| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku V britských stopách Komenského a Cimrmana

 Příspěvky 110 z 51 [Dalších 41 >>]
17.11.2008 9:42:45
Ahoj, četla jsem tvuj příspěvek, mám stejně starého syna Ronyho (11), bydlíme v Brně - na Lesné ... mám zájem se s tebou a hlavně kluky spolu, seznámit ...můj syn by tvého učil česky a naopak. Chceš li, napiš na mail- Renataron@seznam.cz
17.11.2008 6:29:22
Dobry den. Od predchozi discuse ubehlo uz dost casu a ted se ocitam v podobne situaci ja. Vracim se do Brna se synem, ktery nikdy v Cesku nezil a mel by nastoupit do sesteho rocniku. Cesky rozumi a cte, ale nepise ani nemluvi. Kam bych se mohla obratit na jakou skolu nebo ucitele kde bych mohla kontaktovat rodice v podobne situaci? Dekuji za informaci
  • 
24.2.2007 14:16:40
Mila Aleno,
precetla jsem si tvu clanek a moc by me zajimalo, jak je to ve skutecnosti se vzdelanim. Ucis sice reception, ale urcite budes mit prehled o tech starsich. Jak je mozne, ze podle statistik je vice nez 40% tech, co vyjdou ze secondary school v podstate negramotnychc? Neumeji plynule cist, pstat ani pocitat, nejsou schopni vyplnit application na job centru. Nema to neco spolecneho s tim neznamkovanim? Vzdyt ty deti vychazeji ze skoly ve ctrnacti a jdou delat do skladu za minimalni plat. Polovina se nikdy ani nevyuci, presto, ze je stat uplati 30 librami za tyden, kdyz se budou dale vzdelavat. Jak je to?
Diky za odpoved
jitka
  • 
23.11.2005 15:42:16
Dobrý den, po přečtení Vašeho příspěvku mám dojem, že byste mi snad mohla poradit. Dcera /11 let/ válčí na ZŠ s angličtinou a občas mají za úkol zpracovat "referát" na dané téma. Mohla byste nám dát nějaký tip na www stránky, kde by bylo možno získat informace, ale co nejjednodušší, dětskou angličtinou. Vše, co se nám dosud podařilo najít bylo ,bohužel pro nás, na dost vysoké úrovni.
Já i dcera bychom byly moc vděčné.
Zdraví Vás Jitka
Ivana z Londona
  • 
5.5.2005 14:10:36
Mila Aleno,
Dekuju za moc mily clanek o anglickem skolstvi. Ziju v Anglii asi 6 let a obdivuju na jejich skolach jednu velkou vec, ktera nam Cechum navstevujicim zakladni skolu v 80. letech a universitu pocatkem 90. let chybi. Je to moznost diskuse, umeni diskutovat a schopnost nebat se vyjadrit svuj nazor. Deti si tuhle dovednost osvojuji jiz na zakdadni skole. Tahle skutecnost me velice tady na zacatku velice udivovala. Hodne stesti v dalsi praci a v zivote. Moc se tesim na dalsi mile clanky z Londona.
Milada.
25.4.2005 23:25:43
Vero,

jezismarja, ja mluvim o tech mnozinach, co nas ucili prave za totace, o te nasi nove koncepci, o te matematice, kterou pak zase zrusili a opet tu mame klasicky 9 trid a nastesti uz nemame zadnou desetiletou skolni dochazku, navazujici na priserne mnoziny.. A doufam, ze tak, jako se uz neucej mnoziny, tak se uz neucej procenta podle toho sileneho vzorce s pouzitim terminu jako je cast zakladu, pocet procent bla bla.. Do praxe uplne skvely vzorec :-((

google mi vyhledal treba toto:
Se změnou společenských a politických poměrů v naší zemi po listopadu 1989 došlo také ke změnám ve školství. Legislativní úpravy umožnily zřizování škol různého typu, změnila se správa ve školství.

Novelou školského zákona k 1.červnu 1990 byla zrušena desetiletá školní docházka a zkrácena na devět let. Začal se ověřovat projekt učebních osnov pětileté obecné školy, na nějž navázal čtyřletý 2.stupeň základní školy občanské.

V současné době je základní vzdělání opět devítileté - s možností gymnaziálních studií pro nadané žáky již také po ukončení 5. ročníku.

A tak je to IMHO spravne, jeste kdyby to furt Buzkova nevylepsovala svymi uzasnymi paskvily..se dokonce proslycha, ze od pristiho skolniho roku chce detem znemoznit i v druhych tridach delat prijimacky na vic jazykovek...

Milada
Alena, autorka
  • 
25.4.2005 23:21:47
Ahoj Verko,
moc dekuju za dopis, urcite budu rada, kdyz se ozves, uz proto, ze se radam brouzdam Tvymi dopisy z americkych Karlovych Varu, dekuju za ne. Moje adresa je adamijo@yahoo.co.uk
Podle Tveho popisu bych rekla, ze britsky system je podobny jako ten americky, tady se hodne da na to, aby se deti naucily od nejranejsiho veku myslet, rozvinuly logicke mysleni a byly schopne odvozovat, prezentovat nazory, diskutovat. Nekdy me fascinuje, kdyz se mi treba prihlasi sedmileta holcicka a rekne: "Hm, a co treba to udelat takhle a takhle, nebylo by to rychlejsi a jednodussi?" Mam z toho radost.
Tak budu se tesit na psanou a zatim zdravim z nulteho poledniku do Kalifornie.
Alena
  • 
25.4.2005 23:05:27
Mila Aleno,
v Americe je to velice různé. Každý stát a někdy i každý školní obvod má jiné parametry výuky.
U nás v Carlsbadu (obávám se napsat v Kalifornii, protože vcelku má Kalifornie školní výsledky dost špatné, ale náš obvod je takový ten "vzorový") se množiny učí.
Přesně tak, jak jsi o tom napsala. Prostě se učí matematika trochu jinak, než jsme se ji učily my. Víc se snaží podporovat chápaní abstraktních vzorců,pojmů, logické myšlení a tak...Pro rodiče to samozřejme není moc jednoduché.(Ani pro ty mladší než já). Na začatku každé kapitoly dostaneme dopis, kde nám vysvětlí její cíl, pojmy(abychom mohli pomáhat a nepletli jim hlavu) a děti řeší velmi složité úkoly bez problémů.
Počítat "normálně"- tedy sčítat, odčítat, násobit a dělit se učí také (ve 2. a 3.třídě píšou denně kratičký test na čas, každý podle své úrovně) a jde jim to jako když bičem mrská.
K tomuhle modernějšímu pojetí matematiky se Kalifornie dopracovala po dlouhých letech kritiky, že americké děti jsou v matematice velmi pozadu ve srovnání s evropskými dětmi (což v mnoha případech byla pravda).
Všude v Evropě , kde jsem žila, se množiny učí. Nedělá se kolem toho takové divadlo , asi se tomu také neříká učení množin, ale je to jiná matematika, než jak si ji pamatuju já... A , holky , my opravdu žijeme v jiném století, bez téhle matematiky by nikdy nevznikly počítače. To s "totáčem" nemá co dělat. Nebyl to vynález komunismu, ale potřeba modernější výuky (možná vzatá příliš zhurta a ne moc šikovně, ale ujišťuju vás, že prvky z tohoto způsobu myšlení zůstaly i v dnešní výuce u vás. Pokud ne, není to výhra, ale spíš tragedie a krok zpátky). Nešlo o sovětský vzor, ale o "západní".
Tady se s tím opravdu teprve začíná(poslední tři, čtyři roky). Děti to baví. Problémy stejně jako kdysi v Čechách mají spíš rodiče.
Tady to mají učitelé přírodních věd někdy velmi složité, ale to je na jiné dlouhé povídání.
Aleno, když mi napíšeš na můj e-mail, mohu ti poslat odkazy nebo některé podklady, pokud máš zájem. Věra S.
Eda + 2
  • 
25.4.2005 14:10:59
V březnu 2005 jsem hledal školu pro mého syna v Londýně. (10 let – sedmá třída gymnázium)


Mám možnost bydlet ve čtvrti Acton, radnice Ealing. V Anglii je důležitá spádová oblast školy. Tuto je potřeba dodržet. Změna pouze se souhlasem obou škol a školského úřadu. Druhá možnost je soukromá anebo církevní škola.

Teda správná škola je Acton High School. Tady se se mnou a synem moc nebavili. Pani ředitelka se zeptala, kolik má syn let a sdělila, že tady jsme špatně a syn patří do primary.
Sdělil jsem jí, že máme sebou vysvědčení ze sedmé třídy gymnázia.
Tady je rozhodující věk a pokud se nám to nelibí, ať si jdeme stěžovat na školský úřad. I adresu nám dala….
Insider info: V Anglii je množství celostátních srovnávacích testů. Také na konci povinné školní docházky. (GCSE) výsledky pro každou školu je možno přečíst na internetu. - Tato škola má dlouhodobě v těchto testech úspěšnost 20-25%. Na internetu je taky několikastránková inspekční správa. Děti nedají na svou školu dopustit…..

Jaké jsou alternativy?

Nový pokus:

Twyford High School – Anglikánská církevní škola, která bere i studenty bez konfese.

Škola je o hodně lepší. Syna by vzali, jenže s potvrzením od duchovního o pravidelné návštěvě bohoslužeb a aktivní účasti rodičů v církvi za posledních pět let by se dostal do pořadníku čekatelů na čestné čtyřicáté místo. Bylo mi sděleno, že čekací doba je momentálně asi pět let. To už můj syn bude maturovat…
Vzal jsem si velice podrobný dotazník a neměl jsem odvahu se zeptat, jak dlouho by čekal bez toho potvrzeni o pravidelné návštěvě anglikánských bohoslužeb.


Nový pokus:

Cardinal Wiesemann: katolická škola s velice dobrými výsledky. Na můj vkus moc demokratická, bez školních uniforem. Výsledek se ale dal čekat. Neberou vůbec nikoho. Mají úplně plno i na pořadnících. Jedno jestli s potvrzením anebo bez.

Nový pokus:

Chlapecká soukromá škola St. Benedict. Tady nám žákyně ukázala celou školu. Škola je celkem dobrá, ale znám i lepší. Školné je ale 11 000 Liber ročně plus další nevyhnutné poplatky. Stipendia anebo slevy pro mimořádně nadané děti na této škole neexistují.
Jenže já mám děti dvě a manželka studuje.

Možnost by tady ještě byla: Muslimská soukromá škola King Fahad Academy. Tam jsem ale nešel.

Poslední pokus byla London Oratory School. Velice známá škola skoro v centru Londýna. Pracovnice se podívala na syna a hned věděla, že do kostela v Londýně nechodí. Tak chtěla potvrzení od katolického duchovního z Londýna. Sdělil jsem jim, že jsme tady čtyři dni a teda zatím v Londýně v kostele nebyl. Předložil jsem jí vysvědčení a pracovnice hned měla zájem o mého syna. Po dlouhém studování svých seznamů nakonec sdělila, že syna napíše do pořadníku na čestné čtvrté, teda poslední místo čekatele-náhradníka. Jenže do budoucí šesté třídy. Na toto reagoval můj syn. Naštěstí ne anglicky. To by ta dáma asi nepřežila. Velice rychle jsem se rozloučil. Dotyčná dodnes neví proč jí syn při rozloučení nepodal ruku. Vždyť byla tak milá a tak nám chtěla pomoci.


Možná, že takto nevypadá situace v celém anglickém školství. Ale na www.blisty.cz je starší článek na toto téma.

Vidím tři fatální příčiny tohoto stavu: školské okrsky, neexistence gymnázií, nemožnost opakování ročníku.
Výsledek tohoto stavu: v celostátním průměru skoro polovina žáků bez úspěšně ukončené závěrečné zkoušky ze základní školy.

Jsme doma a dále hledáme školu v Anglii. Nezná někdo něco?

  • 
25.4.2005 12:17:10
Kazda skolni inspekce zverejnuje na internetu inspekcni spravy. Tam se da lecos vycist.

Hodne uspechu v hledani skoly.

E.
 Příspěvky 110 z 51 [Dalších 41 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.