| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Cestování s kočárkem aneb malý kurz asertivity

 Příspěvky 110 z 163 [Dalších 153 >>]
Molly
  • 
19.8.2007 0:44:25
Jinak v pořádku?
Mischa a Agátka
  • 
28.7.2006 18:19:01
Bydlím v jiném "okrese" než moje mamka. Jezdím za ní s miminem vlakem a pak podle situace trolejbusem nebo autobusem. Když se mne někdo ptá, jak to zvládám ve vlaku a jestli mi někdo pomůže, odpovídám suveréně, že ano. Je to tím, že prostě kočárem zatarasím dveře vlaku a vystupující nebo nastupující prostě nemají šanci odmítnout. V trolejbusu to jde, jezdím z konečné na konečnou, tak to vždycky nějak vychytám, autobus už je horší, někdy jezdí ty načananý, krásný, kde není místo ani pro nohy když sedíte, natož pro matku s kočárkem. Často myslím na to, že taková matka není degradována jen penězi za svou lenost na mateřské dovolené, ale i tím, že občas musí někam dojet MHD. Kuriozní situace se mi stala na vlakovém náraží Jirkov město, kde si v suterénu koupíte jízdenku a na perón je to tak 30 schodů. Nechávám kočárek pod schody a vždycky ve strachu o dítě, které se v kočárku mele vyběhnu ty schody a škemrám o pomoc lidi poflakující se na perónu. Jednou tam nikdo nebyl, tak jsem zoufalá vyběhla před nádraží. Postával tam chlápek, bohužel jsem ho špatně vytipovala. V ruce držel zapálenou cigaretu a na popelnici měl odložený kafe z automatu. Na prosíka o pomoc mi sdělil, že on pije kafe. Blbá každá, která si neumí pomoct, říkám já. Nakonec naštvaná (víc na sebe, že jsem se tak ponížila) kočárek po schodech vytáhnu nahoru a nějakej blbeček je mi už fuk, protože jsem to sama zvládla!!!! Pak už nastává obvyklý postup, že zatarasím dveře dveře vlaku a on už se někdo najde ...... Mischa.
rowdy
  • 
25.7.2006 9:01:49
To se týká ustanovení, že musí přepravu umožnit, pokud není kapacita vyčerpána. Tzn. že pokud je v autobuse místo pro dva kočárky, tak třetí už má řidič právo odmítnout. Ale pokud má to místo volné, nebo pokud se mu tam cpe dejme tomu kolo, nesmí neumožnit přepravu kočárku. To že teda některé vychytralé dopravní podniky, jejichž státní dotace činí dvojnásobek ročního rozpočtu Českých Drah podává odlišný výklad nemění nic na tom, že ten kočárek prostě převézt musí.

To Rusko je reakce na národní příslušnost vlastníků nemovitostí v Karlových Varech, tuší 85, nebo 87%.
25.7.2006 8:48:32
Rowdy, asi je Praha součástí Ruska :o) nicméně i v ní platí, že kočárky smí do autobusů a tramvají nastupovat POUZE PO SOUHLASU ŘIDIČE. Řidič souhlas udělit nemusí, pokud to neumožňuje momentální přepravní situace a v takovém případě kočárek nastoupit nesmí. Nevím nic o tom, že by kočárek měl přednost před jinými zavadly, avšak je pravda, že kočárek s dítětem má PŘI NASTUPOVÁNÍ přednost před kočárkem bez dítěte.

S.+++
rowdy
  • 
25.7.2006 8:24:12
Nevím jak v Karlových Varech, možná už jsou součástí Ruska, ale jinak je to v ČR ošetřeno vyhláškou k provozování dopravy, a kočárek s dítětem (tzn. že současně jede i dítě, nemusí být v kočárku) prostě musí být přepraven (má přednost před ostatními zavazadly) pokud je plošina, nebo místo které to umožňuje-a to je myslím v každém autobusu. Mě pokud by to nějaký řidič neumožnil, tak bych asi podal okamžitě stížnost, popř. i trestní oznámení. V podstatě je to prvoplánová diskriminace jako hrom, tím pádem takový dopravní podnik neplní služby (umožnit dopravu cestujících), ke kterým ho stát, potažmo město objednává a které mu platí.
25.7.2006 8:17:22
Katko,
zrovna včera jsem jela do metra na Míráku a nějaký chlapík přede mnou jel s kočárem - trojkolkou tak, že zablokoval schody (zbývalo možná 20 cm na každé straně). Pospíchala jsem a přemýšlela, jestli se mám zkusit protáhnout, a napadlo mě samozřejmě i "proč sakra jede prostředkem", když v tom se chlap otočil a povídá "nezlobte se, já s tím takhle jedu asi potřetí, dneska mi to nevyšlo ke straně". No já jsem to samozřejmě přežila, a dokonce mi to zvedlo náladu:-) - když jsem začínala jezdit s kočárem, taky se mi vždycky všechno nepovedlo. Ale líbil se mi jeho přístup - uznal, že chybu udělal on, a omluvil se za ni. Tím tě nechci kritizovat, jen mě napadlo, jestli ty lidi neměli pocit, že jim zablokuješ cestu a je ti to šumák...?
Katka,
  • 
25.7.2006 8:06:32
Ráda bych k této diskuzi přispěla i svým vlastním příspěvkem. Mám v současné době 8měsíční dceru a protože bydlim na okraji Prahy dost často jezdím autem a MHD se vyhýbám jak jen mohu. Pokud potřebuji do centra auto zaparkuji například na Žižkově raději chodim s kočárkem pěšky. Ušetřím si tak spoustu nepříjemých situací a alespoň nejsem v duchu naštvana na bezohlednost ostatních spolucestujících. Nechci však kategorizovat a být nefér vůči těm, kteří ochotně pomohou. Jsou však situace, kdy MHD využít musím.Ráda bych zdůraznila, že pokud taková situace má nastat, plánuji svou cestu tak, abych nejela ve špičce, kdy jezdí nejvíce lidí z práce a také zásadně chodím do vozů a na místa, která jsou kočárkům vyhrazena. Nemusím jistě zmiňovat ochotu a pohledy lidí, když Vám mají takové místo uvolnit.Abych se vrátila ke svému dost děsnému zážitku. Bylo to na Náměstí Míru, dlouhé eskalátory a žádný bezbariérový přístup do vestibulu. Jako ve většině případů jsem si snášela kočárek s dcerou po schodech sama (v té době dcera byla ještě v hlubokém kočárku), před několika lety jsem měla vykloubené pravé zápěstí, které mě hodně často hodně bolí. Tím jak jsem nesla kočárek mě začalo opět hodně bolet.Najela jsem na eskalotory, mám kočárek tříkolku, ale jak mě hrozně bolela ta ruka a nejezdím tak často, najela jsem doprostřed. Říkala jsem si, že to ty lidi tu chvilku přežijou, a že mi alespoň nebudou chodit kolem kočárku (obvykle se snažím s kočárkem najet co nejvíc ke straně, aby mohli lidi po eskalátorech chodit). Teď jsem to ale opravdu řešit nemohla strašně mě bolelo to zápěstí a byla jsem ráda, že vůbec udržím kočárek. K mému zděšení mi kolem kočárku prošlo asi pět lidí. Každý mi do kočárku vrazil takovým způsobem, že jsem měla co dělat, abych kočárek tou bolavou rukou udržela. Když mi kolem kočárku chtěla projít asi 120 kilová ženská, tak už jsem se neudržela a řekla ji, že jí z těch eskalátorů schodím, aby byla dole rychleji. Začala se se mnou hádat.Možná to takhle vypadá banálně, ale byla to hrozná bezmoc a vůbec jsem nevěřila tomu, že můžou být lidi tak bezohlední. Chtělo se mi opravdu brečet. Nejvtipnější na tom bylo to, že když jsem přijela na nástupiště ještě tam všichni ty nedočkavci stáli.
Od té doby jsem metrem jela asi jenom jednou.
Jo, a ještě taková perlička z Karlových Varů. Jela jsem autobusem ze zastávky Tržnice do Staré Role. Když jsem chtěla nastoupit s kočárkem do autobusu, tak přestože jsem řidiči dala znamení než zastavil na zastávce,zavřel mi dveře před nosem. Když mi potom milostivě otevřel dveře nastoupila jsem na místo pro kočárky, kde byla na okně nalepená cedule. Vstup s kočárky pouze se svolením řidiče. Říkala jsem si, že to nemůžou tamní dopravní podniky myslet vážně, a že takhle diskriminující ceduli jsem snad nikdy neviděla a hlasitě to okomentovala.Tamním maminkám držím palce:-)))).
Kordelia
24.7.2006 18:51:26
No pridam sa:-D Podla mna je fakt hlupe ponukat pomoc 2x,proste sa opytam:Chcete pomoct? a pri odpovedi Nie sa zdekujem.Koniec.Co je,prosim, na tom? Rec je vynikajuci prostriedok na dorozumievanie, zbytocne sa prplat v tom dalej. Lenze vela ludi to bohuzial robi,odpoved Nie v tomto pripade neberu,myslim,ze je to pozostatok zo starych cias,ked bol bonton prilis zlozity a prve "nie" bolo vzdy len zo slusnosti,akoze:Aaale nie, nechcem vas obtazovat...atdatd. Lenze ide ma rozhodit, ked to nektori ludia pouzivaju dodnes a potom si myslia,ze NIE neznamena NIE a vznikaju nedorozumenia.Priklad:Boli u nas kamarati,manzelia,jej muz isiel rovno z prace.Tak hovorim:Nie si hladny?Mam dost navarene. On:Nie,dakujem Ja:Vazne? On:Naozaj. Tak ja uz teda nic,a o chvilu jeho manzelka hovori:Ale vies co,daj mu trocha, lebo on fakt nic od ranajok nejedol. Tak som mu riadne nalozila a on to riadne rychlo spratal:-D Tak mi povedzte,ako sa ma clovek potom spravat.Neviem,ci aj inde,ale na SK je take hlupe porekadlo,ze:Jedla bolo dost,len ponuku malo. Ci by vas netrafilo? :-D
24.7.2006 17:02:25
Musim jen souhlasit.U nas v CR se lide maji co ucit jak se chovat k ostatnim a o pomoci druhemu moc nevime bohuzel.
Bubli+Mateo
  • 
19.7.2006 12:40:16
No tak to jste zatím měla dost štěstí. Já se můžu usmívat co to dá, i prosit, ale s pomocí druhých při cestování, mám jen ty nejhorší zkušenosti.
Když už se najde někdo, kdo pomůže, dopadne to tak, že mě do tramvaje vytlačí kočár tak rychle, že zasednu na zem, držíce kočár nad hlavou, abych nevysypala mého drahého potomka do ulice (vlastní zážitek z první cesty tramvají).
 Příspěvky 110 z 163 [Dalších 153 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.