| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Přirozený porod 1: Příprava na cestu

 Příspěvky 110 z 189 [Dalších 179 >>]
cizinka
  • 
21.1.2006 10:54:19
Bibi, to asi zalezi od kazdeho lekare - ani jednu z mych gynekolozek moje prsa nezajimaly. Tu soucasnou nezajima ani krevni tlak, coz se mi zda uz opravdu divny. (D. cipek, ktery zajima je, mne se nezda podezrely, toriz jaksi myslim, ze pokud nemame s manzelem sklony k promiskuite, tak nejsem rizikova. Ale mozna to je jen mytus.) Chodim take do soukrome ordinaci, ale asi zase jsem naletela na nejakou blbou. V Nemecku hodne veci ohlida prakticky lekar (coz je hodne velka vyhoda pro muze, v Cesku asi take maji nejakou prevenci prostaty,, ale urologicke oddeleni vypadaji tak, ze byt chlapem, myslela bych si, ze tam chodi jen sexualni trosky:-)) A hlavne sympaticka vec je, ze na Zapade vse tyhle informace o prevence te poda lekar a pojistovna. Moje soucasna pojistovna ma politiku, ze jestli chodis vzorne na prevenci a fitness, tak pak mas ruzne bonusy. Kolik je to vseobecne, nemam ale zdani.
20.1.2006 13:00:59
Cizinko,díky,Krankenkassen mě nenapadly,zkusím to,díky.Zkusím poprosit i otce,jak je to u něj v Rakousku,má taky nějaký zpravodaje.

U nás se prevence(hrazená jednou ročně) skládá z kolposkopie,odběru cytologie,gyn.palp.vyšetření,orient.vyš.ledvin,vyšetření per rectum(pokud svolí pacientka),při HA tlak a hmotnost,prsa vyšetřuji všem(též po dotazu),ultrazvuk,nevím jestli ji absolvuješ v ČR,možná to znáš:o))
Test "obálkovou metodou" na skryté krvácení ve stolici je od 50 let,právě po vzoru Něměcka.
Mamografie se hradí od 45-69 ve dvouletých intervalech,lze ji doplnit UZ.
cizinka
  • 
20.1.2006 12:27:29
Bibi, jsem take rada, ze jsme dospely k slusnemu zaveru ostre diskuse:-))). O prevenci znam s casopisu sve pojistovny, tak zhruba je to tak - prevence rakoviny d. cipku - stejna jak v CR, manualni vysetreni prsu od 30 let (gyn. prohlidka v Nemecku vypada spise jako vseobecna prohlidka u obvodaka, coz podle mych zkusenosti je rozdil od CR), celkova prohlidka kuzi doporucuje se - od 14 let. (Nektere pojistovny mivaji bezplatnou akci navstevy kozniho lekare. Hit dneska. Pak je to soucasti preventivni prohlidky u praktika) Pak jsou prevence prostaty pro muze od 35 ci 40 (nevzpominam si presne a po ruce to nemam) Bohuzel nevzpominam si jak to je s vysetrenim strev, vim, ze jeste nemam ten vek:-)). Ale vyhledam ti ty clanky, az se potkamy, donesu. Jinak myslim, ze jako odbornice si to vypatras sama rychleji, a muzes si to porovnat, proto ze podminky znas lepe nez ja:-))). Zkus zabrouzdat po web. strankach nejake Krankenkasse. Ja opravdu medicinou si nezabyvam, jen si prolistuji to, co mi poslou:-))) v obdobich, kdy platim pojistne jinde nez v CR.
20.1.2006 11:57:14
Cizinko,jsem moc ráda,že jsme se dobraly alespoň nějakého závěru,a to jako slušní lidé,moc fajn:o)))
Spousta věcí je ve zdravotnictví otázka peněz,prosím tě udělej zase něco ty pro mě-můžeš mi dát zdroj informací o onkolgické prevenci v gynekologii v Německu,zajímalo by mě to velice,myslím,že u nás je propracovaná velice dobře hlavně v oblasti děložního čípku,u endometria je to horší,ale něco se zkouší a budeme to dělat také,u ovárií je to zatím spíš náhoda,prsa si myslím,že jsou také obecně známy a funguje to.Momentálně se rozhoduje,jak,proti jakému typu ,v jakém věkovém rozmezí se budou děvčata očkovat proti HPV infekci,je to boj a zejména otázka financí,a tak to ve zdravotnictví chodí ve všem,bohužel ne vždy s ohledem na to nejlepší pro pacienta:o(
cizinka
  • 
20.1.2006 11:29:10
Bibi, ja uz s tim opravdu koncim, ale tady asi by bylo vhodne rict jeste par veci. Co chci od porodniku v diskusi na netu a obecne? Neco jako poctivost. To, co jsi konecne udelala, ze jsi priznala, ze nemas odvahu ani moznost prekrocit predpisy, ktere vydava primar, ze nektere veci proste neumis a nemas s tim zkusenost. Je ve skutku otazkou, jestli je lepsi rodit na koze s nekim kdo to alespon umi, nez rodit v nejake jine pozici s nekim nastvanym a zmatenym, protoze tohle nikdy nedelal. Ale nechci reklamni lzi a neopodstatnene zastrasovani. Jestli moje doktorka by mne vcas varovala o tom, ze nemam brat vazne reklamni blaboly na nastenkach, a ze tam sesnactou hodinu porodu budu se citit bezpecne zalezi od toho, jestli citim extremne velke kusy ovoce v jogurtu Yogobella, byla bych ji nesmirne vdecna za varovani. Take vdecna za upozorneni, co si musim vyjednat predem, jestli rozhodnu se rodit tam.
Promin jestli jsem te dotkla v otazkach uprednostovani rodiny. Ja vim ze to neni snadny:-)). Ale jsou uz lide, kteri to hlidani maji a jsou ochotni pro ty svoje rodiny vydelat vice, a to tim zpusobem, ze budou delat duverne znamy a citlivy doprovod pro rizikovky (ktere tu peci o dusi potrebuji stejne tak jako naturalistky), anebo pro prirozeny porod. Zakladni pravidlo mediciny je, ze tam, kde jsou prachy, tam jsou i doktori. Pokud metoda se neprokazala jako rizikova, tak se udrzi. V Cesku prachy prideluje stat, a proto prevlada komformita a zbytecne drahe praktiky (napriklad pece o normalni porod jako o rizikovy). Tam, kde je podil pacientu, vice pozornosti pritahuje prevence (porovnej podnimky onkologicke prevence v Nemecku), a pestrejsi nabidka zdravotnickych sluzeb. Tam, kde pojistovny musi se prat o klienty, lakaji je tim, ze proplaceji stale vice alternativ (treba tak se prosadilo proplaceni sluzeb porodnich domu pojistovnou v Nemecku). Cesky maji volbu politickou (jestli chteji spoluucast), a i tu kazdodenni, rozhodnout, kam potahnou prachy...
cizinka
  • 
19.1.2006 22:45:56
Bibi, agresivni ton mela jsem proto, ze vlastne mela jsem ten pocit, ze ty se mnou mluvis jako s tim "buldozerem" cili spise tupcem a nevzdelanym laikem, ktery odbijes zamavanim tou detskou mrtvolkou. Mozna ty takovemu zpusobu komunikaci rikas slusnost, ale ja bych tomu rekla arogance. Co je strach prijit o dite zmam vlastne kvuli chybam tvych kolegu, ale jako vedkyne vim, co jsou statisticke argumenty, jak se na urovni diskutuje s cizi metodou a s cizi perspektivou. A ta citlivost kvuli problematice, kterou otevrel Odent v tvych prispevcich postradala jsem - proto jsem na tebe tlacila. Ale jinak - jsem rada ze jsi otevrena a chces si vzdelavat. Evropa nevymira kvuli lidskeho pristupu porodniku, a ten existuje, neni to jen pohadka. Nemohla jsem vyspovidat hodne zen, ani porodniku, ale podle toho, ze jim nemusela jsem vysvetlovat, co mi v Bohunicich vadilo, tak pracne jak pro tebe, asi muzu soudit, ze ten Odent sedi jim v hlave vice niz je to u ceskych porodniku zvykem... Ale preji ti hodne uspechu na teto ceste. O to mi ve skutku nejvice slo.
Co se tyka ceskych zen, ja vim, ze maji hodne omezene volby. Ale nejake moznosti maji a jsou tady skvele a otevreni lidi i v porodnicich. Moje varovani bylo jen o tom, aby nenaleteli na reklamu porodnic a nechodili tam na slepo - "prirozeny porod" v brnenskych porodnicich miva svoje dost sverazne podani...
19.1.2006 19:34:36
Cizinko,tvoje příspěvky již najely na trochu agresivní tón a osočování,nic,skončíme,asi se nedobereme žádného výsledku.Odenta samozřejmě znám,znám i práce dr. Grofa o bazálních perinatálních matricích,kupodivu znám i doporučení WHO,nevím,možná si myslíš,že si tu dopisuješ s buldozerem:o)))

Rozhodně je to zajimavé čtení,ale to mi nebrání u toho myslet a nepřejímat věci ad absurdum,snažila jsme se ti popsat tuto práci z naší perspektivy,co si můžeme dovolit a co již ne,víš,necháme si každá svoje,já dál budu ničit psychiku rodiček,ale především operovat a léčit onko pacientky,možná se vrhnu i na UZ ,moc mě to baví:o)))ty tu varuj holky před českým zdravotnictvím a přitroublými doktory.Ne,nic ve zlém,opravdu,prostě lidské nedorozumění,nevím,k čemu jsi mě vlastně chtěla přivést.

Za jedno ti dík,budu se více ptát svých kolegů(většinou zkušenějších),co si o dané problematice myslí,budu se snažit najít pro sebe koncensus.Budu pídit po jejich zkušenostech,moc ráda bych si (pokud mě uvolní zaměstnavatel)vyřídila stáž ve Vrchlabí.Jsme vlastně na začátku své lékařské "kariery",nebráním se ničemu.Možná jsi mě chtěla přivést právě k tomu,to se ti povedlo,nicméně v současnosti budu dodržovat příkazy vydané primářem odděleni,Odent neOdent.
cizinka
  • 
19.1.2006 18:53:09
Bibi, tak proc pak na Morave se provadi lekarske vysetreni pri prijmu a pri vymene smen??? Psala jsi mi to jeste dnes. Samozrejme, mluvime o nekomplikovanym porodu. (To jen pro pripad, ze stale mi povazujes za nevzdelaneho cvoka, ktery ma nejake neopodstatnene prani
cizinka
  • 
19.1.2006 18:33:42
chtela jsem napsat, na ten krik se netesi...
cizinka
  • 
19.1.2006 18:32:27
Ach ach, Bibi, tak par poslednich poznamek a jedna otazka. Kdyz jsem ti tak durazne odkazovala na doporuceni WHO a Odenta, tak jsem myslela ze, ty texty znas, jsou dulezity texty v tvym oboru. Tam bys nasla o tom kriku (u Odenta) a o tom vysetrovani a o skodlivosti zbytecnych zasahu vcetne zbytecnych vysetrovani dalsi osobou (WHO). Chces s nimi polemizovat, tak musis znat argumenty. To nejsou prani zeny, to jsou lekarske postoje. Docela rozsirene, jak jsem ti snazila jsem naznacit tim, ze o tom mluvila jsem i s tvymi kolegy, ptala jsem kamaradek ktere rodily v ruznych zemich. Na ten krik se tesi, snazi se mu predejit milym chovanim, ale nezakazuji to. No nic. Tak cetla jsi toho Odenta a tu prirucku pro vedeni normalniho porodu, nebo ne?Jestli ne, tak to priznej, definitivne se ztrapni, a dam ti pokoj.
Psala jsem ti, ze jestli bych nevedela zakladnich textu ze sveho oboru, tak bych se stydela. Odpovedela jsi, ze jsi pysna na svuj obor. Ach jo, kdo by pak nepochyboval o moznosti porozumet si s lekarkou?
 Příspěvky 110 z 189 [Dalších 179 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.