| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Přirozený porod 3: Po porodu

 Příspěvky 110 z 47 [Dalších 37 >>]
Lenelka
5.12.2006 18:20:33
Prominte, Magdo, ale tady v UK se bezne chodi po sesti hodinach po porodu domu a nemyslim, ze by tu byla nejaka vyssi umrtnost matek. Kdyz peci nechci a nepotrebuju, tak proc bych v nemocnici zustavala?? To ma ceske zdravotnictvi tolik penez, ze jsou maminky doslova nuceny, aby travili az pet dni v porodnici bezduvodne?? Nerikam, kdyz to nekdo chce, treba podrebuje podporu pri kojeni atd., ale kdyz nekdo v te porodnici byt nepotrebuje a nechce, proc by tam zustaval?
magda
  • 
5.12.2006 17:59:40
Mrzi me, ze v 21.stoleti existuji lide, kteri nechapou, ze lekari se snazi pomoci a ne zbytecne stresovat, vysetrovat atd. Snazite se vratit k prirode a nevite, ze jeste pred nekolika desitkami let, kdy nebylporod organizovan pomoci zdravotnickych zarizeni zemrelo asi 30% zen v souvislosti s tehotenstvim. U deti ta umrtnost byla daleko vyssi. Jste kratkozraci. Pro "dobro" vaseho ditete neobetujete overenou peci lekaru, byt by to melo znamenat jen 3 dny v porodnici po porodu. Jako ve vsem zde plati..vseho docasu. Do prvnich umrti matek a novorozencu porozenych za nestandartnich podminek pro 21.stoleti.
  • 
26.1.2006 16:18:44
Zdeničko007, díky za tvůj příspěvek, pokusím se ti odpovědět stručně. Možná jsem to nenapsal v článku dost přesně, ale já ani moje žena nemáme nic proti lékařské péči. Kdyby v průběhu porodu došlo ke komplikacím, samozřejmě by jsme byli rádi za zákrok a pomoc lékaře. Kdyby náš syn měl zdravotní problémy po návratu z porodnice, také by jsme vyhledali odbornou pomoc a nepřišlo by nám to nijak divné ani by to nebylo s brekem. Nakonec, proto jsme si zajistili návštěvy dětské lékařky a asistentek doma. TO všechno není nijak v rozporu s tím, že jsme chtěli přirozený porod - víme, že nějaké drobné procento porodů bývá s komplikacemi. Co jsme ale nechtěli, to jsou bezesmyslné rutinní zákroky a postupy neodůvodněné zdravotní situací. Myslím, že na jejich konto spadá ten zbytek komplikací při porodech v porodnicích. Tomu jsme se chtěli vyhnout a dělali jsme to pro blaho našeho dítěte a mojí ženy. Ne pro naše pohodlí nebo pro nějakou umanutou ideu. Ten krásný pocit z porodu, to je jen bonus navíc - známka toho, že všechno bylo víceméně v souladu s přirozeností. A tak to může být i při porodu císařským řezem - prostě jenom všichni dělají to, co je v této situaci potřeba a co pomáhá a nedělají to co potřeba není a co škodí.
Pokud to nevysvětluji příliš jasně, rád o tom budu s vámi diskutovat a budu rád za vaše příspěvky.
MirkaV
  • 
24.1.2006 17:09:58
Souhlasím s Vámi. To bychom se tu ale asi nedočetli, kdyby něco dopadlo špatně. Nicméně když někdo chce vzít riziko na sebe ať to klidně udělá. Obavám se ale, že k tomu, aby na sebe vzali odpovědnost rodiče, nejsou zatím vytvořeny právní podmínky. Chtěla bych vidět, kdyby to nedejbože dopadlo hůře (autor píše, že mimi mělo potíže s poklesem tepové frekvence), jak by si to ten chudák doktor obhájil...Myslím, že tvrdit, že se jen snažil dodržet přání rodičů, by mu "velmi" pomohlo. Minimálně by se odborně vyřídil. A oni i lékaři mají svědomí a ještě by si to třeba vyčítal..
Apolena.
23.1.2006 15:29:36
Zdeničko,
vzhledem k tomu, že porody doma mají vyřešené ve většině Evropy, asi to zas tak velké drámo nebude. Asi už někdo z odborníků ví, jak na to. Škoda, že odborníci u nás to nevědí a ani nejsou ochotní se poučit od kolegů.
23.1.2006 14:58:10
Dobrý den, nedá mi nereagovat na váš příšpěvek a vyjádřit svůj názor. Myslím si, že jste jednali dost neuváženě a porod berete na lehkou váhu. Nikdo, ani vaše známá dula nemůže předem vědět, zda nenastanou komplikace u porodu, nebo po něm, jak u dítěte, nebo u matky. Já jsem rodila asi před 4 lety a nyní jsem v 36 týdnu. Můj porod mi vyvolávali, měla jsem kapačku na zesílení stahů, musela jsem být na monitoru a měla jsem nástřih hráze, chlapeček měl problémy s dýcháním, ale až za několik hodin a kdyby lékaři včas nezakročili, dopadlo by to dost špatně, ani pomyslet na to bych nemohla. Nechápu někoho, kdo ohrožuje zdraví právě narozeného miminka, kdyby se doma něco přihodilo, tak by už bylo třeba pozdě na to jet do porodnice, nebo volat nějaké zdrav. asistentky ap. Porod mi nepřipadal moc krásný, bolesti jsem měla velké a chvílema jsem myslela, že už to nezvládnu, ale byla jsem v dobrých rukou zkušených lékařů, kteří by určitě zakročili, kdyby bylo potřeba. Nechám si vždy poradit,( a ještě se mi nikde nestalo, že by mi na moje otázky neodpověděli)od zkušených lékařů, kteří vědí co dělají a mají k tomu kvalifikaci, odpovědnost za své činy...Nikdy, i když budete zbírat informace, číst o porodech ap. nebudete mít takové znalosti jako lékař, porodník, který má praxi v porodnictví a znalosti. Nevím co by pan Petr dělal, kdyby jeho žena měla komplikace, začala hodně krvácet, nebo něco jiného, to by asi ty lékaře, kteří chtěli dodržet postup prosil, aby s ženou něco udělali a pomohli jí, potom by mu nezbylo nic jiného, než jim věřit a měl by oči pro pláč. Měli velké štěstí, že se jim nic nepřihodilo, to by potom byli rádi, za každý rutinní postup. A nebo miminko, které má kritickou dobu po porodu, co kdyby nastali problémy doma, to by asi s brekem letěli zpět do nemocnice a trhali si vlasy, že se to nemuselo stát. Myslim si, že těch pár dní v nemocnici, ať už máte, či z jakéhokoliv důvodu nemáte dítě u sebe se přečkat dá, jste pod dohledem zkušených lidí a miminka si doma užijete až až. I takové nedonošené dětičky, které musí být v inkubátoru třeba několik týdnů svoje rodiče milují. Je to velké riziko takhle ovlivňovat personál a mluvit jim do toho, když ani pořádně nevíte co se děje, máte jen nějaké teoretické zkušenosti.
Simona
  • 
20.1.2006 20:23:13
Také jsem někde četla, že je lepší očkovat dítě později, ale motivem je zajistit vysokou proočkovanost, neboť v porodnici se tomu žádné dítě nevyhne.
olina
  • 
20.1.2006 11:53:51
Po celé diskuzi mi přišlo, že člověk, který prohlásí, že je spokojen s klasickým porodem v nemocnici, tak se tu dočká jen kritiky.
Líba
  • 
20.1.2006 10:00:31
Jenomže to bylo všechno jinak. Přenášela jsem a měla jsem moc málo plodové vody. Přijali mě na zátěžový test (kapačka oxytocinu - jako jestli to oba budeme zvládat). Ptala jsem se, jestli mi to může vyvolat porod - prý jsem tak zavřená, že to nehrozí...Jenže po hodině kapačky mi praskla voda a začal se mi (teprve) spotřebovávtat čípek. Nebudu to protahovat, porodila jsem až po 28 hod. po tabletě, protože se mi porod jakoby zastavil a plodovka se kazila. Takže mé představy o nezasahování do porodu rychle vzala za své - oxytocin, prostin, antibiotika...A navíc, celých 27 hodin chválili miminku srdíčko, jak pěkně tluče a byli dost v klidu...najednou se všechno změnilo, na sále bylo asi devět lidí, dovezli si pro jistou i pomůcky pro případného císaře (to jsem naštěstí nevěděla, nevnímala už jsem okolí). Já jsem byla pořád v klidu, protože mě chválil, povzbuzovali a uklidňovali. Já tlačila jako o život, ale pořád nic. Najednou přišel primář, moc se omluvil, že mě musí nastřihnout, ale že to jinak nepůjde, zase mě chválil, jak jsem šikovná...a pak mi pohrozil, že jestli mimčo nevytlačím hned teď, musí použít kleště! To jak by spustilo alarm v mém těle, já se zatla - a hlavička byla venku!Pan doktor synka vysloveně vytáhl - a bylo už načase. Byl takový šedozelený, nedýchal a srdíčko - nevím, prostě měl Apgar skóre 3, takže žádné ciráty, žádné přiložení na břicho, žádné obřadné stříhání šňůry, ale resuscitace, rychle ukázet mamince - jednou jsem se ho dotkla - a byl pryč, musel do inkubátoru. Dnes vím, že musím být ráda, že je vůbec naživu (dostal se z toho celkem rychle a možná to na něm nezanechá ani žádné následky), ale moc těžce jsem nesla, že jsem ho neměla hned u sebe.
Říkala jsem si potom, že kdyby mi těmi kleštěmi pohrozili dřív místo toho chválení, nemusel být přidušený.
Tím chci ocenit moderní přístup brněských porodníků - byla jsem s jejich přístupem moc spokojená, jenže jsem zjistila, že já konkrétně nepotřebuju chválit, ale postrašit :)
Takže vím, že příště si porodní plán určitě napíšu (tentokrát jsem to považovala z zbytečné, protože přístup v bohunické porodnici mi naprosto vyhovoval), ale dám tam upozornění - když to bude trvat dlouho, pohrozte mi kleštěma nebo císařem, je to účinnější než injekce!
Apolena.
19.1.2006 14:32:47
Olino,
přečetla jsem si tvůj příspěvek několikrát, ale pořád nevím, za co čekáš tu kritiku...?
 Příspěvky 110 z 47 [Dalších 37 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.