| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Děti se ptají na smrt

 Příspěvky 110 z 174 [Dalších 164 >>]
Milada.
19.8.2005 15:02:17
Xantipo,

rikas tedy, ze chces 8 hodin? A co kdyz budes na sluzebni ceste nevim kde, nebo treba budes na dovolene, nez dojedes na letiste, nez zrovna poleti neco (treba do Prahy) a nez z Prahy dojedes treba do Budejovic...to Ti proste tech 8 hodin nestaci. Znova pisu, ze moje mama mela rodice (tehdy) ve stejnem state a za 8 hodin se k domu proste nedopravila. Vlak tam vyjzdel z Prahy asi v 8 vecer a byl tam asi v 7-8 rano.

A to s odjezdem Tve maminky do nemocnice je proste typicke. Ja bych proste jela za sanitkou, ihned.

A kvuli takovemu jednani, za takovy bordel, co meli v te nemocnici bych ja podala stiznost, nebo nevim, co se to presne podava, rozhodne bych si stezovala.
Xantipa
  • 
19.8.2005 14:37:20
Milado, příbuzní z horní dolní skutečně za 2 hodiny nepřijedou, to je pravda. Ale třeba za 4,6,8 hodin ano a mohou se chtít rozloučit s ním doma. A to už nebude možné. Pro ty vzdálené obřad stačí, pro některé blízké ne. A pochybuji, že kdyby jste chtěli svého mrtvého zaopatřit vč. oblečení, za 2 hodiny to nestihneš. Ne technicky, citově. Ale Ty jsi s postupem spokojená, tak nevidíš problém.

A kde já byla v případě úmrtí tchána? Mamka nám volala, že je tátovi špatně a že volala sanitku. Než jsme se sbalili na cestu, neměli jsme auto, ale zato jsme měli malé dítě, mamka znovu volala, že tam už lékař byl, že je všechno vpořádku a že tátu odvezli na vyšetření. Zeptali jsme se, proč nejela s ním. Nedovolili jí to. Řekli jsme jí, že stejně jsme na odchodu a že tedy u ní necháme naši dceru a odejdeme do nemocnice. Tak jsme udělali. Po příchodu do nemocnice nám bylo sděleno, že tam není a že asi odešel. To se mi nezdálo, volali jsme mamce a doma nebyl. Takže jsme trvali na tom, že chceme mluvit s lékařem, který ho ošetřoval. Zhruba až po dvou hodinách nám bylo suše řečeno, že otec už je "pryč", protože zemřel. Na otázku - kde pryč - prý na pitevně. Proč na pitevně, jestli ho budou pitvat - ne, nebudou, ale taková je praxe, než si vyřídíme formality na pohřební službě, která ho pak odveze do krematoria. Na dotaz - chceme si ho nechat odvézt domů, tak ho zaopatříme, protože si to tak přál a pak ho necháme odvézt rovnou do krematoria - nám bylo sděleno, že to nejde,že praxe je jiná a že se s námi nebudou dál bavit. Chtěli jsme ho tedy vidět. Vyslechli jsme si, že stejně je mrtvý a že se to nedělá, že máme odejít a jednoduše odešli.
Bylo to hnusné. V jakém stavu byl, když jsme ho nemohli vidět? Bavila se s námi nějaká sestra, doktor nám jen oznámil smrt.
Byli jsme dost v šoku, takže jsme se úplně zapomněli zeptat na okolnosti úmrtí. To se řešilo teprve, až když jsme zatelefonovali švargovi a se zpožděním.
Jak housky na krámě. Jejich blízký to nebyl, tak jaképak štráfy, že ano.
Milada.
19.8.2005 14:04:04
Mno, sanitka ani domu za 5 minut neprijede, tedy k nasim urcite ne :-) a to maji nemocnici tak asi 5 km. Jak jsem psala, dum mych rodicu hledali docela dlouho, tusim ze jezdili kolem dokola - jaksi cisla popisna ani orienteacni nejdou za sebou, nakonec bracha vysel na silnici a zacal na ne mavat, tak je zastavil.
Pak lekarka zkonstatovala smrt a teprve pak prijeli telo odvezt - to uz nevim jestli to hledali. Troufam si rict, ze to cele trvalo cca 2,5 hodiny. Jestli jde o 5 minut, tak ten cas na rozlouceni tam byl urcite. Zde nevidim duvod, proc zakony obchazet. A pokud by tam tedy sanitka byla brzy, tak bych ja poprosila lekare/sanitaka/nevim/..., zda bychom se mohli v klidu rozloucit, nebo zda se budeme moct rozloucit mezi odjezdem sanitky a prijezdem pohrebaku..
Ale je jasne, ze pribuzni z horni dolni stejne za ty 2 hodiny neprijedou, takze pohreb bude pro ne tim rozloucenim, ne?
Milada.
19.8.2005 13:51:11
Xantipo,

a kde jste byli Vy, kdyz Vas otec sedel na tom prijmu?

Mam tu pripad ze sousedstvi. Jednu starsi pani bolelo bricho a ona furt, ze to bude dobry, ze jen neco snedla. Po dlouhe dobe, kdy uz mela horecku, jeji manzel zavolal sanitku, lekar konstatoval slepak. Sanitka ji odvezla a cekala tez nekde na chodbe, nikdo s ni nebyl. Operace slepaku pak prisla v posledni chvili a vse dobre dopadlo. Manzel dostal od obou synu velice vynadano za to, ze jim vubec nerekl, ze mamince neco je, dale ze maminku mohli odvezt sami a nemuseli cekat na sanitku, dale ze sam vubec do nemocnice nejel, nebo ze nerekl synum, aby tam jeli.

Nevim, zda jste tam s Tvym tatinkem byli/nebyli, jen chci proste rict, ze ja bych vzdy za sanitkou jela (tusim do sanitky nikoho nevpustej), a to i kdyby nemocnice mela byt daleko.
Xantipa
  • 
19.8.2005 13:49:07
Milado, pokud můj blízký zemře doma, pak ano, poruším zákon. Nahlásím to prostě později.
Pokud v nemocnici, odkud ho nedokážu odvézt, pak se nenechám odbýt slovy - nejde to - a pokusím se najít někoho, kdo mě pochopí a dovolí mě s mým blízkým se rozloučit - ne 5 minut, ale déle. Věřím, že když se nenechám odbýt, někoho najdu. Teď už na to budu připravená.
Milada.
19.8.2005 13:21:18
Xantipo,

ja to tedy nechapu. JAK to chces prite udelat po svem? Budes napr. porusovat zakon v tom, ze kdyz zemre nekdo doma, nenechas ho odvezt, aby Ty jsi se mohla rozloucit po svem?

A kdyz Ti zemre nekdo v nemocnici, tak JAK to udelas po svem?
Xantipa
  • 
19.8.2005 12:53:17
Psychouši, promiň, ale zcela jsi to nepochopil.
Já se se svými názory nenarodila, ty se formují postupně, podle nabytých zkušeností. No a právě zkušenosti s takovýmito událostmi, a také hlavně ta poslední, mi ukázala jasný směr.
Jasně, byl to šok. Ale možná díky tomu teď mám v tom jasno. Udělám všechno pro to, abych příště měla možnost se rozloučit po svém. V mnoha věcech se řídím tzv. srdcem a teď vím, že je potřeba příště to udělat takhle.
Ale samozřejmě v první řadě budu ctít přání zesnulého.
Xantipa
  • 
19.8.2005 11:48:37
Já myslím, že všechno nemusí být nutně univerzální.
Já bych samozřejmě svého zemřelého blízkého chtěla mít po určitou dobu doma. Jenže jsou třeba lidé, kteří nemohou, třeba mají malý byt apod. Pak by mohli využít pietní místnost někde, např. třeba v nemocnici. Ale místnost, ne obřadní síň. Jen mít možnost.

Jakmile se něco zprůměruje, je to paskvil. Jde o to, dát pár možností na výběr, nic víc.
Apolena.
19.8.2005 11:19:29
Milado,
chápu, že technicky leccos není možné a Xantipa to asi chápe taky. Takže tak - já bych se se svými blízkými chtěla taky rozloučit o samotě, pokud to technicky bude možné.
Psychouš
19.8.2005 11:09:32
Neni. :-)
 Příspěvky 110 z 174 [Dalších 164 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.