální centrum, které fungovalo obdobně jako školka. Děti se tam ráno odvedly a večer vyzvedly, pokud si je člověk nevzal přes oběd domů, což je běžné i v normální školce.
Řeči typu " až já budu mít dítě, do školky určitě nepůjde" vážně miluju - co by asi taková dotyčná dělala, kdyby jí dvou a půl letý syn denně plakal u vrat do školky, že on tam "cééééé" a když by ho tam na zkoušku na jeden den strčila na dopoledne a on jí v půl dvanácté udělal strašlivou scénu, že on tam MUSÍ přijít i na spinkání...:o) A opravdu je mu od té doby úplně fuk jestli jde do školky tam či onam, jestli tam mluví francouzsky nebo česky, prostě hlavně, když je mezi dětmi.
Jarka
  • 
2.8.2006 8:05:06
Milé maminky, krásně jste se pustily do Lin, která si mateřství zodpovědně plánuje a má předem představu o způsobu výchovy svých budoucích dětí. Mám pocit, že zodpovědnost se pro vás rovná necitelnost. A nemyslete si, že ze mne mluví zahořklost staré bezdětné ženy. Nejsem ani tak stará ani bezdětná. Taky jsem měla tři dcery a taky jsem musela z ekonomických důvodů v roce druhé dcerky do práce. Měla jsem štěstí na skvělé zázemí ve svých rodičích, kteří se našich dětech viděli. Ale i tak lituji každé hodiny, kdy jsem byla v práci(práci krásné a smysluplné se skvělými kolegy).Dnes v roli babičky vidím chvíle, které jsem neměla jako zaměstnaná máma čas ani zaregistrovat. A fandím svým dvěma dcerám, které své rodičvství velmi uvážlivě plánují. Třetí má děti neplánované a nemám ani trochu pocit, že to je ta správná cesta ke štěstí dětí. Lin - držím palce, když ti vyjde třeba jen polovina předsevzetí, tak to bude dobré. A nenech se otrávit nadmatkami, protože podle jejich teorie by nemohla být dobrá žádná adoptivní máma - ta své děti přece má taky po zralé úvaze.
1.8.2006 13:27:47
Lin,vliv školky na správný vývoj dítěte se určitě přeceňuje na úkor rodiny.Copak je učitelka víc než maminka(a jiní dospělí příbuzní) a cizí děti víc než sourozenci?Není pro dítě přirozenější vidět přebalovat a krmit miminko,vařit s maminkou v opravdové kuchyni,než obdobné věci dělat na povel ve školce?Vědí vůbec ty moudré pracující maminky jak je pěkné místo ranního shonu si ráno s prcky zablbnout v posteli,v klidu se rozhoupat do nového dne,pružně se rozhodovat o denním programu podle rozpoložení a rodinných potřeb?Proč tohle není hodné respektování?
Lin,pokud máš instinktivní potřebu být se svým dítětem,je to instikt dobrý,i když na tebe sesypaly leckteré přispěvatelky jako vosy.Ony si rozhodly podle svého a ty máš na to právo zrovna tak.To,že na to myslíš už před mateřstvím,je spíš důkaz vyzrálosti než naivity.
P.S:Spousta lidí dává své domácí miláčky(nebere-li si je s vůbec s sebou) o dovolené k příbuzným a přátelům.Do miláčkovského hotelu málokdo.Je to drahé a ta péče...
1.8.2006 12:55:19
Souhlasím,řešila jsem obdobně s oběma hochy.Byli spolu v předškolním věku,do školky nechodili a opravdu jim to nechybělo.Nevím,proč se tolik zdůrazňuje nutnost předškolního zařízení.Nemusí se přeci hodit pro každé dítě.V současné době volí spousta rodičů domácí školu,tak proč démonizovat pobyt předškolňat doma s maminkou a sourozenci- je to přeci zcela přirozená věc.
 Příspěvky 110 z 68 [Dalších 58 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.