| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pozvánka na seminář: Přirozený porod v domácím prostředí

 Příspěvky 16 z 6 
  • 
8.5.2005 20:51:29
Já teda nevím, ale slyšela jsem od své porodní asistentky, že jak k ruptuře dělohy tak k embolii plodovou vodou může dojít jedině v důsledku násilných zásahů do porodního procesu. Uvádí to i lékařská literatura. Vzhledem k tomu, že u domácího porodu je jakýkoli takovýto zásah vyloučen, zdá se mi, že pláčete na špatném hrobečku. A obávat se u pomalu postupujícího porodu toho, že nestihnu dojet do nemocnice?

Dokonce i dokumenty WHO uvádějí, že porod doma je stejně bezpečný jako porod v nemocnici. Je sice pravda, že u nás lékaři stále odmítají spolupracovat s porodními asistentkami a bezpečnost domácích porodů se tím snižuje, to je ale jednoznačně zpozdilost lékařská. Stejně naši porodníci nebudou moci donekonečna ignorovat evropský standard a určité procento domorodek ze zásady. Nebo se snad české ženy vyznačují odlišnou fyziognomií než ženy v jiných zemích EU? Co jiného nám brání rodit stejně přirozeně? Že by to bylo jen těch několik desítek let komunistické masáže mozků, která v nás zakořenila slepou poslušnost k autoritě v bílém plášti?
Apolena.
19.4.2005 11:38:34
Jo, a tos nečetla diskuzi k tomuhle článku, vyšel totiž už dřív na novinkách Seznamu, ta je teprve k popukání!
Milada.
19.4.2005 11:00:57
Uasnej prispevek,

opravdu padam smichy:-)))

Klystyr jsem neodmitla, presto se dite narodilo do vykalu a co jako ted s tim? :-)))) Dite to dokonce i prezilo :-))

Milada
Radim Uzel
  • 
19.4.2005 10:10:08
Nedávno jsem sledoval internetové závody českých porodnic, které se na webbových stránkách předháněly v hodnocení péče o rodičku a novorozence málem jako v olympijských disciplínách. Vzpomněl jsem si při té příležitosti na návštěvu francouzského doktora Odenta, který nás už začátkem osmdesátých let oslnil propagací laskavého a přirozeného porodu.

Jsem přesvědčen o tom, že jeho malá domácí porodnice v Pitiviers u Paříže by už před čtvrt stoletím obsadila v takové soutěži jedno z čelných míst. Pokusím se vysvětlit proč.

Obávám se, že hodnocení kvality porodnické péče nemůže být zjednodušeno na výpočet frekvence císařských řezů. Také údaje o tom, zda se rodičkám před porodem holí nebo neholí přirození, lze považovat za stejně důležité jako skutečnost, zda pan primář nosí raději kravatu nebo motýlka. Podstatnější jsou už údaje o možném odmítnutí předporodního klystýru.

Některým rodičkám prý připadá potupný. Ty, které tuto potupu hrdě odmítnou, mohou své dítě přivádět na svět uprostřed výkalů a nečistoty.

Takzvaný přirozený porod bez jakéhokoliv odborného zásahu je sice ideologicky zdůvodnitelný, nicméně je zjevné, že se lidské porodnictví začalo od veterinární péče odlišovat už na počátku osmnáctého století. Snaha o naprosté popření lékařského vedení porodu je stejně úsměvná jako léčení zaříkáváním, virgulí nebo lidským magnetismem.

Virtuální internetové závody českých porodnic o kvalitu péče navíc nápadně kontrastují se snahou o zavedení takzvaných porodních domů. V nich by zřejmě považovali za vrchol snahy o návrat k přírodě to, aby tam lékaři měli zakázaný vstup.

Nic by nepomohlo, že by porodní péči poskytovala třeba lékařka, která by na první pohled vypadala skoro jako teta, sousedka, nebo v nejhorším případě jako porodní asistentka. V rozhovoru s jednou bojovnicí za přirozený porod jsem se dozvěděl, že už samotný lékařský diplom je kontraindikací. Zavádí totiž do porodnictví nepřípustnou medicínskou odbornost, vědecké postupy a nezdravé léky.

Jenže porod opravdu není operací slepého střeva. I když mnohá žena dokáže porodit bez jakékoli pomoci. A nelze vyloučit, že to přežije ve zdraví ona i dítě.

Svůj první porod jsem absolvoval ten samý den, kdy vyletěl do vesmíru první kosmonaut světa Jurij Gagarin. A po více než čtyřiceti letech praxe mohu prohlásit, že se porodní procházka růžovou zahradou může během několika minut změnit v pekelný horor.
Život matky i novorozence v něm visí doslova na vlásku. A veškeré přírodní postupy vedou bezpečně na hřbitov. Ještě nikdo se neodvážil sdělit české veřejnosti, že přes veškerou snahu a využití nejmodernějších medicínských postupů lékaři tuto bitvu o život někdy prohrávají.

Hodnotit úspěšnost porodnic pomocí statistických údajů o počtu operativních porodů a množství porodních komplikací proto může být někdy zkreslené a zavádějící. Zejména velké ústavy, kam se soustřeďují patologické porody, vykazují pochopitelně vyšší procento komplikací.

Náhodná kumulace neúspěchů, nebo třeba i naprosto nezaviněné úmrtí rodičky dokáže pak hlavně na malém městě znevážit dobrou pověst a poctivou práci celého porodnického týmu na mnoho let.

Hlavním kritériem kvality porodní péče by tedy neměly být statistické údaje o počtu komplikací, ale citlivý, ohleduplný a empatický přístup k rodičkám. Aby se nastávající matka necítila jako anonymní objekt, ke kterému lékaři jenom připojí nejmodernější přístroje.

Pokud jí všechny postupy láskyplně vysvětlí, rodička pochopí, že klystýr nedostává za účelem potupy. A dokonce ani nástřih hráze se neprovádí pro sadistickou radost porodníka. Ale proto, že v určitých případech účelně chrání hlavičku novorozence. Léky pak žena dostává kvůli tomu, aby tlumily bolest. Pokud je odmítá, nikdo jí je nenutí.

A když chce někdo rodit doma, ať se raději odstěhuje do Nizozemska. Charakter zástavby a systém komunikací v této zemi umožňuje, že to z každé domácí ložnice trvá na operační sál maximálně 15 minut. U nás je ta doba mnohonásobně delší. A vůbec k tomu nepotřebujeme ani zimní dopravní kalamitu.

Jarka
  • 
17.4.2005 23:01:40
Souhlasím s tebou.Obávám se,že se do tebe domarodičky pustí a rozcupou tě ,jako v jiných diskusích.
Veruna
  • 
17.4.2005 22:14:25
Chci jen,aby se všichi-tedy všechny rodičky zamyslely.I když vám bude někdo říkat,že pokud máte bezproblémové těhotenství,bude i porod bez komplikací a porodíte v pohodě- není to pravda.Každý porod je riziko,pro vás i pro vaše dítě.Vy jste ohroženy například rupturou-protržením dělohy,krvacením-musí se povést císařský řez do 5 min,jinak mimčo se bez kyslíku udusí a vy vykrvácíte,nebo dále proniknutím plodové vody do krev.oběhu-tzv.embolizace plod.vodou a nejste-ly v nemocnici-zemřete a dále mnoho příčin,kdy je ohroženo hlavně dítě-pomalý porod,předčasně odloučená placenta-zkrátka nedostatek kyslíku pro mimčo,je třeba provést císařský řez do 5 min.a do tohoto rekordního času nepřijede ani sanitka.Pokud Vám je Váš život ukradený,neberte šanci dítěti.Pokud se přidusí a nebude u toho zdravotnický tým s vybavením-kyslík,křísící léky,ventilátor,nebude mít šanci na plnohodnotný život,pokud tedy přežije.
Vážně si to rozmyslete,vždyť se všichni snaží porod zpříjemnit přístupem i vybavením porodnice.Jsou "hekárny"zařízené leckdy líp jak vaše ložnice.A pokud má vaše kamarádka špatnou zkušenost s porodem v nem.,vy ji mít nemusíte,měla hold smůlu-komplikace,únava zaměstnaců,nebo jiný důvod.Tak bojíte se-ly,nejdříve prozkoumejte terén-zajděte do porodnic,dívejte se a ptejte se.Nevěřím,že všude jsou nepříjemí a nepřístupní.Určitě najdete nejen jednu,kde vám bude dobře.A nastanou-ly komlikace,budete vědět,že jste nemohly víc udělat pro vaše i miminkovské bezpečí.
Jsem z zdravotník z oboru,ledacos jsem viděla,tedy spíš zažila.Pár dětí by nežilo nebýt "našeho" zásahu a nebo by bylo v ústavech pro mentálně postižené.Jsem i matka dvou dětí a vím,že nejdůležitější je zdraví mých dcer.Proto znovu,teď již prosím,dejte dětem šanci žít.
 Příspěvky 16 z 6 

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.