| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Deník koule - dokončení

 Příspěvky 110 z 202 [Dalších 192 >>]
Ája, 3x
  • 
10.12.2005 0:46:55
nehty se nemaji stříhat proto, že snadno vznikaly drobná poranění, která byla vstupní branou pro infekci. Od té doby, co se nestříhají, tak to vymizelo. Podrápané děti můžou mít na ručičkách rukavičky:(, nebo se můžou zabalit do zavinovačky i s rukama a nebo se jim ty nehty ostříhají, že:-) Nevím, mým dětem jsem je nestříhala, nebyly podrápaní ani jeden a nehtíčky se samy olamovaly. Když už se nelámaly, ale rostly, tak jsem je ostříhala. Rozhodně ale nepovažuji manikůrní nůžky za nezbytnost do porodnice.
  • 
10.12.2005 0:05:48
jsem se pobavila.Tím myslím pouze to ,že tento článek ,tak jako ty předešlé od 1-9měsíc byly skvěle napsané ,humorné a naprosto výstižné.Moc se mi líbyly a malému Ondráškovi přeji sníst spousty vtipné kaše po své mamince.Dáda
cizinka
  • 
8.12.2005 15:04:48
Olino, bylo by mi opravdu neprijemny prozradit svoji identitu. Nemuzu asi pomoct ani s jazykem. Bohuzel jsem takovy blbec, ze kdyz prectu za jeden den dva clanky v ruznych jazycich, anebo menim je jako komunikacni prostredek, tak nemuzu si vyhnout toho, abych nestrkala do sve cestiny cizi gramaticke formy, strukturu vety a slovni spojeni. A mam tak divny osud, ze za den ty jazyky vystridam alespon 3 jazyky. V tu dobu, co jsi bala, ze jsem tvoje tchyne, skutecne hodne cetla a ucila jsem rusky:-))). Casto tady pisu nejen na dovolene - a proto specham. Moc se omlouvam za svuj jazyk, ale je to pro mne i forma cviku rychle komunikaci:-))).

Olina
  • 
8.12.2005 13:44:32
Asi jsem pochopila jak to myslíš s tím traumatem.

Bohužel se přiznám ,že jsem nepochopila to s tou identitou a národností. Já ti totiž pořádně nerozumím, zvlášť když je tvůj příspěvek delší. Jemné změny ve formulaci můžou znamenat zásadní změny ve významu.

Jen jsem myslela, že kdybych věděla jaký je tvůj mateřský jazyk, dokázala bych si lépe kompenzovat tvoje jazykové nepřesnosti. Jaksi bych se lépe orientovala. To se mi osvědčilo i s tou mojí tolikrát zmiňovanou tchýní. Když vím, že je národností Ruska, lépe rozumím její řeči, jelikož ji prokládá rusismy. A do latinky strká prvky z azbuky. Ale jak říkám, jakmile vím o co jde, tak se to dá dešifrovat.

Uznávám, že bych taky nestála o to, aby mě někdo identifikoval. Ale mě tvoje exotika přitahuje a nejsem tady sama.

Škoda, že to nemůžeš upřesnit.
cizinka
  • 
7.12.2005 13:17:21
Mila Olino, tomu, co se mi stalo se rika posttraumaticka porucha, a resila jsem to take i s odbornikem. Vice mene je to uz za mnou, ale mam v sebe motivacni silu udelat neco, aby nekomu jinemu totez by se nestalo. Dat smysl tomu, co jsem musela zazit. Zopakovala jsem tuto starou znamou historku pro Bibi, protoze ona v oboru pracuje a muze s tim neco udelat. Malo kdo na tomto serveru mluvi podrobne a otevrene o svych spatnych vzpominkach o prilis vecnym a neosobnim pristupu porodniku ke svym klientkam, ale hodne kdo mluvi podobnym tonem jako ja.
Moje zabrany se tykaji ne zemi, ale moji presne identity (v Cesku je nas mala hrstka). A proc ji chci utajit najdes na zacatku prispevku, na ktery jsi reagovala. A take proste se stydim mluvit o intymnich vecech az tak verejne.
Olina
  • 
7.12.2005 12:41:08
nediskutovala jsi se mnou, ale jak píšeš: je to veřejné, tak jsem to přečetla.

Zdá se mi, že máš veliké poranění duše. Mně osobně připadá tak velké, že ho sama nezacelíš, i když jsi pro to udělala skoro všechno.

Strávila jsem blaženou hodinku hledáním něčeho, co by mi napovědělo, z jaké ciziny pocházíš nebo jakou máš národnost. Víš, zdá se mi, jako bys měla nějaké zábrany zveřejnit to.
cizinka
  • 
7.12.2005 11:38:46
Bibi, prozrazeni tajemstvi odkud jsem, bude prekvapeni jen pro tebe:-))). Pusobim totiz jako docela respektiblilni dama, a obavam se, ze moje znami by pukli smichem jestli by se docetli, ze obcas tady na netu resim humanizaci ceskeho porodnictvi:-)))
Myslim si vsak, ze vetsina spatnych vzpominek z porodnic nejsou danne komplikacemi a zasahami, ktere byli pak nutne (zvlast jestli vse potom dobre dopadlo). Alespon pro mne nejtezsi bylo si vzpominat na svoji prehnanou slusnot, kterou mi vraceli jedine ve forme velice povrchni zdvorilosti a jinnak nepozornosti, na svoji neschopnost si obranit, ponizeni a nedulezitost vuci nepochopitelnym byrokratickym ritualum (myslim tim hlavne tu velkou vizitu). Vzpominky o unave, strachu a bolesti se vytraci, a zbyva jen to, s cim neumi si jen tak vyrovnat zadny clovek s hrdosti. Nektere moje kamaradky take nemely zrovna nejlehci porody (nektere i tezsi), ale zadna nezazila nic z toho co ja. Slusne a pozorne chovani da ledacos spravit. Treba pote, co jednu z nich odvezli z porodniho domu do nemocnici, jeji PA, ktera s ni zustala cele 24 hodiny, prijela za nej a neodesla domu pokud jeji klientka se neuklidnila, pokud ji neujistila ze byla skvela a malo kdo umi rodit tak jak ona:-)). Moje PA, ktera klidne tolerovala to, ze par doktorek na mne rvaly, ze udusim svoje dite, jestli budu dale kricet a ne dychat, odesla bez rozlouceni a bez jedineho mileho slova. Nikdo, kdo ma sebemensi duvod dbat o svoji reputaci, takhle by se nechoval. Mimochodem, zminena kamaradka rvala tak, ze nejvic ze vseho po porodu bolely ji licni svaly:-))) Cetla jsem, ze nejaci magori skutecne spocitali, ze pri kriku ubyva kyslik v krvi, ale nejde o takove mnozstvi, aby nekdo se udusil. Psychologycky ucinek kriku (okamzite odreagovani od traumatickeho zazitku) je zatim vseobecne znamy - krik a plac je to, co usiluji dosahnout kazdy psycholog, ktery pracuje s psychyckou traumou.
Tak ahoj do ledna a preji ti krasne svatky:-)!
6.12.2005 17:56:12
Právě ,že nejsem,tudíž jen kradu čas,abych zareagovala,nemám vždy k dispozici hlídání,takže se bojím každého zakašlání a zasoplení,bo prostě nemůžu zůstávat doma,takže děti chodí do školky dokud nemají teplotu:o((
Musím se přiznat,že mám za sebou nádherný porod,i když ne dle gusta zastánců alernativních porodů(epidurál) a chtěla bych,aby všechny maminky mohly na svůj porod vzpomínat jen v dobrém:o))),bohužel to vždy nejde,pokud se přidruží komplikace.Máš pravdu,byla bych nervozní jak sáňky v létě,pokud bych semtam neposlechla ozvy,minimálně každé 3 hodiny nenatočila monitor,po odtoku PV nevyšetřila vaginálně,jestli mi tam nevlítl pupečník apod.Bez určitých úkonů si porod nedovedu představit,je to jednak snaha pomoct mamince přivést na svět zdravé dítě a jednak ochránit své děti od návštěv vlastní matky v kriminále.Souhlasím,že mezi lékařem a pacientem musí vládnout alespoň elementární slušnost(myslím ale oboustraně!),slušně a asertivně se dá i odmítnout pacientovu vizi,pokud je nesplnitelná.
Při našem eventuelním setkání nemusí padnout o porodnictví ani slovo,prostě jsi pro mě zajimavá osobnost:o))))Jestli to není tajemství,odkud jsi???
cizinka
  • 
6.12.2005 10:58:34
Evo, to nevim – timhle jsem si nezabyvala ani kdyz to pro mne bylo aktualni. Snad te poradi nekdo jinny. Nekdo tady na Rodine diskutoval o tom, jestli neni vhodnejsi podat vitamin K na lzicce. Muj syn snasi injekce docela statecne od jak zivy, rozhodne to nebylo nejhorsi, co ho potkalo v den jeho narozeni – alespon doufam.
Ze zachazeni s miminkama v moji porodnici mi se hodne nelibil pozadavek vazit miminka pred a po kojeni. Je to v silne disharmonii s obecnym pozadavkem nakojit miminko hned potom, co se ohlasi. Podle predstav detskych sester mas nejdrive ho placiciho zvazit, a hned potom co usne, supnout na vahu zase a pak spocitat rozdil. Jestli pije dost, poznas podle toho, ze slysis jak polyka, bude asi take i trochu blinkat. Takova technokraticka kontrola spise nahani matce strach, ze to mleko muze i nevzniknout a nuceni s miminkem manipulovat tak, jak se miminkovi nelibi je vylozena blbost. Ptala jsem si svych globalizovanych kamaradek – vahy na chodbach jsou vsude, kdo ma pochyby, muze si to zkontrolovat, ale nikdo neslysel o formularech o presnym mnozstvi nakojeneho mleka. Jestli te to zaujalo, diskutovali jsme o tom na diskuse Jde to i bez plinek (miminka/curani a kakani) a par zen mely lepsi postrehy nez ja, jak pitoma a pozbavena smyslu praxe to je. Ja jsem ty formulare s klidnym svedomim falsovala, a snazila jsem kojit podle instrukci, ktere jsem nacetla pred porodem – podle chuti mimca a tak casto jak ono chce. Nemela jsem s tim zadne potize, a spolehnout na vyuku od sester mne pripadlo jako zbytecna prilezitost pro buzeraci a sireni bludu. Na priklad, jedna starsi sestra zaucovala moji sousedku v pokoji, ze ma nechat miminko vytravit a proto kojit podle pravidelnych intervalu. A spolubydlici (matka uz druheho ditete) ji poslechla, v tom zvlastnim stavu jakym clovek po porodu je, a ani nezvazila moznost, ze travici potize u miminka je spise od nemocnicniho jidla. Samozrejme za ta leta osveta pokrocila, ale vzdelanost nekterych detskych sester je tezko podcenit – to si bohuzel vsimam doposud. Podle toho, co se da tady vycist, "zaucovani matek" byva jen takovy ideologicky zvast, pod kterym se skryva prilezitost pro buzeraci. Je samozrejme fajn, ze kdyz si nevis rady, muzes si nekoho zeptat, ale co budes nejvice potrebovat, je tvrzeni okoli, ze vse delas a zvladas skvele, a tvoje miminko bude nejvice potrebovat sebevedomou a klidnou matku.
cizinka
  • 
6.12.2005 10:44:21
Bibi, chapu ze mas toho dost s narocnym zamestnanim a s malymi detskama. (Jsem vlastne ve stejne situaci jen mam o detsko mene). Proto je zvlast mile, ze tady na netu ukazes si nejenom zhodit par odbornych nazoru ale i diskutujes. Jestli je to boj s vetrnymi mlynami, to nevim. Vidim na Rodine uctyhodnou snahu sirit osvetu o pravech rodicu a pacientu a menit zdravotnickou kulturu. Nevim jsestli existuje nejaka dalsi moznost v CR menit pomery nez obcanske hnuti a formovani verejneho mineni. Trzni vztahy v ceskym zdravotnictvi nefunguji – lekari a kliniky maji pacientu dostatek, pojistovny plati malo, pozde a muzou i nezaplatit, a nikdy v Cesku nemela jsem pocit ze nekdo o mne jako o klientku stoji. Mozna v Praze, ktera asi je o soukrome nadstandartni zarizeni bohatsi, je to jinak, ale v Brne vladnou socialisticke totalitni pomery vsemocnosti arogantnich doktoru.
Mozna moje ucast v teto konkretni diskusi te zmatla, ale pomerne malo zasahuji do diskusi ohledne smyslu nekterych porodnickych praktik – jedine ve pripade, kdyz nekdo tvrdi nejakou spornou vec jako absolutni pravdu anebo se pta. Co mne v Cesku skutecne zere krev, je kulturni uroven zdravotnickych sluzeb a naprosta nezavislost zdravotniku od svych pacientu. V porodnictvi konkretne, mne se nelibi velice omezene a systemem nepodporovane moznosti rodit se svoji PA nebo doktorem. Nikde jinde jsem nerodila, ale pokud muzu porovnat vztah k pacientovi s beznymi problemy, tak z ceskeho zdravotnictvi se fakt stava posledni bastou totality. Neni asi uplne fer porovnavat Cesko se zapadem, ale oddechnout se z ulevou uz se da i v nejake provincni soukrome poliklinice na sever od ceskych hranic. (Ja cestuji pomerne casto , ach jo, temer porad, a i s rodinou, takze nejake porovnavaci zkusenosti z aktualni doby uz mam.)
Co se tyka tveho prispevku o zbytecnosti nekterych praktik: osobne proti monitorovi nemela jsem nic, jedine to, ze je to skandalne nepohodlna, robustni a tezka vec v ere bezdratovyvh informacnich siti. Asi ilustruje uz odveky udel porodnictvi, ktere pritahuje pramalo pozornosti chytrych lidi. Neni to ovsem pravda, ze pravidelne monitorovani je absolutne nutne u fyziologickeho a nemedikalizovaneho porodu. Prece moc dobre znas argumenty tzv. alternativnich porodnickych praktik (porodnich domu a domacich porodu) ze zemi, kde se to provozuje jako legalni soucast porodnickeho systemu. U zdravych zen maji statisticke vysledky, ktere jsou srovnatelne s vysledkami v dobre vybavenych porodnic. Technicka kontrola poskytuje spise dokumentaci, kterou porodnik potrebuje ve pripade prusvihu. Nicmene nemam zazle ceskym porodnikum, ze trvaji na pravidelnym monitorovani – alternativni porod v Cesku zatim neni pravne jisteny. To, co mam spise za zle tvym kolegum, kteri tady obcas zhodi nejaky „odborny“ nazor, je lez, ze je to problem medicinsky a ne pravni.
Nicmene, v Cesku jsem zvolila rodit v porodnici, a s monitoringem jsem pocitala. Muj udiv se vztahuje ne na nutnost zbudit miminko, ale na zpusob, jak bylo zbuzene. Nechapu, proc ho nemuze zbudit pohybem a potrepanim matka samotna, proc na nej se musi nekdo necekane se vrhnout. Prece i ona i miminko maji pred sebou tezky den. Bezprostredne na zatroubeni jeho srdicko muj syn zareagoval tak, ze uz mne chystali na CS. Abych nemela pochybnosti v jak zodpovedne spolecnosti se nachazim, nikdo mne za to neomluvil se a nepriznal svoji chybu, ve svoji puvodni neprijemnosti (byla noc) spise pritvrdili. Potom, co duvody na CS pominuli, doktorka nechala mne pozde noci „ spat a odpocivat“ na operacnim stole. PA uz neprisla aby mne se alespon zeptala jestli mi nic nechybi, a aby rekla kde je zachod, kde je mam hledat jestli budu neco potrebovat a ty jine normalni veci, ktere rikaji vsichni slusni lide pokud chteji, aby nekdo u nich se citil dobre. Proc jsem ten operacni stul neresila sama, ptala jsem si sebe potom asi 2500 krat – neni to pro mne zdaleka typicke chovani. Byla jsem moc vystresovana nevlidnym prijetim a nasledujici komplikaci (PA byla priserna mrcha, na stesti rano ji vystridala hloupa ale hodna holcina). Doufala jsem ze ti bolesti co citim, uz je ten nejhorsi porod, a ze rano porodim a budu uz to mit v krku. No blbost, ale jsem si jista, ze moje osobni PA nebo lekarka tak se mnou by nezachazela. Nestalo by se mi to take, jestli bych nebyla mezi svinemi, ktere o svoji praci premysli – to mne rekli vsichni s kterymi jsem se bavila o svem porodnim zazitku, ale nepochazeli z Ceska. Nestalo by se take v klinice, ktera se prezentuje jako vstricna k prirozenym schopnostem zeny rodit (tak se Buhunice prezentovaly uz v teto dobe)– a mysli tu svoji ideologii vazne.
Zopakovala jsem historku tady asi uz potreti, omlouvam se vsem kdo omdleli nudou, ale chtela jsem, abys to mela cele pro ilustraci, o co mne jde (nejsem tady typicka frustrovana predporodni pripravou - v Bohunicich uz tehdy to se nedelalo. Povrchne tam se kopirovaly pomery zapadnich porodnic, kde se primar stazoval).
Urcite se ozvu, ale temat pro rozhovor budeme muset vymyslet jiny. At se tvoji broucci rychle uzdravi (rikala jsi ze jsi na ocr?)!
 Příspěvky 110 z 202 [Dalších 192 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.