| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nedonošené děti bývají častěji hyperaktivní

 Příspěvky 110 z 30 [Dalších 20 >>]
Veronika Černochová
  • 
22.7.2008 14:33:31
To je fakt, znám jedno hyperaktivní dítě a s živějším to nemá skoro nic společného. Nyní mám předčasně narozenou holčičku a máme předepsanou rehabilitaci vojtovou metodou - doufám, že to, co se tu píše je jen fáma, i když je pravda, že jí je teď měsíc a kromě velikosti (má jen 2150g) se vyrovná mimi narozeným v termínu.
lara2
7.4.2008 3:38:48
muj syn se narodil par dnipo terminu a je hyperaktivni a vic toho vyvede jak ja v jeho veku a to jsem byla prenasena jak me dve sestry a jen jedna znas byla tichacha a dokazala si hrat s jednou hrackou az tri hodiny na jednom miste a ja a druha sestra jsme byly hiperaktivni cimpak to je a vsechny jsme prenasene a maly par dni po terminu pani vedci skontrolujte si to kazde dite je jine
iva
  • 
24.7.2006 11:54:21
Velice přínosný příspěvek, myslím.
Chtěla bych dodat (trochu odjinud), že spousta lidí zaměňije děti hyperkinetické a hyperaktivní, to je rozdíl, ne každé "živé" dítě musím být hyperaktivní!!!!
Olga F.
  • 
21.7.2006 15:53:54
No, já jsem cvičila Vojtovu metodu s malou - je sice narozená v termínu, ale při plazení nezapojovala jednu nožičku a vláčela ji za sebou - špatný pohybový stereotyp a navíc byla hypotonická - dnes má 2 roky a je naštěstí naprosto OK /žádná hyperaktivita/, dokonce cvičíme v Sokole :-).
Nemyslím si, že by se Vojtovkou hyperaktivita vyvolávala, cvičí jí nedonošené děti, protože právě u nich je veliké riziko postižení psychického či tělesného vývoje - jejich mozek /stejně jako ostatní orgány/ byl při narození nezralý a musel čelit vnějším vlivům nepřipravený a předčasně. Každý rehabiliťák Vám řekne, že bez Vojtovy metody by spousta postižených dětí ani nechodila a byly by z nich ležáci, což by byla obrovská zátěž pro už tak tězce zkoušené rodiče.
Ještě stran urychlování vývoje, opravdu se dá rehabilitací extrémně urychlit psychomotorický vývoj - proto platí pravidlo, že se procvičuje jen to, co dítě samo objevilo - neboli rozvíjí se dosažené schopnosti či postupuje se podle určitých měřítek tak, aby dítě nebylo cvičením přetěžováno a jeho vývoj to nenarušovalo.
Stejně extrémního urychlení se dá dosáhnout cvičením ve vodě /oblíbené plavání kojenců :-)/ - takovéto pokusy byly prováděny kdysi v Rusku. Je to samozřejmě neetické a dnes je plavání kojenců obecně považováno za činnost prospěšnou a bazpečnou - provozují je školení instruktoři a opět se rozvíjí to, co dítě již umí - procvičuje se velmi umírněně a na děti to působí pozitivně.
Jo, a psychomotorický vývoj se urychluje i v případě, že dítě přitahujete za ručky do sedu či stoje v prvním roce života, předčasně posazujete či postavujete, učíte ho chodit za ručičky... dítě se má vyvíjet samo z polohy na bříšku - neposazovat se do doby než si umí samo z polohy na čtyřech sednout atd... spousta rodičů to ještě dnes neví a dokonce spousta pediatrů to neví....
Takže závěrem - rozhodně bych nevinila Vojtovu metodu z hyperaktivity - psychomotorický vývoj ovlivňuje spousta faktorů - počinaje tím, jak dítě zvedáte a chováte - a zatímco sposta rodičů to ještě dnes dělá nevhodně, tak mezi rehabilitačními pracovníky již osvěta doufám zavládla - pro jiístotu doporučuji zvolit osvědčené rehabilitační pracovistě, které dbá na vzdělávání svých zaměstnanců.
S pozdravem Olga F.
17.7.2006 14:52:35
Dá se to určit sledováním cervikálního hlenu a bazální teploty, ale PŘED otěhotněním.
Teď už je opravdu nejpřesnější ten ultrazvuk. No, ale když si odečtete od termínu porodu 266 dní, tak se dostanete k pravděpodobnému dni ovulace. Stiky až 8 dní před mohly být ty, které hledáte.
Zuzana + Jonáš 17 měs.
  • 
15.7.2006 14:16:45
Jonáš se narodil 32+5 tt. a můžeme říct, že je velmi klidný a vyrovnaný. Celé těhotenství jsme poslouchali, jaký to bude "divočák" (po mně), ale je to fakt kliďas - dokáže si i třičtvrtě hodiny klidně hrát s autíčky - a to má 17 měsíců.... Miluje pohyb, jsme hodně venku a celkem i poslouchá. Tak nevím, asi jsme z těch "šťastných" 30 %. Z.
Májja
14.7.2006 19:12:22
Ahoj!Můžu se zeptat? Nevíte někdo náhodou,jak se dá určit den oplodnění? Já jen,že jsem měla dost nepravidelnou menstruaci a nyní jsem ve 25.týdnu + cca 3 dny,takže např.termín porodu mi muesli určit jen dle ultrazvuku.S manželem furt přemýšlíme,kdy se nám tak podařilo na to miminko zadělat:-)) a nic.Tak mě napadlo zda někdo nevíte,jak se to dá přibližně vypočítat.Předem děkuji za jakoukoli odpověď!
dveronika
  • 
14.7.2006 14:36:32
Mas pravdu,taky jsem se synem cvicila Vojtovku.Mel po porodu poruseny nerv na rucicce a nemohl s ni hybet.ted uz je to v poradku.byli jsme tento tyden na kontrole a kdyz jsem tak cekala nez prijdu na radu,prohlizela jsem si na stene vyvojovy plan ditete.je to moje prvni,tak nevim,co kdy ma zhruba presne delat. a tak jsem si vsimla,ze lozit po kolenachma az kolem 9 mesicu,a nas prcek uz nam trajda v 6. tak jsem se na to ptala doktorky a ona se smala,ze to je tou vojtovkou,ona totiz procvicila nejen rucicku,ale zrovna cely organismus.Takze tyto deti jsou pry rychlejsi ve vyvinu,hyperaktivnejsi... uz nam strida pri chuzi i levou a pravou nozku. :))).
tak pekny den
Marie, syn 8. let
  • 
12.7.2006 7:37:22
Jedná paní, která má syna tělesně a mentálně postiženého (neznám přesnou diagnózu), mi říkala, že syn má epilepsii a cvičili Vojtovu metodu. V jejím okolí prý všechny děti, které jsou stejně postiženy, mají epilepsii a cvičili Vojtovu metodu. Nevím zda epilepsie souvisí s potižením nebo se cvičením.
JiBi
  • 
11.7.2006 11:07:18
Mate dojem, ze tyto deti jsou hyperaktivni diky tomu, ze cvicily Vojtovu metodu? To urcite ne. Anebo naopak, zda Vojtova metoda pomaha proti hyperaktivite?
 Příspěvky 110 z 30 [Dalších 20 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.