| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Hledá se táta jako máma

 Příspěvky 110 z 43 [Dalších 33 >>]
Honza Smrž
  • 
6.3.2006 11:06:57
Zabýváme se tímto cyklem prakticky od října 2005, ačkoli s nápadem točit o současné rodině a rodičovských rolích chodila moje žena dokumentaristka Dáša Smržová po různých tv stanicích již déle. Až teprve loni se však objevila reálná šance na projekt získat prostředky. I v nejvyšší politice se našli lidé, kteří cítili, že je třeba více se o rodinu zajímat a pomoci jí. Ministerstvo práce a sociálních věcí loni napodzim prosadilo další zákony v rámci své nové koncepce rodinné politiky, které zrovnoprávňují postavení mužů a žen a nápad na dokumentární cyklus se náhle sešel i s jejich podporou.
Lenka
  • 
5.3.2006 9:00:56
I ja jsem pri miminu pracovala, taky dvakrat tydne a taky jsem manzelovi vse pripravovala - jidlo, piti, oblecky. A ted jsem byla pracovne pet tydnu pryc - male jsou uz skoro 3 roky. Byt se manzel dokaze o Terku postarat bezvadne, byli to mi rodice, kteri mi umoznili jet. Rekli, ze si ji vezmou k sobe kazdy tyden od pondeli do patku. Na manzela tedy zbyly vikendy. Ja z toho byla trochu rozcarovana, protoze mala chodi do skolky a tak jsem trochu cekala, ze chlap by snad aspon par tydnu mohl chodit do firmy (ma svou vlastni, tudiz cas si organizuje jen a jen sam)na 8 h rano a kolem pul ctvrte vyzvednou dite ze skolky a stravit s nim odpoledne. Jenze chyba lavky. Ale i tak, kdyz jsem se vratila, dekovala jsem a byla mu vdecna, protoze v nasi spolecnosti - nebo aspon v mem okoli opustit rodinu na 5 tydnu je pro chlapa normalni, a jeste mu vsichni gratuluji k zivotnimu uspechu. Ale u zenske je to stale jeste vnimano spis jako sobectvi. Ale at jen nekritizuju. I ty spolecne vikendy staly za to - neco se zmenilo, uz si necte knizku, kdyz malou hlida, uz hrajou clovece anebo si SPOLU kresli. Takze to stalo za to....
anonym
  • 
28.2.2006 20:05:33
a proc u toho pocitace sedis tedko Ty?
nemela by ses jit radeji venovat svemu diteti?
28.2.2006 16:55:05
Kdo chce, ten si ho najde..
ja jsem tu vetsinou brzy dopoledne, v deset jdu s detmi ven - pokud nemarodi.
Po obede mladsi spi, starsi si sam maluje nebo stavi a nechce byt rusen. - to tu byvam take
Odpolende? Ted jsme prisli z temer dvou a pul hodinove prochazky.. (dnes jiz druha.) Nemyslim, ze bych deti nejak sidila, ale pisu a premyslim celkem rychle.. a manzel ma zapnuty PC cely den :-))
Zuzana+Jony, 13 měs.
  • 
28.2.2006 14:18:05
Přesně - můj pocit. Mně se název líbí, vůbec by mě nenapadlo nad tím polemizovat - naopak, jsem ráda, že mám chvíli čas a v klidu si čtu. Zajímavé je, že když se podíváš na některé přezdívky, v podstatě jsou to pořád ty samé - jak to ty maminy zvládají, že mají pořád čas být na netu? A přes den? Já mám nejhodnější dítě pod sluncem, ale nedá mi to, abych ho i když je moc hodný a hraje si sám, v té samotě nechávala a radši jdeme na procházku.
Dádulienka
28.2.2006 14:05:29
Je vidět, že matky na MD nemají co dělat, že mají čas debatovat o správnosti názvu pořadu.
28.2.2006 10:00:39
Sice se mi nelibi nazev úporadu, presto Vam drzim palce, at se porad vydari. MOc fandim vsem tatinkum, kteri podobnou roli zvladnou. Uz proto, ze jsou schopni a ochotni se odpoutata od muzskeho sveta a vstoupit do toho zenskeho.
Moc se tesim na vysilani.
L.
27.2.2006 21:43:24
Mohla bych se zeptat, kdy presne jste zacali projekt realizovat a jak vznikl namet?
  • 
27.2.2006 14:38:27
Dobrý den všem, kterým se nelíbí název Táta jako máma. Rozumím Vašim výhradám a věřte, že i tyto otázky jsme při volbě názvu zvažovali a že to, co Vám nyní vadí na názvu dokumentárního cyklu, určitě nenajdete v samotných pořadech. Rozhodně nechtějí konzervovat přežité zvyky a vzorce chování v našich rodinách. Naopak. Už jsme natáčeli asi se 14 osvícenými tatínky a nikomu ten název nevadil. Určitě také proto, že na vlastní kůži s námi poznali oč jde - ukázat důležitost otcovské role a nikoli je nějak poškozovat. Mám za to, že název Táta jako máma informuje diváky velmi výstižně o tom, že mají na obrazovce čekat mužské, co vzali do svých rukou péči o děti a rodinu /což není tak běžné/ a současně také akceptuje fakt, že narušit model - muž má rodinu ekonomicky zajišťovat a ženská patří ke sporáku - prostě bylo a je dosud do značné míry tabu /ať se nám to líbí nebo ne/. Pokud někoho název cyklu svádí i k nehezkým výkladům - nelze tomu zabránit, ale opakuji, že těmi dokumenty chceme osvobozovat od předsudků. A myslím, že můžou být dobrým nástrojem pro obě strany - jak pro partnerky, aby si jejich mužští nedělali ze společné domácnosti jen noclehárnu, tak i návodem pro jejich polovičky, aby od nich dostali víc možností rozvinout svou otcovskou roli. Samotné rozhodnutí a umění se dohodnout záleží už na každém z nás. Děkuji moc všem, kteří se nebojí veřejně v dokumentech vystoupit. Honza Smrž, dramatug Táta jako máma
26.2.2006 18:01:02
jděte se raději věnovat dětem,než tu plkat.jsem sám se synem a vím,rad má každý
přehršle,skutek utek. st.b@email.cz
 Příspěvky 110 z 43 [Dalších 33 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.