| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Přirozený porod 4: Něco pro ženy (no a taky pro muže)

 Příspěvky 110 z 60 [Dalších 50 >>]
Helena
  • 
17.2.2007 12:14:51
Aha, tak to sjem špatně pochopila debatu. V přdchozím přispěvku jsem myslela porody doma, kde není přítomna žádná porodní asistentka s monitorem apod. Kamarádka rodila doma jen s pomocí manžela, který je nezdravotník. Do porodnice to měli autem 40 minut. To mě připadá, jako riziko. Pokud je ale doma pododní asistenka, která má nějaké přístroje, tak je to nejspíš o něčem jiném.
Helena
  • 
17.2.2007 12:07:28
Uvažovala jsem o porodu doma, nakonoce jsem se rozhodla pro pododnici. Na jsem se porod těšila, byla jsem maximálně v pohodě, hýbala se podle chuti, porodila jsem v pozici, která mi vyhovovala a nenechala si nic píchnout proti polesti.

Nikdo do porodu nezasahoval. Aspoň do té doby, než začal kvílet monitor, že se něco děje. Subjektivně jsem měla pocit, že je všechno v pořádku, ale dítěti se podle monitoru zpomalilo srdíčko a skoro se zastavilo. Správně jí mělo bít pětkrát rychleji než bylo. Okamžitě jsem porodila kleštěma, museli dceru křísit, pak začala dýchat a dnes to vypadá, že je zcela v pořádku. Kdybych byla doma, tak jsem rodila ještě o pár hodin déle a porodila bych ji nejspíš mrtvou. Nenapadlo by mě se najednou hnát do nemocice, protože jsem žádnou komlikaci nepociťovala.

Já jsem nebyla v porodnici o nic víc ve stresu než bych byla doma, porod by maximálně přirozený a přesto se stalo, to co se stalo. Chápu, že pohoda doma je důležitá, ale věř tomu, že i tam se může něcos stát. A co potom? Dítě se může narodit mrtvé nebo nastane v průběhu porodu nějaká koplikace a lákaře člověk sežene o dost později, než kdyby byl v porodnici.
Helena a holčička
  • 
17.2.2007 11:46:04
Ahoj,
Kde jsi byla na praxi? Možná jsi byla nějaká ne úplně dobrá porodnice. Nebo jsem měla prostě štěstí. Nvavím, pokud jsi 79 ročník, tak jsi maturovala nejspíš před deseti lety. Od té doby se mohlo leccos změnit.

Rodila jsem v Podolí, všichni byli milí, ochotní, dostala jsem najíst, napít, kdykoliv jsem chtěla, procházet jsem se mohla taky, nohy mi nikdo nepřivazoval a polohu jsem si v rámci možností sálu mohla vybrat taky. Měla jsem maximum soukromí s tatínkem na porodním sále pro jedinou maminku a s přítomností mediků jsem písemně souhlasila. Bylo mě řečeno, že tam bude jen jeden a nebude zasahovat do průběhu porodu, tzn., bude se jen dívat a kdykoliv ho můžu poslat pryč. Předně tak se stalo. Výslovně jsem navíc souhlasila s tím, aby jedna medička provedla předporodní přípravu. Pokud ti to vadí, můžeš odmítnout.

Původně jsem zvažovala o porodu doma. Ale pak jsem byla štastná, že jsem byla v porodnici. O žádných komlikacích jsem nevěděla, ale ukázalo se, že porod nebyl úplně v pořádku a myslím, že bez zásahu zdravotníků by dcera nejspíš nepřežila. Takže ne každou komlikaci je na sobě schopen poznat. Připadá mi zbytečné usoudit, že mám bezproblémový porod a že jsem tedy v těch 90%, o kterých píšeš. Taky můžeš být v těch 10%, ani o tom nevědět a potom celý život litovat.

Rodit doma je jen tvoje rozhodnutí. Jsou lidi, co jsou pro a lidi, co jsou proti. Před svým porodem jsem byla pro a teď se to otočilo. Je to na tobě, každopádně mnohdy to v těch porodnicích nemusí být taková hrůza, jak si myslíš. Pokud si na přirozeném porodu zakládáš, tak vždycky můžeš rodit třeba ve Vrchlabí.
  • 
17.2.2007 11:20:38
Ahoj všichni, já jsem třeba ještě nikdy nerodila ale na 100% né li více vím, že chci rodit doma. Jsem 79 ročník a jsem zdravotní sestra. Vím také jaké to může být pro rodičku v nemocnici, když jste na sále, projde okolo vás spousta mediků, každý si do vás sáhne a pořádně prohmatá a to i když jim nedáte souhlas. To samé je když řeknete, že chcete rodit v jiné poloze než ta co si myslí oni, že je ta nejlepší (na zádech v křesle), nebo že se chcete projít a ulevit si od bolesti, tak prostě máte smůlu a budete muset ležet s přikurtovanýma nohama na křesle a smůla. Když chcete napít nebo máte hlad, tak vám řeknou že máte smůlu (ani vám nenavlhčí rty) prostě nic.

A také to beru tak, že v minulých stoletích ženy rodily pomalu na poli a taky se nic nedělo, porodily a pomalu druhý den šli "makat" aby úroda byla sklizena (s mimčem na zádech nebo si ho položili k sobě na zem a taky se fungovalo. Samozřejmě pár porodů se taky nepovedlo, ale z 90% to bylo v pořádku - nebo snad ne?!?

Asi si budete myslet, že plácam nesmysli, když jsem nerodila, ale myslím si, že pokud budu mít během porodu bez komplikací hlad nebo žízeŇ, tak se trochu osvěžím, protože přecpat se samozřejmě nemůžu, ale nmé že mi na sále řeknou, NE nic nedostanete, teď rodíte, až dorodíte tak si odpočinete, prospíte a pak se teprve budete moct najíst (ale to sprominutim umřu hlady)

Bohužel toto povídání je pravdivé, je z vlastní zkušenostui z praxe v nemocnici.


Takže já fandím porodům doma.
Marie
Markéta, syn 4r.
  • 
19.1.2006 15:12:06

Při epiduralu se zavede epidurální katétr (taková tenká hadička) do oblasti zad, katétr se připevní na rameno (normálně náplastí) a hotovo. Teda takhle to proběhlo u mě a takhle mi to taky před porodem vysvětlili. Tou hadičkou je možné během porodu přidávat anestezi. Po zavedení katétru jsem měla naprostou volnost pohybu, a rodila jsem (kromě asi posledních pěti minut, kdy jsem si (naprosto dobrovolně) sedo/lehla na porodnický stůl) vestoje/v dřepu, zezadu mě podpírala na střídačku PA a můj muž. Předem jsem se v porodnici ptala, jestli budu při edpiurální anelgezi nějak omezená v pohybu - odpověď zněla nikoli. Teď jsem se ještě pro zajímavost dívala na různé webové stránky - všude jako jednu z výhod epiduralu udávají možnost volného pohybu.
ája
  • 
18.1.2006 14:31:06
markéto,
zajímalo by mě jak jste se zavedeným epidurálem měnila polohy,
nevěděla jsem, že to jde
od epidurálu mě právě tohle odradilo.. :-(
18.1.2006 14:09:21
Markéto,
ano, je ta ta část v příručce, kterou citujete. Ale nevyplývá mi z toho, že by toto bylo platné pouze pro Nizozemí, nýbrž to, že v tomto státě byla provedena uvedená studie. Předpokládám, že něco podobného platí i pro ostatní vyspělé evropské země, neboť se zde uvádí ještě toto:

"Kde by tedy měla žena rodit? Můžeme bezpečně říci, že žena by si měla zvolit místo, kde se cítí bezpečně, a na takové periferní úrovni, kde je dostupná náležitá péče (FIGO 1992). U těhotných žen s nízkým rizikem to může být doma, na malé porodnické klinice nebo v porodním centru ve městě, a možná i na porodnickém oddělení větší nemocnice. Musí to však být místo, kde bude veškerá pozornost a péče soustředěna na její potřeby a bezpečí, a které bude co nejblíže jejímu domovu a kultuře. Jestliže se má porod uskutečnit doma nebo v malém periferním porodním centru, měl by být v rámci příprav na porod sestaven plán pro případné převezení do řádně vybaveného zařízení."

"Porod doma se řádnou péčí si však vyžaduje několik základních příprav. Asistující osoba musí zajisti, aby byl po ruce dostatek čisté vody a aby byla místnost, ve které se porod uskuteční, teplá. Je potřeba si pečlivě mýt ruce. Pro zabalení miminka je potřeba mít připravené teplé ručníky nebo pleny, aby se udržela jeho teplota. Měla by být připravena také alespoň základní brašna pro čistý porod dle doporučení WHO, aby se v rámci možností vytvořilo maximálně čisté prostředí a aby byla náležitě ošetřena pupeční šňůra. Dále musí být pro případ potřeby zajištěna doprava do střediska s vyšší péčí. Prakticky to znamená, že je nutná účast celého společenství a přísun peněžních prostředků, aby mohla být doprava zajištěna i v oblastech, kde je to jinak obtížné. "

Z toho jednoznačně vyplývá potřeba jakéhosi "manuálu", o němž se zmiňuje Sylva, který by dal porodům doma jasná pravidla (např. pokud bude žena bydlet v odlehlé horské vesnici, k nejbližší porodnici to bude mít 30 km a termín porodu bude mít v zimě, lékař jí ho nedoporučí a nabídne jiné možnosti, kde a jak porodit atp.). Ignorováním existence domácích porodů v naší zemi se nic nevyřeší, protože vždy bude existovat procento žen, které se doma rozhodnou rodit a i když jich bude v porovnání s ženami rodícími v porodnici málo, neměla by jim být odepřena možnost kvalifikované péče. I v např. Německu či Rakousku je procento doma rodících žen malé, ale v jejich systému zdravotní péče se s nimi počítá. Žena, která oznámí lékaři svoje rozhodnutí rodit doma od něj obdrží seznam PA, které se na domácí porody specializují. PA jí vystaví recept na věci, které k domácímu porodu potřebuje a které jí uhradí pojišťovna. Pokud je během porodu třeba odjet do nemocnice či zavolat sanitu, po převozu se v porodnici nekoná žádné drama a žena nemí nucena poslouchat osobní názory zdravotníků na své rozhodnutí rodit doma. Ve výše uvedeném nevidím nic, co by se nedalo uvést do praxe i v ČR, POKUD BY OVŠEM BYLA VŮLE! Zde spatřuji hlavní kámen úrazu, neboť se nemohu zbavit dojmu, že vůle prostě není.

Pokud Vás zajímají nějaké další studie ohledně domácích porodů, zde je zkrácená verze jedné, která proběhla ve Švýcarsku: http://www.rodina.cz/cap/texty/Versus/Studie_Switz.htm

Také existuje malá statistika, kterou udělala pí Štromerová a týká se ČR, odkaz je zde: http://www.rodina.cz/cap/texty/Versus/Dotaznik.htm

Apolena.
18.1.2006 12:02:10
Ne RZP, ale RZS - Rychlou záchrannou službu :-).
Apolena.
18.1.2006 11:38:00
Markéto,
to, co mi asi vadí úplně nejvíc, je naprostá ignorace faktu, že i u nás se rodí doma. Představovala bych si, že bude existovat jakýsi "manuál", který budou mít gynekologové nebo PA, a kde bude napsáno, za jakých podmínek je možné porodit doma. Takže přijdu ke svému lékaři s tím, že chci rodit doma a on mi neřekne, že jsem nezodpovědná hazardérka a že jsem se zbláznila (ten můj to naštěstí neřekl), ale řekne např. "milá paní, bydlíte v dostatečné vzdálenosti od porodnice, to je dobré, ale čekáte dvojčata, takže bych vám porod doma rozhodně nedoporučoval, mohu vám nabídnout jiné možnosti".
To, co je třeba vyřídit po porodu, nebudu zjišťovat dotazem na Rodině od ostatních domorodek, ale dozvím se to z brožurky, kterou dostanu rovněž od svého lékaře nebo od PA, která přijde k mému porodu.
Když jsem se připravovala na svůj porod já, polepila jsem byt papírkama, k telefonu jsem přilepila telefonní číslo na RZP, gynekologa, mobil na PA, která měla přijet. V den porodu jsme byli v porodnici - nechala jsem se vyšetřit, abych věděla, že je opravdu všechno naprosto v pořádku, a taky proto, kdybychom tam museli jet, abychom to pak nehledali (nemocnice je docela velká). Probrala jsem s PA, která měla přijet, kde je porodnice a jak to tam mám daleko.
Udělala jsem všechno, co jsem považovala za důležité.
cizinka
  • 
18.1.2006 11:31:27
Lenko, precti si odpovedi Sylvy a Pavliny, tak pochopis prvni cast. Ja bych je doplnila, ze ve skutku domorodku by melo mit moznost dopravit do porodnici i sanitka (takove jsou pravidla, alespon tam, kde to znam:-)) A druha cast byly moje postrehy o dopravni situaci v CR.
 Příspěvky 110 z 60 [Dalších 50 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.